Arad :: Ruinele Bisericii Franciscane - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Ruinele Bisericii Franciscane
Arad
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Arad (maghiara: Arad) (germana: Arad)
Județ:Arad
Adresa:În înteriorul Cetății Aradului, Cartier Subcetate
Cod poștal:310000
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:gerhardus.ro, www.primariaArad.ro, www.cjArad.ro, ar.prefectura.mai.gov.ro
Stil arhitectonic:Baroc
Detalii:Construită între 1750-1800.
Acum în stare de ruină. . .
Alte informații:Biserica și mănăstirea franciscană din interiorul Cetății Aradului (construită în stil baroc între anii 1775/76–1781, ca și biserică a garnizoanei din interiorul cetății, a fost sfințită la 21 mai 1781 cu hramul “Sfântul Iosif”. A fost ridicată în perioada domniei împărătesei și reginei Maria Terezia, după planurile arhitectului militar, generalul Ferdinand Philipp Harsch (1704-1792) , și a fost finalizată pe vremea împăratului Iosif al II-lea al Austriei. Construcția cetății din jurul bisericii și mănăstririi s-a făcut aprox. în paralel cu construcția lăcașului de cult, dar a fost finalizat puțin mai târziu, în anul 1783.
Biserica și complexul mănăstiresc a fost ridicat pe cheltuiala vistieriei. Lucrările de construcție au costat aproximativ 117. 600 florini (echivalentul a 1. 736. 000 Euro în prezent) . Întreținerea și reparațiile ulterioare au fost făcute pe cheltuiala franciscanilor.
Lipit de biserică se afla clădirea mănăstirii și alte anexe ale ordinului. În mijlocul curții interioare era o fântână cu roată și acoperiș. Mănăstirea cu două etaje adăpostea dormitoarele (celulele) călugărilor, care erau mici și simple încăperi, sala capitulară, refectoriul, biblioteca, sală pentru lecturi colective, bucătăria, toaletă comună și un grajd pentru cai. Unii călugări au lucrat în gospodăria și grădina din jurul mănăstirii.
Împreună cu biserica, călugării franciscani au construit și o capelă Loretto, folosit de călugări în timpul rugăciunii comune.
În curtea interioară a bisericii, se mai găsesc câteva pietre de mormânt cu nume nemțești, și locul de veci al unui ofițer de rang înalt.
Biserica romano-catolică cu două turle este o construcție cu o singură navă. Avea un altar principal și patru altare laterale. Altarele erau împodobite cu tablouri realizate de pictorul austriac J. Climbalinti, în anul 1782. Pictura altarului principal reprezenta pe Sfântul Iosif, muncitorul, iar cele laterale reprezentau scene cu Sfântul Francisc d’Assisi, Răstignirea Domnului Iisus Hristos, Sfântul Anton de Padova, Sfânta Theresia și Sfânta Familie.
Se zice că trei foști comandanți al garnizoanei sunt îngropați în cavourile din zidurile bisericii. Rămășițele lor pământești sunt în peretele capelei mici, aflată în partea dreapta a altarului principal. Trei tăblițe păstrau amintirea morților, dar inscripțiile nu mai pot fi citite deoarece literele s-au șters cu timpul.
Călugării Ordinului Sfântul Francisc de Assisi s-au mutat din vechea mănăstire (aflată în cetatea veche) în noua locație în cursul lunii mai 1781. Biserica nouă a fost sfințită de către episcopul Imre Kristovich (Christovits) , episcop de Cenad. Mănăstirea a fost locuită de călugării franciscani până în anul 1861, când statul a cumpărat-o de la ei, după care clădirea mănăstirii a fost folosită ca spital militar și în scopuri militare. Perioada lor de glorie a fost în anii 1761 (în mănăsttirea veche) . Atunci numărul franciscanilor era de 23, în 1789 a scăzut la 10, iar înainte de a părăsi au mai rămas doar 4 călugări. În timpul revoluției maghiare de la 1848-1849 mănăstirea a devenit spital militar pentru îngrijirea răniților. În 1861 ultimii călugări au părăsit definitiv mănăstirea, astfel biserica și-a pierdut rolul de lăcaș de cult, închinat lui Dumnezeu.
Din 1918, cetatea împreună cu biserica și mănăstirea este ocupată de trupele militare sărbești, apoi cele franceze, iar din august 1919 trece în proprietatea armatei române. Ultima slujbă în rit romano-catolic s-a ținut în perioada ocupației franceze. A fost închisă publicului după ce obiectele religioase au început să dispară din biserică (multe au dispărut la retragerea armatei sârbe) . Această stare de abandon a durat aproape 10 ani, timp în care acoperișul bisericii neglijate a început să se prăbușească, iar starea ei s-a deteriorat.
Societatea de Cruce Roșie din Arad a organizat mai multe concerte caritabile în Palatul Culturii, cu scopul de a folosi încasările pentru renovarea bisericii din Cetatea Arad.
În primăvara anului 1928, generalul Iovanovici Anton, comandantul diviziei din Cetatea Aradului, a lansat o campanie de renovare temeinică a bisericii din donații publice și transformarea bisericii franciscană catolică în biserică militară ortodoxă. Cu acordul guvernului, în anul 1928 au început lucrările de renovare și de transformare a clădirii, în ciuda protestelor din partea Bisericii Minoritilor din Arad și ale Episcopiei Romano-Catolice din Timișoara.
În timpul lucrării de renovare vechiul acoperiș a fost îndepărtat și înlocuit cu un nou acoperiș din țiglă. Vechile altare catolice au fost demontate. Câteva din mobilierul bisericii au fost donate bisericii ortodoxe din Micalaca. Zidurile distruse au fost restaurate, iar pereții exteriori și interiori au fost văruiți și zugrăviți. Picturile murale, frescele interioare au fost realizate de artistul Dimitrie Nicolae Cabadaiev, în conformitate cu programul iconografic specific bisericilor ortodoxe. În interior a fost montată o frumoasă iconostasă (realizată în atelierul de tâmplărie a lui Czeiler István din Arad) . Mobilierul și sculpturile aurite au fost realizate de sculptorul ebenist Busuioc. S-a păstrat din vechea biserică franciscană doar cele cinci picturi de altar cu o valoare artitistică deosebită, iar restul obiectelelor de cult au dispărut din biserică.
Sfințirea bisericii militare din garnizoana Aradului, renovată și transformată în rit ortodox cu hramul "Sfântul Anton”, a avut loc în ziua de Sf. Nicolae, 6 decembrie 1928. A fost o manifestație religioasă și militară. Sfințirea a fost săvârșită de către episcopul militar dr. Ioan Stroe și de episcopul Aradului, dr. Grigorie Gh. Comșa, ajutați de un sobor de preoți. La această sărbătoare religioasă au asistat mulți ofițeri superiori și autoritățile civile reprezentate prin prefectul Iustin Marșieu, Vasile Goldiș, etc. În cadrul festivităților solemne prilejuite de sfințire a lăcașului de cult are loc prima slujbă ortodoxă.
În timpul celui de al Doilea Război Mondial, biserica și mănăstirea sunt transformate în spital militar.
În anul 1944 cetatea este ocupată de trupele armatei sovietice până în 1958. În această perioadă biserica își pierde caracterul de lăcaș de cult. Biserica a fost transformată o perioadă scurtă în club, iar în locul altarului au așezat portretul tovarășului Stalin, ulterior au transformat-o în depozit (de alimente, apoi de cherestea, de muniții) și mănăstirea este transformată în dormitoare pentru militari, ulterior devine grajd pentru cai, apoi școală de șoferi pentru militarii din cetate. Între timp dispăruse tablourile valoroase și orga bisericii. După plecarea armatei sovietice, în anul 1958 este ocupată de armata română, iar comandantul garnizoanei a amenajat în aceste locuri spălătoria unității militare.
Din 1944 încoace fosta biserică militară și mănăstirea a suferit degradări majore. Lucrurile nu s-au schimbat nici după evenimentele din 1989, biserica și mănăstirea a fost lăsată în paragină. În ianuarie 1977, acoperișul său s-a prăbușit. Și în prezent este obiectiv militar. Sunt monumente istorice de importanță națională care așteaptă de mulți ani să fie salvată și restaurată. Impozanta și monumentala biserică și mănăstire în prezent arată foarte rău.
Cod Monument:AR-II-m-A-00475.03
Nr. vizualizări:7031
Data ultimei vizualizări:2025-01-13 04:54:00
Data ultimei actualizări:2023-01-18 16:04:55
Data încărcării pe sit:2009-11-16 21:18:51
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2019-08-10
Contor: 191

Vedere de ansamblu
Foto: Bodo Gabi