Voluntari :: Catedrala Cuvioasa Parascheva - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Cuvioasa Parascheva
Voluntari
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Voluntari
Județ:București și Ilfov
Adresa:bulevardul Vrancei
Cod poștal:077190
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protoieriailfovnord.ro, www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.primaria-voluntari.ro, www.PMB.ro, www.prefecturaBucuresti.ro, www.cjIlfov.ro, www.prefecturaIlfov.ro
Preot:Rădulescu Daniel, Ungureanu Daniel
Hram:Sf. Cuv. Parascheva
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:În construcție (2011) .
Știri despre biserică:

»  Episcopul Timotei la pelerinajul de la Voluntari: Fericiți sunt oamenii care își fac prieteni pe sfinți (2018-06-10)

 Închide 

Episcopul Timotei la pelerinajul de la Voluntari: Fericiți sunt oamenii care își fac prieteni pe sfinți

[2018-06-10]
de Gheorghe Anghel

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor i-a fericit duminică pe oameni care sunt apropiați de sfinți, care urmează exemplul sfinților și îi au ca prieteni.
Ierarhul a rostit aceste cuvinte în prezența celor peste 2000 de pelerini veniți la Catedrala din Voluntari pentru a aduce cinstire mai multor relicve aduse din Grecia: Brâul Maicii Domnului, mâna dreaptă a Sf. Spiridon și o copie a Icoanei Maicii Domnului – Prodromița.
Momente din cadrul Sfintei Liturghii. Foto credit: Basilica.ro
Să fim prietenii lui Dumnezeu și ai sfinților
În acest context, în omilia din cadrul Liturghiei din 10 iunie, Preasfinția Sa a amintit de faptul că Hristos Domnul i-a numit prietenii Lui pe ucenici, pe sfinți, pe cei care îi împlinesc poruncile mântuitoare și a îndemnat să devenim și noi prieteni ai sfinților și ai lui Dumnezeu.
Nicio cinste nu este mai mare decât aceea de a fi prieten al lui Dumnezeu, de a fi aproape de El și de a urma sfinților pentru a nu pierde lucrul cel mai important, adică viața veșnică petrecută cu Domnul și cu sfinții bineplăcuți lui.
La Sfânta Liturghie au participat zeci de copii îmbrăcați în costume populare. Foto credit: captură Trinitas TV.
Sfinții români sunt cea mai mare comoară a poporului nostru
În omilia sa, Episcopul Timotei a semnalat că această duminică este închinată încă din anul 1992 tuturor sfinților români, pe care i-a numit „cea mai mare comoară pe care o are poporul nostru”, dar și „bucuria și nădejdea noastră”.
Referitor la pelerinajul care se desfășoară încă de joi în orașul ilfovean, Preasfinția Sa a spus că prezența sfintelor moaște, a Brâului Maicii Domnului și a icoanei Prodromița este o binecuvântare pentru locuitorii lui, fiind „mari daruri pe care Dumnezeu ni le face nouă celor prezenți”.
Brâul Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia, moaștele Sfântului Spiridon din Corfu și copia Icoanei Maicii Domnului – Prodromița de la schitul românesc Prodromu vor rămâne la Catedrala din Voluntari până luni.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1555, Ultimul acces: 2020-05-29 04:15:49

»  Pelerinaj | Brâul Maicii Domnului, moaștele Sf. Spiridon și Icoana Prodromița pot fi cinstite la Voluntari (2018-06-07)

 Închide 

Pelerinaj | Brâul Maicii Domnului, moaștele Sf. Spiridon și Icoana Prodromița pot fi cinstite la Voluntari

[2018-06-07]
de Sorin Ionițe

Brâul Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia, un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Spiridon din Corfu și Icoana Maicii Domnului Prodromița au fost aduse joi la Catedrala din orașul Voluntari.
Delegațiile din Grecia, au fost întâmpinate în jurul orei 11:00 de un sobor de preoți din orașul Voluntari, condus de Părintele Cristian Mihai Burcea, protoiereul Protopopiatului Ilfov Nord.
Începând cu ora 17:00 în Catedrala din Voluntari a fost oficiată Slujba Vecerniei și a Acatistului.
Brâul Maicii Domnului, moaștele Sf. Spiridon și Icoana Prodromița pot fi cinstite la Voluntari în perioada 7-11 iunie între orele 9:00-22:00.
Programul slujbelor din această perioadă poate fi consultat aici.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1502, Ultimul acces: 2020-05-29 04:15:49

»  Brâul Maicii Domnului și moaștele Sf. Spiridon vor fi aduse la Catedrala din Voluntari (2018-06-06)

 Închide 

Brâul Maicii Domnului și moaștele Sf. Spiridon vor fi aduse la Catedrala din Voluntari

[2018-06-06]
de Gheorghe Anghel

Pelerinaj-în-Voluntari-3.x71918
Brâul Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia, un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Spiridon din Corfu și Icoana Maicii Domnului Prodromița vor fi aduse la Catedrala din orașul Voluntari, în perioada 7-11 iunie.
Întâmpinarea delegațiilor din Grecia, de un sobor de preoți din orașul Voluntari, condus de un delegat al Patriarhului Daniel, va avea loc joi, în jurul orei 11:00. De la ora 17:00 va fi oficiată Slujba Vecerniei și a Acatistului.
Programul evenimentului
Vineri, 8 iunie
ora 08:00 – Utrenia și Sfânta Liturghie oficiate în pridvorul bisericii Parohiei Sfânta Cuvioasă Parascheva – Voluntari, sau în paraclisul parohiei, în funcție de starea vremii;
ora 17:00 – Slujba Vecerniei și a Acatistului;
Sâmbătă, 9 iunie
ora 8:00 – Utrenia și Sfânta Liturghie oficiate în pridvorul bisericii Parohiei Sfânta Cuvioasă Parascheva – Voluntari sau în paraclisul parohiei, în funcție de starea vremii;
ora 17:00 – Priveghere (Vecernie cu Litie și Utrenie).
Duminică, 10 iunie
ora 9:00 – Sfânta Liturghie arhierească, oficiată în pridvorul bisericii Parohiei Sfânta Cuvioasă Parascheva;
ora 17:00 – Slujba Vecerniei și a Acatistului;
Luni, 11 iunie
ora 8:00 – Utrenia și Sfânta Liturghie oficiate în pridvorul bisericii Parohiei Sfânta Cuvioasă Parascheva – Voluntari sau în paraclisul parohiei, în funcție de starea vremii;
ora 17:00 – Slujba Vecerniei și a Acatistului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1849, Ultimul acces: 2020-05-29 04:15:49

»  Pelerinaj în orașul Voluntari la Brâul Maicii Domnului și la moaștele Sfântului Stelian (2017-05-14)

 Închide 

Pelerinaj în orașul Voluntari la Brâul Maicii Domnului și la moaștele Sfântului Stelian

[2017-05-14]
de Gheorghe Anghel

Mii de credincioși au adus cinstire Brâului Maicii Domnului și moaștelor Sfântului Stelian, așezate spre închinare la Catedrala din Voluntari. Odoarele au fost aduse în pelerinaj din Grecia în data de 9 mai 2017 și vor rămâne până mâine în orașul ilfovean.
Momentul central al manifestării religioase l-a reprezentat Sfânta Liturghie oficiată astăzi în pridvorul catedralei din oraș. Slujba a fost săvârșită de un sobor de clerici condus de Arhim. Veniamin Goreanu, consilier patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la eveniment
În cuvântul rostit, arhim. Veniamin Goreanu a vorbit credincioșilor despre chemarea pe care Dumnezeu o adresează oamenilor în diferite împrejurări ale vieții lor și a evidențiat faptul că Mântuitorul Hristos dialoghează cu o femeie samarineancă trecând peste prejudecățile contemporanilor față de acel popor.
Domnul o așteaptă la fântâna și îi oferă apa cea vie a credinței din care a sorbit ea și mulți din locuitorii cetății Sihar.
Femeia samarineancă devine mărturisitoare după ce Îl cunoaște pe Mesia și îi cheamă pe toți să-L cunoască. Ea își îndreaptă viața și devine model de pocăință pentru toți. Din dialogul cu această femeie vedem atitudinea pe care Domnul o are față de cei păcătoși, precum și felul în care duhovnicul, cu multă delicatețe, trebuie să se apropie de cei care nu L-au cunoscut pe Dumnezeu sau care s-au înstrăinat de El.
Omul contemporan este frământat și însetat când nu-L are pe Dumnezeu, iar când îL descoperă nu mai vrea nimic, dorind să fie și să slujească Părintelui Ceresc, asemenea acestei femei.
În final, părintele Veniamin Goreanu a evocat lucrarea misionară la care suntem chemați toți cei care facem parte din Biserică și a subliniat importanța mărturisirii și transmiterii bucuriilor duhovnicești și celor care nu au ajuns la Sfânta Liturghie. Totodată, a transmis binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel tuturor celor prezenți, evidențiind purtarea de grija părintească a Patriarhului nostru pentru mântuirea și binele credincioșilor.
În cuvântul său, Părintele Cristian Burcea, protopop al Protopopiatului Ilfov Nord, a făcut referire la buna colaborare dintre protopopiat și autoritățile locale ale orașului Voluntari, care ajută la misiunea Bisericii.
Această colaborare contribuie mult la lucrarea misionar pastorală a Bisericii, atât prin organizarea pelerinajului cu Brâul Maicii Domnului, care începe să devină o tradiție, cât și prin pelerinajul anual la Iași, cu prilejul sărbătorii Sf. Cuv. Parascheva, unde în mod organizat merg mii de pelerini din Voluntari.
Dl. Primar Costel Florentin Pandele a adus mulțumiri Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea acordată acestui eveniment, precum și tuturor colaboratorilor care i-au fost alături în organizarea pelerinajului cu aceste odoare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3363, Ultimul acces: 2020-05-29 04:15:49

»  Brâul Maicii Domnului și moaștele Sfântului Stelian au ajuns la Catedrala din Voluntari (2017-05-09)

 Închide 

Brâul Maicii Domnului și moaștele Sfântului Stelian au ajuns la Catedrala din Voluntari

[2017-05-09]
de Gheorghe Anghel

Brâul Maicii Domnului - Voluntari 2017
Cinstitul Brâu al Maicii Domnului și moaștele Sfântului Stelian, ocrotitorul copiilor, au ajuns astăzi în orașul Voluntari. Odoarele de la mănăstirea Kato Xenia, Mitropolia Volos – Grecia, au fost așezate spre închinare în pridvorul catedralei Sfânta Cuvioasă Parascheva din oraș.
Delegația mănăstirii Kato Xenia a fost întâmpinată la ora 10:00 de către pr. Cristian Burcea, protopopul Protoieriei Ilfov Nord, împreună cu numeroși clerici și aproximativ 2000 de credincioși. La eveniment a fost prezent și dl Florentin Costel Pandele, primarul Orașului Voluntari, dar și membrii Consiliului local.
În omilia rostită cu acest prilej, pr. protoiereu a vorbit despre binecuvântarea primită de preoții și credincioșii Protoieriei Ilfov Nord prin prezența cinstitului Brâu al Maicii Domnului la catedrala din oraș și despre mijlocirea sfinților în viața pelerinilor care așteaptă cu smerenie și în stare de rugăciune, uneori ore în șir, pentru a aduce cinstire acestor odoare.
De asemenea, părintele protopop a menționat faptul că pelerinajul la catedrala din Voluntari începe să devină o tradiție, întrucât este al doilea an consecutiv în care Brâul Maicii Domnului ajunge la credincioșii din protopopiat.
Cu siguranță în acest an numărul pelerinilor va fi în creștere, întrucât foarte mulți credincioși care au aflat vindecare și răspuns rugăciunilor către Maica Domnului vor dori să vină pentru a aduce mulțumire, a evidențiat pr. Cristian Burcea.
Părintele protopop a adresat mulțumiri Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române pentru binecuvântarea acordată ca aceste odoare să fie aduse în orașul Voluntari, precum și dlui primar Florentin Costel Pandele pentru implicarea în susținerea acestui eveniment cu deosebit impact misionar în rândul credincioșilor.
În încheiere, Florentin Costel Pandele a mulțumit delegației din Grecia care a însoțit cinstitul Brâu al Maicii Domnului și moaștele Sfântului Stelian, urând bun venit tuturor pelerinilor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5406, Ultimul acces: 2020-05-29 04:15:49

»  Sărbătoare la Catedrala „Sf. Parascheva” din Voluntari (2016-05-15)

 Închide 

Sărbătoare la Catedrala „Sf. Parascheva” din Voluntari

[2016-05-15]
de Iulian Dumitrascu

GEO_9097
Orașul Voluntari din județul Ilfov s-a bucurat zilele acestea, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de prezența Brâului Maicii Domnului adus de la Mănăstirea Kato Xenia de o delegație grecească, după cum ne-a precizat Pr. Doroșencu Ionuț, referent în cadrul Protopopiatului Ilfov Nord.
Pelerinajul organizat cu acest prilej a început vineri, 13 mai 2016, când Brâul Maicii Domnului a ajuns în Voluntari. A urmat o slujbă de Te Deum, după care pelerinii au avut posibilitatea să se închine la racla care îl adăpostește.
Punctul culminant al evenimentelor din această perioadă l-a constituit Sfânta Liturghie de astăzi oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
În cuvântul său ierarhul a evidențiat importanța acestui eveniment duhovnicesc și a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestuia.
Tot astăzi, după Sfânta Liturghie, au fost acordate premii elevilor câștigători ai Concursului Biserica și Școala din sufletul meu, faza pe eparhie, de Pr. Consilier David Pestroiu de la Sectorul învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6996, Ultimul acces: 2020-05-29 04:15:49

»  Brâul Maicii Domnului va ajunge în orașul Voluntari (2016-05-08)

 Închide 

Brâul Maicii Domnului va ajunge în orașul Voluntari

[2016-05-08]
de Iulian Dumitrascu

Untitled
În perioada 13-15 mai 2016 la Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva și Intrarea Domnului în Ierusalim din orașul Voluntari, se va afla Brâul Maicii Domnului adus de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia. Acesta va fi așezat spre închinare în pridvorul locașului de cult, informează TRINITAS TV.
La acest eveniment este invitată să participe întreaga comunitate, cât și credincioși din împrejurimi.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7644, Ultimul acces: 2020-05-29 04:15:49

»  Sfânta Cuvioasă Parascheva sărbătorită la Voluntari (2013-10-14)

 Închide 

Sfânta Cuvioasă Parascheva sărbătorită la Voluntari

[2013-10-14]
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul României a oficiat astăzi, 14 octombrie 2013, Sfânta Liturghie în demisolul bisericii Sfânta Cuvioasă Parascheva din orașul ilfovean Voluntari.
La slujbă au participat mii de credincioși care au venit să se roage și să asculte predica Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române care a vorbit despre evlavia pe care poporul român o are la Ocrotitoarea Moldovei: „Evlavia poporului român este mai mare față de Sfânta Cuvioasă Parascheva decât evlavia tuturor celorlalte popoare creștine. Ea a fost cinstită nu numai după ce moaștele au fost aduse la Iași, ci cu mult timp înainte și chiar în timpul domnitorilor Alexandru cel Bun al Moldovei și Petru Rareș. De aceea, catedrala eparhială din Roman construită de Petru Rareș, cu o sută de ani înainte de aducerea moaștelor Sfintei Cuvioase Parascheva la Iași, are cea mai mare frescă în care este prezentată viața împreună cu minunile Sfintei Cuvioase Parascheva. Prin rugăciunile ei adună popoarele care au primit moaștele ei pentru o vreme mai scurtă sau mai îndelungată, precum bulgarii, sârbii, grecii, dar mai ales Sfânta a dorit să rămână în România, pe pământ românesc. Din 1641 până astăzi moaștele ei se află la Iași”, a spus Preafericirea Sa.
„Evlavia românilor se vede nu numai în mănăstiri, ci mai ales în bisericile de mir. Nu avem multe mănăstiri cu hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, deși ea este o monahie, ci avem foarte multe biserici de mir. În anul 2000 când noi am făcut o încercare de inventariere, un studiu privind bisericile din România care poartă hramul sau care au ca ocrotitoare pe Sfânta Cuvioasă Parascheva am ajuns la o cifră aproape de 500. Acum însă între timp cifra de 500 a fost depășită, deoarece biserici noi s-au construit cum este și aceasta având ca ocrotitoare pe Sfânta Cuvioasă Maica noastră Parascheva. În diaspora română de asemenea, în Italia, Spania, Franța, chiar la Paris este un paraclis în centrul orașului care are ca ocrotitoare pe Sfânta Cuvioasă Maica noastră Parascheva. De ce poporul are atâta evlavie față de Sfânta Cuvioasă Parascheva ? Pentru că este mult folositoare. Acatistul ei se deosebește de toate celelalte acatiste ale sfinților pentru că în Acatistul ei nici în condac nici în icos nu se vorbește despre viața ei, ci numai despre ajutorul pe care ea îl dăruiește celor care o cinstesc și se roagă ei. Ea este ocrotitoarea tuturor categoriilor de credincioși. Este izbăvitoare de necazuri, este îndreptătoarea celor rătăciți. Este ajutătoarea celor care se află în boli, în tristețe, în suferință, în necazuri care nu mai pot fi rezolvate doar prin înțelepciune sau ajutor omenesc. Deci, Sfânta Cuvioasă Parascheva este mult folositoare, grabnic folositoare”, a mai explicat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a apreciat jertfelnicia locuitorilor orașului Voluntari: „Aici în orașul Voluntari s-a făcut de fapt o biserică mare cât o catedrală. Un oraș care dorește să fie la o înălțime a credinței locuitorilor lui trebuie să se gândească că biserica cea mare a orașului este biserica simbol al credinței, al jertfelniciei și hărniciei populației care locuiește în acest oraș și ca atare, pe lângă aspectul practic de a aduna laolaltă oameni cât mai mulți în iubirea Preasfintei Treimi pe care o celebrăm în Sfânta Liturghie, este vorba și de un simbol al credinței și al demnității, dar și o expresie a libertății de a afirma credința atunci când Dumnezeu ne dăruiește libertatea ca dar spre a fi folositor mântuirii oamenilor. De aceea, dorim să felicităm pe domnul Primar și pe toți ostenitorii de la Primăria Voluntari pentru toate eforturile pe care le depun ca această biserică să crească, să fie împodobită și când pictura va fi terminată să o sfințim și să o oferim ca un dar de mare preț Sfintei Cuvioase Maicii noastre Parascheva. Al doilea motiv al prezenței noastre aici, pe lângă construirea acestei minunate și mari biserici cât o catedrală, este evlavia credincioșilor din Voluntari. Ei sunt cei mai mulți pelerini care în mod organizat merg în fiecare an la hramul Cuvioasei Maicii noastre Parascheva. Anul acesta iarăși aproape 4.000 de pelerini au mers în mod organizat de către Primărie la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Deci, orașul nu e atât de mare, dar evlavia celor din Voluntari este mai mare adesea decât a celor din București. În București se află 18 altare închinare Sfintei Cuvioase Parascheva, dar iată aici în orașul Voluntari are altarul cel mai mare. Această evlavie a credincioșilor și această jertfelnicie arată că poporul român niciodată în istorie nu și-a putut afirma demnitatea decât prin jertfă așa cum este scris și pe Arcul de Triumf: ‘după secole de suferință creștinește îndurate am ajuns la libertate și unitate națională’. Deci, această jertfelnicie este o jertfelnicie pentru trăinicie. Bisericile sunt edificiile care durează cel mai mult în istoria poporului român. Cine construiește o biserică de fapt construiește un simbol al veșniciei manifestată în timp. Biserica este simbolul veșniciei care traversează timpul istoriei. De ce ? Pentru ca pe creștinii care trăiesc în diferite momente ale istoriei să-i ducă la viața veșnică cerească”.
La final, Preafericirea Sa i-a oferit primarului orașului Voluntari diploma și medalia omagiale ”Sfinții Împărați Constantin și Elena”.
„Felicităm pe toți cei care până acum s-au străduit ca lucrările să avanseze într-un ritm rapid, în mod special domnul primar Florentin Pandele și colaboratorii de la primăria orașului Voluntari, dar și alte persoane care s-au rugat și care prin prezența lor la biserică încurajează lucrările aici și arată evlavia și credința lor, astfel încât biserica cea mai frumoasă este biserica plină de credincioși. Oricât de frumoasă ar fi o biserică dacă nu are credincioși prezenți la sfintele slujbe nu este suficient de frumoasă, pentru că frumusețea bisericii vine din prezența credincioșilor care participă la sfintele slujbe”, a mai spus Preafericitul Părinte Daniel.
Din partea parohiei, Preafericirea Sa a primit o icoană sculptată cu Sfânta Parascheva. La final, Patriarhul României, preoții și invitații au vizitat șantierul viitoarei biserici.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9130, Ultimul acces: 2020-05-29 04:15:49


Nr. vizualizări:9426
Data ultimei vizualizări:2020-05-29 04:15:49
Data actualizare:2018-05-10 13:38:42
Data încărcării:2011-05-16 07:09:59
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:5
Fotografi:Mihai Ven: 4, Constantin Banciu: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2015-09-29
Aparat: NIKON E8800
Contor: 1003

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Banciu

Data: 2011-05-17
Contor: 434

Vedere de ansamblu
Foto: Mihai Ven

Data: 2011-05-17
Contor: 368

Vedere din lateral
Foto: Mihai Ven

Data: 2011-05-17
Contor: 367

Vedere de ansamblu
Foto: Mihai Ven

Data: 2010-04-24
Aparat: FUJIFILM FinePix S1500
Contor: 315

Vedere din lateral
Foto: Mihai Ven