Oradea :: Catedrala Invierea Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Învierea Domnului
Oradea
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Oradea
Județ:Bihor
Adresa:piata Independentei, nr. 41
Cod poștal:410067
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protopopiat-oradea.ro
www.eparhiaortodoxaoradea.ro
www.oradea.ro
www.cjBihor.ro
www.prefecturaBihor.ro
Preot:Irineu Bighe
Hram:Învierea Domnului,
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:Lucrarile la noua catedrala a Episcopiei Ortodoxe Oradea, au inceput in timpul Preasfintitului loan Mihaltan (1992-2006) .
Informații conexe:FACEBOOK.COM: Pagina de FaceBook (Articol)
Știri despre biserică:
Setul de evenimente 1

»  PS Sofronie, de Crăciun în mijlocul credincioșilor orădeni (2017-12-27)

 Închide 

PS Sofronie, de Crăciun în mijlocul credincioșilor orădeni

[2017-12-27]
de Iulian Dumitrașcu

PS Sofronie a liturghisit la marele praznic al Nașterii Domnului în Catedrala Episcopală Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea, în prezența a numeroși credincioși orădeni.
A fost pentru a treia oară când Sfânta Liturghie din ziua praznicului împărătesc al Nașterii Domnului a fost săvârșită în catedrala propriu-zisă.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Episcopale din Oradea.
În cadrul slujbei, s-a dat citire Scrisorii Pastorale la sărbătoarea Nașterii după trup a Domnului nostru Iisus Hristos a Episcopului Oradiei.
La final, ierarhul i-a îndemnat pe credincioși ca în aceste zile de praznic să își umple ‘sufletele de lumina și bucuria ce izvorăsc din Nașterea Pruncului Iisus în ieslea din Betleem, Care a venit în lume pentru mântuirea neamului omenesc’.
În a doua zi de Crăciun, marți, 26 decembrie 2017, Preasfințitul Părinte Sofronie a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Nașterea Maicii Domnului din parohia Oradea-Tei.
După citirea textului biblic, Părintele Episcop a vorbit despre marele dar pe care Dumnezeu l-a oferit omenirii, în persoana Fecioarei Maria, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, cea care s-a învrednicit a-L naște pe Fiul lui Dumnezeu.
A treia zi de Crăciun, Preasfințitul Părinte Sofronie a slujit la metocul Sfântul Arhidiacon Ștefan din Ursești, dependent de Mănăstirea Izbuc.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 464, Ultimul acces: 2018-11-18 15:36:59

»  Sărbătoarea Înălțării Domnului la Catedrala Episcopală din Oradea. Peste 500 elevi au participat la slujbă (2017-05-27)

 Închide 

Sărbătoarea Înălțării Domnului la Catedrala Episcopală din Oradea. Peste 500 elevi au participat la slujbă

[2017-05-27]
de Andrei Pau

Peste 500 elevi de la școli și licee din Oradea, precum și din întreg județul Bihor, au participat în data de 25 mai 2017 la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Episcopală. Slujba a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Sofronie.
În cuvântul rostit în ziua praznicului Înălțării Domnului, Episcopul Oradiei a subliniat importanța și semnificația comemorării eroilor neamului românesc.
În această zi, Biserica noastră dreptmăritoare face pomenirea tuturor eroilor neamului românesc, care s-au jertfit ca noi să putem crede, ruga și binecuvânta pe Dumnezeu. Trebuie să prețuim veșnic jertfa eroilor noștri, pe care îi pomenim, îi comemorăm și ne rugăm pentru odihna sufletelor lor, a spus Preasfinția Sa.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, ierarhul a oficiat slujba Parastasului pentru pomenirea eroilor români, informează site-ul oficial al Eparhiei.
În continuare, părintele Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul și director al Liceului Ortodox din Oradea, a rostit un cuvânt în care a evidențiat faptul că este de datoria românilor să păstreze și să transmită generațiilor viitoare tradiția pomenirii jertfei înaintașilor.
După slujbă, cei prezenți au participat la o procesiune. Aceasta s-a desfășurat de la Catedrala Episcopală până la Statuia Eroului necunoscut din Parcul 1 Decembrie.
La final, a fost oficiată o scurtă slujbă de pomenire. Apoi, toți cei prezenți au depus, în mod simbolic, câte o floare a recunoștinței pentru cei care au contribuit la păstrarea integrității teritoriale a României.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 758, Ultimul acces: 2018-11-18 15:36:59

»  Praznicul Învierii Domnului în Eparhia Oradiei (2017-04-19)

 Închide 

Praznicul Învierii Domnului în Eparhia Oradiei

[2017-04-19]
de Sorin Ionițe

Hramul Catedralei Episcopale Învierea Domnului din Oradea a fost serbat anul acesta pentru a șasea oară de la ridicarea noului locaș de cult, informează Pr. Cristian Rus, consilier cultural și relații mass-media al Episcopiei Oradiei.
Cu puțin înainte de miezul nopții, spre 16 aprilie 2017, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei a oferit Sfânta Lumină miilor de credincioși adunați pe esplanada Catedralei. A urmat procesiunea în jurul sfântului locaș și slujba învierii oficiată de ierarh în biserică.
În continuare, Sfânta Liturghie din noaptea Învierii Domnului a fost oficiată de unul dintre slujitorii catedralei, în paraclisul de iarnă Sfinții Ierarhi Nicolae, Spiridon și Nectarie de la demisolul catedralei.
Sfânta Liturghie din dimineața Duminicii Sfintelor Paști a fost oficiată de PS Sofronie, în Catedrala Episcopală, împreună cu un sobor de clerici, în prezența a sute de credincioși prezenți la hramul edificiului.
În a doua zi a Sfintelor Paști, 17 aprilie 2017, Chiriarhul Oradiei a slujit în biserica parohiei Învierea Domnului și Intrarea Domnului în Ierusalim din cartierul Mihai Eminescu.
Marți, 18 aprilie, în a treia zi a praznicului Învierii, ierarhul a efectuat o vizită pastorală în parohia Belejeni, Protopopiatul Beiuș.
PS Sofronie a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Adormirea Maicii Domnului a parohiei bihorene.
În cuvântul rostit, Preasfinția Sa a vorbit despre prezența reală a Mântuitorului Hristos Cel Înviat pe pământ și în zilele noastre, prin Sfânta Euharistie, adresând credincioșilor îndemnul de a se spovedi și a se împărtăși cât mai des cu Sfintele Taine.
După slujbă, ierarhul a binecuvântat noua casă parohială ce a fost finalizată de curând. De asemenea, Preasfinția Sa a vizitat șantierul bisericii aflate în construcție, din parohia Drăgănești.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1039, Ultimul acces: 2018-11-18 15:36:59

»  Catedrala din Oradea | PS Sofronie a fost prezent la concertul tradițional prepascal (2017-04-12)

 Închide 

Catedrala din Oradea | PS Sofronie a fost prezent la concertul tradițional prepascal

[2017-04-12]
de Sorin Ionițe

Preasfințitul Părinte Sofronie a participat marți la concertul tradițional prepascal desfășurat în Catedrala Episcopală Învierea Domnului din Oradea.
Episcopul Oradiei a fost prezent în după amiaza zilei de 11 aprilie 2017 la reprezentațiile a trei grupuri corale, care au interpretat cântări religioase specifice perioadei liturgice:
Corul Diacon Nicolae Firu, al Liceului Ortodox din Oradea, dirijat de Arhid. Ștefan Lakatos;
Corul de cameră Voces, dirijat de Prof. Arnold Schneider;
Corul de cameră Psalmodia Varadiensis al Facultății de Teologie Ortodoxă din Oradea, dirijat de Pr. Dr. Mihai Brie.
La concert au asistat consilieri eparhiali, slujitori ai Catedralei Episcopale, cadre didactice ale instituțiilor teologice din municipiu, preoți, elevi și numeroși credincioși, informează Pr. Cristian Rus, Consilier Mass Media al Episcopiei Oradiei.
La final, Chiriarhul Oradiei i-a felicitat pe coriști și pe dirijori. Preasfinția Sa a vorbit despre semnificația Săptămânii Mari, a Pătimirilor Mântuitorului Iisus Hristos, îndemnându-i pe cei prezenți să se pregătească duhovnicește pentru a primi cu sufletele curate lumina Învierii Domnului Hristos.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 998, Ultimul acces: 2018-11-18 15:36:59

»  PS Sofronie: Zece ani de la întronizare, marcați prin rugăciune (2017-03-07)

 Închide 

PS Sofronie: Zece ani de la întronizare, marcați prin rugăciune

[2017-03-07]
de Sorin Ionițe

În Duminica Ortodoxiei, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei a aniversat prin rugăciune zece ani de la întronizarea în această Eparhie.
Ierarhul a oficiat în 5 martie 2017 Liturghia Sfântului Vasile cel Mare în Catedrala Episcopală Învierea Domnului din Oradea, împreună cu un sobor de clerici.
La slujbă au participat sute de credincioși orădeni, răspunsurile liturgice fiind oferite de corul Catedralei, informează Pr. Cristian Rus, Consilier cultural și relații mass-media al Eparhiei.
În cadrul Sfintei Liturghii Chiriarhul Oradiei a oferit distincții clericale pentru doi dintre slujitorii Catedralei Episcopale: diaconul Gabriel Marius Cloboc a fost hirotesit arhidiacon, iar Părintele Nicolae Alin Herlea a primit hirotesia în iconom-stavrofor.
După citirea textului evanghelic, Pr. Cristian Rus a citit Pastorala Sfântului Sinod din Duminica Ortodoxiei.
Pr. Nicolae Alexandru Pop, Vicar eparhial, a rostit alocuțiunea Mărturisire a frumuseții și slavei Sfintei Ortodoxii – Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, 10 ani de slujire a poporului dreptmăritor din Bihor.
La finalul slujbei, PS Sofronie a mulțumit în cuvântul rostit pentru binefacerile primite în anii de păstorire.
Mulțumirea mea se întreaptă, a adăugat ierarhul, către preoțimea din Bihorul străbun și către dumneavoastră, iubiți fii și fiice duhovnicești, iubiți frați și surori în credință, poporul lui Dumnezeu care străjuiește aici, la marginea dinspre Apus a neamului nostru românesc.
Totodată, Chiriarhul a îndemnat pe cei prezenți să sprijine misiunea Bisericii Ortodoxe Române prin contribuția, după posibilitățile fiecăruia, la colecta pentru Fondul Central Misionar.
***
Preasfințitul Părinte Sofronie a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în data de 13 februarie 2007, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei și întronizat, în 25 februarie – Duminica Ortodoxiei – în vechea Catedrală Adormirea Macii Domnului – Biserica cu Lună din Oradea.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1103, Ultimul acces: 2018-11-18 15:36:59

»  Oradea | PS Sofronie îndeamnă credincioșii să se roage mai mult în Perioada Triodului (2017-02-06)

 Închide 

Oradea | PS Sofronie îndeamnă credincioșii să se roage mai mult în Perioada Triodului

[2017-02-06]
de Sorin Ionițe

Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Ortodox Român al Oradiei, a oficiat în Duminica a treizeci și treia după Rusalii, Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei, din Oradea, informează site-ul oficial al Eparhiei.
În ziua de 5 februarie 2017 spațiul liturgic deosebit de generos al noii Catedrale Episcopale din Oradea a fost plin de credincioși. Aceștia au venit în număr mare pentru a participa la Sfânta Liturghie și pentru a aduce cinstire moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae și Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei, aflate în tezaurul catedralei.
După citirea textului evanghelic, ierarhul a vorbit despre perioada de pregătire pentru Postul Mare care urmează Duminicii Vameșului și Fariseului:
Perioada Triodului este o perioadă de pregătire duhovnicească în care, prin exemplele de smerenie și pocăință puse înainte, toți credincioșii ortodocși sunt chemați la întoarcerea spre Dumnezeu, la părăsirea păcatelor, la desprinderea de cele rele, la apropierea de taina Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, ca început al învierii noastre.
Preasfinția Sa a subliniat și necesitatea conștientizării stării de păcătoșenie pentru dobândirea mântuirii.
În vreme ce fariseul s-a dus la templu ca să se laude, vameșul a venit să-și ceară iertare de la Dumnezeu și să cheme mila Lui, pentru că avea sufletul îmbolnăvit de păcat. El știa că este păcătos și avea nevoie de iertarea lui Dumnezeu. Vameșul este cel care, în lumina lui Dumnezeu fiind, își vedea propriile păcate, dar nu deznădăjduia, ci se ruga lui Dumnezeu să-i fie milostiv, a precizat ierarhul.
La final, PS Sofronie a îndemnat pe credincioși ca în perioada aceasta a anului bisericesc să înmulțească rugăciunea, pentru a împlini urcușul duhovnicesc al Sfântului și Marelui Post, până la Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1163, Ultimul acces: 2018-11-18 15:36:59

»  Catedrala din Oradea | PS Sofronie a oficiat Sfânta Liturghie în ziua de prăznuire a Întâmpinării Domnului (2017-02-03)

 Închide 

Catedrala din Oradea | PS Sofronie a oficiat Sfânta Liturghie în ziua de prăznuire a Întâmpinării Domnului

[2017-02-03]
de Andrei Pau

În ziua de prăznuire a Întâmpinării Domnului, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea.
În cuvânt rostit joi, 2 februarie 2017, Preasfinția Sa a transmis că toate neamurile pământului au fost în mod simbolic, prin rugăciunea Dreptului Simeon, chemate la templul din Ierusalim pentru a se închina Mântuitorului Hristos, notează site-ul oficial al Eparhiei.
La finalul slujbei, credincioșii au adus cinstire unor fragmente din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, și ale Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1206, Ultimul acces: 2018-11-18 15:36:59

»  PS Sofronie a slujit la Catedrala din Oradea (2017-01-17)

 Închide 

PS Sofronie a slujit la Catedrala din Oradea

[2017-01-17]
de Sorin Ionițe

Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat duminică, 15 ianuarie 2017, Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală din Oradea, în prezența a numeroși credincioși.
În cuvântul rostit după citirea Sfintei Evanghelii, ierarhul a vorbit despre înțelesurile duhovnicești ale tămăduirii celor zece leproși de Mântuitorul Iisus Hristos. Înaltpreasfinția sa a explicat că vindecarea pe care Domnul Iisus Hristos o aduce este, de fapt, vindecarea tuturor celor păcătoși de lepra păcatului, prin sângele pe care Fiul lui Dumnezeu l-a vărsat pe Cruce.
Din cei zece vindecați doar unul s-a întors cu recunoștință să Îi mulțumească Domnului. Din aceasta putem vedea cum noi, oamenii, de prea puține ori ne arătăm recunoștința față de El și ne întoarcem să Îi mulțumim, a subliniat Preasfințitul Părinte.
La final, credincioșii au primit binecuvântarea ierarhului și au adus cinstire moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae și ale Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei, aflate în Catedrala din Oradea.
Pentru mai multe detalii vizitați site-ul oficial al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1250, Ultimul acces: 2018-11-18 15:36:59

»  Praznicul Nașterii Domnului sărbătorit în Episcopia Oradiei (2016-12-28)

 Închide 

Praznicul Nașterii Domnului sărbătorit în Episcopia Oradiei

[2016-12-28]
de Andrei Pau

Credincioși din municipiul Oradea au participat în perioada sărbătorii Nașterii Domnului Hristos la slujbele oficiate de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, notează site-ul oficial al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei.
În ziua praznicului Nașterii Domnului, duminică, 25 decembrie 2016, Preasfinția Sa, în prezența a peste o mie de credincioși orădeni, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Sfinții Melozi al tinerilor de la Catedrala Episcopală din Oradea.
În cadrul slujbei, cu binecuvântarea ierarhului, s-a dat citire Scrisorii Pastorale cu prilejul Nașterii Domnului a Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei.
La final, Episcopul Oradiei a îndemnat credincioșii prezenți ca în aceste zile de praznic, să își umple sufletele de lumina și bucuria ce izvorăsc din Nașterea Pruncului Iisus în ieslea din Betleem, Care a venit în lume pentru mântuirea neamului omenesc.
În a doua zi de Crăciun, luni, 26 decembrie 2016, când Biserica prăznuiește Soborul Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Sofronie a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica Buna Vestire din parohia Sânmartin.
În cuvântul de rostit, Preasfinția Sa a vorbit despre marele dar pe care Dumnezeu l-a oferit omenirii, în persoana Fecioarei Maria, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Ierarhul a subliniat rolul important al Maicii Domnului în împlinirea tainei mântuirii neamului omenesc.
La final, Episcopul Oradiei a binecuvântat pe cei prezenți la slujba.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1275, Ultimul acces: 2018-11-18 15:36:59

»  PS Sofronie a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala din Oradea (2016-12-12)

 Închide 

PS Sofronie a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala din Oradea

[2016-12-12]
de Andrei Pau

csc_0658
Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat duminică, 11 decembrie 2016, Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea, informează site-ul oficial al Episcopiei Oradiei.
În cadrul cuvântul rostit, Preasfinția Sa a evidențiat că prin moartea și învierea Mântuitorului Hristos, omul are șansa la mântuire.
Nu poate cineva să intre în Împărăție Cerurilor fără Hristos. Tot cel care intră acolo, intră prin Hristos, prin Fiul lui Dumnezeu, Care S-a înomenit, Care a înviat din morți cu firea noastră omenească, deschizându-ne drum spre Împărăția lui Dumnezeu.
La final, ierarhul a binecuvântat pe cei prezenți.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1379, Ultimul acces: 2018-11-18 15:36:59

»  Invitați de seamă la Catedrala Episcopal㠄Învierea Domnului” din Oradea (2016-12-05)

 Închide 

Invitați de seamă la Catedrala Episcopal㠄Învierea Domnului” din Oradea

[2016-12-05]
de Andrei Pau

csc_0587
În Duminica a douăzeci și șaptea după Rusalii, 4 decembrie 2016, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat Sfânta Liturghie, în sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, la Catedrala Episcopală Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea. Răspunsurile la slujbă au fost oferite de Corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, notează site-ul oficial al Episcopiei Oradiei.
În predica rostită, Preasfințitul Părinte Sofronie a explicat înțelesurile duhovnicești ale fragmentului scripturistic duminical ce prezintă tămăduirea femeii gârbove de către Mântuitorul Iisus Hristos.
Creatorul nu putea fi indiferent față de neputințele și păcatele oamenilor. Tatăl îl trimite pe Fiul în lume să ne vindece pe noi oamenii de toată boala și neputința, dar mai ales de moarte. Astfel, El vine ca să vindece desăvârșit pe cel creat după chipul Său, pe om, a subliniat Preasfinția Sa.
În după-amiaza zilei, sute de credincioși au participat la concertul de colinde susținut de Corala Armonia.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1283, Ultimul acces: 2018-11-18 15:36:59

»  Sfântul Ierarh Nectarie prăznuit la Catedrala Episcopală din Oradea (2016-11-10)

 Închide 

Sfântul Ierarh Nectarie prăznuit la Catedrala Episcopală din Oradea

[2016-11-10]
de Andrei Pau

dsc_0716
Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina a fost prăznuit în perioada 8-9 noiembrie 2016 la Catedrala Episcopală Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea, notează site-ul oficial al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei.
Manifestările au debutat marți, 8 noiembrie 2016, când a fost adusă de părintele arhimandrit Mihail Tărău, stareț al Mănăstirii Izbuc, împreună cu părinții așezâmântului monahal, racla în care se află un fragment din mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nectarie, aflată în patrimoniul mănăstirii.
Racla a fost întâmpinată de Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, aceasta fiind așezată spre închinare credincioșilor, alături de racla aflată în tezaurul Catedralei din Oradea care adăpostește fragmente din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, și ale Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei.
În continuare, a urmat slujba Privegherii, oficiată de Preasfinția Sa împreună cu un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, și în prezența a sute de credincioși care au venit să îi aducă cinstire sfântului făcător de minuni. La miezul nopții, unul din slujitorii catedralei a oficiat Sfânta Liturghie în paraclisul de iarnă Sfinții Ierarhi Nicolae, Spiridon și Nectarie de la demisolul catedralei.
În ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Nectarie, miercuri, 9 noiembrie 2016, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în sobor de ieromonahi, preoți și diaconi în Catedrala Episcopală.
În cuvântul rostit, Preasfinția Sa a evidențiat exemplul de viață creștină a Sfântului Nectarie.
Sfântul Nectarie împlinește, prin viața sa, prin modelul său, prin moștenirea pe care ne-o lasă, Imnul Fericirilor, care este Constituția Împărăției cerurilor. Sfântul Nectarie, prin lucrarea harului Duhului Sfânt, a trecut peste toate răutățile ce le-a avut de întâmpinat, pentru că era un om bun și nu s-a lăsat să fie, în viața lui, în inima lui, în sufletul lui, cuprins de otrava răutății celui viclean care caută pe fiecare om să îl îndepărteze de valorile credinței, a spus ierarhul.
Prăznuirea Sfântului Nectarie la Catedrala Episcopală din Oradea s-a încheiat în după-amiaza zilei, cu oficierea Tainei Sfântului Maslu, de părinți de la Mănăstire Izbuc, împreună cu clerul catedralei episcopale.
Sfântul Ierarh Nectarie al Pentapolei, făcătorul de minuni, este unul din ocrotitorii paraclisului de iarnă de la demisolul catedralei, împreună cu Sfinții Ierarhi Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, și Spiridon al Trimitundei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1448, Ultimul acces: 2018-11-18 15:36:59

»  Duminica a doua din Postul Paștilor la Catedrala Episcopală din Oradea (2016-03-28)

 Închide 

Duminica a doua din Postul Paștilor la Catedrala Episcopală din Oradea

[2016-03-28]
de Gratian Moldovan

????????????????????????????????????
În cea de-a doua Duminică din Sfântul și Marele Post, 27 martie 2016, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare în Catedrala Episcopală Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Sfinții Melozi al tinerilor de la Catedrala Episcopală.
După citirea celor două pericope evanghelice rânduite, de la Sfinții Evangheliști Marcu și Ioan, Chiriarhul Oradiei a rostit cuvinte de învățătură în care a explicat celor prezenți teologia energiilor dumnezeiești necreate despre care a învățat Sfântul Ierarh Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului:
„Dacă duminica ce a trecut, Duminica întâi din Sfântul și Marele Post, Duminica Ortodoxiei, a fost închinată biruinței dreptei credințe asupra tuturor învățăturilor de credință eretice, biruința cultului sfintelor icoane în Sfânta noastră Biserică dreptmăritoare, duminica de astăzi poate fi numită, pe drept cuvânt, ca cea de-a doua Duminică a Ortodoxiei, pentru că Sfântul Ierarh Grigorie Palama, pe care îl serbăm astăzi, a fost nu doar un mare trăitor și apărător al dreptei credințe, un mărturisitor, ci și un mare dascăl al lumii întregi.”Învățătura Sfântului Ierarh Grigorie Palama este legată de energiile dumnezeiești necreate, de energiile divine, de harul lui Dumnezeu, de lumina necreată a lui Dumnezeu, lumina taborică, lumina care a strălucit în Mântuitorul nostru Iisus Hristos când S-a schimbat la Față, în Muntele Taborului, înaintea ucenicilor Săi”, a mărturisit Chiriarhul Oradiei.
În cadrul Sfintei Liturghii, Ierarhul a hirotonit pe diaconul Dragoș Bogdan Hebriștean întru preot pe seama bisericii cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Parohia Suiug, Protopopiatul Marghita, iar pe teologul Iosif Albert Szabo întru diacon pe seama bisericii cu hramul Adormirea Maicii Domnului din parohia Curtuișeni, Protopopiatul Marghita. Noul preot hirotonit a primit și hirotesia de duhovnic, a afirmat pr. Cristian Rus de la Biroul de Presă al Eparhiei

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1752, Ultimul acces: 2018-11-18 15:36:59

»  Prima săptămână din Postul Mare la Catedrala Episcopală din Oradea (2016-03-19)

 Închide 

Prima săptămână din Postul Mare la Catedrala Episcopală din Oradea

[2016-03-19]
În prima săptămână din Sfântul și Marele Post al Paștilor, la Catedrala Episcopală Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea, credincioșii orădeni au avut posibilitatea să ia parte la un program liturgic și duhovnicesc intens. Prin Slujba Pavecerniței Mari și a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, prin Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, și toate celelalte slujbe rânduite a fi săvârșite, credincioșii au fost chemați să intre în atmosfera de rugăciune și de pocăință specifică acestei perioade din cursul anului bisericesc, a precizat Părintele Cristian Rus, Consilier cultural și relații mass media al Eparhiei Oradiei.
În a patra zi a Sfântului și Marelui Post al Paștilor, 17 martie 2016, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat, la noua Catedrală Episcopală din Oradea, slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia a citit ultima parte a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, în prezența unui mare număr de credincioși.
În cuvântul de învățătură rostit la încheierea slujbei, Ierarhul a vorbit despre importanța întoarcerii omului la Dumnezeu, a pocăinței, în urcușul duhovnicesc al Sfântului și Marelui Post, dar și a stării de rugăciune la care fiecare dintre noi suntem chemați să ajungem: „Mulțumindu-I lui Dumnezeu pentru tot ceea ce a așezat înaintea sufletelor noastre, spre luare aminte, pentru îndreptarea vieții noastre, se cuvine acum ca toate forțele sufletului nostru, dar și toate puterile trupești, să le concentrăm pentru a ne continua călătoria din vremea Sfântului și Marelui Post, începută în urmă cu câteva zile, pentru a urca, din treaptă în treaptă, pe asprul suiș al postului, vreme în care suntem invitați de Sfânta Biserică să părăsim egoismul nostru, păcatele și patimile, să ne desprindem de tot ceea ce ne desparte de Dumnezeu, pentru a ne apropia, cât mai mult și cât mai tare, de lumina vieții noastre, Preasfânta Treime.”
Programul liturgic și duhovnicesc special din Sfântul și Marele Post de la Catedrala Episcopală Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea va continua pe parcursul întregii acestei perioade.
* * *
Din cuvântul de învățătură al Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie:
„Scopul pocăinței noastre este întoarcerea la Dumnezeul cel Viu și Adevărat, Tatăl și Fiul și Sfântul Duh, întoarcerea în comuniunea de dragoste a Preasfintei Treimi. De ce întoarcere? Pentru că noi, oamenii, prin păcatele noastre, începând cu cea dintâi greșeală a umanității, greșeala lui Adam, păcatul strămoșesc, am ieșit din comuniunea de dragoste a Preasfintei Treimi, iar pentru a trăi, pentru a supraviețui, pentru a rămâne în viață, nu doar aici pe pământ, ci și în veșnicie, avem nevoie să ne întoarcem la Dumnezeu, să fim în comuniune cu El. Pentru aceasta ne-a creat Dumnezeu, nu ca niște jucării în mâna Creatorului, ci ca făpturi raționale, dotate cu libertate de alegere, dar și cu responsabilitate, pentru ca, folosindu-ne cum trebuie de libertate și responsabilitate, să rămânem în comuniune de dragoste cu Creatorul.”
„Prin rugăciunea de întoarcere la Dumnezeu, recunoscându-ne păcatele, în întreaga noastră făptură, și sufletul și trupul, facem pocăință. De aceea, pe lângă cuvintele rostite cu mintea și cu gura, ne folosim de puterile trupești pentru a ne închina înaintea lui Dumnezeu, cu închinăciuni și cu metanii, cu plecarea trupului și a frunții, până la pământ, cerând iertare lui Dumnezeu și arătând că avem nevoie de mila Lui, de puterea Lui, de harul Lui, de iertarea și dragostea Lui, care ne ridică, pentru că închinăciunea și metania nu este doar într-un singur sens, spre pământ, ca cerere de iertare, ci și ridicarea în picioare, îndreptarea noastră, însemnând prin aceasta îndreptarea firii noastre omenești, deșirată prin păcat, ridicată și înălțată la demnitatea cea dintâi pentru care am fost creați.”
„În rugăciunea noastră, prin urmare, participă și sufletul și trupul. Numai că noi nu suntem singuri în rugăciunea de pocăință. Toți în Biserica luptătoare ne pocăim în aceste zile, dar împreună cu noi se roagă, pentru noi, cei din ceruri, din Biserica triumfătoare. Slujba Pavecerniței celei Mari, pe lângă Canonul Sfântului Andrei Criteanul, în primele patru zile ale Sfântului și Marelui Post, are și invocări, litanii, ale Maicii Domnului, ale puterilor cerești, ale Sfântului Ioan Botezătorul, ale proorocilor, ale apostolilor, mucenicilor, cuvioșilor, ocrotitorilor bisericilor, în cazul nostru Sfinții Ierarhi Nicolae, Spiridon, Nectarie și Andrei al Transilvaniei, chemări în ajutor ale sfinților, în rugăciunea noastră, ca ei, prin rugăciunea lor, să se adauge rugăciunii noastre, ceea ce înseamnă că, pe lângă Biserica luptătoare, adică noi cei de pe pământ, în stare de rugăciune și de pocăință, în umilință, îngenunchiați cu smerenie înaintea lui Dumnezeu, îi avem împreună cu noi la rugăciune pe cei din ceruri, pe sfinții din Biserica triumfătoare.”
„Așadar, rugăciunea cea mare la care participăm înseamnă nu doar ore mai multe petrecute în biserică, nu doar slujbe mai lungi, foarte frumoase și extraordinar de bogate, ci o stare de rugăciune care trece de limitele minții, ale gândului, ale cuvintelor, la toate facultățile sufletului. Starea de rugăciune este cea care nu se limitează la cuvintele simple ale rugăciunii, ci la dispoziția sufletului și a trupului, în așa fel încât întreg omul este așezat înspre rugăciune, adică în deschidere față de Dumnezeu. De fapt, starea de rugăciune este starea firească a omului, dialogul de dragoste dintre Dumnezeu și om.”

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1826, Ultimul acces: 2018-11-18 15:36:59

»  Canonul cel Mare la Catedrala Episcopală din Oradea (2016-03-19)

 Închide 

Canonul cel Mare la Catedrala Episcopală din Oradea

[2016-03-19]
În primele patru zile din Sfântul și Marele Post, în toate bisericile mănăstirești și parohiale din Episcopia Oradiei, a fost săvârșită slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, numit și Canonul de pocăință sau Canonul lacrimilor.
După cum a precizat Părintele Cristian Rus, Consilier cultural și relații mass media, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat în toate cele patru zile, de la ora 17:00, la Catedrala Episcopală Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea.
În cele patru zile, la finalul fiecărei slujbe, Ierarhul Oradiei a rostit un cuvânt de învățătură și a subliniat frumusețea și bogăția duhovnicească a Canonului cel Mare.
„Cu ajutorul, cu puterea și prin voia lui Dumnezeu am ajuns în zilele Sfântului și Marelui Post al Păresimilor, ce ne pregătește pentru a cinsti, așa cum se cuvine, Pătimirile Domnului Iisus Hristos și, prin darul lui Dumnezeu, să ajungem să ne putem închina, cu evlavie, în curăție și sfințenie, cu frică și cu smerenie mare, și Sfintei și Luminatei Învieri a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, începutul învierii noastre, a tuturor oamenilor” a mărturisit Preasfinția Sa.
Răspunsurile la strană au fost oferite de elevii și studenții de la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu și de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea.
* * *
Cuvânt de învățătură al Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie:
„Canonul alcătuit de acest Mare și Sfânt Părinte al Bisericii, Andrei Criteanul sau din Creta, pentru că acolo a fost arhiereu al lui Hristos, este o lungă și frumoasă rugăciune de pocăință. Cea mai frumoasă, prin amplitudinea ei, fiind numită, nu întâmplător, Canonul cel Mare, dar și prin profunzimea, prin conținutul penitențial foarte bogat, ce face trimitere la toate căderile umanității în cursul istoriei, precum și la ajutorul pe care Dumneze l-a dat necontenit celor păcătoși și pe care vrea să îl întindă și nouă, astăzi.”
„Canonul de pocăință al Sfântului Andrei Criteanul este nu doar expresia poetică cea mai înaltă a pocăinței în Biserica Ortodoxă, ci cuprinde rugăciunile, speranțele și pocăința întregii umanități, pentru că în întregul Canon, de fapt, deși sunt invocate multe din figurile biblice, din chipurile Sfintei Scripturi, îndeosebi a Vechiului Testament, în toate strofele celor nouă cântări ale Canonului regăsim ascuns, dincolo de cuvinte, chipul strămoșului nostru, Adam, care plânge și se tânguiește, care suferă și strigă din adâncuri, pentru păcatele și moartea sa, dar și a tuturor urmașilor săi. Este tânguirea și plângerea lui Adam, o tânguire de proporții universale, o plângere cosmică. În plângerea lui este cuprinsă întreaga umanitate căzută, umanitatea alungată din Paradis, umanitatea care a rupt, prin folosirea greșită a libertății, fără responsabilitate, comuniunea de dragoste cu Dumnezeu-Creatorul.”
„Dumnezeu-Creatorul, însă, nu putea rămâne indiferent la atâta suferință, la atâta moarte, la un asemenea întuneric. În întunericul așteptării umanității, așteptare a mântuirii, lumina lui Dumnezeu a început să licărească. Inițial timid, plăpând, firav, în vestea cea bună că Se va naște din seminția Evei, din Noua Evă, Născătoarea de Dumnezeu, un Nou Adam, Care va zdrobi capul șarpelui. Este ceea ce se numește, în teologia Bisericii noastre Ortodoxe, Protoevanghelia, cea dintâi vestire a mântuirii îndată după izgonirea lui Adam și a Evei din Rai.”
„Speranța în mântuire, speranța în venirea Mântuitorului Iisus Hristos, a Unsului lui Dumnezeu, a Hristosului Tatălui Ceresc, a crescut încetul cu încetul, pe măsura așteptărilor mesianice ale poporului din vechime, trecând prin catastrofe, prin cataclisme, prin potop, prin exoduri, prin exiluri, prin prigoniri și deportări, dar mereu întorcându-se la făgăduința lui Dumnezeu. Timpul Vechiului Testament este un timp al luminii plăpânde licărind în întuneric. De aceea, și slujba Canonului este citită din mijlocul bisericii și nu din altar, închipuind timpurile de la începuturi când umanitatea, deși în întuneric, avea totuși o lumină care licărea: speranța în mântuire.”
„Întunericul ce se lasă peste lume în fiecare seară și în fiecare noapte este un simbol puternic al întunericului spiritual, al morții, de aceea aduce frică și spaimă. Numai că în biserică, atunci când se lasă seara, se aprind și luminile, se aprind luminile speranței, căci la ceasul Vecerniei se cântă un străvechi imn, de la începuturile creștinismului, închinat Fericitului, Domnului Iisus Hristos, imnul «Lumină lină», lumina lui Hristos, ce este păstrată și transmisă cu sfințenie, ca simbol și ca realitate mistică, în toate slujbele Bisericii. Lumina lui Hristos nu se oprește la Vecernie, ci continuă la Pavecerniță, la Miezonoptică și izbucnește în zori la Utrenie, cu imnul de biruință al preamăririi lui Dumnezeu, Doxologia Mare, pentru ca, apoi, la Sfânta Liturghie să avem deja plinătatea Împărăției cerurilor, pe măsura credinței noastre, împărtășindu-ni-se nouă prin Preasfintele și Preacuratele Taine ale lui Hristos Mântuitorul, iar noi, împărășindu-ne cu Sfântul Său Trup și Scumpul Său Sânge, să primim merinde pentru viața cea veșnică și arvuna Împărăției cerurilor.”
„Pentru că toți suntem păcătoși și avem nevoie de pocăință, pentru că toți avem nevoie să ne întoarcem la Dumnezeu, ne-a lăsat Biserica, în special în perioada aceasta, a Sfântului și Marelui Post, vreme de aducere aminte. De aceea am venit la biserică, de aceea ne rugăm, de aceea primim în sufletele noastre cuvintele dulci ale Bisericii care picură har în urechile noastre, și din urechi în minte și în inimă, aducându-ne aminte cine suntem, de fapt, noi, oamenii, ce puțină este viața noastră pe pământ, cât de plăpândă și de fragilă este făptura noastră de țărână. Dar, în inimile noastre, cu multă dragoste, cu mare smerenie să păstrăm mereu aprinsă candela speranței în care să punem untdelemnul faptelor noastre bune, dar mai ales pocăința noastră, dorința de a ne întoarce la Dumnezeu, de a fi împreună cu Dumnezeu, de a nu-L uita, ca și El să își aducă aminte de noi în clipa dureroasă a marii noastre treceri și, mai cu seamă, în clipa solemnă de la sfârșitul lumii acesteia, când toate popoarele, toți oamenii, se vor înfățișa la Judecată.”

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1829, Ultimul acces: 2018-11-18 15:36:59

»  Liturghie arhierească la Catedrala Episcopală din Oradea (2016-03-08)

 Închide 

Liturghie arhierească la Catedrala Episcopală din Oradea

[2016-03-08]
Sute de credincioși au participat la Sfânta Liturghie arhierească săvârșită de Chiriarhul Oradiei, Preasfințitul Părinte Sofronie, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi. La Catedrala Episcopală Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, a lăsatului sec de carne, din 06 martie 2016, s-au înălțat rugăciuni speciale pentru Majestățile Lor Regele Mihai I al României și Regina Ana, pentru bolnavii din spitale, azile și orfelinate, dar și pentru ajutorul celor aflați în închisori.
Preasfințitul Părinte Sofronie a hirotonit 150 de preoti, de la întronizare
De asemenea, Ierarhul Oradiei a hirotonit pe teologul Sebastian Cristian Mărcuț, diacon la biserica cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Parohia Fegernic, Protopopiatul Marghita. Noul diacon urmează să primească darul preoției în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, 13 martie 2016, după cum ne spune Pr. Cristian Rus. Preasfințitul Părinte Sofronie a fost întronizat în scaunul de Episcop al Oradiei, la 25 februarie 2007.
Tot duminică, 06 martie 2016, cu prilejul sărbătorii Aflarea Sfintei Cruci, credincioșii au avut bucuria de a se închina la racla care adăpostește un fragment, din Cinstitul Lemn al Sfintei și de Viață făcătoarei Cruci. Răspunsurile liturgice au fost date de către Corul de adulți Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana, de la Catedrala Episcopală Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea.
„Să nu lăsăm deoparte milostenia și grija față de aproapele nostru”
La final, Preasfințitul Părinte Sofronie a subliniat învățăturile duhovnicești ce se desprind din cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos relatate prin textul scripturistic, de la Sfântul Evanghelist Matei, capitolul 25, versetele de la 31 la 46:
„Duminica specială în care ne aflăm ne pregătește pentru a intra, așa cum se cuvine, în postul care stă să înceapă, un post în care suntem chemați să ne oprim și să ne îndepărtăm de păcatele noastre, de gândurile rele și faptele necuviincioase, prin înfrânarea de la alimente, și suntem cu toții invitați să ne înfrânăm de la toate poftele cele stricătoare de suflet și de trup, să ținem în frâu egoismul nostru.”
Predica Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcop al Oradiei, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, a lăsatului sec de carne, din 6 martie 2016
„Duminica specială în care ne aflăm ne pregătește pentru a intra, așa cum se cuvine, în postul care stă să înceapă, un post în care suntem chemați să ne oprim și să ne îndepărtăm de păcatele noastre, de gândurile rele și faptele necuviincioase, prin înfrânarea de la alimente, și suntem cu toții invitați să ne înfrânăm de la toate poftele cele stricătoare de suflet și de trup, să ținem în frâu egoismul nostru.”
„Perioada care ne stă înainte, pe lângă postul binecuvântat ce ne este îmbiat în Sfânta Biserică, pe lângă rugăciunea ce se cere a fi înmulțită, îndeosebi acum, și, vai, câtă nevoie de rugăciune este în lumea noastră (!), Duminica de astăzi ne aduce aminte să nu lăsăm deoparte milostenia, să nu lăsăm deoparte grija față de aproapele nostru lipsit, flămând, însetat, străin, gol, bolnav, întemnițat, suferind și marginalizat, pentru că în aproapele nostru, fratele mai mic al lui Hristos Domnul, stă Însuși Hristos Mântuitorul, prin chipul Său, tăinuit, urmând ca noi, prin fapta cea bună, să descoperim propriul nostru suflet și chipul lui Hristos din inima noastră, Care este Bun și Milostiv și Care a murit pentru noi, oamenii, și pentru toți frații noștri în umanitate.”
„Dar El este și Judecător Drept, Care se va întâlni cu fiecare dintre noi la sfârșitul veacurilor și în fața Căruia va trebui să dăm socoteală pentru faptele noastre. Judecata de Apoi ne așteaptă pe toți și niciun om născut sub soare nu face excepție de la întâlnirea cu Înfricoșătorul Județ al Domnului Iisus Hristos în Ziua Domnului, la învierea morților.
Din nefericire, lumea secularizată, profund înstrăinată de Mântuitorul Hristos și îndepărtată de Biserica Sa, începe să privească cu din ce în ce mai mare indiferență evenimentul unic, solemn, spectaculos și înfricoșător ce va avea loc la sfârșitul timpurilor, Judecata de Apoi. Pentru noi, creștinii, însă, care pe baza credinței noastre credem, mărturisim și încercăm să trăim, Judecata de Apoi este o realitate. Noi ne conducem viața după Revelația dumnezeiască, după Cuvântul lui Dumnezeu ascuns în Sfânta Scriptură, după Hristos Mântuitorul ascuns în poruncile Lui, cum ne învață Sfântul Cuvios Isaac Sirul. Pentru noi este o certitudine că Dumnezeu Singur este fără de început. Lumea aceasta și umanitatea are un început prin crearea lui Adam și a Evei de către Dumnezeu-Creatorul. Și fiecare dintre noi, oamenii, avem un început al vieții noastre. Dacă lumea materială, însă, este trecătoare și pălește și se va sfârși pentru a se înnoi și a se arăta cerul nou și pământul nou, făpturile lui Dumnezeu care au rațiune, îngerii cei nemateriali și noi, oamenii, datorită darului lui Dumnezeu, avem început, dar nu avem sfârșit, pentru că moartea este doar o etapă a vieții, și viața noastră este fără de sfârșit.”
„În pericopa evanghelică pe care am ascultat-o acum, Mântuitorul Iisus Hristos, vorbind despre Împărăția cerurilor, spune că a fost pregătită încă de la începuturile lumii. Împărăția cerurilor este destinația finală, ținta călătoriei noastre, căci viața unui om are un început și un sfârșit aici pe pământ. Prima etapă a vieții omului durează de la zămislire și până la naștere, în cele nouă luni în care se află în pântecele mamei, când se formează organele și membrele și începe să se dezvolte și sufletul, care, simțitor fiind, crează o legătură unică între pruncul din pântece și maica ce-l poartă, de aici și dragostea de mamă manifestată pe parcursul întregii vieți. A doua etapă se întinde la naștere, până la moartea trupească, până la sfârșitul călătoriei pe pământ, atât cât trupul are putere, cum ne învață Scriptura. În călătoria noastră pe pământ ne pregătim pentru următoarea etapă a vieții noastre, care durează dincolo de moarte. Sufletul nostru este nemuritor, iar în clipa în care se desprinde sufletul de trup, trupul începe să se desfacă în cele din care a fost alcătuit, materia intră în procesul de stricăciune și din om rămân doar osemintele. Sufletul, însă, merge pentru a se înfățișa la Judecata particulară. Dacă a făcut cele bune, moștenește cele bune, merge în ceruri, iar dacă a făcut cele rele, se chinuie.”
„După Judecata particulară, ce se petrece după moartea fiecăruia dintre noi, urmează o perioadă, mai lungă sau mai scurtă, până la Ziua Domnului, înfricoșătoarea zi a Judecății lui Hristos, când, potrivit descoperirii din Sfânta Scriptură, toate trupurile vor învia și sufletele se vor întoarce în trupurile în care au locuit pe pământ și așa ne vom înfățișa înaintea Dreptului Judecător. Atunci, Păstorul cel Bun, Mielul lui Dumnezeu junghiat pentru păcatele noastre și pentru iertarea păcatelor noastre va sta pe Tronul de judecată și vor veni, așa cum am auzit din pericopa evanghelică, toate neamurile pământului la judecată. Din toate, Dumnezeu-Omul, Domnul nostru Iisus Hristos va alege și va împărți oile de capre. Ele sunt numite așa pentru că Mântuitorul Hristos, atunci când învăța, se folosea de exemple simple din viața de zi cu zi pentru ca poporul să înțeleagă mai bine. Toți cei care cunosc realitățile pastorale știu cât este de ușor să paști oile, oaia fiind un animal blând, supus și smerit, pe când capra este un animal neastâmpărat, zburdalnic, care nu ascultă, ci sare și distruge livezi și plantații, prin egoismul ce îl are. Astfel, din vechime, oamenii buni și ascultători au fost asemănați cu oile, iar cei neascultători cu caprele. Cum va împărți Mielul lui Dumnezeu oile de capre ne învață El Însuși: după câtă dragoste au arătat pe pământ, după câtă milă au avut față de aproapele, după cum au împlinit porunca iubirii aproapelui. De aceea, iubirea de aproapele, prin ajutorarea celor în lipsă, este criteriul după care se va împlini judecata.”

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1757, Ultimul acces: 2018-11-18 15:36:59


Setul de evenimente 2 - Setul de evenimente 3 -
Nr. vizualizări:5242
Data ultimei vizualizări:2018-11-18 15:37:01
Data actualizare:2016-02-11 10:37:01
Data încărcării:2010-08-04 05:46:28
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:15

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-07-03
Contor: 140

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2015-08-04
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 74

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-07-03
Contor: 83

Vedere de ansamblu
Foto: CrestinOrtodox.ro

Data: 2015-08-04
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 34

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-07-03
Contor: 91

Vedere din față
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2015-08-04
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 25

Vedere din spate
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-02-16
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40
Contor: 63

Din Cetatea Oradei
Foto: Dan Deva

Data: 2012-07-10
Contor: 36

Vedere de noapte
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2011-12-08
Info: sursa: www.panoramio.com/user/609791
Contor: 31

În construcție
Foto: Silviu Gogulescu

Data: 2011-12-08
Info: sursa: www.panoramio.com/user/609791
Contor: 31

În construcție
Foto: Silviu Gogulescu

Data: 2011-12-08
Info: sursa: www.panoramio.com/user/609791
Contor: 31

În construcție
Foto: Silviu Gogulescu

Data: 2011-12-08
Info: sursa: www.panoramio.com/user/609791
Contor: 36

În construcție
Foto: Silviu Gogulescu

Data: 2011-12-08
Info: sursa: www.panoramio.com/user/609791
Contor: 29

În construcție
Foto: Silviu Gogulescu

Data: 2011-12-02
Contor: 37

Intrarea
Foto: Farkas Csaba Tamás

Data: 2015-08-04
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 56

Intrarea
Foto: Alexandru Losonczy