Suceava :: Catedrala Arhiepiscopala - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

>

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Arhiepiscopală
Suceava
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Suceava
Județ:Suceava
Adresa:bulevardul George Enescu nr. 2a
Cod poștal:720196
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiasucevei.ro
www.primariaSV.ro
www.cjSuceava.ro
www.prefecturaSuceava.ro
Preot:Petru Argatu
Hram:Nașterea Domnului,
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:Sfințită pe 4 octombrie 2015 de IPS Teofan Mitropolitul Moldovei, împreună cu IPS Pimen Arhiepiscopul Sucevei, IPS Teodosie Arhiepiscopul Tomisului și PS Visarion Episcopul Tulcii.
Știri despre biserică:

»  Peste 10.000 de persoane, la slujba de sfințire a Catedralei ”Nașterea Domnului” din Suceava (Mediafax.ro) (2015-10-05)

 Închide 

Peste 10.000 de persoane, la slujba de sfințire a Catedralei ”Nașterea Domnului” din Suceava (Mediafax.ro)

[2015-10-05]
Peste 10.000 de persoane au participat, duminică, la slujba de sfințire a Catedralei ”Nașterea Domnului” din Suceava, a cărei construcție a început în urmă cu 25 de ani și pentru care a fost alocată de la bugetul local suma de 1,8 milioane de euro.
Slujba de sfințire a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu IPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, și PS Visarion, episcop de Tulcea.
La ceremonia religioasă au asistat și președintele Consiliului Județean (CJ) Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul Constantin Harasim, primarul Sucevei, Ion Lungu, dar și parlamentari. Secretarul general al PNL, senatorul Gheorghe Flutur, și vicepreședintele regional al PNL, deputatul Ioan Bălan, au stat în mulțime, în timp ce senatorul PSD Ovidiu Donțu și senatorul PNL Vasilica Steliana Miron au asistat la slujbă din zona rezervată oficialităților.
Catedrala, care are 70 de metri înălțime și 70 de metri lungime și poate fi observată din toate colțurile orașului, urmează să fie pictată pe o suprafață de 15.000 de metri pătrați.
Construcția lăcașului de cult a început în urmă cu 25 de ani, iar până în prezent aceasta a beneficiat de o finanțare de 1,8 milioane de euro de la bugetul local, reprezentanții bisericii evitând să precizeze costul total.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că aceasta este acum cea mai mare catedrală ortodoxă din România, până la finalizarea construcției Catedralei Neamului.
Autor: Tibi Bujdei

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 1077, Ultimul acces: 2019-02-18 21:34:49

»  Catedrala-gigant din Suceava, cea mai mare biserică ortodoxă din provincie, sfințită în fața „sfântului” Becali și a mii de creștini. Câți bani a înghițit de la stat (Adevarul.ro) (2015-10-05)

 Închide 

Catedrala-gigant din Suceava, cea mai mare biserică ortodoxă din provincie, sfințită în fața „sfântului” Becali și a mii de creștini. Câți bani a înghițit de la stat (Adevarul.ro)

[2015-10-05]
Cea mai mare catedrală din provincie a fost sfințită la 25 de ani de la începerea ridicării lăcașului de cult. Un sobor mare de preoți, format din mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat slujba din sfințire a Catedralei ”Nașterea Domnului” din Suceava. De la slujbă nu a lipsit patronul FCSB, Gigi Becali, care însă nu a dorit să dea niciun fel de declarație în fața jurnaliștilor prezenți la eveniment.
Peste 10.000 de credincioși au luat parte în această dimineață la slujba de sfințire a Catedralei ”Nașterea Domnului” din municipiul Suceava, cea mai mare catedrală din provincie. Slujba de sfințire a lăcașului de cult și Sfânta Liturghie au fost oficiate de un sobor de preoți din care nu au lipsit Înaltpresfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului sau Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.
De la slujba de sfințire a Catedralei din Suceava nu au lipsit nici autoritățile publice locale, în frunte cu primarul Sucevei, Ion Lungu, președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor și prefectul județului Suceava, Constantin Harasim. Parlamentarii suceveni Gheorghe Flutur, Ioan Balan, Steliana Miron, Alexandru Băișanu și Ovidiu Donțu au ținut să participe și ei la slujba de sfințire a impunătorului lăcaș de cult.
Invitatul, care a stârnit cel mai mult interes printre persoanele adunate astăzi în jurul catedralei din Suceava, a fost patronul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, acesta fiind unul dintre donatorii care au oferit cei mai mulți bani pentru construirea catedralei. Gigi Becali a venit de la Iași, unde echipa patronată de el a susținut un meci împotriva echipei locale. El nu a dorit să dea niciun fel de declarație reprezentaților mass media prezenți la eveniment.
Preotul paroh al Catedralei ”Nașterea Domnului” a ținut să îi mulțumească lui Gigi Becali pentru sprijinul acordat în ridicarea edificiului religios, moment în care mulțimea a izbucnit în aplauze.
”Din fericire, nu au fost înregistrate evenimente negative, cei 50 de jandarmi, polițiști și pompieri reușind să asigure ordinea și liniștea publică în zona lăcașului de cult”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi, maiorul Bogdan Cornaci.
Catedrala ortodox㠄Nașterea Domnului“ din municipiul Suceava este un lăcaș de cult foarte impunător prin dimensiunile pe care le are: lungimea de 65 metri, lățimea de 20 metri și înălțimea de 70 metri. Aceasta catedrală este cea mai mare din provincie și a doua ca mărime din țară, dupa Catedrala Mântuirii Neamului.
Inițiativa privată a unor suceveni, datând de la începutul anilor ’90, a devenit, 25 de ani mai târziu, cel mai impozant edificiu religios construit în provincie, după revoluție. Pe lângă biserica ce a fost sfințită astăzi se dorește ridicarea altor edificii sociale – cabinete medicale pentru bătrâni și nevoiași, camere de cazare a acestora, dar și a altor persoane care au nevoie de sprijinul nostru, o grădiniță, chiar și o școală, cu condiția să fie posibilă extinderea spațiului pe care îl are la dispoziție parohia unde slujește preotul Petru Argatu.
Dacă părintele Argatu nu vrea să spună câți bani a costat ridicarea acestei catedrale, pentru că încă nu este gata, din 2004 și până în prezent, Consiliul Local Suceava a acordat, confrom primarului Ion Lungu, pentru lucrările de la Catedrala cu hramul Nașterea Domnului suma de 1,8 milioane de euro.
Pe de o parte, preotul Petru Argatu a explicat că este vorba de o primă sfințire întrucât vor fi definitivate toate lucrările, mai puțin cea a picturii. Fiindcă volumul Catedralei este unul foarte mare în raport cu celelalte biserici din județ și cu majoritatea celorlalte de pe cuprinsul țării, pictura necesită un efort nu doar financiar, ci și ca lucrare în sine.
Preotul Petru Argatu a arătat că suprafața care trebuie pictată este în jur de 15 mii de metri pătrați, iar cel mai bine ar fi ca aceasta să fie realizată de aceiași echipă. Numai că o singură echipă ar putea picta bine în jur de o mie de metri pătrați pe an. Asta ar însemna că lucrarea de pictură poate dura în jur de 15 ani.
”Este bine că în sfârșit această catedrală a fost terminată și sfințită. Ani la rând ne-am întrebat dacă va mai fi terminată, pentru că a fost începută prin anii 90’ și după câțiva ani în care s-a lucrat cum s-a lucrat, se părea că construcția va fi abandonată. Mulți credincioși vor putea să vină să se roage la cea mai mare catedrală din provincie, care ar putea deveni și un important obiectiv turistic din municipiu. Mulți condamnă faptul că este foarte mare, dar peste ani, bisericile mici foarte probabil vor dispărea și vor rămâne doar aceste edificii religioase de mari dimensiuni”, a declarat Radu Pohoață, un pensionar prezent la sfințirea Catedralei din Suceava.
”Catedrala arată foarte bine din punct de vedere estetic, dar nu știu dacă era necesar să fie construită chiar în buricul târgului. Biserica este foarte mare și aș putea spune că m-am dezvoltat odată cu ea, am crescut odată cu ridicarea ei cărămidă cu cărămidă. Urmează de văzut dacă a meritat investițiile făcute, deoarece spațiul este unul mic, iar dacă un grup de turiști vor dori să viziteze catedrala, nu prea au pe unde să-și lase autocarul, doar să îl parcheze prin zona centrală a orașului și să vină până aici pe jos”, a spus și Andrei Iacob, un student ce a ținut să ia parte la sfințirea catedralei.
Trebuie de menționat faptul că începând cu ziua de astăzi și până la sfârșitul săptămânii viitoare, credincioșii ortodocși vor putea trece prin altarul catredalei proaspăt sfințite, pentru a se închina.
Autor: Dănuț Zuzeac

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 1074, Ultimul acces: 2019-02-18 21:34:49

»  Catedrala din Suceava a fost sfințită (2015-10-04)

 Închide 

Catedrala din Suceava a fost sfințită

[2015-10-04]
Mii de credincioși au participat duminică, 4 octombrie 2015, la sfințirea Catedralei ortodoxe Nașterea Domnului din Suceava.
Slujba de sfințire a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
„Credincioșii din Municipiul Suceava și din comunele limitrofe ale județului Suceava au primit cu multă dragoste soborul de arhierei veniți să sfințească Catedrala «Nașterea Domnului», situată în cartierul Mărășești al municipiului. Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen și Preasfințitul Părinte Visarion au fost întâmpinați de un sobor impresionat de preoți și diaconi și înconjurați cu mare emoție, flori și bucurie, de miile de credincioși veniți la sfințire”, a precizat Doina Ciobanu, corespondent TRINITAS TV.
La eveniment au participat numeroase oficialități locale. După sfințirea lăcașului de cult, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată pe o scenă special amenajată în apropierea Catedralei recent sfințite.
„După săvârșirea slujbei de târnosire, Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă amenajată special, în curtea așezământului. Prin grijă municipalității și a factorilor de ordine, pe arterele principale ale cartierului Mărășești circulația a fost restricționată”, a mai transmis Doina Ciobanu.
Cu acest prilej, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, precum și Arhiepiscopul Sucevei au adresat un cuvânt de învățătură.
În semn de prețuire și apreciere pentru muncă depusă, preoții slujitori la Catedrala din Suceava au primit diplome de vrednicie.
***
Catedrala sfințită astăzi are hramurile Nașterea Domnului și Intrarea în Biserica a Maicii Domnului. Construcția impunătoarei biserici a început în anul 1991, iar lucrările încă nu sunt finalizate. Lăcașul de cult are 70 de metri lungime și 82 de metri înălțime.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1047, Ultimul acces: 2019-02-18 21:34:49

»  Sfințirea Catedralei din Suceava (2015-10-03)

 Închide 

Sfințirea Catedralei din Suceava

[2015-10-03]
Catedrala ortodoxă Nașterea Domnului din Suceava va fi sfințită duminică, 4 octombrie 2015. Slujba de sfințire și Sfânta Liturghie vor fi oficiate de către un sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Primirea ierarhilor se va face în jurul orei 09:00. Slujba de târnosire va fi oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. După sfințirea lăcașului de cult, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată pe o scenă special amenajată în apropierea Catedralei, după cum informează Doina Ciobanu, corespondent TRINITAS TV.
Potrivit rânduielii Bisericii Ortodoxe Române, credincioșii prezenți la sărbătoarea de mâine vor putea intra să se închine în Sfântul Altar.
Construcția impunătoarei biserici a început în anul 1991. Lăcașul de cult are 70 de metri lungime și 82 de metri înălțime.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1034, Ultimul acces: 2019-02-18 21:34:49


Nr. vizualizări:1324
Data ultimei vizualizări:2019-02-18 21:34:50
Data actualizare:2018-11-21 12:54:07
Data încărcării:2012-05-31 09:48:36
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:81

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2016-03-05
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D300
Contor: 143

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2016-03-05
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 33

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-10-06
Contor: 28

Vedere de ansamblu
Foto: Basilica.ro

Data: 2016-03-05
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 9

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-11-20
Aparat: OLYMPUS IMAGING CORP.  SP510UZ
Contor: 10

Vedere de ansamblu
Foto: Panoramio.com

Data: 2016-03-05
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 15

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-01-23
Aparat: KONICA MINOLTA DiMAGE Z20
Contor: 20

Vedere de ansamblu
Foto: Panoramio.com

Data: 2016-03-05
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 6

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2016-03-05
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 9

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2016-03-05
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 19

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2016-03-05
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 11

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2016-03-05
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 10

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-10-06
Contor: 30

Vedere din spate
Foto: Basilica.ro

Data: 2014-01-05
Contor: 29

Vedere din spate
Foto: protopopiatulSuceava2.ro

Data: 2016-03-05
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 10

Vedere din spatel
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-11-19
Aparat: Canon Canon PowerShot A590 IS
Contor: 25

Vedere din spate
Foto: Panoramio.com


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6