Nicula :: Biserica Greco-Catolica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Greco-Catolică
Nicula
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Nicula
Comună:Fizeșu Gherlii
Județ:Cluj
Adresa:strada Principala, nr. 108
Cod poștal:407278
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail : @gmail.com
Adrese utile:www.bru.ro/cluj-gherla/, www.fizesu-gherlii.ro, www.cjCluj.ro, www.prefecturaCluj.ro
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Înalțime maximă:18m
Detalii:Biserica din caramida. Dimensiuni: 21x10x18. Arhitect: Ioan Arboreanu. Ctitor pr. Patriuciu Salajan. Anul terminari constructiei: 2002. A fost sfintita la 30 septembrie 2002 de PS Florentin Crihalmeanu.
Știri despre biserică:

»  Pelerinajul greco-catolic la Nicula pe urmele lacrimilor Maicii Sfinte (2018-08-17)

 Închide 

Pelerinajul greco-catolic la Nicula pe urmele lacrimilor Maicii Sfinte

[2018-08-17]
Pelerinaj la Nicula
În organizarea Eparhiei de Cluj-Gherla și a protopopiatului de Gherla, în 14-15 august 2018, a continuat pelerinajul greco-catolic la Nicula cu ocazia Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. A fost un pelerinaj dedicat cinstirii Maicii Preacurate, a cărei icoană a lăcrimat (în 1694) la Nicula, precum și împlinirea unei datorii de a continua tradiția pelerinajelor la Nicula. Împreună cu Episcopul de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, au fost pelerini la Nicula și pr. Călin Bot, Vicar general, preoții vicari și consilieri eparhiali, pr. Alexandru Hruban protopop de Gherla și alți preoți protopopi, zeci de preoți parohi împreună cu credincioșii lor. O semnificație aparte a avut prezența pr. Ieromonah Laurian Daboc superiorul provincial al Ordinului „Sf. Vasile cel Mare” (OSBM) împreună cu călugării Ordinului „Sf. Vasile cel Mare”, ordin călugăresc care a administrat Mănăstirea Nicula (1936-1948).

Programul a început în după-amiaza de marți, 14 august 2018, când Episcopul eparh, împreună cu preoți, studenți seminariști, persoane consacrate și credincioși, între care primarii loc. Gherla și Nicula, și un grup de oaspeți din Dieceza de Milano, au mers în procesiune pe jos, cu cântări dedicate Maicii Domnului, de la capela „Sfintelor Femei Mirofore” din Gherla până la biserica parohială din Nicula. După primirea pelerinilor de către pr. paroh Patriciu Sălăjan, în curtea bisericii a fost celebrată Vecernia. A urmat Paraclisul Maicii Domnului cu participarea Surorilor Congregației Maicii Domnului (CMD) și Maica Teodorina Superioară generală CMD, a pr. cancelar Cristian David, capelan CMD și a pr. Daniel Avram, consilier eparhial.
În continuare, PS Florentin a susținut un cuvânt de învățătură când ziua era deja pe sfârșite. Dar rugăciunea a continuat apoi neîntrerupt în biserică până a doua zi, astfel: tinerii din Asociația Studenților Români Uniți (ASTRU-Cluj) au făcut Calea Crucii, Grupul „Triumful Inimii Neprihănite” (TIN) s-a rugat Rozariul de lumină. La miezul nopții a fost celebrată Sfânta Liturghie (cu un cuvânt de învățătură al pr. Anton Crișan vicar eparhial) și grupul TIN a condus Adorația Euharistică. Părinții și frații Bazilieni au continuat cu oficiul Miezonopterului, apoi Surorile Baziliene au invocat prin cântări și rugăciune mijlocirea Maicii Domnului. În zori, pr. Florin Pop și Reuniunea Mariană s-au rugat Acatistul Maicii Domnului și pr. Patriciu Sălăjean a oficiat Sfințirea Apei și binecuvântarea obiectelor de cult. S-a ieșit apoi în curtea bisericii unde s-a făcut slujba Utreniei.
Momentul central al marelui praznic a fost Sfânta Liturghie Arhierească, celebrată de către Episcopul eparhial, miercuri 15 august 2018, în curtea bisericii de pe colina din Nicula. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul greco-catolic din Gherla. Au ajutat la altar studenți ai Seminarului Teologic eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul”, fiind prezenți în număr mare preoți, persoane consacrate, membri ai ordinelor terțiare, asociații eparhiale (Reuniunea Mariană, ASTRU ș.a.), credincioși. Au fost și oaspeți din Italia: Don Luciano, vicar al Arhiepiscopului Mario Delpini de Milano și sr. Celina, superioară a Congregației Familia Beato Angelico – școală de artă liturgică din Milano.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Florentin a vorbit despre semnificația Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, „o tradiție a Bisericii”, arătând c㠄Preasfânta Fecioare Maria nu putea să treacă printr-o moarte omenească”, pentru că ea este «Neprihănita Zămislire» și imnografia o numește: «Poarta Vieții», «Maica Vieții», «Poarta Mântuirii»; mai mult, „Preasfânta Fecioară Maria, în demnitatea ei de mamă, dar și colaboratoare – unii teologi o numesc chiar corăscumpărătoare alături de Cristos -, nu putea să împărtășească altă soartă decât aceea a lui Cristos. Dacă Cristos a trecut din această lume prin Înviere și Înălțare, la fel, Maica Preasfântă a trecut printr-o adormire, spre viața veșnică.”
La finalul celebrării, cu ocazia Anului Centenar al Unirii – An omagial Iuliu Hossu, PS Florentin a oferit, în semn de apreciere și ca amintire, diploma Iuliu Hossu consiliului parohial din Nicula, iar pr. paroh Patriciu Sălăjan i-a conferit diploma și medalia omagial㠄Iuliu Hossu”. Un mărgăritar din izvorul lacrimilor Maicii Sfinte, CD-ul nou apărut cu cântece mariane „Lăcrămioare” (interpretate de preoți și copii), a fost darul Preasfinției Sale pentru preoteasa Lenuța. Au fost aduse mulțumiri speciale pentru rugăciune și implicarea în organizarea ediției din acest an a pelerinajului greco-catolic la Nicula, tuturor enoriașilor din Nicula, Grupului de tineri TIN, autorităților locale. Mulțumiri speciale au fost adresate Poliției și Jandarmeriei care au asigurat buna desfășurare a Pelerinajului.
În continuare, PS Florentin a împărțit iconițe cu icoana Maicii Sfinte de la Nicula așa cum era înainte de restaurare și pr. protoegumen Laurian Daboc a înmânat pelerinilor câte o imagine cu chipul și rugăciunea pentru beatificare a cuviosului călugăr bazilian Leon Manu. La final pr. paroh Patriciu a invitat toți pelerinii la o agapă fraternă pentru ca darul acestor luminoase zile pe urmele lacrimilor Maicii Sfinte să fie deplin.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 604, Ultimul acces: 2019-10-13 22:17:12

»  Pelerinajul la Nicula, izvor de lumină și har prin cea plină de har (2017-08-17)

 Închide 

Pelerinajul la Nicula, izvor de lumină și har prin cea plină de har

[2017-08-17]
Sărbătoare la Nicula
17.08.2017, Cluj (Catholica) - Pelerinajul greco-catolic la Nicula a continuat în 2017 – cel de-al 21-lea an consecutiv (după ieșirea din ilegalitate a Bisericii Greco-Catolice), urmând tradiția înaintașilor în credință dinainte de anul 1948, statornicită în cinstea măritei sărbători a Adormirii Maicii Domnului, în jurul icoanei făcătoare de minuni.
Luni, 14 august, în ajunul Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, PS Florentin Crihălmeanu Episcopul eparhial de Cluj-Gherla a condus procesiunea pe jos a credincioșilor greco-catolici de la Gherla la Nicula în cinstea Maicii Domnului care a lăcrimat, în urmă cu 323 de ani, însuflețind o icoană din Nicula. Pelerinajul din acest an s-a făcut și în lumina centenarului aparițiilor de la Fatima, în procesiunea de la Gherla la Nicula fiind purtată o statuie a Sfintei Fecioare de la Fatima. Preoți – în număr de 40, persoane consacrate, studenți teologi, credincioși – peste 600 de persoane, au străbătut la pas, în rugăciune, colinele din jurul Gherlei spre Nicula. La biserica din sat, după primirea Episcopului și a pelerinilor, s-a celebrat slujba Vecerniei și Paraclisul Maicii Domnului, după care PS Florentin a susținut un cuvânt de învățătură. Rugăciunea a continuat apoi întreaga noapte, cu participarea și jertfa multor preoți, călugări, călugărițe, asociații ale Eparhiei de Cluj-Gherla, credincioși. Programul a fost coordonat de pr. Anton Crișan vicar cu preoții, în organizarea pelerinajului contribuind pr. Alexandru Hruban protopop de Gherla și pr. Patriciu Sălăjean paroh în Nicula.
În dimineața sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, marți, 15 august, PS Florentin a celebrat la altarul improvizat în curte, Sfânta Liturghie Arhierească, împreună cu câteva zeci de preoți concelebranți, răspunsurile liturgice fiind date de corul greco-catolic din Gherla. „Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru acest loc binecuvântat de pelerinaj, care, încă din 1712, primea mii și zeci de mii de pelerini” – a început PS Florentin cuvântul de învățătură, reamintind motivele celebrării: „atât pentru ritul bizantin cât și pentru ritul latin se celebrează Adormirea Maicii Domnului și mutarea ei cu trupul și cu sufletul la ceruri. Punem această sărbătoare și sub semnul centenarului de la Fatima. Al doilea motiv de sărbătoare și de bucurie pentru care suntem aici, este chemarea Episcopului nostru de vrednică memorie, Iuliu Hossu, care, la încheierea pelerinajelor la Nicula, spunea întotdeauna, ca și în memorabilul an 1945: «Vă aștept ca și în alte dăți, vă aștept la Mănăstirea sfântă a Niculei, să o cinstim pe Preasfânta Maică a noastră, Maria». Răspundem astăzi acestei invitații prin pelerinajul nostru, răspundem chemării Arhiereului nostru, pe care sperăm să-l vedem cât de curând ridicat la cinstea altarelor. În al treilea rând, bucuria care ne unește la picioarele Preasfintei Fecioare Maria de la Nicula este și hirotonirea unui tânăr diacon, întru preot – momentul în care Biserica își naște un nou fiu întru slujire, care răspunde astăzi, după modelul Preasfintei Fecioare Maria: «Fie mie după cuvântul tău».”
Credincioșii au venit în număr mare, la celebrarea liturgică au fost în jur de 1000 de persoane din întreaga Eparhie de Cluj-Gherla, din alte eparhii, din țară și de peste hotare – amintim invitații din Austria, preoți și profesori care au dorit mai ales să ia parte la hirotonirea preoțească din această zi. Prin punerea mâinilor Episcopului eparhial, a fost hirotonit întru sfânta preoție diaconul Mihai Groza, din Cluj-Napoca. Prezentarea tânărului preot a făcut-o pr. Anton Crișan: „După ce, mai întâi a absolvit Facultatea de Științe politice și administrative din cadrul UBB, noul preot a urmat cursurile Seminarului Teologic eparhial Sf. Ioan Evanghelistul, după absolvirea căruia, în anul 2012, a fost trimis la studii la Institutul Teologic Internațional din Trumau, Austria, unde a obținut licența în Teologie și masteratul în Studii despre căsătorie și familie. Între timp s-a căsătorit și a primit darul a doi copilași. A fost hirotonit diacon la Nicula, în 15 august 2014, de către PS Florentin. În perioada iunie 2016 – iulie 2017 a slujit persoane cu deficiență fizică și mentală într-o instituție caritabilă din Austria. Ca și diacon, a slujit în cadrul Institutului de la Trumau iar pe perioada vacanțelor, în Catedrala episcopală din Cluj-Napoca și la celebrări ale Episcopului eparhial în unele dintre vizitele sale pastorale.
În privința vocației la preoție, Mihai a fost marcat mai întâi de cunoștințele de religie din Școala primară primite de la d-na prof. Pandrea. Apoi a trăit un moment de convertire în cadrul grupului de rugăciune Triumful Inimii Netrihănite, cu care a împărtășit viața de rugăciune timp de trei ani. El a mărturisit: «rugăciunea Rozariului a fost cea care m-a cucerit și m-a condus în Biserica Greco-Catolică». Noul preot va fi numit Administrator parohial în com. Rediu”. La încheierea celebrării liturgice, pr. Mihai a susținut primul său cuvânt de învățătură și de mulțumire adresată tuturor celor ce i-au fost alături. În calitate de gazdă, pr. Patriciu a adresat mulțumiri Episcopului eparhial și tuturor pelerinilor, invitând și la agapa fraternă pregătită pentru toți.
Cuvântul de încheiere l-a avut PS Florentin, care, mulțumind la rândul său, și-a exprimat speranța ca Nicula să devină un mare sanctuar marian pentru Biserica Greco-Catolică și a invitat în continuare pelerinii greco-catolici la Nicula pentru c㠄prezența noastră aici face să fie viu acest pelerinaj și ne dobândește tuturor haruri!”. Preasfinția Sa a adresat mulțumiri preoților prezenți, protopopilor, consilierilor eparhiali, precum și oaspeților: pr. Yuriy Kolasa – care este și vicarul cu orientalii al Cardinalului Schönborn Arhiepiscopul Vienei – și preoților: pr. Juraj și pr. Luc, alături de alți invitați care au venit pentru a fi alături de pr. Mihai. De asemenea, a mulțumit persoanelor consacrate: pr. protoegumen Ioan Laurean Daboc, superior al Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (OSBM), pr. Leon OSBM, egumen al Mănăstirii „Sf. Cruce” din Mintiu Gherlii, Surorilor OSBM, Surorilor din Congregația Surorilor Maicii Domnului, Sorei Celina de la Școala de Artă Liturgic㠄Beato Angelico” din Milano, asociațiilor eparhiei, Reuniunii Mariane, Asociației „Triumful Inimii Neprihănite a Preasfintei Fecioare Maria”, tinerilor din Asociația Studenților Români Uniți (ASTRU). O mulțumire specială a fost pentru studenții seminariști de la Cluj și pentru cei care sunt la studii în Roma, care au susținut celebrările. Au fost aduse mulțumiri și forțelor de ordine, Jandarmeriei și Poliției, care s-au preocupat de siguranța pelerinilor.
„Ne întoarcem ochii cu bucurie spre Preasfânta Fecioară Maria și o rugăm să rămână mereu ocrotitoarea noastră și, așa cum astăzi ne-am consfințit Preasfintei Fecioare Maria Regina Rozariului de la Fatima, consfințim și țara noastră, Biserica și Eparhia noastră, Preasfintei Fecioare Maria”, a încheiat ierarhul, invocând în continuare ocrotirea și ajutorul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 831, Ultimul acces: 2019-10-13 22:17:12

»  Hramul parohiei „Acoperământul Maicii Domnului” din Micula (2016-10-13)

 Închide 

Hramul parohiei „Acoperământul Maicii Domnului” din Micula

[2016-10-13]
13.10.2016, Baia Mare (Catholica) - Preasfințitul Vasile Bizău a fost prezent duminică, 9 octombrie a.c., în mijlocul comunității greco-catolice de limbă maghiară din localitatea Micula, județul Satu Mare. Parohia maghiară de aici a avut parte de o dublă sărbătoare: pe de o parte a fost hramul bisericii, iar pe de altă parte s-au sărbătorit patruzeci de ani de la construirea bisericii „Acoperământul Maicii Domnului”. Sfânta Liturghie a fost celebrată de către Ierarhul Eparhiei. Au concelebrat: pr. protopop Harangazó Iosif, pr. paroh István Kozsán și un sobor de preoți invitați la sărbătoare.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Vasile a creionat esența evangheliei care ne relatează învierea fiului văduvei din Nain. Acest text biblic ne ajută să înțelegem cât este de important să primim Cuvântul lui Dumnezeu în inima noastră: „În text ni se spune că 2 procesiuni s-au întâlnit la poarta orașului Nain: pe de o parte este o procesiune funebră, care este condusă de un mort, pe de altă parte, procesiunea condusă de Isus care venea înspre cetate împreună cu apostolii și mulțime mare. Și întâlnindu-se aceste două procesiuni, este ca și cum se întâlnesc două mentalități, două feluri de a fi a omului. Pe de o parte, suntem cu toții născuți în lumea aceasta și pentru a muri; nu putem să rămânem pe pământ pentru totdeauna și de aceea suntem asemenea fiului văduvei din Nain. Suntem destinați a lăsa, a părăsi tot ceea ce producem, tot ceea ce facem în această viață. De aceea, se cuvine să ne întrebăm de fiecare dată noi, creștinii, cărei procesiuni aparținem. Dacă l-am întâlnit pe Cristos, avem și această promisiune a vieții veșnice, pentru că El este cel care oprește procesiunea morții și se atinge de mort și îi dă speranța învierii. Fără speranța vieții veșnice, nimic nu are sens în viața aceasta, dacă totul se termină într-o zi. Iar pentru a moșteni această viață veșnică avem nevoie să fim purtători de Cristos, primind esența și învățătura Evangheliei în inima și în viața noastră”, a spus Preasfințitul.
Sărbătoarea hramului parohiei din Micula s-a încheiat cu mulțumirile părintelui paroh îndreptate înspre toți cei prezenți și un moment de socializare și împărtășire a trăirilor în urma evenimentului. (Biroul de presă al Eparhiei de Maramureș)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1042, Ultimul acces: 2019-10-13 22:17:12


Nr. vizualizări:1316
Data ultimei vizualizări:2019-10-13 22:17:12
Data actualizare:2016-05-15 01:12:21
Data încărcării:2014-09-02 09:59:44
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:15
Fotografi:Bogdan Pop: 15

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2014-09-19
Aparat: Canon IXUS 132
Contor: 112

Vedere de ansamblu
Foto: Bogdan Pop

Data: 2014-09-19
Aparat: Canon IXUS 132
Contor: 26

Vedere de ansamblu
Foto: Bogdan Pop

Data: 2014-09-19
Aparat: Canon IXUS 132
Info: Biserica Greco-Catolică din Nicula văzută de pe dealul de Sud al satului.
Contor: 34

Vedere panoramică
Foto: Bogdan Pop

Data: 2014-01-05
Aparat: Canon IXUS 132
Info: Biserica la data de 5 Ianuarie 2014
Contor: 21

Fațada
Foto: Bogdan Pop

Data: 2014-09-19
Aparat: Canon IXUS 132
Contor: 17

Fațada
Foto: Bogdan Pop

Data: 2014-09-18
Aparat: Canon IXUS 132
Contor: 20

Biserica văzută din stradă
Foto: Bogdan Pop

Data: 2014-09-18
Aparat: Canon IXUS 132
Contor: 16

Vedere laterală
Foto: Bogdan Pop

Data: 2014-09-18
Aparat: Canon IXUS 132
Contor: 18

Fațadă-balcon
Foto: Bogdan Pop

Data: 2014-09-18
Aparat: Canon IXUS 132
Contor: 16

Crucifix
Foto: Bogdan Pop

Data: 2014-09-19
Aparat: Canon IXUS 132
Contor: 20

Interior
Foto: Bogdan Pop

Data: 2014-09-19
Aparat: Canon IXUS 132
Contor: 20

Interior
Foto: Bogdan Pop

Data: 2014-09-19
Aparat: Canon IXUS 132
Contor: 30

Iconostas
Foto: Bogdan Pop

Data: 2014-09-18
Aparat: Canon IXUS 132
Contor: 16

Iconostas-detaliu
Foto: Bogdan Pop

Data: 2014-09-19
Aparat: Canon IXUS 132
Contor: 18

Iconostas-Apostoli
Foto: Bogdan Pop

Data: 2014-09-19
Aparat: Canon IXUS 132
Contor: 23

Stațiunile Căii Sfintei Cruci
Foto: Bogdan Pop