Baia Mare :: Biserica Sf. Anton de Padova - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Anton de Padova
Baia Mare
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Baia Mare
Județ:Maramureș
Adresa:strada Victoriei, nr. 15
Cod poștal:430316
Persoană de contact :Boian Marian
Telefon :0262... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com @yahoo.it
Adrese utile:www.episcopiamm.ro, www.baiaMare.ro, www.cjMaramures.ro, www.prefecturaMaramures.ro
Hram:Sf. Anton de Padova
Detalii:O, Dumnezeule Preaindurator, care ai ridicat in Biserica sfinti spre edificarea noastra spirituala si spre mangaiere in suferinte, ajuta-ne sa transpunem in fapte concrete mesajul de traire evanghelica a Sfantului Anton de Padova si sa gasim in el un mijlocitor puternic pentru harurile pe care Ti le cerem Tie. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.
1932 - Se infiinteaza in Baia Mare noi parohii. Parohia III cuprinde cartierul Valea Rosie. In Capela Scolii Primare nr. 3, azi Grupul Scolar Spiru Haret se celebreaza Sfintele Liturghii pentru credinciosii parohiei.
1936-1937 - Comisia interimara comunala aloca teren pentru construirea bisericii parohiale.
Credinciosii inalta biserica avandu-i ca patroni pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel.
1948 - La 1 Decembrie Biserica Greco-Catolica este scoasa in afara legii dupa ce intregul ei episcopat a fost arestat. Biserica isi continua activitatea in subteran.
1989 - Prin Decretul-Lege nr. 9 din 31 decembrie, se abroga Decretul nr. 358/1948 si se recunostea oficial Biserica Romana Unita cu Roma Greco-Catolica.
1990 - La 21 Ianuarie are loc prima Sfanta Liturghie publica dupa 41 de ani de clandestinitate. Lipsite de biserici parohiile greco-catolice isi reincep activitatea in parcul orasului la 11 Februarie, la nici 200 de metri de Biserica Parohiei III Baia Mare.
2000 - Participand la ceremoniile Anului Jubiliar din Cetatea Sfantului Scaun, credinciosii baimareni se opresc la "Bazilica Sf. Anton de Padova" cerand,
prin intermediul sfantului, ajutorul lui Dumnezeu pentru a-si construi o noua biserica.
2001 - La 13 Iunie se pune piatra de temelie a noii Biserici a Parohiei III, consacrata Sfantului Minunilor.
2003 - Credinciosii parohiei sarbatoresc nasterea Pruncului Isus intre zidurile putin inaltate ale bisericii.
2004 - In 13 Mai relicva Sfantului Anton de Padova poposeste in Biserica.
Alte informații:Pentru continuarea si definitivarea lucrarilor la aceasta Biserica puteti contribui in contul: Parohia Greco-Catolica "Sf. Anton" RO29 RNCB 0182 0341 5146 0001 BCR Baia-Mare.
Știri despre biserică:

»  Anul centenar marcat în biserica parohială Sf. Anton din Baia Mare (2018-11-20)

 Închide 

Anul centenar marcat în biserica parohială Sf. Anton din Baia Mare

[2018-11-20]
eveniment festiv și comemorativ
Duminică, 18 noiembrie a.c., în biserica parohială Sf. Anton din Baia Mare a avut loc un eveniment festiv și comemorativ prilejuit de marea sărbătoare a Centenarului Unirii. O dorință, un vis un ideal care s-au făcut realitate când toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în cuprinsul aceluiași stat național, România. Evenimentul a început cu un moment de rugăciune în care s-a celebrat slujba de Tedeum comemorativ. Se cuvine să îi aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru toate, pentru cele bune dar și pentru încercările care au fost de-a lungul istoriei țării în care locuim.

După aceasta a avut loc conferința cu titlul Contribuția Bisericii Greco-Catolice din nordul Transilvaniei la marea unire de la 1918. Timp de secole Biserica greco-catolică a fost nu doar purtătoarea și vestitoarea evangheliei pentru credincioșii ei, dar a avut și un rol esențial în nașterea și cultivarea culturii neamului pe care îl păstorea, asumându-și uneori și rolul de cârmuitor al poporului. Unirea din 1918 reprezintă, am spune, o culme ce are în spate un complex proces istoric precum și truda, suferința și jertfa multor persoane și personalități care își revendicau drepturile firești pentru neamul lor. Biserica și școala au fost principalele instituții din Transilvania prin care românii au reușit să își păstreze identitatea națională până la momentul Marii Uniri. Încă de la începuturile unirii cu scaunul petrin de la Roma, Biserica Greco-Catolică (sau Biserica Ortodoxă Unită) prin școlile cu predare în limba română pe care le-a instituit (1754, Petru Pavel Aron, la Blaj) a început să pună o importantă piatră de temelie pentru viitoarea Unire a românilor din Transilvania cu țara mamă. De-a lungul a mai bine de două secole această Biserică a școlit și format oameni de valoare, adevărate elite care au ținut vie făclia idealului unității naționale chiar și în cele mai vitrege vremuri.
Același lucru s-ar putea spune și despre părțile aflate la nord de Transilvania, actualul teritoriu al Eparhiei greco-catolice de Maramureș, unde de asemenea Biserica a avut un rol activ și important pentru emanciparea culturală a societății. Astfel, conferențiarii invitați au încercat să creioneze aspecte din viața unor instituții, persoane sau personalități ai Bisericii greco-catolice din această parte a țării, care și-au adus contribuția pentru împlinirea acestui mare deziderat al românilor de pretutindeni. După o scurtă introducere făcută de părintele paroh pr. dr. Marușciac Florin, părintele lector universitar dr. Ioan Tîmbuș a deschis tematica reflecției vorbind despre Contribuția protopopiatelor de pe actualul teritoriu al Eparhiei de Maramureș la Marea Unire, vorbind despre anumiți oameni mai puțin cunoscuți care au fost la rândul lor mari ctitori, nu doar de clădiri ci și de conștiințe.
După această prezentare s-a trecut la evocarea a două mari personalități ale Bisericii Greco-Catolice, recunoscute ca fiind doi mari corifei ai unirii: preotul dr. Vasile Lucaciu și Gheorghe Pop de Băsești. Muzeograf dr. Marius Câmpeanu a împărtășit celor prezenți prelegerea cu titlul Pr. dr. Vasile Lucaciu – o viață pentru un ideal, în care a prezentat unele date esențiale din viața leului de la Șișești. Vasile Lucaciu este una dintre cele mai emblematice personalități din nord-vestul Transilvaniei, consacrat în memoria națională cu supranumele de Leul de la Șișești. Muzeograf Janeta Ciocan a evocat personalitatea lui George Pop de Băsești cu prelegerea George Pop de Băsești – personalitate marcantă în lupta pentru unitate națională, în care a vorbit despre unele aspecte frumoase și emoționante din viața marelui corifeu al unirii. George Pop de Băsești a fost cel care a prezidat Adunarea Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.
Evenimentul s-a încheiat cu mulțumirile părintelui paroh adresate conferențiarilor dar și celor invitați, după care a avut loc un moment de comuniune frățească în legătura păcii la mica agapă organizată de parohie. În acest an centenar invocăm Numele sfânt al Lui Dumnezeu ca să reverse belșugul său de har peste noi toți precum și peste alte popoare. (Biroul de presă al Eparhiei de Maramureș)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1274, Ultimul acces: 2020-05-25 11:03:22

»  Hramul parohiei greco-catolice Sf. Anton Baia din Mare (2018-06-15)

 Închide 

Hramul parohiei greco-catolice Sf. Anton Baia din Mare

[2018-06-15]
Hram la Baia Mare
Miercuri, 13 iunie a.c., în cadrul sărbătorii hramului parohiei, biserica greco-catolică Sf. Anton din Baia Mare a îmbrăcat veșminte luminate pentru a-L lăuda pe Dumnezeu și pentru a-și cinsti ocrotitorul, Sf. Anton din Padova. Cu ocazia încheierii „trezenei” (13 Liturghii) Sfântului Anton, dar și a pregătirii spirituale pentru praznic, s-a celebrat o seară de veghe ce a cuprins un bogat program spiritual.

Seara de veghe a început cu celebrarea Vecerniei, după care grupul din Reuniunea Mariană au rostit rugăciunea Rozariului. Mai departe s-a celebrat Dumnezeiasca Liturghie, iar după aceea rugăciunea Paraclisului. Totul s-a încheiat cu un timp de priveghi și adorație în care credincioșii au putut asculta lecturi din Vechiul și Noul Testament referitor la pâine – pâinea vieții, după care „seara” s-a încheiat cu un cuvânt de învățătură și cu Binecuvântare euharistică. Credincioșii prezenți la seara de veghe au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Preasfințitul părinte Vasile, Episcopul eparhial, care a prezidat Sf. Liturghie și a adresat un cuvânt de învățătură pentru cei prezenți la lumina scrisorii apostolice „Gaudete et exultate”. La seara de veghe au fost prezenți și numeroși preoți, părintele profesor Gabriel Marincaș, paroh de Gherla, a rostit spre final un scurt cuvânt de învățătură despre pâinea vieții.
Sărbătoarea a continuat a doua zi, miercuri, când la ora 18 s-a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a hramului, fiind prezidată de Protosincelul (Vicar general) Eparhiei de Maramureș, pr. Augustin Butica. Acesta a rostit cuvântul de învățătura în care le-a vorbit credincioșilor despre viața Sfântului Anton subliniind diferite aspecte spirituale din viața acestuia. La Liturghie au concelebrat un număr mare de preoți invitați din Eparhia de Maramureș dar și din alte Eparhii. Tot în cadrul acestei frumoase sărbători au primit Prima Împărtășanie Solemnă un grup de șapte copii din parohie. După ce părintele paroh Florin Marușciac a adresat cuvântul de mulțumire celor prezenți, precum și celor care au ajutat la buna desfășurare a praznicului, s-au sfințit crinii ce s-au adus. Crinul reprezintă semnul purității vieții Sfântului Anton. Atât la seara de veghe cât și la Sfânta Liturghie din ziua hramului au participat numeroși credincioși din Baia Mare, împrejurimi sau din alte locuri, care sperăm au putut experimenta bucuria comuniunii în rugăciune.
Sărbătoarea s-a încheiat cu binecuvântarea finală, după care credincioșii au avut ocazia să venereze relicvele Sf. Anton care se află în parohie. Sperăm ca toți cei care au participat la această sărbătoare să se fi împărtășit de harul îndumnezeitor al Spiritului Sfânt dar și de harurile pe care Dumnezeu le revarsă prin Sf. Anton, care este unul dintre cei mai cunoscuți și venerați sfinți ai Bisericii Universale. (Biroul de presă al Eparhiei de Maramureș)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1430, Ultimul acces: 2020-05-25 14:59:57

»  Hramul bisericii „Sfântul Anton” din Baia Mare (2017-06-15)

 Închide 

Hramul bisericii „Sfântul Anton” din Baia Mare

[2017-06-15]
Hram la Baia Mare
15.06.2017, Baia Mare (Catholica) - Marți, 13 iunie, parohia „Sfântul Anton” din Baia Mare a îmbrăcat haină de sărbătoare. În această frumoasă zi dedicată unuia dintre cei mai iubiți sfinți, biserica parohială de pe strada Victoriei nr. 15 din oraș s-a făcut gazda numeroșilor credincioși veniți din întreaga Eparhie, a celor care îi sunt devotați Sfântului Anton, numit și găsitorul lucrurilor pierdute sau sfântul săracilor. Sărbătoarea a marcat și sfârșitul activității părintelui paroh Simion Mesaroș, care în acest an a împlinit vârsta de 75 de ani, vârsta la care, conform Codului Canoanelor Bisericilor Orientale, preoții își depun demisia din funcțiile pe care le au și primesc statutul de preoți pensionari.
Sfânta Liturghie a fost celebrată de către părintele Albu Cristinel, Vicar general, împreună cu părintele Angel Zareczki, Vicar pentru laici, părintele paroh Simion Mesaroș, părintele Manu Mircea, vicar parohial, și un sobor de 16 preoți invitați la sărbătoare. În predica sa, vorbind despre sfințenie, părintele Albu a afirmat: „Acesta este calea spre sfințenie: calea umilinței, a răbdării, a suferinței. Calea îngustă pe care au pășit sfinții, dar care duce sigur la Dumnezeu”.
Un mesaj de mulțumire adresat părintelui Mesaroș a venit și din partea Preasfințitului Vasile Bizău: „În aceste zile se încheie misiunea de paroh a părintelui Simion Mesaroș ca urmare a deciziei Sfinției Sale de a renunța la această funcție conform canonului 297, paragraful 2, din Codul Canoanelor Bisericilor Răsăritene. Cu o slujire îndelungată ce însumează 44 de ani de preoție și bogate roade, întrucât și-a adus o contribuție majoră la ridicarea acestei biserici, va dobândi statutul de preot pensionar. Îi mulțumim pentru întreaga osteneală și pentru toată munca desfășurată în Eparhia noastră, în special pentru anii slujirii în clandestinitate, atunci când Biserica noastră nu avea voce în libertate. Au fost ani grei de asumare a preoției într-un context ostil sub un regim totalitar care prin abuz și forță a desființat prin lege Biserica noastră în anul 1948.”
Mesajul a continuat astfel: „Îi suntem recunoscători pentru activitatea pastorală desfășurată în aceea perioadă și pentru întreaga slujire cu tot ce a fost bun în ea. Dacă cuvintele noastre sunt prea puține și sărace pentru a exprima ceea ce ne-am propus prin acest mesaj, suntem siguri că la Domnul sunt toate cunoscute și că El se face răsplătitorul celor care îl iubesc. Bunul Dumnezeu să vă răsplătească și să vă dăruiască multă sănătate, pentru ca experiența dobândită să o puteți pune pe mai departe în serviciul încercatei noastre Biserici, spre comuniunea deplină a tuturor și spre gloria Preasfintei Treimi, Izvorul sfințeniei și al tuturor darurilor!” Mesajul a fost citit de către părintele Vicar general.
Sărbătoarea s-a încheiat cu rugăciunea de binecuvântare a florilor de crin, florile predilecte ale Sfântului Anton, simbolul vieții curate, dedicate în întregime lui Dumnezeu. (Biroul de presă al Eparhiei de Maramureș)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 2063, Ultimul acces: 2020-05-25 11:03:22


Nr. vizualizări:7166
Data ultimei vizualizări:2020-05-25 11:03:22
Data actualizare:2010-05-07 01:02:04
Data încărcării:2010-05-07 01:02:04
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:8
Fotografi:Voluntar: 6, Nelu_Pozaru: 1, Nacu Horațiu: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-10-04
Contor: 609

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2012-10-04
Contor: 296

Vedere de ansamblu
Foto: Voluntar

Data: 2013-02-27
Aparat: NIKON COOLPIX L21
Contor: 135

Vedere generală
Foto: Nacu Horațiu

Data: 2011-07-02
Contor: 372

Interior
Foto: Voluntar

Data: 2011-07-02
Contor: 222

Statueta
Foto: Voluntar

Data: 2011-07-02
Contor: 154

Crucifix
Foto: Voluntar

Data: 2011-07-02
Contor: 180

Grota
Foto: Voluntar

Data: 2011-07-02
Contor: 226

Altar
Foto: Voluntar