Chinteni :: Biserica Greco-Catolica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Greco-Catolică
Chinteni
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Chinteni
Comună:Chinteni
Județ:Cluj
Adresa:strada Principala nr. 97
Cod poștal:407205
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.bru.ro/cluj-gherla/, www.cjCluj.ro, www.prefecturaCluj.ro
Preot:Adrian Avram
Hram:Sf. Nicolae
Detalii:Parohia greco-catolica Chinteni s-a reinfiintat in anul 1996, cand a revendicat biserica si intregul patrimoniu confiscat de autoritati in 1948. In urma dialogului cu reprezentantii parohiei ortodoxe din Chinteni, nefiind retrocedata biserica veche a comunitatii greco-catolice, s-a cumparat o biserica (construita in anul 1932, de catre comunitatea ortodoxa) si s-a trecut la renovarea acesteia. A fost sfiintita in 2009.
bogdanpop27@gmail. com
Știri despre biserică:

»  Hram și hirotesiri în parohia Chinteni – Protopopiatul Cluj I (2018-12-18)

 Închide 

Hram și hirotesiri în parohia Chinteni – Protopopiatul Cluj I

[2018-12-18]
vizită pastorală
O frumoasă zi de sărbătoare împodobită de albul primei zăpezi a acestei ierni a fost duminică, 16 decembrie 2018, pentru credincioșii parohiei „Sf. Nicolae” din Chinteni. În această parohie din Protopopiatul Cluj I, păstorită de pr. Traian Cîmpean, s-au îmbinat în mod fericit două motive ale bucuriei – sărbătoarea hramului și apropiata sosire a Crăciunului.

Invitat special al acestei zile în biserica parohială a fost PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, vizită care a prilejuit organizarea încă a unui eveniment memorabil: doi studenți ai anului III ai Seminarului Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca, Stanciu Andrei și Vranău Andrei au fost hirotesiți lectori iar un alt student, Teglaș Darius Radu, a fost ridicat la treapta subdiaconatului. În jurul celor trei tineri care au răspuns chemării lui Isus, s-au aflat pr. Marius Furtună, rector al Seminarului eparhial și colegii lor, studenții teologi care au dat răspunsurile la Sf. Liturghie și au adus lumina Crăciunului prin frumoase colinzi.
Între preoții participanți au fost: pr. Coste-Deak Traian Radu, vicar judecătoresc, pr. Adrian Avram, director al Asociației Caritas-Cluj (ctitor al bisericii parohiale, care a păstorit vreme de 13 ani parohia Chinteni), pr. Cristian Arinel Sabău, protopop de Cluj I, pr. Marius Ungureșan, protopop de Cluj II, pr. Dan-Bogdan Teglaș (de la parohia Cluj-Mănăștur II, Cluj-Napoca), pr. Grigore-Ioan Cîmpean (care are în grijă parohiile Dolheni, Vima Mare, Vima Mică), pr. ceremonier Florin Isac (de la parohia Andrei Mureșanu din Cluj-Napoca).
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a meditat asupra citatului evanghelic al zilei, Lc (14, 16-24), „a celor poftiți la cină”, observând faptul c㠄niciunul dintre cei invitați nu are o scuză pertinentă pentru refuzul său”. „Problema însă este că ei sunt robii averii, puterii, plăcerii și aceasta îi împiedică să răspundă invitației”. Stăpânul îi cheamă atunci pe cei de pe drumuri și se vede cum, paradoxal, „pe măsură ce este refuzat, parcă iubirea sa crește. El dorește ca acel loc al casei sale să fie plin. Nu poate fi bucuria deplină până când nu este casa plină”. În concluzie, Ierarhul a spus c㠄acest fragment evanghelic ne vorbește despre fidelitate. Unii dintre Sfinții Părinți consideră că fidelitatea este baza tuturor virtuților. Etimologic, cuvântul fidelitate vine de la fidei, care înseamnă credință și fidelitatea este acea perseverență sau loialitate față de angajamentele asumate. Fidelitatea rămâne un fundament al virtuților”.
Model de fidelitate a fost dat cel al Episcopului mărturisitor Iuliu Hossu, despre care „Sfântul Papă Paul al VI-lea, cel care îl ridicase la treapta de Cardinal, în Consistoriul din 1973, spunea: «a fost un far luminos al fidelității în credință, un model de viață pentru Episcopi, preoți, călugări și călugărițe». Fidelitatea în credință i-a dobândit acest mare titlu de Cardinal al Bisericii”. Predica s-a încheiat cu o chemare la fidelitate, „la a trăi în așa fel viața de aici, încât fiecare să își poată dobândi acel loc care i-a fost rezervat din veșnicie în Sala mare a Ospățului etern, la masa Mielului. Datoria noastră constă în a ajunge să ne ocupăm acel loc prin fidelitatea în credință.”
Sărbătoarea s-a bucurat de prezența a două grupuri de colindători, cel al studenților teologi ai Seminarului eparhial, dar și cel format dintr-un grup de copii în strai popular care au interpretat cu mult talent colinde tradiționale, fiind pregătiți de prof. Șerban Băcilă și de Moga Mihaela. Despre acești copii din Chinteni, profesorul lor Șerban Băcilă a mărturisit: „m-am bucurat să îi cunosc, pentru că folclorul se află în sufletele lor” și copii au dovedit-o cu prisosință.
După celebrarea liturgică, pr. Traian Cîmpean a rostit cuvântul său de mulțumire adresat invitaților la sărbătoarea parohiei și tuturor credincioșilor, care, „la prima strigare au umplut casa lui Dumnezeu și aceasta mă bucură pentru că este cel mai important și cel mai minunat lucru, să sărbătorim ziua parohiei noastre în casa lui Dumnezeu, în casa Împăratului, să stăm la masă cu Împăratul care a coborât pe Altar pentru noi”. Din partea enoriașilor, pr. paroh a oferit Preasfinției Sale o icoană cu Sfânta Familie, „pentru că, împreună, cu toții, facem parte din marea familie a lui Dumnezeu” și a invitat toți participanții la „partea a doua a ospățului”, pentru că, dacă în biserică au fost cele spirituale, a urmat momentul de comuniune al agapei fraterne pregătită cu generozitate de gazdele evenimentului.
PS Florentin a continuat, spunând c㠄într-adevăr, Sărbătoarea Nașterii Domnului este o sărbătoare prin excelență a familiei, o sărbătoare la care familiile trebuie să fie împreună, familia la toate nivelurile ei, familia trupească, familia Bisericii și familia socială. Să nu uităm că, în această lume în care trăim, trebuie să formăm o mare familie iar cel mai mare dar pe care îl putem cere lui Dumnezeu este darul unității între noi, între toți românii în acest an centenar, dar și între cei care sunt în aceeași casă, în aceeași Biserică și, mai mult, îl rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască harul unității adevărate în credință.”
Reamintind că suntem și în anul dedicat Cardinalului Iuliu Hossu, Preasfinția Sa a dorit să ofere câteva diplome și medalii omagiale „Iuliu Hossu”, consiliului parohial al parohiei Chinteni, unor credincioși cu merite deosebite și unor colaboratori apropiați care și-au oferit ajutorul în această parohie. De asemenea a decernat pr. paroh Traian Cîmpean diploma și medalia „Sf. Iosif”, „pentru colaborarea rodnică și modelul autentic de trăire a credinței creștine ca învățător al Cuvântului divin, administrator al Sfintelor Taine și conducător al turmei încredințate în păstorire”. În încheiere, Preasfinția Sa a oferit tuturor celor prezenți iconițe cu Nașterea Domnului și, fiecăruia în parte, un cuvânt, o urare și o binecuvântare.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 681, Ultimul acces: 2020-07-10 14:38:15

»  Vizită pastorală în parohia Chinteni (2017-12-11)

 Închide 

Vizită pastorală în parohia Chinteni

[2017-12-11]
Hram la Chinteni
11.12.2017, Cluj (Catholica) - Duminică, 10 decembrie 2017, a fost o zi de mare bucurie și sărbătoare, zi a Învierii la fel ca fiecare duminică de peste an, dar și serbare de hram pentru credincioșii din loc. Chinteni (situată în apropiere de Cluj-Napoca), păstorită de către pr. Traian Cîmpian, care îndeplinește și funcțiunea de secretar al Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu”. Serbarea hramului celebrată în prima duminică după sărbătoarea Sfântului Nicolae, bunul sfânt căruia i-a fost închinată biserica (binecuvântată la Chinteni în 2009), a fost prilejul pentru o vizită pastorală a Episcopului de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu.
Mulți preoți au participat la Sfânta Liturghie ce a stat în centrul momentelor de comuniune: pr. vicar cu preoții Marius Cerghizan, pr. consilier Adrian Avram, pr. Daniel Tintelecan, directorul Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu”, pr. Cristian Arinel Sabău, protopop de Cluj I, pr. Bogdan Teglaș din Cluj-Napoca, pr. Florin Pop de la parohia Florești, pr. Grigore Cîmpean de la parohia Vima Mică, Maramureș, pr. ceremonier Florin Isac. Au ajutat la celebrare diaconii Manu Gabriel și Marius Cîmpean. Rugăciunea a fost înălțătoare prin participarea Corului „Vox Lucis” al Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu” dirijat de sora Lucia din comunitatea clujeană a Surorilor Ordinului „Sfântului Vasile cel Mare”. Corul a dat răspunsurile liturgice și prezentat, la final, un frumos concert de colinde, solistă la flaut fiind o micuță elevă din ciclul primar al liceului, Sara Morar.
În cuvântul de învățătură, s-a meditat Evanghelia duminicii 27-a după Rusalii, a „vindecării femeii gârbove” (Lc 13,10-17), în care mai marele Sinagogii s-a mâniat pe gestul lui Isus, pentru că, vindecând femeia gârbovă, a încălcat legea care spune că în ziua de Sabat nu se fac minuni și vindecări. Preasfinția Sa a subliniat: „Dar există o lege care este mai presus de orice lege și aceea este legea carității, legea iubirii. Atunci când o viață este în pericol, trebuie salvată viața indiferent ce spun legile. Isus ne învață triumful carității asupra legii. Legea are scopul de a sluji omului, este pentru om și nu omul pentru lege. O lege care nu slujește viața este o lege nedreaptă, antisocială. Isus ne învață legea supremă: a-L iubi pe Dumnezeu și a-l iubi pe aproapele. De aceea, scena se termină în bucurie, toată lumea se veselește de vindecarea femeii gârbove timp de 18 ani. Este o bucurie generală a celor care au văzut lucrând harul Spiritului Sfânt.”
Preasfinția Sa a încheiat sintetizând învățătura mesajului evanghelic pentru noi, cei de azi: „în primul rând, această pildă ne învață să nu uităm că suntem oameni: suntem creaturile lui Dumnezeu, meniți să stăm drepți și să privim în sus, spre Dumnezeu. Să nu ne lăsăm gârboviți de cele pământești, să lăsăm la o parte grija cea lumească, averea, puterea și plăcerea – principalele rădăcini ale răului. Să nu ne lăsăm gârboviți de lume, să nu uităm că omul a fost creat pentru Dumnezeu, nu pentru o bunăstare aici pe pământ – aici viața este limitată, dincolo este nelimitată. Dar de modul în care trăim viața aceasta depinde viața viitoare. Există o strânsă legătură între cele două. De aceea Isus ne învață astăzi să știm să ne aplecăm și la necesitățile, bolile, lipsurile celuilalt pentru a împlini legea supremă, a iubirii și a ne dobândi mântuirea.”
După Sfânta Liturghie, pr. Traian i-a oferit Preasfințitului Florentin un dar, ca semn de mulțumire, o cruce de binecuvântare și un Rozariu împletit, prin care „să poarte în rugăciunile sale și această parohie”. Părintele a mulțumit credincioșilor care au contribuit la pregătirea sărbătorii. O mulțumire specială a adresat și primarului Lucia Suciu, pentru tot sprijinul pe care îl acordă parohiei și i-a oferit o amintire, o icoană a Sfintei Fecioare Maria. Luând cuvântul, PS Florentin a cerut tuturor celor de față să țină un moment de reculegere în memoria celui care a fost „marele român și marele om de stat, Regele Mihai”, pentru a cărui veșnică odihnă s-au ridicat rugăciuni la Sfânta Jertfă Liturgică.
În continuare, Preasfinția Sa a reamintit faptul c㠄ne aflăm în anul Centenarului consacrării episcopale a Episcopului Iuliu Hossu și în anul centenarului Marii Uniri. Să ne amintim de acela care a citit rezoluțiunea Adunării Naționale la Alba Iulia, pe Câmpul lui Horia, adăugând cuvintele pe care am dorit să le păstrăm și noi în sufletele noastre: «de acum, o singură țară, România, una și nedespărțită, întemeiată pe dreptatea lui Dumnezeu și credința poporului său». Să nu uităm «dreptatea lui Dumnezeu și credința poporului» la fundamentul țării noastre”, a îndemnat Ierarhul, adăugând: „ne amintim cu pioșenie de Cardinalul nostru Iuliu Hossu, pe care sperăm să îl vedem cât de curând ridicat la cinstea altarelor, ca martir și mărturisitor al credinței în timpul regimului comunist”.
Preasfinția Sa a oferit și câteva semne de recunoștință și apreciere, mai întâi doamnei primar, mulțumind pentru buna colaborare și pentru participare și, totodată, a oferit diploma și medalia omagial㠄Iuliu Hossu” pr. paroh Traian Cîmpean. A mulțumit și preoților care au început drumul parohiei greco-catolice din Chinteni, reînființată în 1996 și condusă în primii pași de pr. Ioan Mătieș și păstorită apoi, timp de 14 ani, de pr. Adrian Avram, prezent împreună cu întreaga familie, la momentul sărbătoresc. Un moment minunat a fost la final, când PS Florentin a chemat în față toți copilașii, nu puțini: au rostit împreună câteva rugăciuni, după care copiilor le-au fost împărțite pachete cu dulciuri, mijlocite pentru ei chiar de Sfântul Nicolae.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 908, Ultimul acces: 2020-07-10 14:38:15


Nr. vizualizări:1496
Data ultimei vizualizări:2020-07-10 14:38:15
Data actualizare:2019-12-06 14:49:50
Data încărcării:2014-09-15 06:08:44
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:3
Fotografi:www.bru.ro: 2, Țetcu Mircea Rareș: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2016-09-23
Contor: 128

Vedere de ansamblu
Foto: Țetcu Mircea Rareș

Data: 2009-05-24
Aparat: SONY DSLR-A200
Info: Data - 24 Mai 2009 - la sfințirea bisercii
Contor: 38

Vedere de ansamblu
Foto: www.bru.ro

Data: 2009-05-24
Aparat: SONY DSLR-A200
Info: Data - 24 Mai 2009 la sfințirea bisercii
Contor: 35

Iconostas
Foto: www.bru.ro