Sfaras :: Fosta Biserica de Lemn - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Fosta Biserică de Lemn
Sfăraș
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Sfăraș
Comună:Almașu
Județ:Sălaj
Cod poștal:457017
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.egco.ro, www.comunaAlmasu.ro, www.cjSJ.ro, www.prefecturaSalaj.ro
Hram:Pogorârea Sfântului Spirit
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica de lemn folosită de mica comunitate românească din acest sat a existat, probabil, până puțin după cel de-al doilea război mondial. Noua biserică de zid, edificată între anii 1937 - 1943 încă nu era gata la data editării Șematismului Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla pe anul 1947, de aceea putem presupune că la acea dată biserica încă era folosită pentru cult. Lucrarea cercetătoarei maghiare Balogh J. - Az Erdélyi Fatemplomok Kutatásának Mai Állasa, prin publicarea fotografiei bisericii de lemn din Sfăraș, face posibilă păstrarea pentru generațiile următoare a încă unei biserici răpuse de modernitate.
Alte informații:Publicată într-o lucrare dedicată clopotnițelor și bisericilor de lemn din Transilvania, imaginea vechii biserici de lemn este comparată cu imaginea clopotniței reformate maghiare din aceeși localitate. Biserica de lemn, construită în anul 1864 avea hramul Pogorârea Sfântului Spirit.
Imaginea vechii biserici românești de lemn prezintă un edificiu aflat în cimir, cu un turn clopotniță suprapus pronaosului. Turnul clopotniță, foarte asemănător cu clopotnița bisericii reformate are o galerie deschisă, puțin ieșită în exterior. Biserica avea pe latura de vest și, probabil, pe latura de sud o prispă.
Nr. vizualizări:2547
Data ultimei vizualizări:2021-04-17 17:17:31
Data ultimei actualizări:2010-02-02 20:39:47
Data încărcării pe sit:2010-02-02 20:39:47
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-02-04
Contor: 35

Fotografie veche
Foto: ro.wikipedia.org