Soimari :: Manastirea Ianculesti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Ianculești
Șoimari
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Șoimari
Comună:Șoimari
Județ:Prahova
Cod poștal:107560
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.ianculesti.ro
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.comunaSoimari.ro, www.cjPH.ro, www.prefecturaPrahova.ro
Hram:Înălțarea Sfintei Cruci, Sf. Mc. Mina
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Ideea infiintarii acestei Sfinte Manastiri apartine ctitorilor acestuia si anume, doamnelor: Ec. Eleonora Ianculescu si Jr. Ecaterina Ianculescu, din Ploiesti, care au dorit ca langa casa parinteasca din Comuna Soimari - Judetul Prahova sa fie inaltata o sfanta manastire, in amintirea defunctilor parinti (Victoria si Bucur Ianculescu) , donand in acest scop 32 hectare de teren (agricol si forestier) .
Donatia terenului catre Arhiepiscopie pentru manastire s-a efectuat in februarie 2001, conform contractului de donatie si incheierii de carte funciara nr. 463 / 15 martie 2001, Judecatoria Valenii de Munte.
Pe 17 august 2004 s-a inceput decopertarea drumului de acces spre locul unde urma sa fie inaltata Sfanta Manastire Ianculesti. Drumul de acces in lungime de 370 de metri, cu podul din beton armat cu profil otel, cat si fundatia bericutii din lemn au fost realizate din fondurile financiare personale ale Ex Prefect Ing. Georgica Diaconu. Bisericuta din lemn a Sfintei Manastiri Ianculesti a fost adusa, prin grija I. P. S. Teodosie si P. S Varsanufie Comuna Lunca, Judetul Hunedoara, ca danie a credinciosilor de acolo.
Montajul bisericutii din lemn, realizat sub indrumarea si controlul domnului Ing. Cornel Popa din Comuna Lunca a fost suportat de catre patronul firmei Carpatina, Dl. Ec. Marius Stoicescu, cat si de IPS Teodosie.
Racordarea la reteaua de energie electrica, s-a facut de catre Electrica Ploiesti ca sponsorizare. Dotarea cu o catapeteasma, policandru, icoane, scaun arhieresc si stransformată a sculptata din lemn au fost donate de catre Manastirea Crasna.
Pe data de 17 aprilie 2005 a avut loc slujba de deschidere oficiala a acestei Sfintei Manastiri, slujba fiind oficiata de catre I. P. S. Arhiepiscop Teodosie, P. S. Episcop Ambrozie (delegat din partea patriarhiei) , Pr. toiereu Ilie Vasile, P. C. Arhimandrit Nicodim staretul manastirii Crasna si un sobor de preoti si diaconi.
Primele chilii, cat si o parte din cele existente s-au realizat prin contributia si jertfa neobosita a d-lui Dragos Paun patronul firmei Aplast din comuna Ceptura - Prahova si a domnilor Mihai Joita patronul firmei HLA Ploiesti, respectiv domnul Laurentiu Joita - Director Adjunct.
In prezent (2008) in aceasta Sfanta Manastire sunt sapte vietuitori. Se savarseste zilnic Sfanta Liturghie si celelalte slujbe potrivit randuielilor monahale. Inca de la infiintare s-a hotarat sa nu se manance carne in incinta manastirii. Credinciosilor participanti la sfintele slujbe in duminici si sarbatori li se ofera masa.
Prin ravna si evlavia Pr. Cristian Prusan din Ploiesti s-a efectuat pictura bisericii si catapeteasma pictori fiind Adrian si Nicoleta Voicu din Comuna Tintea, orasul Baicoi. De atunci biserica a primit al doilea hram - Sfantul Mina.
Pe data de 14 septembrie 2008, a avut loc sfintirea bisericii, slujba fiind oficiata de catre Preasfintitul Varsanufie, Episcop-Vicar Patriarhal, inconjurat de un sobor de ieromonahi si preoti de mir.
La eveniment a fost prezent si Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, care a rostit un cuvant de invatatura, iar la sfarsitul slujbei a binecuvantat copiii prezenti, cu prilejul inceputului noului an scolar. Cu aceeasi ocazie, Parintele Patriarh a hirotesit pe ieromonahul Benedict Sbarnau ca protosinghel si a acordat donatoarelor terenului pe care s-a ridicat manastirea, Eleonora si Ecaterina Ianculescu, si celorlalti ctitori distinctia de vrednicie.
Alte informații:Manastirea Ianculesti este situata la o distanta de circa 35 de kilometri de Ploiesti, pe ruta Ploiesti - Valeni de Munte, cu deviere la dreapta in zona Comunei Magurele, circa 20 de kilometri spre Comuna Soimari.
Nr. vizualizări:6946
Data ultimei vizualizări:2020-09-24 00:45:33
Data actualizare:2015-03-30 03:28:55
Data încărcării:2009-07-06 22:36:56
Nr. Mesaje:1
Completare:
(2011-04-12)
A mai ajutat si firma Geosor Ploiesti la montarea tamplariei pvc, prin bunavointa patronului - Ionita George.
@yahoo.com
Nr. Fotografii:3
Fotografi:CrestinOrtodox.ro: 2, Basilica.ro: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-09-14
Contor: 90

Vedere de ansamblu
Foto: CrestinOrtodox.ro

Data: 2011-07-18
Contor: 55

Vedere de ansamblu
Foto: Basilica.ro

Data: 2009-09-14
Contor: 77

Catapeteasma
Foto: CrestinOrtodox.ro