Oradea :: Catedrala Invierea Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Învierea Domnului
Oradea
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Oradea
Județ:Bihor
Adresa:piata Independentei, nr. 41
Cod poștal:410067
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protopopiat-oradea.ro
www.eparhiaortodoxaoradea.ro
www.oradea.ro
www.cjBihor.ro
www.prefecturaBihor.ro
Preot:Irineu Bighe
Hram:Învierea Domnului,
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:Lucrarile la noua catedrala a Episcopiei Ortodoxe Oradea, au inceput in timpul Preasfintitului loan Mihaltan (1992-2006) .
Informații conexe:FACEBOOK.COM: Pagina de FaceBook (Articol)
Știri despre biserică: Setul de evenimente 1 -
Setul de evenimente 2

»  Liturghie arhierească la Catedrala episcopală din Oradea (2016-02-29)

 Închide 

Liturghie arhierească la Catedrala episcopală din Oradea

[2016-02-29]
În Duminica a 34-a după Rusalii, a Întoarcerii Fiului risipitor, 28 februarie 2016, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala Episcopală Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea, la împlinirea, calendaristic, a nouă ani de la întronizarea Preasfinției Sale în tronul de Episcop al Oradiei, 25 februarie 2007, după cum a precizat Pr. Cristian Rus.
Răspunsurile liturgice au fost date de către Corul Sfinții Melozi al tinerilor de la Catedrala Episcopală.
În prezența a numeroși credincioși orădeni și a clerului noii Catedrale Episcopale din Oradea, în cadrul Sfintei Liturghii, după citirea Pericopei Evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca, Preasfințitul Părinte Sofronie a rostit un cuvânt de învățătură în care a reliefat principalele învățături duhovnicești ce se desprind din Pilda Întoarcerii Fiului risipitor, spusă de Mântuitorul Iisus Hristos: „Parabola Întoarcerii Fiului risipitor, pe care am auzit-o acum, în Duminica aceasta, a doua a Triodului, ce deschide săptămâna lăsatului sec de carne, are un cuvânt cheie, întoarcerea, de la verbul «a se întoarce», cuvânt cheie ce ne ajută să înțelegem semnificațiile duhovnicești profunde și foarte bogate ale Pildei Întoarcerii Fiului risipitor, pe bună dreptate numit risipitor, pentru că și-a risipit averea sa, darurile moștenite de la părintele său. I se mai spune și fiul rătăcitor, pentru că rătăcise, iar acum se întoarce la casa tatălui său. Importantă este, prin urmare, întoarcerea, aceasta fiind semnificația duhovnicească principală a Pildei Întoarcerii Fiului risipitor.”
„Și, totuși, deși pilda aceasta este un avertisment pentru noi toți, ea este plină de speranță, pentru că speranță este când vedem că tatăl fiului risipitor nu s-a supărat pe el, ci, dimpotrivă, atunci când fiul său, cel care își risipise averea, își consumase darurile și sărăcise, s-a întors, l-a primit cu bucurie mare. Înțelegem de aici, și aceasta este cea de-a doua semnificație duhovnicească a acestei pilde, că Dumnezeu ne primește, cu condiția să ne întoarcem. Nu fiul risipitor care și-a risipit averea este sărbătorit, ci fiul care s-a întors, cel care a părăsit țara cea străină a păcatului și s-a întors la casa tatălui său, s-a întors la Dumnezeu, a venit înapoi la Tatăl său Cel ceresc”, a mai spus Preasfinția Sa.
În cadrul slujbei, la Ectenia întreită, s-au înălțat rugăciuni de mulțumire către Preasfânta Treime pentru toate darurile revărsate cu îmbelșugare peste Preasfințitul Părinte Sofronie, la împlinirea a nouă ani de la întronizarea Preasfinției Sale în tronul episcopal al Oradiei, petrecută în ziua de 25 februarie 2007, Duminica Ortodoxiei, la Catedrala Adormirea Maicii Domnului, Biserica cu lună din Oradea.
În cuvântul festiv rostit la final, Preasfințitul Părinte Sofronie a spus: „Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate binefacerile Sale, pentru tot ceea ce ne dăruiește zi de zi, ceas de ceas, clipă de clipă, și Îl rugăm să primească rugăciunile noastre, ale tuturor, să ne împlinească cererile cele spre mântuire și să vă dăruiască multă sănătate, bucurie, lungime de zile și întru toate bună sporire”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1461, Ultimul acces: 2018-11-20 06:57:45

»  Întâmpinarea Domnului prăznuită la Catedrala Episcopală din Oradea (2016-02-03)

 Închide 

Întâmpinarea Domnului prăznuită la Catedrala Episcopală din Oradea

[2016-02-03]
La Catedrala Episcopală Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea, praznicul Întâmpinării Domnului din acest an, sărbătorit marți, 02 februarie 2016, a fost un prilej de aleasă bucurie duhovnicească pentru clerul și credincioșii care au luat parte la această sărbătoare împărătească. Chiriarhul Oradiei, Preasfințitul Părinte Sofronie, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească în catedrala propriu-zisă, după cum ne-a precizat Pr. Cristian Rus.
În cadrul Sfintei Liturghii, Întâistătătorul Eparhiei Oradiei, după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca, a rostit un frumos cuvânt de învățătură în care a arătat importanța și bogăția duhovnicească a praznicului Întâmpinării Domnului:
„În această zi sfântă, Biserica face pomenirea unui eveniment cu deosebite semnificații, ce a avut loc la patruzeci de zile după ce Hristosul lui Dumnezeu, Domnul nostru Iisus Hristos, S-a născut în Betleemul din Iudeea. Cuvântul Veșnic al Tatălui, întrupat la plinirea vremii, a dorit ca nimic din ceea ce trebuia să se împlinească să nu fie lăsat deoparte. De aceea, la patruzeci de zile de la naștere, Maica Domnului și Dreptul Iosif, împlinind rânduiala iudaică străveche, anume ca orice întâi născut de parte bărbătească să fie dus la Templul din Ierusalim pentru a fi închinat Domnului, Sfânta Fecioară și logodnicul ei, deci, au luat Pruncul și au urcat la Ierusalim pentru a merge la Templul slavei lui Dumnezeu ca să-L închine. Numai că Cel adus de părinții Săi nu este orice prunc, ci este Însuși Fiul lui Dumnezeu, trimis de Tatăl în lume ca să mântuiască lumea.”
„Deși Prunc, El este Cel Vechi de zile, mai vechi decât lumea aceasta pe care a creat-o. Deși Prunc adus la Templu de păinții Săi, El este Cel în cinstea Căruia s-a înălțat Templul lui Solomon, pentru că El este Dumnezeu, deoființă cu Tatăl și, astfel, adus la Templu și ridicat de mâini omenești pentru slava dumnezeiască, Templul se închină la venirea Lui. De aceea, atunci când intră, cei din Templu, care erau locașuri ale Duhului Sfânt, vase sfințite și alese ale harului, Dreptul Simeon și Proorocița Ana, plini de Duhul Sfânt fiind, văzători cu duhul fiind, Îl recunosc pe Fiul lui Dumnezeu, mântuirea lui Israel și a Noului Israel.”
După Sfânta Liturghie, Ierarhul și soborul slujitor au oficiat slujba Parastasului pentru pomenirea robului lui Dumnezeu Ștefan, bunicul patern al Preasfinției Sale, de la a cărui mutare la cele veșnice s-au împlinit 35 de ani, dimpreună cu toți cei adormiți din neamul său.
La finalul Sfintei Liturghii, toți credincioșii au avut posibilitatea să se închine la racla aflată în tezaurul Catedralei din Oradea care adăpostește un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei și de Viață făcătoarei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 1145, Ultimul acces: 2018-11-20 06:57:45

»  Prima zi a anului la Catedrala Episcopală din Oradea (2016-01-03)

 Închide 

Prima zi a anului la Catedrala Episcopală din Oradea

[2016-01-03]
În prima zi din anul nou civil 2016 (01 ianuarie), când Biserica Ortodoxă cinstește praznicul Tăierii împrejur cea după Trup a Domnului și pe Sf. Vasile cel Mare, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, în Catedrala Episcopală din Oradea, informează Pr. Cristian Rus.
În cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca, Chiriarhul Oradiei a vorbit despre semnificațiile sărbătorii împărătești a Tăierii împrejur cea după Trup a Domnului Iisus Hristos.
„Așa după cum era rânduiala Legii Vechi, pe care Hristos Domnul a venit nu ca să o strice, ci ca să o împlinească, în a opta zi de la naștere, pentru că în poporul lui Israel orice născut de parte bărbătească era tăiat împrejur, ca semn al legăturii dintre Dumnezeu și poporul Său ales Israel, Domnul Hristos Iisus S-a lăsat tăiat în Trup împrejur, după tăierea împrejur cea trupească, căci există două feluri de tăiere împrejur: tăierea împrejur cea după trup și tăierea împrejur cea duhovnicească. Prima, trupească, vizibilă, palpabilă, tangibilă deci, este cea a Legii celei Vechi, pentru un popor ales de Dumnezeu, nestatornic în inima sa, pentru care Dumnezeu, spre a-și aduce aminte mereu de legământul cel sfânt cu El, a lăsat tăierea împrejur cea după trup. Ce de-a doua tăiere împrejur, cea duhovnicească, spirituală, o avem noi, cei din Noul Israel, din poporul cel nou al lui Dumnezeu, poporul care Îl are ca Păstor pe Cel Care a murit pe Cruce pentru noi și a înviat a treia zi, pe Domnul Iisus Hristos, Care a lăsat pentru noi toți, deopotrivă bărbați și femei, tăierea împrejur cea duhovnicească, tăierea împrejur a inimii în sensul tăierii voii noastre lumești, în sensul sacrificării lui Adam cel vechi dinlăuntrul nostru pentru a prinde chip în noi, toți cei botezați în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Hristosul lui Dumnezeu. O tăiere împrejur pentru veșnicie, ce nu se sfârșește odată cu moartea trupească, ci continuă în vecii vecilor și înseamnă semnul puternic, deși nevăzut, al prezenței lui Dumnezeu în inima celui care Îl cheamă, al legăturii sfinte, de nezdruncinat dintre Dumnezeu și poporul Său cel nou, poporul Zilei a opta, poporul Zilei Învierii, poporul lui Hristos”, a spus Preasfinția Sa.
În cadrul Sfintei Liturghii s-au înălțat rugăciuni de mulțumire către Preasfânta Treime pentru darurile și binefacerile primite în anul civil ce a trecut, cerându-se binecuvântarea lui Dumnezeu pentru anul ce a început. La final, iar Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei a făcut alese urări de ani mulți și buni tuturor dreptmăritorilor creștini, cu prilejul intrării în noul an civil 2016.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1100, Ultimul acces: 2018-11-20 06:57:45

»  Nașterea Domnului prăznuită în cetatea Oradiei (2015-12-26)

 Închide 

Nașterea Domnului prăznuită în cetatea Oradiei

[2015-12-26]
La Catedrala Episcopală Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea, de la a cărei sfințire a pietrei de temelie s-au împlinit anul acesta 20 de ani, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, după cum ne-a precizat Pr. Cristian Rus.
A fost pentru întâia oară când Sfânta Liturghie din ziua praznicului împărătesc al Nașterii Domnului a fost săvârșită în catedrala propriu-zisă. Prin voia și ajutorul Atotputernicului Dumnezeu și grija permanentă a Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în interiorul somptuosului lăcaș de închinare s-au finalizat, la începutul lunii decembrie din acest an, lucrările de introducere a instalațiilor termice de încălzire prin pardoseală, astfel încât sfintele slujbe se pot săvârși de acum în spațiul generos al catedralei propriu-zise și în perioada de iarnă. La slujbă au luat parte sute de credincioși orădeni, veniți să se îmbogățească spiritual și să primească merinde pentru suflet în ziua sfântă de Crăciun.
Răspunsurile liturgice au fost date de către corul „Sfinții Melozi” al tinerilor de la noua Catedrală Episcopală din Oradea.
În cuvântul de învățătură rostit, Chiriarhul Oradiei a vorbit despre însemnătatea măritului praznic al Nașterii Domnului, marea sărbătoare a întregii lumi creștine, Nașterea după trup a Mântuitorului Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu înomenit, care a venit în lume „la plinirea vremii” (Galateni 4, 4), subliniind înțelesurile duhovnicești ale pericopei evanghelice ce s-a citit, de Sfântul Apostol și Evanghelist Matei.
La final, Ierarhul a mulțumit, cu recunoștință, Bunului Dumnezeu, Maicii Domnului și tuturor Sfinților pentru acest moment binecuvântat și a adresat dreptmăritorilor creștini din cetatea Oradiei alese urări de sărbători fericite, îndemnând ca, în aceste zile de praznic, să își umple sufletele de lumina și bucuria ce izvorăsc din Nașterea Pruncului Iisus în ieslea din Betleem, Care a venit în lume pentru mântuirea neamului omenesc.
În a doua zi de Crăciun, sâmbătă, 26 decembrie 2015, când întreaga Biserică dreptmăritoare prăznuiește Soborul Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Sofronie a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească în biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din parohia Oradea-Ioșia I, în sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de către corul mixt al bisericii parohiale din Oradea-Ioșia I.
În cuvântul de învățătură rostit după citirea fragmentului scripturistic rânduit, de la Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, Preasfinția Sa a vorbit despre marele dar pe care Dumnezeu l-a oferit omenirii, în persoana Fecioarei Maria, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, cea care s-a învrednicit a-L naște pe Fiul lui Dumnezeu, Care S-a întrupat din Sfânta Fecioară, prin lucrarea Duhului Sfânt, fără a strica pecețile fecioriei sale, subliniind rolul important al Maicii Domnului, care este și Maica duhovnicească a Bisericii, în împlinirea tainei mântuirii neamului omenesc.
În ziua a treia de Crăciun, Duminică, 27 decembrie 2015, când este pomenit Sfântul Apostol, întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan, Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, în sobor de preoți și diaconi, în biserica parohială cu hramul Izvorul Tămăduirii din Oradea.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 995, Ultimul acces: 2018-11-20 06:57:45

»  Sărbătoare la noua Catedrală Episcopală din Oradea (2015-11-30)

 Închide 

Sărbătoare la noua Catedrală Episcopală din Oradea

[2015-11-30]
Ziua de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei cel Întâichemat, Ocrotitorul României, și a Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei, 30 noiembrie 2015, a reprezentat un moment de aleasă sărbătoare duhovnicească pentru clerul și credincioșii Catedralei Episcopale Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea, dar și pentru toți dreptmăritorii creștini orădeni și bihoreni, fiind sărbătorit cel de-al doilea hram al noii Catedrale Episcopale din cetatea de pe malurile Crișului Repede, Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei, după ce în urmă cu trei ani de zile, la 11 martie 2012, prin grija Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, sfântul ierarh transilvănean a fost așezat ca ocrotitor spiritual al catedralei.
Sărbătoarea a început din ajun, duminică seara, 29 noiembrie 2015, soborul slujitor al catedralei săvârșind slujba Privegherii în paraclisul de iarnă Sfinții Ierarhi Nicolae, Spiridon și Nectarie de la demisolul Catedralei Episcopale, după cum ne-a precizat Pr. Cristian Rus.
Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, în paraclisul de iarnă Sfinții Ierarhi Nicolae, Spiridon și Nectarie, în prezența unui mare număr de credincioși.
În cuvântul de învățătură rostit după citirea fragmentelor scripturistice rânduite, Chiriarhul Oradiei a evidențiat lucrarea de apostolat săvârșită de Sfântul Apostol Andrei în pământul țării noastre, răspândind cuvântul Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos și statornicind credința creștină pe aceste meleaguri:
„Astăzi este o zi de mare sărbătoare duhovnicească pentru întreaga Biserică Ortodoxă, care îl sărbătorește pe cel Întâichemat la apostolat, ucenic al Domnului nostru Iisus Hristos, Sfântul Apostol Andrei. Pentru Biserica Ortodoxă Română este o zi de mai intensă prăznuire pentru că Sfântul Apostol Andrei este și Ocrotitorul României, proclamat astfel de către Sfântul Sinod al Bisericii noastre Ortodoxe Autocefale, datorită faptului că acest sfânt apostol a propovăduit cuvântul Domnului în pământul strămoșilor noștri, în Dacia Pontică, la Marea cea Mare, la Pontul Euxin și la Dunărea de Jos, în Sciția Mică, astfel încât pământul nostru strămoșesc a fost sfințit de predica apostolică a celui dintâi chemat la apostolat.”
În cuvântul de la încheierea programului liturgic, Ierarhul a făcut urări de ani mulți, fericiți și binecuvântați tuturor celor care poartă numele Sfântului Apostol Andrei sau derivatele acestuia. Iar cu ocazia Zilei Naționale a României, Preasfinția Sa a transmis tuturor românilor bihoreni, dar și tuturor românilor din țară și de peste hotare, urări de ani mulți, cu sănătate și binecuvântare de la Dumnezeu.
La finalul Sfintei Liturghii, toți credincioșii s-au închinat și au sărutat racla în care se află o părticică din sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, primită în dar de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, pentru noua Catedrală Episcopală din Oradea, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Laurențiu al Ardealului, în Duminica Ortodoxiei din anul 2012.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1333, Ultimul acces: 2018-11-20 06:57:45

»  Rugăciuni la Catedrala Episcopală din Oradea pentru persoanele afectate de incendiul din Colectiv (2015-11-17)

 Închide 

Rugăciuni la Catedrala Episcopală din Oradea pentru persoanele afectate de incendiul din Colectiv

[2015-11-17]
Urmare a apelului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României, prin care a chemat la rugăciune intensă în această perioadă de necazuri și frământări din țara noastră, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a adresat un îndemn părintesc tuturor fiilor și fiicelor Bisericii dreptmăritoare din Episcopia Oradiei, de la parohii și așezăminte monahale, de înmulțire a rugăciunii. Astfel, la Catedrala Episcopală Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea, precum și în toate bisericile mănăstirești din Eparhia Oradiei se oficiază, zilnic, începând din 6 noiembrie 2015, timp de 40 de zile, înainte de slujba de seară, Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos și Paraclisul Maicii Domnului, iar după slujba de seară se citesc catisme din Psaltire, momente de rugăciune la care participă tot mai mulți credincioși, în special tineri, după cum a precizat Pr. Cristian Rus.
De asemenea, în bisericile parohiale și mănăstirești din Eparhia Oradiei în aceste zile se înalță rugăciuni speciale, în cadrul Sfintelor Liturghii și a celorlalte sfinte slujbe, pentru însănătoșirea bolnavilor aflați pe patul de suferință, în spitale, afectați de incendiul nimicitor ce a avut loc în București, pentru contenirea bolii, ușurarea suferințelor și a tuturor neputințelor, dar și pentru veșnica odihnă a tuturor celor care s-au stins din viață în urma tragediei petrecută în seara zilei de 30 octombrie 2015 în clubul Colectiv din capitala țării, precum și pentru întărirea sufletească a familiilor acestora.
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie al Oradiei, în ziua de miercuri, 11 noiembrie 2015, la Catedrala Episcopală Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea, de la ora 18.30, preacuvioșii și preacucernicii părinți de la catedrală au oficiat Taina Sfântului Maslu pentru toți cei bolnavi, în special pentru cei afectați de incendiul ce a avut loc în clubul Colectiv din București, pentru alinarea suferințelor și însănătoșirea acestora, în prezența a unui mare număr de credincioși.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1304, Ultimul acces: 2018-11-20 06:57:45

»  Slujbe și rugăciuni pentru pace și unitate în Eparhia Oradiei (2015-11-06)

 Închide 

Slujbe și rugăciuni pentru pace și unitate în Eparhia Oradiei

[2015-11-06]
Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei adresează un îndemn părintesc de înmulțire a rugăciunii fiilor duhovnicești de la parohii și așezămintele monahale, după cum informează Biroul de presă al Episcopiei Oradiei.
Astfel, la Catedrala Episcopală Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea, precum și în toate bisericile mănăstirești din Eparhia Oradiei se vor oficia, zilnic, începând de astăzi, 06 noiembrie 2015, timp de 40 de zile, înainte de slujba de seară, Acatiste și Paraclise, iar după slujba de seară se vor citi catisme din Psaltire.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1394, Ultimul acces: 2018-11-20 06:57:45

»  Sărbătoarea Catedralei din Oradea (2015-09-19)

 Închide 

Sărbătoarea Catedralei din Oradea

[2015-09-19]
În aceste zile, Episcopia Oradiei aniversează 320 de ani de atestare documentară. Manifestările dedicate acestui eveniment au debutat, sâmbăta aceasta, prin binecuvântarea lucrărilor de restaurare a Catedralei „Adormirea Maicii Domnului”, cunoscută și ca „Biserica cu Lună”.
După cum informează TRINITAS TV, slujba a fost oficiată de un sobor de ierarhi din care au făcut parte: Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, delegatul Patriarhului României la acest moment aniversar, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, împreună cu un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi. De asemenea, au fost prezente oficialități locale și centrale, alături de un mare număr de credincioși.
În ultimii ani, prin eforturile parohiei și prin intermediul unui proiect transfrontalier european, Catedrala cu Lună din Oradea, monument istoric, a fost restaurată și consolidată, atât la exterior, cât și în interior.
Credincioșii s-au închinat cu acest prilej și la Cinstitul Cap al Sfântului Iearah Andrei, Mitropolitul Transilvaniei. Moaștele au fost aduse spre închinare de la Sibiu, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului. Programul manifestărilor speciale din Episcopia Oradiei va continua și duminica aceasta.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1460, Ultimul acces: 2018-11-20 06:57:45

»  Praznicul Floriilor la noua Catedrală Episcopală din Oradea (2014-04-14)

 Închide 

Praznicul Floriilor la noua Catedrală Episcopală din Oradea

[2014-04-14]
La praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, Duminica a șasea din Sfântul și Marele Post al Paștilor, Duminica Floriilor, 13 aprilie 2014, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, în Catedrala Episcopal㠄Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, fiind a doua sărbătorire a praznicului Floriilor în catedrala propriu-zisă, după ce, în anul 2012, la marele praznic al Învierii Domnului, s-a început slujirea liturgică în noua Catedrală Episcopală din Oradea.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către corul „Sfântul Niceta de Remesiana” al Catedralei Episcopale, după cum ne-a precizat Pr. Cristian Rus.
În predica rostită la această mare sărbătoare a Bisericii, Preasfințitul Părinte Sofronie a reliefat semnificațiile duhovnicești ale praznicului Floriilor, subliniind că Intrarea Domnului în Ierusalim este în strânsă legătură cu minunea învierii lui Lazăr din morți, săvârșită de Mântuitorului Iisus Hristos, deschizând drumul pătimirilor și a morții Fiului lui Dumnezeu înomenit, spre Învierea Sa, cea de a treia zi:
„Intrarea Domnului în Ierusalim, sărbătoarea noastră de astăzi, începe cu o zi înainte, în sâmbăta lui Lazăr, în sâmbăta în care Mântuitorul Iisus Hristos a făcut minunea învierii lui Lazăr, care era mort de patru zile, aducându-l înapoi din moarte la viață, arătând prin aceasta că El, Hristos Domnul, a venit pe pământ pentru a ne scoate pe noi, urmașii lui Adam, din moarte la viață.”
„Lazăr, prietenul Domnului Iisus Hristos, întors din moarte la viață, Sfântul Lazăr, care avea să devină episcop în insula Cipru, sfintele sale moaște aflându-se până în zilele noastre în catedrala mitropolitană din Larnaka, la încheierea călătoriei sale pe pământ avea și el, la rândul său, să închidă din nou ochii și să aștepte și el învierea cea de obște, a întregului neam omenesc, în ziua de apoi, înviere ce este cu putință pentru că Domnul Hristos Însuși S-a făcut Întâi Născut din morți, începutul celor înviați, așa cum mărturisește Sfânta Scriptură și Sfinții Părinți ai Bisericii.”
„Auzind despre minunea învierii lui Lazăr, poporul întreg s-a cutremurat și a venit să Îl vadă pe Domnul, așa cum ne spune Sfântul Evanghelist Ioan în pericopa evanghelică de astăzi, dar și pe Lazăr, cel care fusese mort și pe care Domnul Hristos l-a adus, din nou, la viață. Mulțime multă s-a strâns să Îl vadă pe Cel Care a săvârșit minunea, pe Domnul Iisus Hristos, îndeosebi copii și tineri, care I-au cântat cântări de preamărire, osanale, Mântuitorului Iisus Hristos, așternându-și hainele pe pământ, ca El să calce ca pe un covor împărătesc. Cel Care a venit să intre în cetatea al cărei împărat era, dar nu din lumea aceasta, Împăratul Ierusalimului ceresc coborât pe pământ, Biserica, preînchipuită în templul din Ierusalim, Cel Care, Împărat fiind, intră în cetatea sfântă în chip smerit, în stare de smerenie extremă, nu într-un car imperial, nu într-o caleașcă, nu într-o lectică, cum călătoreau pe vremea aceea împărații și demnitarii romani, nu pe un tron purta pe brațe, ci călare pe un asin, pe mânzul asinei, este întâmpinat de copiii evreilor cu cântări angelice, ‹‹Osana, binecuvântat este Cel ce vine în numele Domnului!››, la fel cum îngerii în ceruri neîncetat cântă Cuvântului Veșnic, Împăratul lumii, Tatălui și Duhului Sfânt, Preasfintei Treimi, cântarea cea întreit sfântă: ‹‹Sfânt, Sfânt, Sfânt este Domnul Savaot!››”, a arătat Preasfinția Sa.
„Sărbătoarea de astăzi o vedem prezentă în întregul memorial al vieții Mântuitorului Iisus Hristos, pe care îl avem la Sfânta Liturghie, fiind în stare de sărbătoare, la fel ca îngerii neîncetat în ceruri și ca pruncii iudeilor care Îi cântau la Florii Domnului Hristos imne de preamărire. Și noi, la Sfânta Liturghie, neîncetat venim, purtând duhovnicește ramuri de finic în mâini, așternând veșmintele noastre înaintea Mielului lui Dumnezeu, Care vine să Se junghie pentru noi, oamenii, și pentru mântuirea noastră. Atunci când cântăm cântarea de biruință, împreună cu cetele îngerești din ceruri, care și ele cântă, strigă, glas înalță și grăiesc, ne adăugăm și noi, aici pe pământ, sfinților din ceruri și, duhovnicește, suntem prezenți la evenimentul de acum aproape două mii de ani al intrării Domnului Iisus Hristos în Ierusalim.”
„Fiul lui Dumnezeu, Domnul și Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos intră în Ierusalim nu pentru a fi încoronat cu o coroană imperială, nu pentru a primi sceptrul și orbul, ca însemne ale domniei și stăpânirii peste lumea aceasta, ci intră ca să fie încoronat cu o cunună de spini, care avea să Îi spintece fruntea și capul și să Îi umple chipul Său sfânt de sânge, și să primească crucea, pe care a luat-o și pe care a fost răstignit, El, Mielul jertfei lui Dumnezeu. Jertfa Mântuitorului Iisus Hristos pe Cruce stă la temelia domniei Sale în Împărăția cerurilor, în Cetatea cea Sfântă a Ierusalimului ceresc, pe care a venit să o coboare pe pământ, Biserica, în care suntem cu toții cuprinși.”
La finalul Sfintei Liturghii, Ierarhul a citit rugăciunea de binecuvântare a ramurilor de salcie, ce au fost stropite cu apă sfințită, acestea fiind împărțite, după Sfânta Liturghie, numărului mare de credincioși care au participat cu bucurie și cu dragoste la prăznuirea Intrării Domnului în Ierusalim, la noua Catedrală Episcopală din Oradea.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 2603, Ultimul acces: 2018-11-20 06:57:45

»  Praznicul Întâmpinării Domnului la noua Catedrală Episcopală din Oradea (2014-02-05)

 Închide 

Praznicul Întâmpinării Domnului la noua Catedrală Episcopală din Oradea

[2014-02-05]
La Catedrala Episcopal㠄Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, praznicul Întâmpinării Domnului din acest an, serbat Duminică, 2 februarie 2014, a fost un prilej de aleasă bucurie duhovnicească pentru clerul și credincioșii care au luat parte la această sărbătoare, după cum ne-a precizat Pr. Cristian Rus.
Chiriarhul Oradiei, Preasfințitul Părinte Sofronie, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească în paraclisul de iarnă ce are ca ocrotitori pe Sfinții Ierarhi Nicolae, Spiridon și Nectarie, de la demisolul noii Catedrale Episcopale.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana” al Catedralei. În cadrul Sfintei Liturghii arhierești, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat hirotonia în treapta preoției a diaconului Alexandru Dulca, cadru didactic la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, pe seama paraclisului cu hramul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana” de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, și hirotonia întru diacon a teologului Raul Ilie Toma, pe seama Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea. Noul preot hirotonit a primit și hirotesia întru duhovnic.
Ierarhul Oradiei a rostit un frumos cuvânt de învățătură în care a arătat importanța și bogăția duhovnicească a praznicului Întâmpinării Domnului și semnificațiile Duminicii a șaptesprezecea după Rusalii, a Cananeencei:
„În această Duminică, a șaptesprezecea după Rusalii, Biserica ne propune ca model de viețuire pe o femeie din Canaan, foarte credincioasă, foarte evlavioasă, care s-a apropiat de Mântuitorul Iisus Hristos și I-a cerut să o vindece pe fiica ei, cumplit chinuită de un demon. Atunci când Domnul Hristos a spus că a fost ‹‹trimis doar pentru oile cele pierdute ale casei lui Israel››, și c㠋‹nu este bine să iei pâinea copiilor și să o arunci câinilor››, cuvinte care pe noi cei de astăzi cu siguranță ne-ar deranja, această femeie, nu doar că nu s-a supărat, ci a dat dovadă de multă smerenie și credință când I-a răspuns: „Da, Doamne, dar și câinii mănâncă din fărâmiturile care cad de la masa stăpânilor lor”.
„Pe această femeie plină de smerenie, un adevărat chip al umilinței, o icoană a modestiei, care a devenit model pentru toți creștinii, Sfânta Biserică ne-o aduce înaintea ochilor noștri duhovnicești în această Duminică, în special ca pregătire duhovnicească pentru perioada ce va începe din Duminica viitoare, a Vameșului și a Fariseului, perioada Triodului, în care, timp de zece săptămâni, ne pregătim pentru Sfânta și Luminata Înviere a Mântuitorului Iisus Hristos”, a arătat Preasfinția Sa.
„Anul acesta, Duminica a șaptesprezecea după Rusalii se întâmplă să coincidă cu cea de-a patruzecea zi de la Nașterea Domnului, a Streteniei sau Întâmpinării Domnului, când Domnul Hristos a fost dus la templu de către Preasfânta Fecioară Maria, Născătoarea de Dumnezeu, și de Dreptul Iosif, și închinat lui Dumnezeu, pentru a împlini rânduiala legii iudaice, Fiul lui Dumnezeu venind în lume și respectând întru totul Legea cea veche, El Însuși fiind desăvârșirea acesteia. Aici la templu a fost primit de Sfântul și Dreptul Simeon, care s-a învrednicit de Dumnezeu să vadă mântuirea, să Îl primească pe Mântuitorul lumii în brațele sale, rostind binecunoscuta rugăciune pe care Biserica a rânduit-o să fie citită la Vecernie, „Acum liberează pe robul tău, Stăpâne…”, și de Proorocița Ana, fiica lui Fanuel, din neamul lui Așer, care era văduvă de optzeci și patru de ani, și care trăia la templu, învrednicindu-se și ea a-L vedea pe Fiul lui Dumnezeu înomenit”, a precizat Ierarhul.
„Pentru că ne aflăm în Anul omagial euharistic, al Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii, în întreaga Patriarhie Română, trebuie să fim, cu toții, mai atenți cu viața noastră duhovnicească, să avem grijă mai multă de sufletele noastre, să ne apropiem mai des de Sfintele Taine, să ne mărturisim păcatele, să dobândim iertare și dezlegare de ele, ca apoi să ne împărtășim cu Preacuratele Taine ale lui Hristos.”
„În această zi de îndoit praznic, am avut bucuria să ne rugăm împreună la Sfânta Liturghie, mulțumindu-I lui Dumnezeu și prin aceea că, ogorul Bisericii fiind bogat, au fost chemați astăzi, de către Harul Duhului Sfânt, la slujire în Biserică, un nou preot și un nou diacon în Sfânta noastră Episcopie a Oradiei. Părintele Alexandru Dulca a primit Taina Preoției și urmează să slujească la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, școala noastră confesională din Oradea, unde este deja cadru didactic, iar tânărul Raul Ilie Toma, ostenitor la magazinul diecezan, a fost hirotonit diacon pentru Catedrala Episcopală din Oradea.”
După Sfânta Liturghie, Ierarhul și soborul slujitor au săvârșit slujba Parastasului pentru pomenirea robului lui Dumnezeu Ștefan, bunicul patern al Preasfinției Sale, de la a cărui mutare la cele veșnice s-au împlinit 33 de ani, dimpreună cu toți cei adormiți din neamul său.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2790, Ultimul acces: 2018-11-20 06:57:45

»  Slujire arhierească la noua Catedrală Episcopală din Oradea în Duminica Mironosițelor (2013-05-20)

 Închide 

Slujire arhierească la noua Catedrală Episcopală din Oradea în Duminica Mironosițelor

[2013-05-20]
În Duminica a treia după Paști, a Mironosițelor, 19 mai 2013, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, în sobor de ieromonahi, preoți și diaconi în Catedrala Episcopal㠄Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, în prezența a numeroși credincioși din urbea de pe malurile Crișului Repede, a precizat Pr. Cristian Rus.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către corul „Sfântul Niceta de Remesiana” al Catedralei Episcopale.
În predica rostită după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Marcu, Preasfințitul Părinte Sofronie a reliefat importanța caracterului tainic al Învierii din morți a Mântuitorului Iisus Hristos și adeverirea acesteia de către femeile purtătoare de miruri, care au devenit primele vestitoare ale Învierii: „Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos este taina cea mare ce stă în centrul credinței noastre creștine, iar din punct de vedere liturgic este cea mai mare sărbătoare din calendarul creștin ortodox. Prin Învierea Mântuitorului Iisus Hristos din morți noi, toți oamenii, am primit posibilitatea de a ne mântui și s-a deschis, astfel, ușa propriei noastre învieri, în ziua cea de apoi”, a precizat Ierarhul.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3074, Ultimul acces: 2018-11-20 06:57:45

»  Concert coral de Păresimi la noua Catedrală episcopală din Oradea (2013-04-26)

 Închide 

Concert coral de Păresimi la noua Catedrală episcopală din Oradea

[2013-04-26]
La inițiativa și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, de prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, 23 aprilie 2013, la Catedrala Episcopal㠄Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea a avut loc tradiționalul „Concert de Păresimi”, la care au participat șapte coruri din Eparhie: Corul „Îngerașii” al copiilor de la Catedrala Episcopal㠄Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei”din Oradea; Corul „Ariston” al Liceului de Arte din Oradea; Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea; Corul „Sfinții Melozi” al tinerilor de la Catedrala Episcopal㠄Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei”din Oradea; Corul „Sfântul Maxim Mărturisitorul” al Facultății de Teologie Ortodox㠄Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea; Corala „Pr. Prof. Cornel Givulescu” a preoților din Eparhia Oradiei; Corul „Sfântul Niceta de Remesiana” al Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, a precizat Pr. Prof. Alin Sonea.
În deschiderea concertului, Părintele Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul al Episcopiei Oradiei, a transmis cuvântul de binecuvântare al Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, subliniind importanța Sfântului și Marelui Post, pe care cântările liturgice din această perioadă îl aseamănă cu un urcuș duhovnicesc spre Înviere.
Corul „Îngerașii” al copiilor de la Catedrala Episcopal㠄Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, dirijat de Preacucernicul Părinte Nicolae Pop, vicar eparhial, a încântat audiența, ca de fiecare dată, prin puritatea sufletească și prin gingășia glasurilor, interpretând cântece legate de Sărbătoarea Floriilor și de Pătimirile Mântuitorului Iisus Hristos.
Corul „Ariston” al Liceului de Arte din Oradea, Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, dirijat de Arhid. Prof. Ștefan Lakatos, și Corul „Sfântul Maxim Mărturisitorul” al Facultății de Teologie Ortodox㠄Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, dirijat de Pr. Conf. Univ. Dr. Mihai Brie, se înscriu în linia corurilor profesioniste, consacrate, ale urbei de pe malul Crișului Repede, care au interpretat piese muzicale specifice perioadei Postului Mare, din repertoriul religios național și internațional.
Tinerii din Corul „Sfinții Melozi” de la noua Catedrală Episcopală din Oradea, s-au făcut remarcați prin noblețea muzicală de care au dat dovadă, alegând să-și dedice o mare parte a timpului misiunii de a-i sluji lui Dumnezeu și semenilor prin cântec și alte activități.
Ultimele două formații corale, cea a preoților din Episcopia Oradiei, Corala „Pr. Prof. Cornel Givulescu”, și Corul „Sfântul Niceta de Remesiana” al noii Catedrale Episcopale din Oradea, au arătat maturitate profesională, prezentând piese religioase consacrate din perioada Triodului, precum „Cămara Ta”, „Pe noi, Dumnezeule, miluiește-ne”, „Și era la ora a șasea”, ș.a.
La concert au participat Părinți Consilieri din cadrul Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Oradiei, Părinții slujitori de la Catedrala Episcopal㠄Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei”, Părinți profesori din cadrul Facultății de Teologie Ortodox㠄Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea și din cadrul Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, precum și numeroși preoți, profesori, elevi și credincioși, care s-au bucurat și s-au înălțat sufletește, ascultând aceste cântări specifice Postului Mare, întărindu-se mai departe în vederea parcurgerii Săptămânii Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului Iisus Hristos și întrezărind zorile luminoase ale Învierii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3187, Ultimul acces: 2018-11-20 06:57:45

»  Momente festive la noua Catedrală Episcopală din Oradea în Duminica Ortodoxiei (2013-03-25)

 Închide 

Momente festive la noua Catedrală Episcopală din Oradea în Duminica Ortodoxiei

[2013-03-25]
În prima Duminică a Postului Păresimilor, Duminica Ortodoxiei, 24 martie 2013, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat la Catedrala Episcopal㠄Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, după cum ne-a mărturisit Pr. Cristian Rus.
Bucuria clerului și a credincioșilor noii Catedrale Episcopale din Oradea, și a întregii Eparhii a Oradiei, în această Duminică, a fost încununată de aniversarea liturgică a șase ani de la fericitul și binecuvântatul moment al întronizării Preasfințitului Părinte Sofronie în tronul episcopal al Oradiei Mari, ce a avut loc în Duminica Ortodoxiei din anul 2007, la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Oradea, vechea Catedrală Episcopală.
Chiriarhul Oradiei a săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, prima din Sfântul și Marele Post, în sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, în paraclisul de iarnă cu hramul „Sfinții Ierarhi Nicolae, Spiridon și Nectarie” de la demisolul noii Catedrale Episcopale, în prezența icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Sfânta Mănăstirea Izbuc și a raclei cu sfinte moaște a străvechii vetre monahale bihorene. Este pentru a doua oară când icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Izbuc, copie după o veche icoană făcătoare de minuni a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de la Mănăstirea Vărzărești, din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, iese din așezământul monahal, întâia oară venind tot la noua Catedrală Episcopală din Oradea, în anul 2012, la 11 martie, în a doua Duminică din Postul Mare, ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Sofronie, Patriarhul Ierusalimului, la proclamarea celui de-al doilea hram al catedralei, Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei.
Sute de credincioși orădeni, oficialități locale și județene, doamnele din cadrul Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (A.F.O.R.E.O.), au participat la Sfânta Liturghie arhierească, în cadrul căreia Ierarhul a hirotonit pe tânărul absolvent de Teologie Ortodoxă Călin Daniel Pădurean în treapta diaconiei, pe seama bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din parohia Șuștiu, Protopopiatul Beiuș. De asemenea, Preacucernicul Părinte Mircea Gheorghe Burzo, preot slujitor la Catedrala Episcopal㠄Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, a fost hirotesit iconom. Răspunsurile liturgice au fost date de către corul „Sfântul Niceta de Remesiana” al catedralei.
La momentul împărtășirii soborului slujitor, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Preacuviosul Părinte Arhim. Mihail Tărău, exarhul mănăstirilor și schiturilor din Eparhia Oradiei și stareț al Mănăstirii Izbuc, a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române către clerul și credincioșii creștini din Patriarhia Română la Duminica Ortodoxiei din Anul Domnului 2013.
La finalul Sfintei Liturghii, din partea clerului, a viețuitorilor așezămintelor monahale și a dreptmăritorilor creștini din Eparhia Oradiei, Preacuviosul Părinte Arhim. Mihail Tărău a dat citire cuvântului aniversar „Slujire și dăruire la marginea dinspre Apus a neamului românesc - Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei, șase ani de arhipăstorire în tronul episcopal al Oradiei Mari”, în care adus mulțumire Bunului Dumnezeu pentru darul pe care l-a făcut Eparhiei Oradiei acum șase ani, în persoana Preasfințitului Părinte Sofronie, subliniind, în alese cuvinte, principalele roade ale lucrării arhipăstorești a Preasfinției Sale în acest răstimp binecuvântat și chemând ajutorul Preasfintei Treimi pentru continuarea și multiplicarea acestei frumoase lucrări în cuprinsul Episcopiei Oradiei.
La încheierea programului liturgic, Preasfințitul Părinte Sofronie a mulțumit, în cuvântul rostit, Atotputernicului Dumnezeu și Preacuratei Fecioare Maria pentru darurile primite și ajutorul oferit pe parcursul celor șase ani de arhipăstorire în Eparhia Oradiei, dar și slujitorilor sfintelor altare și vrednicilor credincioși din Bihor pentru misiunea pe care o desfășoară, fiecare acolo unde a fost chemat și așezat de Dumnezeu spre a sluji Bisericii Sale:
„Prezența icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Izbuc aici, la noua Catedrală Episcopală din Oradea, a transformat ziua aceasta, Duminica Ortodoxiei, prăznuirea biruinței sfintelor icoane contra celor care le defăimau, într-o aleasă zi de sărbătoare, fiind un izvor de multă mângâiere, bucurie și nădejde pentru noi toți, aflați, și anul acesta, la începutul călătoriei duhovnicești a Sfântului și Marelui Post.”
„Pentru acești șase ani care s-au scurs de la Duminica Ortodoxiei din anul 2007, 25 februarie, ziua întronizării noastre în istoricul tron al Episcopiei Oradiei, se cuvine să mulțumim Bunului Dumnezeu, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, pentru tot ajutorul pe care, necontenit ni-l oferă tuturor, de la Ierarh și până la cei mai de aproape sau mai de departe păstoriți ai noștri din Sfânta și de Dumnezeu păzita Eparhie a Oradiei.”
„Dorim să mulțumim, totodată, preacuvioșilor și preacucernicilor părinți membri ai Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Oradiei, preacucernicilor părinți protopopi, preacuvioșilor părinți de la sfintele mănăstiri și preacucernicilor părinți de la parohiile din cuprinsul Eparhiei Oradiei, viețuitorilor sfintelor mănăstiri și schituri, monahi și monahii, și bunilor credincioși și credincioase, dumneavoastră tuturor, celor care sprijiniți misiunea Bisericii, rugându-Vă ca, și de acum înainte, să fim cu toții împreună, cler și popor, în strânsă și deplină unitate și împreună lucrare în Sfânta noastră Biserică Ortodoxă Română, împlinind și ducând mai departe visurile înaintașilor noștri.”

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2921, Ultimul acces: 2018-11-20 06:57:45

»  Praznicul Întâmpinării Domnului la noua Catedrală Episcopală din Oradea (2013-02-04)

 Închide 

Praznicul Întâmpinării Domnului la noua Catedrală Episcopală din Oradea

[2013-02-04]
La Catedrala Episcopal㠄Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, praznicul Întâmpinării Domnului din acest an, sâmbătă, 2 februarie 2013, a fost un prilej de aleasă bucurie duhovnicească pentru clerul și credincioșii care au luat parte la această sărbătoare, după cum ne-a precizat Pr. Cristian Rus.
Chiriarhul Oradiei, Preasfințitul Părinte Sofronie, înconjurat de clerul catedral, a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească în paraclisul de iarn㠄Sfinții Ierarhi Nicolae, Spiridon și Nectarie” de la demisolul noii Catedrale Episcopale.
Ierarhul Oradiei a rostit un frumos cuvânt de învățătură în care a arătat importanța și bogăția duhovnicescă a praznicului Întâmpinării Domnului și semnificațiile acestuia pentru întreaga creștinătate dreptmăritoare: „Gândindu-ne la ziua de astăzi, în care noi comemorăm un eveniment care s-a întâmplat în urmă cu mai bine de două mii de ani, la Ierusalim, când Preasfânta Fecioară Maria L-a dus pe Pruncul Iisus, Domnul nostru Iisus Hristos, înaintea lui Dumnezeu în templu, ca să Îl închine, ne aducem aminte că ea, cea care a fost vestită de arhanghelul Gavriil la Buna Vestire că va avea în pântece și va naște fiu fără de ispită bărbătească, zămislind în pântece în chip minunat și mai presus de fire, și care, la momentul nașterii Unicului ei Fiu, Nașterea Domnului, L-a văzut și s-a bucurat de El, după patruzeci de zile avea să audă profeția Dreptului Simeon că prin inima ei va trece sabie.”
„Preasfânta Născătoare de Dumnezeu a primit cu multă evlavie dar și cu multă teamă sfântă aceste cuvinte profetice, ce aveau să se împlinească atunci când Îl va vedea pe Fiul ei pironit pe Cruce, și va înțelege că prin moartea și învierea Sa a venit nădejde mântuire pentru toți urmașii lui Adam, mântuire ce poate fi dobândită doar de cei care cred în Mântuitorul Iisus Hristos, în puterea Învierii Sale, și care doresc să se mântuiască.”
„Toate aceste taine leagă sărbătoarea de astăzi, Întâmpinarea Domnului, dar și sărbătoarea de acum patruzeci de zile, Nașterea Domnului, de taina mântuirii oamenilor și, implicit, de cea mai mare sărbătoare a creștinilor, Învierea Domnului, spre care deja începem să călătorim. Ne pregătim, și anul acesta, cu ajutorul lui Dumnezeu, chiar de la acest praznic, prin vestirea profetică a trecerii sabiei prin sufletul Maicii Domnului, și prin Duminica de mâine, a lui Zaheu vameșul, să înțelegem, să trăim, să ne manifestăm așa cum se cuvine credința noastră și, totodată, să mărturisim înaintea lumii din ce în ce mai înstrăinate, din ce în ce mai golite de sens și secularizate, puterea Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, puterea mai tare decât moartea, dragostea lui Dumnezeu care biruiește orice împotrivire și, mai ales, marea nădejde pe care ne-o aduce nouă tuturor Învierea Mântuitorului, arvună a propriei noastre învieri.”
După Sfânta Liturghie, Ierarhul și soborul slujitor au săvârșit slujba Parastasului pentru pomenirea Doamnei Dr. Elena Delițoiu din Arad, verișoara primară a Preasfinției Sale, trecută la cele veșnice în 19 decembrie 2012, și a robului lui Dumnezeu Ștefan, bunicul din partea tatălui, de la a cărui mutare la cele veșnice s-au împlinit 32 de ani, dimpreună cu toți cei adormiți din neamul lor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3072, Ultimul acces: 2018-11-20 06:57:45

»  Liturghie arhierească la Catedrala Episcopal㠄Învierea Domnului” din Oradea (2011-10-01)

 Închide 

Liturghie arhierească la Catedrala Episcopal㠄Învierea Domnului” din Oradea

[2011-10-01]
În Duminica a nouăsprezecea după Rusalii, 2 octombrie 2011, după cum ne informează Biroul de Presă al Episcopiei Oradiei, Preasfințitul Părinte Sofronie, va săvârși Sfânta Liturghie arhierească, în sobor de ieromonahi, preoți, ierodiaconi și diaconi, în Paraclisul „Sfinții Ierarhi Nicolae, Spiridon și Nectarie” de la demisolul Catedralei Episcopal㠄Învierea Domnului” din Oradea.
Cu acest prilej, la finalul Sfintei Liturghii, Chiriarhul va prezenta credincioșilor pe Părintele Vlad Marian ca nou preot slujitor al catedralei, și îl va hirotesi întru iconom-stavrofor, spre a fi un ajutor de nădejde pentru buna desfășurare a programului liturgic după tipicul catedralei, dar și a programelor misionar-catehetice.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3414, Ultimul acces: 2018-11-20 06:57:45

»  Hramul paraclisului Catedralei Episcopale din Oradea (2011-05-07)

 Închide 

Hramul paraclisului Catedralei Episcopale din Oradea

[2011-05-07]
În ziua de luni, 9 mai 2011, de prăznuirea Aducerii la Bari a moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae, Sfântul Nicolae de vară, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, se va afla la noua Catedrală Episcopal㠄Învierea Domnului” din Oradea, în paraclisul de la demisolul catedralei, cu hramul „Sfinții Ierarhi Nicolae, Spiridon și Nectarie”, la sărbătorirea hramului.
Cu acest prilej, Chiriarhul Oradiei, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, va săvârși Sfânta Liturghie arhierească. În cadrul slujbei, diaconul Horea Oprea va fi hirotonit întru preot, pe seama parohiei nou înființată din localitatea Băile 1 Mai, Protopopiatul Oradea, având misiunea de a construi o biserică nouă, a cărei arhitectură va reproduce biserica veche a mănăstirii Hodoș-Bodrog din Arhiepiscopia Aradului.
După cum ne informează Biroul de Presă al Episcopiei Oradiei, în anul 2010, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, 6 decembrie, la inițiativa Preasfințitului Părinte Sofronie, paraclisul de la demisolul noii Catedrale Episcopale „Învierea Domnului” din Oradea a primit ca ocrotitori pe Sfinții Ierarhi Nicolae, Spiridon și Nectarie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3517, Ultimul acces: 2018-11-20 06:57:45


Setul de evenimente 3 -
Nr. vizualizări:5247
Data ultimei vizualizări:2018-11-20 07:08:34
Data actualizare:2016-02-11 10:37:01
Data încărcării:2010-08-04 05:46:28
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:15

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-07-03
Contor: 140

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2015-08-04
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 74

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-07-03
Contor: 83

Vedere de ansamblu
Foto: CrestinOrtodox.ro

Data: 2015-08-04
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 34

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-07-03
Contor: 91

Vedere din față
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2015-08-04
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 25

Vedere din spate
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-02-16
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40
Contor: 63

Din Cetatea Oradei
Foto: Dan Deva

Data: 2012-07-10
Contor: 36

Vedere de noapte
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2011-12-08
Info: sursa: www.panoramio.com/user/609791
Contor: 31

În construcție
Foto: Silviu Gogulescu

Data: 2011-12-08
Info: sursa: www.panoramio.com/user/609791
Contor: 31

În construcție
Foto: Silviu Gogulescu

Data: 2011-12-08
Info: sursa: www.panoramio.com/user/609791
Contor: 31

În construcție
Foto: Silviu Gogulescu

Data: 2011-12-08
Info: sursa: www.panoramio.com/user/609791
Contor: 36

În construcție
Foto: Silviu Gogulescu

Data: 2011-12-08
Info: sursa: www.panoramio.com/user/609791
Contor: 29

În construcție
Foto: Silviu Gogulescu

Data: 2011-12-02
Contor: 37

Intrarea
Foto: Farkas Csaba Tamás

Data: 2015-08-04
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 56

Intrarea
Foto: Alexandru Losonczy