Oradea :: Biserica Seminarului Teologic Greco-Catolic - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Seminarului Teologic Greco-Catolic
Oradea
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Oradea
Județ:Bihor
Adresa:strada Parcul Traian, nr. 8, cartier Olosig
Cod poștal:410057
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.seminaroradea.ro
Adrese utile:www.egco.ro, www.oradea.ro, www.cjBihor.ro, www.prefecturaBihor.ro
Hram:Sf. M. Mc. Gheorghe
Detalii:Oradea este recucerită de către austrieci în 1692, cu aceștia venind și iezuiții. Pe locul fostei biserici Sf. Egidiu se construiește una nouă, unde se vor înmormânta în 1714 mareșalul General Friederic de Lovenburg, iar în 1759 prefectul iezuit Francisc Polentari.
Odată cu întemeierea episcopiei române unite în 1777, împărăteasa Maria Tereza cedează biserica pentru canonicii români. Cerând episcopul Ignatie Dărăbant cedarea complexului pentru un seminar (lucru care s-a și întâmplat în 30 ianuarie 1792, prin împăratul Leopold II, porunca fiind emanată de Locotenența Regală din Budapesta și comu­nicat Episcopului Ignatie Dărăbant cu data de 21 Fe­bruarie Nr. 3230/1792) , biserica iezuiților devine biserică seminarială, lăcaș folosit atât de seminariști, cât și de credincioșii români uniți din Oradea-Olsig.
În data de 16 martie 1847, prevestind parcă ce avea să se întâmple peste 100 de ani, biserica seminarială s-a surpat. Din generozitatea episcopului romano-catolic Francisc Szaniszlo s-a construit biserica de astăzi. Lucrările s-au finalizat în anul 1858, lăcașul fiind închinat Sfântului și Marelui Mucenic Gheorghe. În 1907 s-a introdus în biserică curentul electric, aceasta fiind renovată și zugrăvită.
În 1948, Biserica Greco-Catolică este scoasă în afara legii, episcopii, clerul și credincioșii ei au de ales între trecerea forțată la ortodoxie sau hărțuiala și închisoarea comunistă, iar lăcașul este încredințat Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, care înființează aici "Parohia Ortodoxă Sf. Gheorghe".
În perioada gestionării parohiei din partea Bisericii Ortodoxe, s-a renovat exteriorul bisericii, iar în interior s-a refăcut instalația electrică și cea de tragere a clopotelor.
Biserica ar necesita intervenții urgente de recondiționare interioară, având în vedere înnegrirea în timp a frescelor prin aprinderea de lumânări, cât și distrugerea picturii pereților prin introducerea noului sistem de iluminare.
În anul 2006, în urma eșuării dialogului între părțile greco-catolică și cea ortodoxă, Biserica Română Unită a acționat în tribunal parohia Ortodoxă, în vederea restabilirii proprietății și a preluării lăcașului care ar trebui să deservească atât studenții Seminarului teologic, cât și credincioșii Parohiei Oradea-Olosig.
În dimineața zilei de 14 iunie 2013, orele 10. 00, Parohia Ortodoxa "Sfântul Gheorghe" din Oradea a retrocedat biserica Seminarului Greco-Catolic din Oradea în urma unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile.
Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolică susține în continuare soluția practică de folosire alternativă a lăcașului de cult greco-catolic recent retrocedat de către cele două comunități.
Alte informații:Este zidită din cărămidă, cu fundație de piatră, în stil baroc-târziu. Iconostasul este sculptat, iar pictura este realizată în patru registre, pe pânză și lemn.
Frescele bisericii, realizate în anul 1907 în stil clasic, urmează păstrând proporțiile schițele și cromatica picturii din Catedrala Greco-Catolică Sf. Nicolae a Oradiei.
Cod Monument:BH-II-m-B-01069
Știri despre biserică:

»  Hirotonire de diacon în biserica Seminarului (2018-07-25)

 Închide 

Hirotonire de diacon în biserica Seminarului

[2018-07-25]
Hirotonire de diacon
Prin punerea mâinilor Preasfințitului Părinte Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic de Oradea, Iulian Palas a fost hirotonit în dimineața zilei de marți, 24 iulie 2018, diacon. Înconjurat de un sobor de preoți, Preasfinția Sa a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica „Sfântul și Marele Mucenic Gheorghe” (a Seminarului) în prezența tinerilor din Eparhie aflați la Oradea cu ocazia „Universității de vară”, perioadă de pregătire în vederea Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic care va avea loc la Satu Mare.

Candidatul la treapta diaconiei a fost prezentat în fața ierarhului de către pr. Anton Cioba, rectorul Seminarului Teologic, și de către pr. Mihai Vătămănelu, Vicarul general, după care au urmat rugăciunile consacratoare și îmbrăcarea cu veșmintele specifice treptei: stihar, mânecuțe și orar. Părintele diacon Iulian Palas s-a născut la data de 19 ianuarie 1962 în localitatea Cârța din județul Harghita. Este absolvent al ASE București – Facultatea de Comerț din anul 1985 și al Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, Departamentul Oradea, promoția 2018. Ca economist a desfășurat mai multe activități în comerț, finanțe, contabilitate, domeniul fiscal în special în mediu privat. Liber profesionist (expert contabil, consultant fiscal, auditor financiar, evaluator) de mai bine de 25 de ani, a desfășurat activități prin firma proprie sau ca free-lancer. Părintele Iulian este căsătorit și are doi copii. (Biroul de presă al Episcopiei de Oradea, Eugen Ivuț)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 899, Ultimul acces: 2020-07-12 00:52:23

»  Haină nouă pentru situl Seminarului greco-catolic din Oradea (2017-03-26)

 Închide 

Haină nouă pentru situl Seminarului greco-catolic din Oradea

[2017-03-26]
SeminarOradea.ro
26.03.2017, Oradea (Catholica) - În sărbătoarea Bunei Vestiri, situl Seminarului Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, vizitabil la adresa www.seminaroradea.ro, a fost relansat, dar fiind contextul jubiliar – 225 ani de existență a instituției de învățământ. Pentru a marca acest moment, pr. Anton Cioba, rectorul instituției, a scris următoarea reflecție:
„Comunicarea are puterea de a crea punți, de a favoriza întâlnirea și incluziunea, îmbogățind astfel societatea” – spunea Papa Francisc în mesajul ocazionat de ziua comunicațiilor sociale din anul 2016. Întăriți de acest gând și convinși de misiunea pe care am primit-o de a duce vestea cea bună până la marginile pământului, pentru a ține pasul cu societatea și a-i răspunde într-un mod cât mai adecvat provocărilor, comunitatea Seminarului nostru și-a luat angajamentul de a fi prezentă din nou în spațiul virtual. Astfel, situl seminarului orădean, după ce a primit o nouă formă, s-a lansat în data de 25 martie 2017, de Buna Vestire – Sărbătoarea prin definiție a vestirii celei bune. Dorim să vă transmitem vești bune despre Vestea cea Bună. Vrem să comunicăm cu dumneavoastră și în acest fel, prin intermediul sitului nostru.
Situl www.seminaroradea.ro se dorește a fi un spațiu al exprimării. Un spațiu de întâlnire. Un spațiu în care, sperăm să găsiți lucruri și idei interesante. Sperăm să găsiți o bucățică din ceea ce facem noi și din ceea ce ne preocupă. De asemenea, prin intermediul site-ului ne veți putea contacta și ne veți putea face propuneri de articole și studii sau, de ce nu, ne veți putea sprijini. Vorbind adesea despre rețelele sociale digitale, Sfântul Părinte (acum emerit) Benedict al XVI-lea a subliniat importanța evanghelizării spațiului virtual. Acesta trebuie valorizat în mod echilibrat și fructificat cu respect pentru a putea într-adevăr să contribuie în mod eficient la armonia familiei umane. Se constată tot mai mult faptul că domeniul digital nu este o lume paralelă sau pur virtuală ci devine o realitate zilnică a multor persoane. Pe lângă utilitatea virtualului în domeniile cele mai răspândite, acesta joacă un rol deosebit în ceea ce privește relațiile inter-personale. Comunicarea dintre persoane are o dinamicitate nouă care trebuie să ducă la comuniunea dintre persoane.
Spațiul virtual rămâne totuși un instrument. Adesea se exagerează în ceea ce privește folosirea lui. Dacă este scăpat de sub control poate transforma viața unor persoane astfel încât beneficiile să nu mai fie prezente. Este un instrument pe care omul îl folosește pentru a căuta răspunsuri la întrebările sale. Internetul devine locul întrebărilor și al răspunsurilor. Omul contemporan este bombardat de răspunsuri la întrebări pe care nu și le-a pus niciodată și la nevoi pe care nu le simte. În ziua de astăzi informația este la putere. Aici informația vine la tine ca valul. Riscul este să fii luat de val și să nu mai știi de unde ai pornit. Să uiți ce căutai pentru că ajungi la alte informații de care, poate, nu ai nevoie în acel moment. De aceea este important să fim atenți la măsura folosirii acestui instrument.
Omul a căutat dintotdeauna adevărul. Acum, spațiul căutării sale este larg. Poate ajunge mai repede la idei, la persoane, la cuvinte… la Cuvânt. Internetul este un spațiu care te poate ajuta să ajungi la Dumnezeu. Este un instrument de evanghelizare. Profităm de această posibilitate pe care ne-a oferit-o știința, pentru a ajuta persoanele să guste din ceea ce credem noi că poate ajuta la creșterea credinței. Articolele, știrile, imaginile pe care le veți găsi vor fi o parte din viața noastră. Vor fi o parte din gândurile noastre și… din munca noastră. Vă invităm să ne urmăriți și să ne susțineți!

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1323, Ultimul acces: 2020-07-12 00:52:23


Nr. vizualizări:2811
Data ultimei vizualizări:2020-07-12 00:52:23
Data actualizare:2016-02-10 15:00:14
Data încărcării:2011-07-01 08:27:55
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:5
Fotografi:Nelu_Pozaru: 2, Carmen Losonczy: 2, Farkas Csaba Tamás: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-07-03
Contor: 144

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2015-08-18
Contor: 28

Vedere de ansamblu
Foto: Carmen Losonczy

Data: 2011-11-12
Contor: 58

Vedere din lateral
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2012-04-27
Contor: 32

Fațada
Foto: Farkas Csaba Tamás

Data: 2015-08-04
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 28

Vedere de ansamblu
Foto: Carmen Losonczy