Coseiu :: Biserica Reformata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Reformată
Coșeiu
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Reformat (Calvin)
Localitate:Coșeiu (maghiara: Kusaly)
Comună:Coșeiu
Județ:Sălaj
Adresa:nr. 144
Cod poștal:457080
Telefon :0745... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.krek.ro, www.comunacoseiu.ro, www.cjSJ.ro, sj.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Sándor András
Detalii:Biserica reformată din Coșeiu, fostă mănăstire franciscană minorită fondată de familia nobiliară Jakcs de Kusaly
Din fostul complex monahal s-au păstrat cele mai multe elemente din biserică, folosită și după reformă, respectiv spațiile sale adiacente, turnul și sacristia. Din corul bisericii mai există peretele sudic și rămășița peretelui nordic atașată arcului de triumf, dar nu se cunoaște forma închiderii (foarte probabil poligonală) . Se observă faptul că sanctuarul a avut o lungime aproape identică cu cea a navei. Pe peretele sudic al corului, respectiv în colțul interior dintre cor și navă se observă nașterile bolții. Ușa dintre corul demolat și sacristie este înzidită, dar i se păstrează ancadramentul cioplit în piatră, decorat cu baghete încrucișate. La ancadrament se mai observă locașul unei steme nobiliare. (…)
S-au păstrat documentele fondării: în anul 1422 Papa Nicolae V dă voie franciscanilor din Bosnia să instaleze în mănăstirea fondată de János (comitele secuilor) , László (voievodul Transilvaniei) , Dénes (episcop de Oradea) și Mihály, fii lui György Jakcs, respectiv de Mihály (voievodul Transilvaniei) și László, fiul lui István, fratele lui György. Bula papală, care s-a păstrat până în zilele noastre, chiar descrie sumar mănăstirea consacrată Sfântului Duh, care avea biserică, cimitir, turn, clopot, claustru, cameră de dormit și alte încăperi pentru frații minoriți, care au sosit aici pentru convertirea la catolicism a necredincioșilor. Despre mănăstire nu dispunem de date istorice foarte multe. Cel care a inițiat fondarea mănăstirii era Dénes, care în 1405 apare ca și canonic de Oradea, în 1427 este numit de Sigismund de Luxemburg episcop de Bosnia, dar tot în acest an ocupă scaunul episcopal de Oradea, devenit vacant. După toate probabilitățile numărul călugărilor care au trăit în mănăstire era foarte puțin, cel mult 3-4 persoane. Mănăstirea a fost sub jurisdicția mănăstirii franciscane din Baia Mare. În 1508 Dorottya Héderváry, văduva lui Bertalan Drágffy donează posesiuni importante călugărițelor de la Coșeiu, mai târziu și ea a intrat în ordinul maicilor franciscane, petrecându-și restul vieții la mănăstirea din Coșeiu. Este foarte interesant faptul că aici mănăstirea apare ca și folosită de călugărițe, și nu de călugări.
Turnul construit în 1865.
Cod Monument:SJ-II-a-A-05042
Nr. vizualizări:6356
Data ultimei vizualizări:2025-03-18 09:29:22
Data ultimei actualizări:2020-03-29 17:49:19
Data încărcării pe sit:2005-09-14 08:59:03
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2017-11-13
Contor: 187

Vedere din față
Foto: Magyari Hunor