Cluj-Napoca :: Catedrala Martirilor si Marturisitorilor secolului XX - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor secolului XX
Cluj-Napoca
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Cluj-Napoca
Județ:Cluj
Adresa:piațaTimotei Cipariu
Cod poștal:400191
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.bru.ro/cluj-gherla/, www.primariaClujNapoca.ro, www.cjCluj.ro, www.prefecturaCluj.ro
Hram:Sf. Iosif
Detalii:În construcție din 1992 (2014) .
Știri despre biserică:

»  Seară ecumenică de rugăciune la Cluj-Napoca (2019-01-19)

 Închide 

Seară ecumenică de rugăciune la Cluj-Napoca

[2019-01-19]
rugăciune ecumenică
Pentru creștinii din lumea întreagă a început, la 18 ianuarie 2019, „Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor”, timp de reflecție și rugăciune pentru împlinirea rugăciunii lui Isus, „ca toți să fie una!” (Io 17,21). Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla organizează, an de an, pe lângă diferite manifestări la nivel parohial, o seară ecumenică de rugăciune la care PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul eparhial, invită reprezentanți ai unor culte și confesiuni creștine la un timp de împărtășire spirituală. În acest an, Seara de rugăciune ecumenică s-a desfășurat în prima zi a Octavei, vineri, 18 ianuarie 2019, în Capela „Sfântul Iosif” din incinta Catedralei în construcție din Piața Cipariu, Cluj-Napoca. Au participat peste 100 de credincioși și, în număr mare, preoți, călugări, călugărițe din diferite ordine, congregații și institute de viață consacrată.

Pr. Daniel Avram, consilier cu mass-media și ecumenismul și organizator al întâlnirii, a deschis programul cu un cuvânt de bun-venit, repetând cuvântul „Unitate!”, care a răsunat în urmă cu 20 de ani, în Parcul Izvor din București, „când pentru prima dată pământul țării noastre era sărutat și călcat de un Pontif Roman”. A continuat, spunând: „În anul acesta, ne pregătim, din darul lui Dumnezeu, pentru o nouă vizită a unui Pontif Roman în țara noastră, între 31 mai – 2 iunie și să dea Bunul Dumnezeu ca acest strigat să se audă din nou! Avem nevoie de această unitate, de darul care vine de la Hristos”, a subliniat, arătând că, „în această seară ne-am adunat să ne rugăm Bunului Dumnezeu să ne deschidă inimile ca să oglindim în viața noastră fiecare dintre noi, unitatea și pentru ca ea să rămână în viața noastră și să o dăruim celorlalți”.
A urmat celebrarea Orei a 9-a canonică, cu participarea studenților Seminarului eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul”, momente la care toți cei prezenți au avut ocazia să rostească împreună rugăciuni și Psalmi. După rugăciune, invitații speciali ai serii au fost invitați să ia cuvântul.
Pr. protopop Alexandru Ciui, reprezentând Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului, a transmis salutul IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei Andreicuț. Pr. protopop ortodox de Cluj și-a exprimat convingerea că există o strânsă legătură între unitate și dreptate, că Dumnezeu ne dorește uniți, dar și drepți. „Privind spre Dumnezeu, înțelegem că dreptatea înseamnă împlinirea poruncilor lui Dumnezeu”. Între noi, oamenii, „dreptatea ar fi ca fiecăruia să i se dea ce i se cuvine”. Dar, nici dreptatea privind spre Dumnezeu, nici dreptatea privind spre om nu este împlinită. „A trăi după voia lui Dumnezeu înseamnă sfințenie, iar la sfințenie se ajunge pas cu pas”, căutând dreptatea lui Dumnezeu în familie, în realitatea lumii, a societății în care trăim. Părintele a amintit și despre suferință, despre ispitele care apar în viață și pentru a reface dreptatea între noi și dreptatea între Dumnezeu și noi, este nevoie „să ne sfințim viața și sfințindu-ne viața, vom sfinți și legăturile dintre noi și vom deveni una”. Dar, a subliniat, „unitatea nu o putem trăi fără Hristos”. A afirmat faptul că Biserica Ortodoxă își dorește unitatea. A încheiat printr-un îndemn la unitate, în versuri, evocând cuvintele unui cântec ce a fost cântat de miile de tineri ortodocși adunați în Anul Centenar la Sibiu.
Pr. Laszlo István, din partea protopopiatului romano-catolic Cluj-Dăbâca, a pornit de la citatul „Fericiți făcătorii de pace că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema” (Mt 5,9), amintind că pacea exista în Creația lui Dumnezeu, dar „armonia primordială a fost stricată, echilibrul a fost pierdut de păcatul de la început”. A întrebat: „cine sunt dușmanii păcii?” și a dat mai multe exemple ale acelora care discriminează, care doresc dezbinări, din diferite motive. Spre deosebire de aceștia, „făuritorii păcii sunt aceia care au înțeles că toți suntem fiii lui Dumnezeu”. Omul, mai întâi este fiul lui Dumnezeu și apoi doar este bărbat, femeie, având o apartenență la o categorie socială, la o religie, la o naționalitate, la o categorie de vârstă ș.a.
Pr. Károly Gáspár, de la Eparhia Reformată a Ardealului, a dat câteva repere din istoria Indoneziei, evidențiind marea diversitate de culturi și religii existente aici. A constatat că în această regiune este un mare decalaj între bogați și săraci, se fac discriminări, există tensiuni, nedreptăți. Într-un astfel de mediu, în comunitățile creștine trebuie să se conștientizeze importanța unității. Doar având în vedere rugăciunea lui Isus, creștinii pot da mărturie de unitate în diversitate. A arătat c㠄noi, creștinii de azi, nu doar cei din Indonezia, ci în toată lumea, am fost chemați să creștem împreună în comuniune pentru a mărturisi, în unitate, adevărul”. Pentru aceasta, într-o lume nedreaptă, fragmentată, rugăciunile creștinilor trebuie să fie coerente. Părintele a încheiat îndemnând la rugăciune.
Pr. Racz Norbert, din partea Episcopiei Unitariene Cluj, a transmis în primul rând urările de bine ale Episcopului Bisericii Unitariene maghiare, PS Bálint Benczédi Ferenc. A mărturisit că recent a avut ocazia să întâlnească o soră din Biserica Unitariană din Indonezia, care i-a vorbit despre „această uriașă țară îndepărtată”, caracterizată de „o bogăție culturală, lingvistică și religioasă uimitoare. Sunt peste 200 de milioane de locuitori, câteva sute de limbi vorbite, în cele câteva mii de insule din care este formată Indonezia”. A fost surprins să afle însă că, „în ciuda diferențelor, ne leagă multe lucruri pozitive, dar și negative”. A făcut apoi o paralelă între situația de la noi și cea din Indonezia, îndemnând: „să facem tot ce ne stă în putere pentru a face o lume mai bună în care dreptatea să fie obiectivul activității omenești”. „Avem obligația să luptăm pentru adevăr, e condiția pentru a fi creștin. Este o obligație ca dreptatea și adevărul să curgă prin noi către comunitățile mai mici”, a încheiat.
Pastorul Valentin Tartamuș a ales să dea citire câtorva versete din Sfânta Scriptură, „pentru a pătrunde fiecare, ascultând cuvântul lui Dumnezeu, călăuzit de Duhul Sfânt, în înțelegerea dreptății lui Dumnezeu”.
Cuvântul de încheiere l-a rostit Mons. Călin Bot, Vicar general eparhial, care a transmis și salutul și binecuvântarea Preasfinției Sale Florentin. Părintele vicar a exprimat dorința lui Isus, „ca toți să fie una”, și, mergând mai departe: „va fi o Turmă și un Păstor”. Dar în prezent „societatea românească este divizată și în dificultate”, de aceea, „știm că avem nevoie de unitate și mai ales confesiunile creștine sunt chemate la unitate”. Nevoia de unitate este conștientizată și în mediul laic; chiar și motoul sub care se desfășoară președinția rotativă a României la Consiliul Uniunii Europene este „Coeziunea ca valoare comună europeană”. În societatea actuală, s-a amintit că se întreprind acțiuni ecumenice, precum Concertul de colinde ecumenic organizat în fiecare an de Mitropolia Ortodoxă, dar a menționat că există și numeroase motive de dezbinare, de aceea este nevoie „să mergem împreună”, după cum îndeamnă logoul vizitei Sfântului Părinte. Pr. vicar a oferit trei exemple biblice de „drum împreună”, concluzionând: „să mergem împreună pentru că Isus merge alături de noi, Isus este cu noi”. Părintele a încheiat cu rugăciunea: „Rămâi cu noi, Doamne!”
În alocuțiuni, s-a exprimat în mod unanim chemarea la unitate creștină, la pace și înnoire spirituală și dorința de a face o lume mai bună, mai dreaptă și călăuzită de iubirea aproapelui. De asemenea, s-au regăsit, tema generală a Octavei: „Dreptatea, numai dreptatea să o cauți” (Dt 16,20), precum și date istorice și referințe la situația creștinilor de Indonezia, țara desemnată să pregătească rugăciunile și textele de meditație pentru Octava din anul 2019. Seara s-a încheiat cu un semn al păcii – strângerea de mână pe care participanții și-au dat-o unii altora, cu inimi deschise, în semn de comuniune și unitate.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1150, Ultimul acces: 2020-08-10 00:19:52

»  Priveghi și parastas pentru Doina Cornea (2018-05-06)

 Închide 

Priveghi și parastas pentru Doina Cornea

[2018-05-06]
Parastas în Catedrala în construcție
06.05.2018, Cluj (Catholica) - Cardinalul Francesco Monterisi, Arhipreot emerit al Bazilicii papale San Paolo fuori le Mura din Roma, aflat în aceste zile într-o vizită în România, s-a rugat la căpătâiul d-nei Doina Cornea, al cărei trup neînsuflețit a fost depus duminică după-amiază în aula Aula „Cardinal Iuliu Hossu” din Catedrala greco-catolică în construcție din Piața Cipariu, Cluj-Napoca, dedicată Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea. Prezența și omagiul unui Prinț al Bisericii Catolice a adus binecuvântarea lui Dumnezeu peste o viață dăruită neamului românesc și promovării celor mai nobile valori umane.
Parastasul de pomenire a fost celebrat de PS Florentin Crihălmeanu Episcop de Cluj-Gherla, în prezența familiei îndoliate și a celor care au dorit să vină să își ia bun rămas, între care pr. Călin Bot, vicar general, preoți consilieri eparhiali, pr. Teodor Lazăr, care a asistat-o spiritual pe d-na Cornea de-a lungul multor ani, numeroși preoți, persoane consacrate și credincioși. Studenții Seminarului Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul” au contribuit la celebrare. Înainte de slujba Parastasului, a dorit să își aducă omagiul Mitropolitul ortodox al Clujului, Andrei Andreicuț, care a rostit și câteva cuvinte in memoriam.
După Parastas, PS Florentin a prezentat-o pe d-na Doina Cornea, așa cum a cunoscut-o, a descris modelul pe care ea l-a oferit românilor, dârzenia și curajul luptei duse cu regimul comunist și apoi cu cel post-comunist, a asemănat-o Episcopului vizionar Inochentie Micu Klein și cu Episcopul martir Iuliu Hossu, fiindcă, la fel ca ei, a fost „exilată de ai săi între ai săi”, și a încheiat, spunând: „trecerea la Domnul, acum, a doamnei Doina Cornea, doresc să fie pentru noi un semn de speranță, fiindcă, dacă aici, pe pământ, după anii 90, am avut o perioadă de timp (prin d-na Cornea), un bun mijlocitor, în Guvern, care s-a luptat pentru recuperarea drepturilor Bisericii Greco-Catolice care fusese văduvită de mănăstiri, biserici, case parohiale, școli, ș.a., iată că, acum, încet, Biserica începe să își reintre în drepturi. Să știm, că la începutul acestei lupte, a fost vocea profesoarei Doina Cornea!”
„De aceea, Biserica noastră, prin subsemnatul și preoții aici prezenți, îi aduce un pios omagiu și împreună ne-am rugat astăzi, ne vom ruga și mâine, pentru ca Bunul Dumnezeu să o așeze cu drepții, acolo, în locurile de frunte, ale luptătorilor pentru adevăr, dreptate și libertate. Odihna cea veșnică dă-i-o ei, Doamne și lumina cea fără de sfârșit să strălucească ei. Să se odihnească în pace, din mila lui Dumnezeu! Amin.” (Viorica Sabo pentru EparhiaClujGherla.ro)

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2049, Ultimul acces: 2020-08-09 21:45:47

»  Prima Împărtășanie solemnă la capela Sf. Iosif din Piața Cipariu (2017-05-23)

 Închide 

Prima Împărtășanie solemnă la capela Sf. Iosif din Piața Cipariu

[2017-05-23]
Prima Împărtășanie în Cluj
23.05.2017, Cluj (Catholica) - În duminica Sfinților Constantin și Elena, 21 mai 2017, au primit Prima Sfântă Împărtășanie 30 de copii din școlile clujene. Sărbătoarea a început cu o procesiune de la Catedrala „Schimbarea la față”, până în Piața Cipariu, unde se înalță noua Catedrală, în care se află capela „Sf. Iosif”. Parohia păstorită de pr. Mircea Marțian a găzduit și în acest an frumosul eveniment al Primei Împărtășanii, la Liturghia copiilor celebrată în capelă. Răspunsurile liturgice și cântările au fost date de corul de copii Allegria condus de Cristina Nagy.
PS Florentin, Episcop de Cluj-Gherla, și-a început predica, enumerând motivele sărbătorii: „Este duminic㠖 ziua Învierii. În al doilea rând, tema acestei duminici este cea a luminii în credință: este «Duminica orbului» – Duminica celui care și-a deschis ochii credinței, pentru că cel care nu vedea, a devenit clarvăzător, nu doar fizic, dar mai cu seamă spiritual. De asemenea, atât Biserica Orientală cât și Biserica Occidentală, celebrează în această zi memoria sfinților Constantin și Elena și această comemorare, la rândul ei, ne oferă exemplul persistentei în credință. Al treilea motiv de bucurie pentru noi toți, pentru Biserica noastră greco-catolică, astăzi, este faptul că rodul muncii noastre se află acum aici – acești tineri copilași, aceste «flori ale Bisericii» frumos îmbrăcate. Ei ne dau motivul să credem că vom avea un rod bogat în viitor.”
A urmat un dialog, în care Preasfinția Sa i-a întrebat pe copii dacă cunosc motivul pentru care se află în această zi la biserică. Ei au răspuns că au venit să facă Prima Împărtășanie, să primească Trupul și Sângele lui Isus. În pregătirea acestui moment, copiii au spus că s-au spovedit, și-au curățat sufletul, și astfel sunt pregătiți să își reînnoiască promisiunile de la Botez, să facă profesiunea de credință. Alături de copii, toți credincioșii prezenți au avut, la momentul rânduit, ocazia să își reînnoiască promisiunile de la Botez, să fac㠄o revigorare a credinței” – cum i-a îndemnat Episcopul eparh.
Înconjurați de familiile lor, de preoți și cateheți, de toți cei ce i-au condus și pregătit, cei 30 de copii au dovedit că sunt conștienți de darul cel mare primit. Au fost invitați, în încheiere, să primească de la PS Florentin câte o amintire de la Prima Sfântă Împărtășanie, precum și mici cadouri pregătite prin grija pr. consilier cu cateheza, pr. Marius Furtună. Frumoase fotografii de grup au imortalizat la final această sărbătoare a luminii și, la agapa fraternă ce a urmat, cei mici au fost sărbătoriți cu multă bucurie de toți ai lor și de marea familie a Bisericii ce i-a primit în sânul ei, ca rod bogat al vieții de credință. (după corespondența de pe EparhiaClujGherla.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1812, Ultimul acces: 2020-08-09 17:41:15


Nr. vizualizări:4638
Data ultimei vizualizări:2020-08-09 17:41:15
Data actualizare:2019-12-10 17:52:54
Data încărcării:2011-01-17 06:07:07
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:6
Fotografi:Ana-Maria Catalina: 4, Ana Maria Catalina: 2

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2017-11-19
Contor: 189

În construcție
Foto: Ana Maria Catalina

Data: 2017-11-19
Contor: 89

În construcție
Foto: Ana Maria Catalina

Data: 2013-02-02
Contor: 105

In construcție
Foto: Ana-Maria Catalina

Data: 2011-03-22
Contor: 99

In construcție
Foto: Ana-Maria Catalina

Data: 2011-11-15
Aparat: Ana-Maria-Catalina.blogspot.com
Contor: 98

In construcție
Foto: Ana-Maria Catalina

Data: 2013-02-02
Contor: 86

In construcție
Foto: Ana-Maria Catalina