Dabaca :: Biserica Nasterea Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Nașterea Domnului
Dăbâca
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Dăbâca
Comună:Dăbâca
Județ:Cluj
Adresa:strada Principală nr. 291
Cod poștal:407265
Telefon :0723... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:www.bru.ro/cluj-gherla/, www.primaria-dabaca.ro, www.cjCluj.ro, www.prefecturaCluj.ro
Preot:Daniel Simion Muresan
Hram:Nașterea Domnului, Sf. Arh. Mihail și Gavril
Detalii:In 16 Octombrie 2011, biserica a fost sfintita de catre PS Florentin, episcop de Cluj-Gherla.
Știri despre biserică:

»  AGRU și ASTRU Cluj în parohia Dăbâca (2019-03-10)

 Închide 

AGRU și ASTRU Cluj în parohia Dăbâca

[2019-03-10]
Sâmbătă, 9 martie 2019, câțiva laici din AGRU și ASTRU Cluj s-au întâlnit cu membri ai parohiei greco-catolice din Dăbâca. Această acțiune s-a înscris în programul ASTRU Cluj de vizitare a grupurilor de copii și tineri din Eparhie, precum și în proiectul ProRure în care cele două asociații sunt partenere.

Întâlnirea simultană a celor trei grupuri de vârst㠖 copii, tineri, adulți – fiecare cu o abordare specifică, a fost o premieră reușită în cadrul colaborării AGRU-ASTRU Cluj și se cere continuată. Au fost evocate momente din istoria parohiei și a greco-catolicilor din comună, episoade ale trăirii clandestine a credinței în comunism, reînființarea parohiei în 1990, au fost amintiți preoții care au activat aici de-a lungul timpului, de la pr. Tiberiu Marțian la actualul preot paroh, pr. Daniel Mureșan.
De asemenea, apropiata vizită în România a Papei Francisc constituie un imbold pentru inițiativele apostolice ale laicilor, pentru idei și proiecte noi. După cum am putut constata din mărturiile persoanelor prezente la această întâlnire, parohia Dăbâca este un loc privilegiat, în care comunitățile creștine coexistă pașnic, în ciuda dificultăților din trecut, și cu o dorință afirmată de a trăi cu bucurie credința. (Alin Tat pentru ProRure.wordpress.com)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 395, Ultimul acces: 2019-11-13 23:44:08

»  Comemorarea pr. Tiberiu Marțian la Dăbâca (2017-08-15)

 Închide 

Comemorarea pr. Tiberiu Marțian la Dăbâca

[2017-08-15]
Dăbâca
14.08.2017, Cluj (Catholica) - Sâmbătă 12 august 2017, la biserica «Nașterea Maicii Domnului», din Dăbâca, în protopopiatul Someș, a fost evocat modelul înaintașilor în credință. La inițiativa preotesei Cornelia Marțian și cu sprijinul pr. paroh Daniel Mureșan și a mai multor credincioși a fost realizată o frumoasă grotă cu statuia Preasfintei Fecioare Maria, la intrarea în curtea bisericii și a casei parohiale în care a slujit și a locuit pr. Tiberiu Marțian(1922-2003), prelat papal, monumentul fiind dedicat memoriei sale, ca și mărturisitor al credinței – sub regimul comunist a petrecut 10 ani în închisoare și 2 ani în domiciliu obligatoriu – și deschizător de drumuri pentru Biserica Greco-Catolică la ieșirea din ilegalitate.
În această zi de comuniune, Episcopul de Cluj-Gherla, a răspuns invitației de a celebra Sfânta Jertfă Liturgică în mijlocul credincioșilor adunați la Dăbâca. Cuvântul de învățătură al Preasfinției Sale Florentin a dezvoltat textul evanghelic al zilei (Mt 17,24-18,4), în care, la întrebarea „cine este mai mare?”, Isus răspunde punând un copil în mijlocul apostolilor. Modelul evanghelic al „celui mai mare” răstoarnă scara valorilor logicii umane și este modelul pe care Isus l-a oferit prin propria viață: „Isus este cu adevărat fiul lui Dumnezeu pentru că a rămas întru totul în ascultarea Tatălui”. A fost oferit apoi exemplul mărturisitorilor credinței, cei care au ales la rândul lor să urmeze voia Tatălui, să îndure lipsuri, chinuri, chiar moartea, dar să nu își lepede credința.
Și „între mulți mărturisitori ai credinței”, a continuat Ierarhul, „pomenim cu reverență astăzi și memoria părintelui Tiberiu”. Preasfinția Sa s-a referit apoi la „viața unui om care a trăit libertatea fiilor lui Dumnezeu”: „Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că am avut bucuria de a-l cunoaște pe părintele Tiberiu și a-i admira detașarea față de probleme, superioritatea în gândire care se ridica deasupra micilor conflicte ale oamenilor, pentru că, trăise momente mult mai intense. Pe lângă școlile pe care le avea, Academia de Teologie și Facultatea de Chimie, a avut și acea universitate – așa cum o numea Episcopul Hossu – universitatea la care a învățat ceva mult mai de preț: a-l cunoaște pe Dumnezeu și a se cunoaște pe sine însuși.”
„Momentele de liniște, de detenție, în care nu există nimic decât zgomotul torturilor și ale ușilor de fier trântite, acele momente ne ajută să ne întrebăm, nu, «cine este mai mare», ci, cine sunt eu în raport cu cel mai mare care este Dumnezeu. La această întrebare a reușit să răspundă părintele Tiberiu, oferindu-ne și un model de viață și un model al păstrării credinței atunci când era foarte greu să rămâi drept prin credința ta să nu faci compromisuri. Așa cum spuneam, oferim această Sfântă Jertfă liturgică prețioasei memorii a părintelui Tiberiu, care, la ceasul rânduit, a fost onorat de către IPS Arhiepiscop George cu titlul de «protopop onorar» și apoi, mai târziu, de către Sfântul Ioan Paul al II-lea cu titlul de «prelat papal al Sanctității Sale». Îi mulțumim lui Dumnezeu și ținem scumpă memoria mărturisitorilor Bisericii noastre, condiție a păstrării identității noastre creștine.”
Sf. Liturghie a fost urmată de un parastas de pomenire și de binecuvântarea grotei Sfintei Fecioare, în memoria părintelui Tiberiu Marțian, cu smerită rugăciune, „ca Bunul Dumnezeu să îi dăruiască harurile de care are nevoie și, din lumina în care s-a înălțat, să se roage și pentru noi, cei care mai avem de mărturisit aici pe pământ până la a dobândi adevărata libertate a fiilor lui Dumnezeu” – a spus Preasfinția Sa. La baza grotei ce străjuiește biserica greco-catolică din vechea cetate a lui Gelu – Dăbâca, stă scris: «așa cum marinarii sunt călăuziți spre port de strălucirea stelelor, la fel creștinii sunt îndrumați către cer de Maica Domnului». „Acest monument a fost ridicat în amintirea părintelui greco-catolic Marțian Tiberiu-Lazăr (1922-2003), prelat papal, vrednic slujitor în ogorul Bisericii, eminent fiu al acestui iubit și binecuvântat plai, în fața casei sale memoriale din comuna natală, devenită în prezent Casă parohială. Dăbâca, 12 august 2017.”
Ca semn de speranță și înnoire, dar și al rodului anilor de martiriu a Bisericii, patru fetițe au primit, la momentul rânduit, în timpul Sfintei Liturghii, Prima Sfântă Împărtășanie. În această zi de har, s-au unit în rugăciune credincioșii din Dăbâca, primarul localității și alți invitați oficiali, participanți din țară și străinătate, precum și numeroși preoți, diaconi, teologi, între care pr. Marius Mureșan, protopop de Someș și pr. Mircea Marțian, fiul părintelui Tiberiu și paroh al parohiei Andrei Mureșanu din Cluj-Napoca. La momentele înălțătoare, care au făcut dintr-o zi de sâmbătă și de post, o zi de sărbătoare și de bucurie spirituală, au luat parte și parohul ortodox din Dăbâca împreună cu alți trei preoți ortodocși, ei au dorit să împărtășească bucuria acestei zile dedicate credinței în unicul Dumnezeu, sub vălul protector al Preasfintei Fecioare Maria, în pragul marii sărbători a Adormirii și înălțării sale la Cer.
Un cuvânt de suflet a rostit la final pr. Mircea Marțian, fiul Părintelui Tiberiu și care în această casă, nu doar a copilărit, ci a primit și darul preoției. Pr. Mircea a vorbit despre tatăl său, mai ales despre credința tatălui său, cu accentul pe oferirea recunoștinței – a mulțumirii aduse lui Dumnezeu pentru harul înaintașilor, dar și pentru timpul prezent al Bisericii, timp al rodului, al viselor împlinite, dar și al rugăciunii și al nevoii „de a reînnoda rugăciunea noastră cu cea a înaintașilor noștri”. Invitând întreaga asistență la agapa fraternă pregătită de comunitatea parohială din Dăbâca, pr. paroh Daniel a mulțumit lui Dumnezeu și tuturor participanților, a mulțumit pentru ajutorul care i-a fost oferit, astfel încât această zi să fie cu adevărat o zi de har și de întâlnire între cer și pământ, prin puternica mijlocire a Preasfintei Fecioare Maria.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1175, Ultimul acces: 2019-11-13 23:44:08


Nr. vizualizări:1592
Data ultimei vizualizări:2019-11-13 23:44:08
Data actualizare:2015-03-22 13:38:29
Data încărcării:2014-12-24 03:27:49
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:3
Fotografi:Țetcu Mircea Rareș: 3

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2014-06-22
Aparat: SONY DSC-H7
Contor: 33

Vedere de ansamblu
Foto: Țetcu Mircea Rareș

Data: 2014-06-22
Aparat: SONY DSC-H7
Contor: 6

Vedere de ansamblu
Foto: Țetcu Mircea Rareș

Data: 2014-06-22
Aparat: SONY DSC-H7
Contor: 5

Vedere de ansamblu
Foto: Țetcu Mircea Rareș