Cetatea de Balta :: Biserica Reformata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Reformată
Cetatea de Baltă
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Reformat (Calvin)
Localitate:Cetatea de Baltă (maghiara: Küküllővár)
Comună:Cetatea de Baltă
Județ:Alba
Adresa:strada Dacilor nr. 5
Cod poștal:517235
Telefon :0258... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:www.reformatus.ro, www.primariaCetateaDeBalta.ro, www.cjAlba.ro, www.prefecturaAlba.ro
Preot:Máthé János
Stil arhitectonic:Gotic
Detalii:Cu altarul si nava gotice, un turn masiv, biserica se dateaza spre sfarsitul secolului al XIII-lea. Decorului in fresce din 1525, tencuit, i-a luat locul, in secolul XVII, un tavan casetat renascentist. Biserica mai pastreaza un clopot datat 1417 si cateva lespezi funerare ale familiilor Patocsy si Kendi.
Pe peretele exterior al turnului se gaseste o celebra ilustratie cu un cap de tatar.
Alte informații:Clădirea Bisericii Reformate (romano-catolică până în anii 1550-1560) , cu o navă, cor pentagonal și un turn masiv în partea de vest, are intrarea în partea de vest, printr-un mic pridvor prevăzut cu o deschidere semicirculară și cu volută în partea superioară. Fațada intrării este străjuită de două contraforturi masive, treptate, care protejează două nișe ce cândva au fost ferestre. Baza clopotniței este înconjurată de o galerie de lemn. Turnul actual este realizat din două turnuri pătrate unite printr-o zidărie ulterioară.

Fațada nordică este articulată cu un mare număr de contraforturi, cu profiluri diferite. Secțiunile lor diferă fiind triunghiulare, dreptunghiulare sau poligonale. Întreaga construcție aparține goticului matur sau celui târziu, fapt ce arată importanța lăcașului, de unde și interesul pentru consolidarea lui în diferite perioade de timp. Interesant este portalul gotic de pe fața sudică, abandonat astăzi care are arhivolta și usciorii articulate cu un șir de toruri cilindrice și scotii.

Biserica are un clopot inscripționat cu data de 1417, dar unele surse plasează edificarea ei prin anul 1332. Sigur este faptul că parohia exista de peste un secol în anul 1415, când un hrisov în latină specifica hramul său: Sfântul Ștefan. La începutul secolului al XV-lea biserica a fost decorată cu fresce, lucru dovedit cu ocazia restaurărilor din 1897 când s-au găsit picturi din anul 1525. În cadrul acestei restaurări a fost dezgropată și cripta aflată sub arcul de triumf, ascunzând trei sicrie din secolul al XVI-lea. Deasupra criptei se găsea sarcofagul de marmură al lui Palöcsy Zsófia decedată în 1583.
Cod Monument:AB-II-m-A-00200
Nr. vizualizări:7194
Data ultimei vizualizări:2021-10-18 13:59:19
Data ultimei actualizări:2017-03-31 09:44:13
Data încărcării pe sit:2005-09-07 16:58:04
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-09-27
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D5000
Contor: 186

Vedere din lateral
Foto: Țetcu Mircea Rareș