Bucuresti :: Biserica de Lemn din Turea - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica de Lemn din Turea
București
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:în curtea Muzeul Național al Satului
Cod poștal:010000
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/
www.primariaSector1.ro
www.PMB.ro
www.prefecturaBucuresti.ro
www.cjIlfov.ro
www.prefecturaIlfov.ro
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica de lemn din Turea din localitatea omonimă în județul Cluj a fost ridicată în anul 1760. Lăcașul era pe la 1910 propus spre a fi achiziționat de Muzeul Național Maghiar din Budapesta. În perioada interbelică Alexandru Tzigara-Samurcaș a cumpărat și transportat biserica de lemn la București, fiind una dintre primele de acest fel transferate într-un muzeu din România. Din 1948 este expusă în Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice ce cuprinde Muzeul Satului din București în ansamblul lui.
Alte informații:Anul construcției se află incizat pe ușorul stâng al portalului de la intrare: „1760”. Pe peretele exterior al altarului se poate încă citi: „1764 luna . . . ”. Biserica de lemn a fost înlocuită pe la începutul secolului 20 cu de un lăcaș de zid. Destinul ei era să dispară precum majoritatea celorlalte din Ardeal înlocuite în acea vreme, dacă nu apărea un interes neobișnuit, cu totul nou, pentru a o salva ca monument de artă și istorie, reprezentativ pentru românii ardeleni din zona Clujului.
Primele încercări de a salva biserica de lemn au fost făcute de Alexandru Belulescu, care o propunea spre achiziționare Muzeului Național Maghiar din Budapesta, considerând-o reprezentativă pentru românii din Ardeal. Acest proiect a fost blocat de primul război mondial. Biserica de lemn din Turea, județul Cluj, a fost adusă în perioada interbelică în București de Alexandru Tzigara-Samurcaș, care a vrut să o expună in interiorul Muzeului de Etnografie și Arta Națională. A ales-o special atât de mică (12/5 m) , dar s-a gândit că și-ar pierde farmecul dacă n-ar fi in aer liber, și astfel a ținut-o in depozit, negăsindu-i locul. În 1948, Gheorghe Focșa, directorul de la Muzeul Satului, a adus-o în muzeu. În anii 1990 fost relocată pe un deluț amenajat în sectorul nou al muzeului, in apropierea Palatului Elisabeta.
Cod Monument:B-II-a-A-18994
Știri despre biserică:

»  Biserica Turea din incinta Muzeului Satului a fost sfințită. Lăcașul de cult a intrat în circuitul turistic (2016-10-23)

 Închide 

Biserica Turea din incinta Muzeului Satului a fost sfințită. Lăcașul de cult a intrat în circuitul turistic

[2016-10-23]
de Iulian Dumitrascu

biserica-turea-din-incinta-muzeului-satului-a-fost-sfintita-lacasul-de-cult-a-intrat-in-circuitul-turistic
Biserica Turea din incinta Muzeului Național al Satului Dimitrie Gusti din Capitală a fost sfințită duminică, 23 octombrie 2016, cu agheazmă. Slujba de sfințire a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, informează Radio Trinitas.
La finalul ceremoniei religioase, ierarhul a vorbit despre importanța acestor locașuri de cult în istoria românilor transilvăneni.
Cei care au trecut măcar în fugă pe aleile Muzeului Satului au văzut frumuseți dintr-o lume care se pierde: case preafrumoase care provin din regiuni diferite ale țării. Cei care le-au locuit, oameni simpli la prima vedere, cei mai mulți erau aristocrați ai spiritului, au fost oameni care au trăit frumos și modest. Au fost oameni care s-au rugat mult, oameni care și-au crescut copiii, oameni care L-au iubit pe Dumnezeu și au căutat să-și iubească și aproapele. Meșterii care au ridicat aceste case, mulți dintre ei anonimi, au dorit să ridice și multe biserici de lemn pentru că stăpânirea de atunci, mai ales în Transilvania, nu le îngăduia să zidească biserici de zid, a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Directorul general al Muzeului Național al Satului Dimitrie Gusti, Paula Popoiu, a spus că de acum înainte biserica va intra în circuitul turistic al Muzeului, iar vizitatorii pot participa la slujbe.
Vreau să transmit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel toate mulțumirile mele pentru îngăduința pe care ne-a dat-o de a avea acest hram al Sfântului M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Astăzi și în zilele următoare vom onora onomastica Muzeului Satului care se numește «Dimitrie Gusti» și memoria tuturor celor care au contribuit într-un fel sau altul la așezarea aici a acestui loc special în orașul București, a mai subliniat Paula Popoiu.
Cu prilejul sfințirii, s-au acordat persoanelor care au contribuit la salvarea și punerea în valoare a acestui monument istoric următoarele distincții: Paulina Popoiu, director general al muzeului – Ordinul Sfântul Ierarh Antim Ivireanul; Georgeta Stoica Maria, fost director al muzeului, Aurelia Cosma – director al programelor cult urale din cadrul muzeului timp de 20 ani și Iuliana Popescu – restaurator icoane – Ordinul Maria Brâncoveanu.
În incinta Muzeului Național al Satului Dimitrie Gusti sunt în prezent patru biserici, iar în perioada următoare va mai fi adusă una, din zona Argeșului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 621, Ultimul acces: 2018-12-13 13:18:56

»  Resfințirea Bisericii Turea din Muzeul Satului (2016-10-21)

 Închide 

Resfințirea Bisericii Turea din Muzeul Satului

[2016-10-21]
de Andrei Pau

resfintire
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, va oficia duminică, 23 octombrie 2016, începând cu ora 12:30, slujba de resfințire a Bisericii Turea, cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, din cadrul Muzeului Național al Satului, ne-a precizat părintele Dumitru Ștefănescu, consilier administrativ.
Cu această ocazie, se vor acorda persoanelor care au contribuit la salvarea și punerea în valoare a acestui monument istoric, următoarele distincții: Paulina Popoiu, director general al muzeului – Ordinul Sfântul Ierarh Antim Ivireanul Georgeta Stoica Maria, fost director al muzeului; Aurelia Cosma – director al programelor cult urale din cadrul muzeului timp de 20 ani și Iuliana Popescu – restaurator icoane – Ordinul Maria Brâncoveanu.
Târgul va cuprinde expoziții, prezentări de carte, muzică, cântece și jocuri tradiționale românești și din străinătate (Bulgaria), ateliere de creație populară și meșteșugărească, informează site-ul oficial al Muzeului Satului.
Momentul sfințirii se înscrie în cadrul evenimentelor desfășurate în cadrul Târgului de sărbătoarea Sfântului Dimitrie, desfășurat în perioada 22 – 30 octombrie 2016.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 611, Ultimul acces: 2018-12-13 13:18:56


Nr. vizualizări:2773
Data ultimei vizualizări:2018-12-13 13:18:56
Data actualizare:2018-09-14 08:23:43
Data încărcării:2009-09-23 03:23:44
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:2

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-09-24
Contor: 54

Vedere din spate
Foto: Alexandru Baboș

Data: 2009-09-24
Contor: 28

Portal
Foto: Alexandru Baboș