Luncoiu de Jos :: Capela din cimitir - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Capela din cimitir
Luncoiu de Jos
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Luncoiu de Jos
Comună:Luncoiu de Jos
Județ:Hunedoara
Adresa:în Cimitir
Cod poștal:337310
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiadevei.ro, www.Luncoi.ro, www.cjHunedoara.ro, www.prefecturaHunedoara.ro
Detalii:Prima biserica a fost construita din lemn de stejar si care în timpul evenimentelor de la 1784, a ars. Era asezata în partea de rasarit a dealului numit „Al satului”, la care veneau locuitorii din Luncoiu de Jos, Luncoiu de Sus si Stejarel. A doua biserica, tot din lemn, a fost ridicata pe locul numit „Podeu”, cazând si ea prada flacarilor în revolutia de la 1848. A treia biserica se reface pe acelasi loc în 1851, din care se mai pastreaza astazi o capela de cimitir, formata din altar si din naos.
Alte informații:Conform tradiției, o biserică veche de lemn, ce se află pe locul denumit "sub biserică", a fost arsă în anul 1784, din pricina participării sătenilor din Luncoi la răscoala lui Horea. În anul 1878, pe același loc, se va ridica un alt lăcaș de cult din lemn, care a pierit și acesta în zilele revoluției pațoptiste.
În anul 1849 se va ridica biserica din cimitir, de dimensiuni modeste, avand un plan dreptunghiular, cu absidă decroșată, poligonală cu cinci laturi. Alături de lăcaș, în dreptul absidei răsăritene se află o construcșie ce pare să fi fost folosită ca și clopotniță.
Clădirea a suferit anumite modificări, a fost tencuită la exterior și la interior, pe latura de vest s-a construit o prispă largă, acoperisul a fost învelit cu țiglă, bolțile au fost înlocuite cu tavan drept.
După construirea bisericii din zid, din vatra așezării clădirea bisericii din cimitir a fost folosită pentru ținerea de pomeni și părăstase, fiind dotată cu mobilier necesar (mese, scaune, bănci etc. ) nemaifiind ca și lăcaș de cult.
Nr. vizualizări:3223
Data ultimei vizualizări:2021-02-28 20:22:38
Data ultimei actualizări:2019-01-10 09:49:40
Data încărcării pe sit:2011-10-05 04:59:34
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-09-27
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 122

Vedere din față
Foto: Brudi Fürbacher