Bulzestii de Sus :: Biserica de Lemn Strauti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica de Lemn Străuți
Bulzeștii de Sus
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Bulzeștii de Sus
Comună:Bulzeștii de Sus
Județ:Hunedoara
Adresa:sat Străuții de Jos
Cod poștal:337150
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiadevei.ro
www.primariaBulzestiiDeSus.ro
www.cjHunedoara.ro
www.prefecturaHunedoara.ro
Hram:Sf. M. Mc. Dimitrie,
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica cu hramul ”Sfantului Dumitru”, a fost construita la anul 1866, din lemn de stejar. Planul lacasului este cel dreptunghiular, cu absida decrosata, poligonala cu cinci laturi. Pe latura de vest se afla o prispa ingusta cu arcade mestesugit cambinate "in umeras" iar in dreptul intrarii de pe latura de sud un pridvor cu arcade la fel ca la celelalte biserici din comuna: Bulzestiul de Jos, Bulzestiul de Sus, Grohot, Tomnatec.
In anul 1937 sindrila de pe acoperisul lacasului cat si de pe coiful inalt si suplu al clopotnitei cu foisor, pe arcade, au fost inlocuite cu tabla care, acum in anul 2004, se cere grabnic inlocuita sau macar vopsita, pentru a proteja cativa ani monumentul.
Este tencuită la interior și văruită. Frumoasă și foarte puțin cunoscută, biserica din Străuții de Jos nu se află pe noua listă a monumentelor istorice.
Patrimoniul de pictura este alcatuit din registrul icoanelor imparatesti, de factura populara, de la sfarsitul secolului al XVIII-lea si din icoane din sticla.
Alte informații:Ca și alte localități de munte hunedorene, cătunul Străuți practic nu mai există. Au rămas, martori muți ai trecutului, casele moțești părăsite și o biserică frumoasă căreia nu-i mai trece nimeni pragul.
Risipite pe culmile ce marginesc spre nord-est, est, sud-est, biserica, se afla numeroase gospodarii, formate din case, suri si grajduri din lemn cu invelitori din paie sau sita; unele dintre acestea ridicate in urma cu doua secole sunt astazi in cea mai mare parte parasite.
Asezarea de moti risipita pe dealurile inalte de la rasarit de varful Piatra Bulzului (967m. ) , isi traieste ultimii ani de existenta. Izolat de lume, fara drumuri si fara energie electrica, satul Strauti mai este locuit acum, la inceput de secol XXI, doar de cinci familii si acelea varstnice. In urma cu cinci decenii satul munara treizeci de familii, avand in medie opt membrii fiecare. .
Nr. vizualizări:2432
Data ultimei vizualizări:2018-11-15 15:58:37
Data actualizare:2006-07-06 17:32:44
Data încărcării:2006-07-06 17:32:44
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:5

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2018-02-12
Contor: 302

Vedere de ansamblu
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2018-02-12
Contor: 51

Vedere din fată
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2011-11-02
Contor: 399

Vedere din lateral
Foto: Florin Dobrei

Data: 2018-02-12
Contor: 50

Vedere din spate
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2018-02-12
Contor: 65

Pridvor
Foto: Brudi Fürbacher