Costesti :: Biserica Sf. Gheorghe - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Gheorghe
Costești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Costești
Comună:Costești
Județ:Vaslui
Cod poștal:737145
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protoieriaVaslui.ro, www.episcopiahusilor.ro, primariacostesti.ro, www.cjVS.ro, vs.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Buimac Adrian
Hram:Sf. M. Mc. Gheorghe
Detalii:Biserica Sf. Ghoerghe s-a început în anul mântuirii 1942, iulie 20, când s-a pus piatra de temelie, după ce vechea Biserică monument istoric a fost distrusă de cutremurul din noiembrie 1940. Vechea ctitorie cu același hram, a fost construită de enoriași din vălătuci și lemn, pe un platou situat deasupra albiei pârâului Bilavoi. Pe o grindă din altarul fostei biserici era dălțuit anul 1788, dat despre care cântărețul bătrân al satului, Mihai Condurache, spunea că este anul în care s-a construit Biserica. Așa primise el această informație de la vechii săi înaintași și așa a transformată smis-o mai departe. Vechea Biserică nu avea turle, era construită în formă de corabie și era acoperită cu tablă. Spațiul interior al bisericii era distribuit, după modelul vechilor biserici, în felul următor: pridvor, pronaos (tinda femeilor) , naos, altar cu firidă pentru proscomidie și veșmântar. Catapeteasma în stil bizantin a vechii biserici, din spusele bătrânilor satului, ar fi fost adusă de la biserica din punctul Ciorăni de întemeietorul satului Costea Coștiuc, cu prilejul strămutării sale pe vatra de astăzi a satului. Pe un pomelnic al vechii biserici - datat din 11 iulie 1793 se pot citi și astăzi numele ctirorilor: Ioan, Teudosie, Arsene, Maria, Catrina, Ruxanda, Lința, Alexandru, Diaconu Bostaca, Ierod. Ioniță, Dima Bacmu, Vasile Bădărău și alții.
Biserica a fost sfințită în ziua de 4 iulie 1948 de către Preasfințitul Părinte Grigore Leu, înconjurat de un mare sobor de preoți, fiind Paroh Pr. Ștefan Damian.
Alte informații:Parohia Costești II.
Nr. vizualizări:3661
Data ultimei vizualizări:2024-07-16 01:55:36
Data ultimei actualizări:2015-07-17 13:19:44
Data încărcării pe sit:2012-05-25 08:24:45
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-05-25
Contor: 63

Vedere de ansamblu
Foto: Panoramio.com