Timisoara :: Catedrala Mitropolitana - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Mitropolitană
Timișoara
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Timișoara
Județ:Timiș
Adresa:Bulevardul Regele Ferdinand nr. 1
Cod poștal:300006
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.mitropolia-banatului.ro, www.primariaTm.ro, www.cjTimis.ro, www.prefecturaTimis.ro
Hram:Sf. Trei Ierarhi, Sf. Iosif cel Nou de la Partoș
Stil arhitectonic:Bizantin
Înalțime maximă:96m
Detalii:Construita intre anii 1936 - 1946 in stil bizantin moldovenesc, cu cele 11 turnuri si avand o inaltime de 96 de metri, Catedrala este una dintre cladirile simbol ale orasului.
Catedrala a fost construita de catre Intreprinderile Generale Tehnice (IGT) din Bucuresti. Structura de rezistenta (inclusiv fundatiile si piloitii) fost executa sub conducerea inginerului Nicolae Dordea 0director tehnic pe vremea aceea al I. G. T) .
Armonia celor 7 clopote cu o greutate totala de 8000 kg, actionate electric, turnate dintr-un material rar adus din insulele Sumatra si Borneo, este cea mai buna din tara. Subsolul Catedralei adaposteste Colectia de Arta veche bisericeasca a Arhiepiscopiei Timisoarei.
Fata in fata cu cladirea Operei, se inalta majestos edificiul catedralei metropolita- ne a Banatului. Terenul pe care se inalta acest edificiu, a fost mlastinos si in vederea reali- zarii fundatiei sale, placa de beton, in grosime de citiva metri, a fost turnata avind ca suport 1186 de piloti. Constructia are o lungime de 63 de metri, o latime de 31, 98 metri, iar turnul principal se inalta la 83, 7 metri, arhitectura sa fiind o combinatie reusita intre stilul bizan- tin, elemente decorative asemanatoare cu cele ale moscheii Sfinta Sofia din Constantinopo- le (azi Istambul) si elemente caracteristice bisericilor moldovenesti (Sfintul Gheorghe din Harlau) , acoperisurile inaltelor turnuri fiind acoperite cu placi ceramice colorate, iar trep-tele, soclul edificiului, coloanele si pilonii si elementele decorative de la usi si ferestre sint cioplite din piatra naturala provenind de la Banpotoc. Iconostasul are o suprafata de 135 de metri patrati, este suflat in aur de 22 de carate, si este decorat cu elemente specifice stilului brincovenesc. In cupola centrala, cu o inaltime de 16 metri, se gasesc trei candelabre, scul-ptate in lemn de tei. Ornamentele capitelurilor si a soclurilor, pilonilor si colonadelor, sint caracteristice pentru arhitectura romaneasca in stil moldovenesc, peretii fiind placati cu marmura pina la inaltimea coloanelor. Mobilierul a fost confectionat de sculptorul timiso-rean St. I. Gajo, sotia sa Ileana si fratele sau Ferdinand executind operatia de aurire a ico-nostasului. Picturile in fresco, tempera si ulei, ocupind o suprafata de 6. 300 de metri patrati, au fost executate de un grup de pictori sub conducerea mult apreciatului iconograf Atanasie Demian (1899-1978), clopotele, in greutate de 8. 000 de kilograme, fiind acordate de cu-noscutul compozitor Sabin Dragoi (1894-1968) , dupa o compozitie proprie. In subsolul Ca-tedralei a fost deschis un muzeu, unde pot fi admirate icoane pe sticla si lemn din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, diferite obiecte de cult ortodox (cruci din lemn aurit sau impo-dobite cu argint si pietre pretioase, cadelnite din atelierele aurarilor si argintarilor lugojeni sau cadelnite filigranate din argint, produse ale mesterilor macedonieni din 1658) .
Cod Monument:TM-II-m-A-06138
Știri despre biserică:
Setul de evenimente 1

»  Primul Mitropolit al Banatului a fost pomenit la Timișoara (2019-02-26)

 Închide 

Primul Mitropolit al Banatului a fost pomenit la Timișoara

[2019-02-26]
de Gheorghe Anghel

Mitropolitul Vasile Lazarescu a fost pomenit duminică în catedrala din Timișoara, la împlinirea a cincizeci de ani de la trecerea la Domnul, informează Mitropolia Banatului.
Slujba de pomenire a fost oficiată după Sfânta Liturghie de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan al Banatului.
După slujbă, Înaltpreasfinția Sa a amintit de principalele realizări ale primului Mitropolit al Banatului care a fost implicat direct în coordonarea lucrărilor de construcție ale Catedralei Mitropolitane, în achiziționarea și amenajarea actualelor clădiri ale reședinței și Centrului eparhial.
De asemenea, părintele Ionel Popescu, vicar-eparhial, a prezentat volumul „Mitropolitul dr. Vasile Lazarescu. Pastorale și Predici”, precum și Revista de cultur㠄Coloana Infinitului”, ediție specială dedicată Mitropolitului Vasile Lazarescu.
Episcopia Timișoarei a fost înființată prin Decretul regal din 7 noiembrie 1939.
Până la alegerea ierarhului titular, eparhia a fost administrată de episcopii Andrei Magieru al Aradului (1939 – 1940) și Nicolae Popoviciu al Oradiei (1940 – 1941).
În 1941 este înscăunat episcopul Vasile Lazarescu ca prim episcop al Timișoarei.
În aprilie 1947 episcopia a fost ridicată la rangul de arhiepiscopie, iar în iulie același an a fost înființată Mitropolia Banatului a cărei prim mitropolit, dr. Vasile Lazarescu este instalat în 26 octombrie 1947. Acesta păstorește până la retragerea dictată de rațiuni politice survenită în anul 1961.
Mitropolitul Vasile Lazarescu s-a născut la 1 ianuarie 1894 în localitatea timișeană Cornești și a trecut la cele veșnice în ziua de 21 februarie 1969, la mănăstirea Cernica, fiind înhumat, în cripta familială din localitatea sa natală.
În aprilie 1993 a avut loc ceremonia de deshumare a osemintelor, acestea fiind aduse la Catedrala mitropolitană din Timișoara unde au fost reînhumate în cripta ierarhilor de la subsolul lăcașului de cult.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4027, Ultimul acces: 2020-08-04 22:31:31

»  Catedrala din Timișoara și-a serbat hramul istoric. Cinci motive să o vizitezi (2019-01-30)

 Închide 

Catedrala din Timișoara și-a serbat hramul istoric. Cinci motive să o vizitezi

[2019-01-30]
de Sorin Ionițe

Trei ierarhi români au slujit miercuri la hramul istoric al Catedralei din Timișoara, sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.
Mitropolitul Ioan al Banatului a oficiat Sf. Liturghie împreună cu Arhiepiscopul Timotei al Aradului și cu Episcopul vicar Paisie Lugojanul în prezența a sute de bănățeni, între care oficialități locale și județene, elevi seminariști, studenți teologi, precum și reprezentanți ai mai multor instituții de cultură din orașul de pe Bega.
IPS Ioan, IPS Timotei și PS Paisie Lugojanul la hramul Catedralei din Timișoara. ©Mitropolia Banatului
Vezi mai multe imagini de la eveniment pe site-ul oficial al Mitropoliei Banatului.
Cinci motive să vizitezi Catedrala din Timișoara
Lăcașul de cult sfințit în 1946 de Patriarhul Nicodim este cunoscut ca un simbol al Timișoarei și prezintă numeroase motive pentru care un creștin ortodox ar fi interesat să o viziteze. Am selectat cinci dintre cele mai relevante:
Moaștele Sf. Iosif cel Nou
În Catedrala Mitropolitană din Timișoara se află moaștele Sfântului Iosif cel Nou, Mitropolitul Banatului, care au fost aduse de la mănăstirea Partoș în anul 1956.
IPS Ioan aducând cinstire moaștelor Sf. Iosif cel Nou. ©Mitropolia Banatului
Una dintre cele mai impunătoare catedrale
Catedrala Mitropolitană din Timișoara este a doua ca înălțime din România, având 90 metri, după Catedrala Mântuirii Neamului care va atinge 120 metri după finalizarea lucrărilor. La nivel mondial se clasează pe locul al optulea din acest punct de vedere.
Catedrala Mitropolitana din Timisoar. ©trecator.ro
Catedrala are 11 turle, o lungime de 63 metri și lățimea de 32 de metri.
Construcția se întinde pe o suprafață de 1.500 mp. Din cauza terenului mlăștinos, edificiul stă pe 1.186 piloni de beton armat înfipți la 20 de metri adâncime. Pilonii au o grosime de 32-52 centimetri și o lungime de 7,30 metri, notează Adevărul.
Muzeul Catedralei din Timișoara
În Muzeul de la subsolul Catedralei se află Noul Testament de la Bălgrad (1648), Cazania lui Varlaam (1643), icoane pe sticlă și lemn, și alte obiecte care alcătuiesc o mare colecție de artă religioasă veche din Banat.
Monument de artă
Catedrala din Timișoara a fost declarată monument de artă pentru arhitectura, pictura și sculptura ei.
Interiorul Catedralei din Timișoara. ©Mitropolia Banatului
Înălțată la intersecția celor mai importante artere de circulație din oraș, Catedrala Mitropolitană impresionează prin dimensiuni, prin grația liniilor și prin învelișul de țiglă smălțuită care strălucește de departe în razele soarelui.
Interiorul are măreția impresionantelor catedrale ale lumii, care te copleșește prin grandoarea și splendoarea lor, dar te îndeamnă în același timp spre evlavie și meditație.
Pe treptele Catedralei au murit primii eroi din ‘89
Pe treptele Catedralei din Timișoara au murit, în 17 decembrie 1989, primele persoane care au protestat împotriva regimului comunist ateu.
Mărturisitorilor și apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, Patriarhia Română le-a dedicat un an comemorativ. Pe parcursul anului 2017, Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, în toate Eparhiile Patriarhiei Române au fost organizate diferite evenimente dedicate jertfei lor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4305, Ultimul acces: 2020-08-04 22:31:31

»  Timișorenii au sărbătorit Botezul Domnului la Catedrala Mitropolitană (2019-01-07)

 Închide 

Timișorenii au sărbătorit Botezul Domnului la Catedrala Mitropolitană

[2019-01-07]
de Iulian Dumitrașcu

Sute de timișoreni au sărbătorit Botezul Domnului la Catedrala Mitropolitan㠄Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Mitropolitul Ioan al Banatului, în continuare urmând slujba Sfințirii celei Mari a Apei.
După slujbă, preoții au oferit credincioșilor Agheasmă Mare, informează Mitropolia Banatului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4319, Ultimul acces: 2020-08-04 22:31:31

»  Timișoara | Victimele Revoluției din Ž89 au fost pomenite la Catedrala Mitropolitană (2018-12-18)

 Închide 

Timișoara | Victimele Revoluției din Ž89 au fost pomenite la Catedrala Mitropolitană

[2018-12-18]
de Florin Nicolaie

Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a oficiat luni, 17 decembrie 2018, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara o slujbă de pomenire a eroilor Revoluției din Decembrie 1989, care au luptat în urmă cu 29 de ani pentru demnitatea și libertatea poporului român.
La finalul slujbei, ierarhul a rostit un cuvânt în care a evidențiat jertfa, dragostea de țară și credința eroilor din decembrie 89.
Evenimentul s-a desfășurat în prezența oficialităților locale și județene, a numeroși revoluționari, membri ai familiilor celor uciși în Revoluție, asociații care își dedică activitatea memoriei eroilor din decembrie 1989.
După slujba Parastasului au fost depuse coroane la Monumentul Crucificării din fața catedralei mitropolitane.
Conform Hotărârii Consiliului Local, la Timișoara, oraș-martir, data de 17 decembrie este declarată zi de doliu, întrucât în această zi și-au pierdut viața primii eroi ai Revoluției, informează Mitropolia Banatului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4080, Ultimul acces: 2020-08-04 22:31:31

»  Timișoara | Mitropolitul Nicolae Corneanu a fost pomenit la patru ani de la trecere la cele veșnice (2018-10-03)

 Închide 

Timișoara | Mitropolitul Nicolae Corneanu a fost pomenit la patru ani de la trecere la cele veșnice

[2018-10-03]
de Gheorghe Anghel

Preoții Catedralei Mitropolitane din Timișoara au oficiat duminică o slujbă de pomenire pentru Mitropolitul Nicolae Corneanu, la împlinirea a patru ani de la trecerea în veșnicie, informează Mitropolia Banatului.
Slujba parastasului a fost precedată de Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala din Timișoara.
În omilia duminicală, părintele Dumitru Vana a explicat pericopa duminicală și a elogiat personalitatea Mitropolitului Nicolae Corneanu, care a păstorit Mitropolia Banatului timp de 52 de ani.
La slujba de pomenire au luat parte numeroși credincioși timișoreni, apropiați ai fostului mitropolit, oameni de cultură și profesori.
Mitropolitul Nicolae Corneanu
Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae s-a născut la data de 21 noiembrie 1923 în municipiul Caransebeș.
Între anii 1934-1942 a urmat școala elementară și liceul în Caransebeș.
A fost student la Facultatea de Teologie din București între anii 1942-1946.
În anul 1943 a fost hirotonit diacon celib de Episcopul Veniamin Nistor al Caransebeșului.
După absolvirea facultății s-a înscris la doctorat, iar în 30 iunie 1949 a susținut teza cu titlul: „Viața și petrecerea Sfântului Antonie cel Mare. Începuturile monahismului creștin pe Valea Nilului” sub coordonarea părintelui profesor Ioan G. Coman.
În anul 1960 a fost hirotonit preot.
S-a călugărit la Mănăstirea Cernica din Arhiepiscopia Bucureștilor la data de 12 ianuarie 1961.
A fost hirotonit arhiereu în biserica „Sfântul Spiridon Nou” din București , în data de 15 ianuarie 1961, de Patriarhul Justinian Marina împreună cu alți doi ierarhi.
Instalarea în funcția de Episcop al Aradului a avut loc în data de 22 ianuarie 1961 în Catedrala episcopală din Arad.
În data de 17 februarie 1962, a fost ales Arhiepiscop al Timișoarei și Caransebeșului și Mitropolit al Banatului.
Instalarea s-a făcut în data de 4 martie 1962 în Catedrala mitropolitană din Timișoara de către Patriarhul Justinian Marina.
A păstorit Mitropolia Banatului timp de 52 ani.
A trecut la cele veșnice în data de 28 septembrie 2014.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4431, Ultimul acces: 2020-08-04 22:31:31

»  17 tineri din Patriarhia Alexandriei au participat la hramul catedralei din Timișoara (2018-09-15)

 Închide 

17 tineri din Patriarhia Alexandriei au participat la hramul catedralei din Timișoara

[2018-09-15]
de Gheorghe Anghel

Șaptesprezece tineri din Kenya, Uganda, Tanzania, Burundi, Rwanda, Malawi și Congo au participat sâmbătă la Sfânta Liturghie oficiată în catedrala din Timișoara cu prilejul hramului închinat Sf. Iosif de la Partoș, informează site-ul oficial al Eparhiei.
La final, Părintele Mitropolit Ioan a dăruit delegației din Patriarhia Alexandriei o icoană a Maicii Domnului, în semn de prețuire și dragoste frățească.
Alături de Mitropolitul Banatului au slujit: Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului.
Omilia a fost rostit de Episcopul Caransebeșului, care a vorbit despre viața Sfântului Iosif cel Nou, un sfânt rugător, care pentru toți credincioșii bănățeni, și nu numai, reprezintă un reper în viața lor spirituală.
Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat pe Sfântul Iosif cel nou de la Partoș în anul 1956 și se face pomenirea lui la 15 septembrie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4535, Ultimul acces: 2020-08-04 22:31:31

»  Catedrala din Timișoara își va sărbători timp de trei zile ocrotitorul spiritual (2018-09-12)

 Închide 

Catedrala din Timișoara își va sărbători timp de trei zile ocrotitorul spiritual

[2018-09-12]
de Iulian Dumitrașcu

Catedrala Mitropolitană din Timișoara își va sărbători timp de trei zile ocrotitorul spiritual: pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș.
Programul liturgic va începe vineri, de la ora 19:00, cu Slujba Vecerniei. Slujbele vor fi atât de zi cât și de noapte.
A doua zi Corul Catedralei Mitropolitane va susține un concert.
Punctul culminant al sărbătorii va fi Sfânta Liturghie oficiată în ziua de duminică.
Programul integral poate fi consultat aici.
Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș s-a născut pe la anul 1568, în orașul Raguza din Dalmația, într-o familie de creștini vlahi. Când avea 15 ani, tânărul este chemat de Hristos la sfânta nevoință călugărească.
Pentru sfințenia vieții sale, a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni, vindecând multe boli, îndeosebi pe cei ologi.
În anul 1650 este hirotonit arhiereu și așezat în scaunul de mitropolit al Timișoarei.
Sfântul a fost numit ocrotitorul pompierilor, întrucât a stins cu rugăciunea sa focul care cuprinsese partea de apus a Timișoarei. Ieșind din biserică și rugându-se cu lacrimi, având și Sfintele Taine în mâinile sale, îndată a trimis Dumnezeu o ploaie puternică și s-a stins focul.
În anul 1653, Sfântul Ierarh Iosif cel Nou s-a retras la Mănăstirea Partoș.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4400, Ultimul acces: 2020-08-04 22:31:31

»  Învierea Domnului la Catedrala Mitropolitană din Timișoara (2018-04-09)

 Închide 

Învierea Domnului la Catedrala Mitropolitană din Timișoara

[2018-04-09]
de Sorin Ionițe

La cea mai importantă sărbătoare creștină, mii de timișoreni au venit la Catedrala Mitropolitan㠄Sfinții Trei Ierarhi” din capitala Banatului, pentru a participa la Slujba de Înviere, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.
Mii de credincioși la Înviere pe Esplanada Catedralei din Timișoara. © Răzvan Fibișan
Potrivit rânduielii liturgice, slujba a debutat cu invitația de a lua lumină, continuând, apoi, cu tradiționala procesiune în jurul sfântului lăcaș.
Mitropolitul Ioan împarte Lumina de Paști. © Răzvan Fibișan
Vorbind despre biruința Mântuitorului asupra morții, Mitropolitul Banatului a spus c㠄Învierea lui Hristos constituie nădejdea și chezășia învierii noastre”.
IPS Ioan în noaptea de Înviere, 8 aprilie 2018. © Răzvan Fibișan
Sfânta Liturghie a fost oficiată duminică dimineața, de la ora 10:00.
Mitropolitul Ioan în Catedrala din Timișoara. © Răzvan Fibișan
Mitropolitul Ioan a slujit împreună cu un sobor de clerici. În cadrul Sfintei Liturghii a citit Pastorala de Sfintele Paști 2018.
Slujba de Paști în Catedrala din Timișoara. © Răzvan Fibișan
„Cu flacăra credinței în Înviere, luminând în inimile noastre și mărturisită prin lumânările aprinse la miezul nopții, vă îndemn să umblați în această viață călăuziți mereu de Lumina Învierii lui Hristos.Vă îndemn de asemenea să fiți voi înșivă făclii aprinse în sfeșnicul țării și al Bisericii noastre strămoșești”, a îndemnat IPS Ioan.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5107, Ultimul acces: 2020-08-04 22:31:31

»  Prima zi a Postului Mare | Timișorenii s-au rugat împreună cu IPS Ioan la Catedrala Mitropolitană (2018-02-20)

 Închide 

Prima zi a Postului Mare | Timișorenii s-au rugat împreună cu IPS Ioan la Catedrala Mitropolitană

[2018-02-20]
de Gheorghe Anghel

În prima zi a Postului Mare, timișorenii s-au rugat împreună cu IPS Ioan la catedrala Mitropolitană. Ierarhul a oficiat slujba Pavecerniței Mari, unită cu prima parte a Canonului de pocăință al Sfântului Andrei Criteanul, informează site-ul oficial al Eparhiei.
După otpustul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a adresat celor prezenți un cuvânt referitor la specificul acestei creații imnologice.
În acest sens, Întâistătătorul Mitropoliei Banatului a evidențiat faptul că acest imn liturgic, compus de Sfântul Andrei Criteanul, „pe lângă faptul că este o sinteză biblică și patristică deopotrivă, arată cât de ancorată este Ortodoxia în Sfânta Scriptură și în viața patristică”.
Vorbind despre însemnătatea canonului, Înaltpreasfinția Sa a subliniat c㠄scopul acestui imn de pocăință este să ne pună în atenție rolul și importanța actului penitential pentru curățirea sufletului și pentru dobândirea Împărăției lui Dumnezeu”.
De asemenea, Înaltpreasfinția Sa explicat că, prin evocarea numeroaselor personalități din Vechiul și Noul Testament, Canonul ne conturează ideea c㠄starea omului căzut în păcat nu este fără ieșire, omul având întotdeauna posibilitatea de a transcende afectele naturii umane căzute și să reintre în comuniunea plenară cu Dumnezeu”.
Sfântul Andrei Criteanul și mirabila sa creație liturgică
Canonul cel Mare se citește fragmentar în primele patru zile ale Postului Sfintelor Paști, iar intergal doar în ziua de miercuri din săptămâna a V-a a Postului. Acest mirabil poem liturgic mai este cunoscut și sub denumirea de „Canonul Mare“, pentru numărul mare de stihiri (250 de tropare și 11 irmoase), pentru diversitatea temelor biblice (Adam și Eva, Noe și potopul, Hristos și Biserica), dar și pentru profunzimea învățăturilor teologice, învățături ce ofer㠄cheia” înțelegerii sinuoasei călătorii pe care o are de parcurs fiecare om până ajunge la „starea bărbatului desăvârșit, la măsura vârstei deplinătății lui Hristos” (Efeseni 4, 13).
Numele Sfântului Andrei Criteanul este unul cunoscut în literatura bisericească, ocupând un loc de vază în istoria literaturii grecești din perioada bizantină. De asemenea, numele său este cunoscut și în imnografie, întrucât, în calitate de melod, a compus mai multe imne liturgice, tropare, irmoase și stihiri. Tot de numele său este legat și genul liturgic numit „canon”, cu nouă cântări, el fiind primul alcătuitor de canoane.
Sfântul Andrei Criteanul s-a născut în jurul anului 660, la Damasc, într-o familie de creștini. Documentele aghiografice menționează că, până la vârsta de 7 ani a fost mut, dar după ce s-a împărtășit cu Sfintele Taine a început să vorbească cu o abilitate nemaiîntâlnită. La vârsta de 15 ani merge la Ierusalim, unde devine călugăr la Mănăstirea Sfântului Sava și apoi la Biserica Sfântului Mormânt. În jurul anului 700 a fost numit Arhiepiscop de Gortyna, dioceză a Mitropoliei Cretei. Acest episcop misionar trece la cele veșnice în insula Lebos, în jurul anului 740, pe când se întorcea din Constantinopol spre Creta. Biserica dreptmăritoare îl cinstește în data de 4 iulie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5276, Ultimul acces: 2020-08-04 22:31:31

»  Sfinții Trei Ierarhi, de 72 ani ocrotitorii Catedralei din Timișoara | 3 ierarhi au oficiat Sfânta Liturghie (2018-01-30)

 Închide 

Sfinții Trei Ierarhi, de 72 ani ocrotitorii Catedralei din Timișoara | 3 ierarhi au oficiat Sfânta Liturghie

[2018-01-30]
de Gheorghe Anghel

Hram Timisoara (1)
Catedrala Mitropolitană din Banat și-a serbat pentru a 72-a oară hramul istoric închinat sfinților Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Sfântul Ioan Gură de Aur, fiind singura catedrală eparhială din țară care îi are ca ocrotitori. Liturghia a fost oficiată de Mitropolitul Banatului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, alături de care au slujit PS Paisie Lugojanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, și PS Emilian Crișanul, Episcop vicar al Aradului.
Din soborul slujitor au mai făcut parte consilierii de la Centrul eparhial, protopopii Timișoarei, clericii de la Catedrala Mitropolitană, precum și ieromonahi de la mănăstirile din eparhie.
La slujbă au luat parte sute de credincioși timișoreni, oficialități locale și județene, părinții profesori de la Departamentul de Teologie al Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara, precum și reprezentanți ai mai multor instituții de cultură din orașul de pe Bega.
Omilia a fost rostit de Preasfințitul Părinte Emilian, care a evidențiat faptele pline de sfințenie ale acestor mari sfinți ierarhi și teologi.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul bizantin „Sfântul Ierarh Nicolae”, format din studenți de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara, informează site-ul oficial al Eparhiei.
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a mulțumit Preasfințitului Părinte Emilian pentru bucuria împărtășită clericilor și credincioșilor timișoreni, prin participarea la hramul Catedralei Mitropolitane. În semn de recunoștință, Mitropolitul Banatului i-a oferit Preasfinției Sale o icoană reprezentând pe Mântuitorul Iisus Hristos, pictată de copiii de la Atelierul de pictură Buna-Vestire.
La rândul său, Preasfințitul Părinte Emilian a mulțumit pentru invitația de a coliturghisi „în cetatea păzită de Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș”, un sfânt iubit atât de credincioșii români din Banat, cât și de credincioșii români din țară.
Construcția propriu-zisă a catedralei a început în anul 1936 prin așezarea pietrei de temelie, iar sfințirea lăcașului de cult a avut loc 10 ani mai târziu, în 1946. Din cauza terenului mlăștinos, edificiul este zidit pe 1.186 piloni de beton armat turnați la 20 de metri adâncime. Pilonii au o grosime de 32-52 centimetri și o lungime de 7,30 metri. În luna octombrie 1936 peste piloni au fost turnate plăcile de beton.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5456, Ultimul acces: 2020-08-04 22:31:31

»  Sfinții Trei Ierarhi, ocrotitorii Catedralei din Timișoara. IPS Ioan s-a rugat la Slujba de Priveghere (2018-01-30)

 Închide 

Sfinții Trei Ierarhi, ocrotitorii Catedralei din Timișoara. IPS Ioan s-a rugat la Slujba de Priveghere

[2018-01-30]
de Iulian Dumitrașcu

În ajunul sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, bănățenii au participat la programul liturgic, prilejuit de hramul istoric al Catedralei mitropolitane din capitala Banatului. Programul slujbelor a debutat luni cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de PS Paisie Lugojanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, în prezența IPS Ioan, Mitropolitul Banatului.
Zeci de credincioși timișoreni s-au rugat împreună cu ierarhii, aducând prinos de cinstire marilor apărători ai Ortodoxiei din secolul al IV-lea.
La final, părintele conf. dr. Gavril Trifa de la departamentul teologic al Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara a rostit un cuvânt în care a vorbit despre epoca tumultoasă în care au trăit acești mari învățători ai creștinătății, cunoscută drept epoca de aur a creștinismului.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul bizantin Sfântul Ierarh Nicolae al Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara.
Datorită contribuției majore avute la apărarea și propovăduirea dreptei credințe într-un timp în care aceasta era primejduită de multiple și diverse erezii, Sfinții Trei Ierarhi au devenit, începând cu anul 1936, în urma hotărârii luate la primul Congres al Facultăților de Teologie desfășurat la Atena, patronii spirituali ai institutelor de învățământ teologic ortodox din toată lumea.
De asemenea, tot din 1936, odată cu punerea pietrei de temelie a Catedralei Ortodoxe din Timișoara, Sfinții Trei Ierarhi devin ocrotitorii spirituali ai acestui edificiu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5450, Ultimul acces: 2020-08-04 22:31:31

»  În ziua sa onomastică, Mitropolitul Banatului a vorbit despre martiriul Sf. Ioan Botezătorul: „După cât bine a făcut omenirii, iată, i-au tăiat capul” (2018-01-09)

 Închide 

În ziua sa onomastică, Mitropolitul Banatului a vorbit despre martiriul Sf. Ioan Botezătorul: „După cât bine a făcut omenirii, iată, i-au tăiat capul”

[2018-01-09]
de Sorin Ionițe

În ziua serbării ocrotitorului său spiritual, 7 ianuarie 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a participat la Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Timișoara. „După o viață atât de mult pusă în slujba lui Dumnezeu, ne-am fi așteptat ca Sfântul Ioan să fi sfârșit altfel, însă după cât bine a făcut omenirii, iată, i-au tăiat capul”, a spus ierarhul, făcând referire la martiriul Sfântului Ioan Botezătorul.
Sute de credincioși timișoreni s-au rugat duminică în Catedrala Mitropolitană din urbea de pe Bega, notează site-ul oficial al Eparhiei.
În omilia rostită la finalul slujbei, IPS Ioan a vorbit despre rolul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, cel mai mare om născut din femeie, în iconomia mântuirii neamului omenesc. Ierarhul a transmis credincioșilor care poartă numele marelui proroc Ioan urări de sănătate și „mult zel în săvârșirea faptelor filantropice”.
Totodată, Părintele Mitropolit le-a îndemnat pe mamele creștine să pună pruncilor numele Ioan, așezându-i sub ocrotirile Marelui Proroc și Înaintemergător.
La ieșirea din catedrală, Chiriarhul Banatului a fost așteptat de Fanfara din Giroc, care a cântat pentru ierarhul sărbătorit și pentru toți românii care își cinstesc ocrotitorul spiritual, tradiționalul „La mulți ani!”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5820, Ultimul acces: 2020-08-04 22:31:31

»  Praznicul Nașterii Domnului la Timișoara. IPS Ioan s-a rugat cu miile de bănățeni (2017-12-27)

 Închide 

Praznicul Nașterii Domnului la Timișoara. IPS Ioan s-a rugat cu miile de bănățeni

[2017-12-27]
de Iulian Dumitrașcu

Catedrala Mitropolitană Sfinții Trei Ierarhi din Timișoara a fost de praznicul Nașterii Domnului plină de mii de credincioși bănățeni. Ei au participat la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Ioan.
La chinonic, maicile de la reședința mitropolitană au susținut un program de colinde compuse de poetul, dramaturgul și eseistul Radu Gyr.
La final, Mitropolitul Banatului a rostit în prima zi de Crăciun un cuvânt în care a vorbit despre dimensiunea cosmică a nașterii pruncului Iisus, precum și despre rolul determinant al Fecioarei Maria în această iconomie dumnezeiască.
‘Fecioara Maria L-a așteptat pe Împăratul Cerului să intre în lumea noastră, în casa noastră de țărână. Omul, această măreață catedrală pe care o zidise Dumnezeu pe pământ, ajunsese să fie pustiită de păcat. Clopotele ei nu se mai auzeau până la Cer. Omul căzuse în adâncul tăcerii, amuțise și nu mai grăia cu Dumnezeu. Sub povara păcatului ascultam doar tăcerea din noi. Omul căzuse în singurătate, deși viața lui nu era făcută din singurătăți în doi, ci din comuniune binecuvântată’, a spus Părintele Mitropolit.
Imediat după slujbă, la reședința mitropolitană a avut loc recepția oficială la care au participat reprezentanții cultelor religioase din Banat, reprezentanții autorităților locale și județene, personalități ale vieții culturale publice din Timișoara și din țară, academicieni, clerici, profesori universitari, scriitori, reprezentanți ai Uniunii Artiștilor Plastici din România. Membrii Corului Catedralei mitropolitane au interpretat mai multe colinde tradiționale românești.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5556, Ultimul acces: 2020-08-04 22:31:31

»  Slujbă de pomenire pentru Regele Mihai I la Catedrala Mitropolitană din Timișoara. Serviciul religios a fost oficiat de IPS Ioan (2017-12-07)

 Închide 

Slujbă de pomenire pentru Regele Mihai I la Catedrala Mitropolitană din Timișoara. Serviciul religios a fost oficiat de IPS Ioan

[2017-12-07]
de Andrei Pau

Sute de credincioși au participat miercuri la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala din Timișoara. După otpustul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Banatului a oficiat slujba de pomenire pentru Majestatea Sa, Regele Mihai I al României.
La eveniment au fost prezenți: vicepremierul României, Paul Stănescu, reprezentanți ai autorităților județene și locale, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior din municipiu, precum și primari din mai multe localități Județului Timiș, , informează Biroul de Presă al Mitropoliei Banatului.
După săvârșirea slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a rostit un cuvânt în care evidențiat legătura strânsă dintre Regele Mihai și românii din Banat.
În urmă cu 71 de ani, Regele Mihai, după ce a contribuit la zidirea acestei catedrale, a fost invitat de bănățeni să participe la sfințirea ei. Dacă atunci l-au așteptat cu inimile deschise și cu dangătul de clopot, astăzi, credincioșii din părțile Banatului îi petrec sufletul până la porțile cerului, în rugăciune și în dangăt de clopot. Am făcut această pomenire și în amintirea prieteniei sincere, pe care a avut-o regale Mihai cu IPS Nicolae, care l-a primit cu bucurie în această catedrală, a spus Înaltpreasfinția Sa.
La final, în dreptul portretului votiv al Regelui Mihai, aflat în pronaosul catedralei, Mitropolitul Banatului și oficialitățile prezente au depus flori, după care au scris câte un mesaj în Cartea de condoleanțe deschisă în memoria fostului suveran român.
Regele Mihai, ctitor al instituțiilor academice și culturale din Timișoara
Legătura Regelui Mihai I al României cu Timișoara a fost una foarte strânsă. Astfel, în 1944, în localitatea de pe Bega, a fost înființată, prin decret regal, Universitatea de Vest, iar anul următor Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” și Universitatea de Științe Agricole care, începând cu anul 2013, este singura din țară care îi poartă numele (Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” Timișoara).
Tot prin decret regal, Regele Mihai este cel care a contribuit la înființarea mai multor instituții de cultură din Timișoara. Astfel, pe 30 martie 1946, Majestatea Sa Regală a semnat actul de naștere al Operei Naționale Române Timișoara, iar în 1947, pe cel al Filarmonicii Banatul din Timișoara.
Nu în ultimul rând, fostul suveran al României a fost și ctitorul principal al Catedralei Mitropolitane „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara. Sub domnia Regelui Mihai I, la 6 octombrie 1946, a fost sfințit monumentalul lăcaș de cult, fiind la acea vreme cea mai impozantă biserică din țară.
Majestatea Sa a luat parte la ceremonia religioasă de târnosire, alături de Preafericitul Părinte Nicodim, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ierarhii Mitropoliei Ardealului, prim-ministrul Petru Groza și de oficialitățile locale.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5633, Ultimul acces: 2020-08-04 22:31:31

»  IPS Ioan: Doamne, noi toți te așteptăm pe Tine să vii iarăși să ridici suferința, durerea și necazul din popor! (2017-12-05)

 Închide 

IPS Ioan: Doamne, noi toți te așteptăm pe Tine să vii iarăși să ridici suferința, durerea și necazul din popor!

[2017-12-05]
de Andrei Pau

În a treia duminică din postul Nașterii Domnului, IPS Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a rostit un cuvânt de învățătură în Catedrala Mitropolitană din Timișoara. În cele menționate în predică, ierarhul a evidențiat faptul că ajutorul primit de om vine întotdeauna de la Dumnezeu, informează Biroul de Presă al Eparhiei.
Când cobora Hristos din Galileea spre Ierusalim trebuia, în general, să ocolească Samaria, pentru că cei din Samaria nu-i iubeau pe galileeni și nici pe iudei, întrucât samarinenii se îndepărtase de Legea dată de Dumnezeul lui Moise pe Sinai. Însă, Hristos știind că este ultimul Său drum pe malul Iordanului a avut o motivație dosebită să intre și în Ierihon. Acolo îl aștepta cineva care dorea foarte mult să-L întâlnească. Era un orb. Doamne, noi toți te așteptăm pe Tine să vii iarăși să ridici suferința, durerea și necazul din popor!, a spus Mitropolitul Banatului.
Simbol al orașului și al Banatului, Catedrala Ortodoxă din Timișoara este un monument de artă emblematic, ce impresionează prin specificul ei architectural și pictural. În luna octombrie a acestui an s-au împlinit șapte decenii de când monumentalul lăcaș de cult a devenit Catedrală mitropolitană.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5631, Ultimul acces: 2020-08-04 22:31:31

»  Slujbă de pomenire a Mitropolitului Nicolae Corneanu, la trei ani de la trecerea la cele veșnice. Serviciul religios a fost oficiat de IPS Ioan și PS Paisie Lugojanul (2017-09-29)

 Închide 

Slujbă de pomenire a Mitropolitului Nicolae Corneanu, la trei ani de la trecerea la cele veșnice. Serviciul religios a fost oficiat de IPS Ioan și PS Paisie Lugojanul

[2017-09-29]
de Andrei Pau

Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, au oficiat joi, 28 septembrie 2017, slujba de pomenire a Mitropolitului Nicolae Corneanu.
Din sobor au făcut parte clericii din Administrația Centrului Eparhial și de la Catedrala Mitropolitană. Anul acesta se împlinesc trei ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui mitropolit.
Slujba a fost oficiată la cripta ierarhilor de la subsolul Catedralei Mitropolitane, locul de veșnică odihnă a întâistătătorilor Mitropoliei Banatului, informează Răzvan Fibișan, Biroul de presă al Arhiepiscopiei Timișoarei. La eveniment au luat parte numeroși credincioși timișoreni, apropiați ai fostului mitropolit, oameni de cultură, academicieni, profesori, monahi și monahii.
La final, Părintele Mitropolit Ioan a elogiat personalitatea vrednicului mitropolit Nicolae Corneanu în ultimele sale clipe din viață.
În urmă cu trei ani, când inima acestuia încă mai bătea, ultimele sale clipe ale vieții erau de maximă rugăciune, având în centrul lor cuvântul iertare. În acele clipe, sufletul Înaltpreasfinției Sale privea spre poarta cerului. Fie ca rugăciunile acestea să se împletească cu rugăciunile făcute de Părintele Mitropolit atunci, iar noi, cei de astăzi, să-i păstrăm vie amintirea!, a subliniat IPS Ioan.
După Slujba Parastasului, toți credincioșii prezenți au primit pachete cu prinoase, spre pomenirea iubitului lor părinte duhovnicesc.
Mitropolitul Nicolae Corneanu – Sinteză biografică
Mitropolitul Nicolae Corneanu s-a născut în 21 noiembrie 1923, la Caransebeș, într-o familie preoțească. Între anii 1934-1942 urmează școala elementară și liceul în Caransebeș. Pleacă apoi la București, unde, între anii 1942-1946, urmează cursurile Facultății de Teologie.
În 1943 este hirotonit diacon celibatar de episcopal Veniamin Nistor al Caransebeșului, în biserica parohiei Obreja, județul Caraș-Severin. După absolvirea facultății se înscrie la doctorat, iar la 30 iunie 1949 își va susține teza cu titlul: „Viața și petrecerea Sfântului Antonie cel Mare.Începuturile monahismului creștin pe Valea Nilului”, sub coordonarea regretatului preot profesor Ioan G. Coman.
În anul 1960 va fi hirotonit preot de către viitorul patriarch Teoctist Arăpașu, pe atunci episcop-vicar patriarhal, iar la 15 decembrie, Colegiul Electoral Bisericesc îl alege episcop al Aradului, Ienopolei și Hălmagiului.
Este hirotonit arhiereu în biserica Sfântul Spiridon Nou din București, la data de 15 ianuarie 1961, de Patriarhul Justinian Marina, instalarea în funcția de episcop al Aradului având loc șapte zile mai târziu, în catedrala episcopală din Arad.
La 17 februarie 1962, același Colegiu Electoral al Patriarhiei Române, îl alege în scaunul vacant de Arhiepiscop al Timișoarei și Caransebeșului și, totodată, de Mitropolit al Banatului. Este instalat la 4 martie 1962, păstorind Mitropolia Banatului vreme de 52 de ani, până la 28 septembrie 2014, când a trecut la Domnul.
Ca ierarh s-a îngrijit de problemele administrative și gospodărești din eparhie, având mai multe inițiative, dintre care amintim: construcția unui nou corp de clădire la Centrul eparhial, reorganizarea Tipografiei arhidiecezane, restaurarea unor monumente istorico-bisericești din eparhie, sprijinirea, ctitoria și reînfințarea mai multor mănăstiri, înființarea Facultății de Teologie din Timișoara.
Urmare a neobositelor preocupări cărturărești, Înaltpreasfinția Sa este ales în anul 1992 membru de onoare al Academiei Române. Este președintele de onoare a numeroase fundații și societăți. Între anii 1975-2012 a fost membru în Asociația internațională de studii patristice.
În anul 1992 este ales membru al Uniunii Scriitorilor din România. I s-a conferit titlul de „cetățean de onoare” al orașelor Timișoara, Lugoj și Caransebeș. În 1997 primește premiul conferit de Grupul pentru Dialog Social „pentru întreaga viață închinată adevărului, dreptății și libertății”.
În anul 2000 i se conferă ordinul național „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce, conferit de Președinția României. În decembrie 2007 i s-a conferit de către Consiliul Județean Timiș premiul „Pro cultura timisiensis”, iar în anul 2008 a primit din partea Majestății Sale Regele Mihai I ordinul „Crucea Casei Regale a României”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5802, Ultimul acces: 2020-08-04 22:31:31


Setul de evenimente 2 - Setul de evenimente 3 - Setul de evenimente 4 - Setul de evenimente 5 -
Nr. vizualizări:33029
Data ultimei vizualizări:2020-08-04 22:35:49
Data actualizare:2019-04-19 16:01:39
Data încărcării:2006-03-22 04:00:50
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:67
Fotografi:Ana-Maria Catalina: 19, Gabriella Losonczy: 13, Nelu_Pozaru: 12, nikos_valahul: 9, Flavius Pătruți: 3, Brudi Fürbacher: 3, Farkas Csaba Tamás: 2, Bela Knevel: 1, Paul Ion: 1, Basilica.ro: 1, Turbojet: 1, Luminița Moruz: 1, Sorin Cercea: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2009-06-26
Contor: 124

Vedere de ansamblu
Foto: Sorin Cercea

Data: 2009-06-26
Contor: 107

Vedere panoramică
Foto: nikos_valahul

Data: 2010-11-18
Aparat: BenQ Corporation DC C125X series
Contor: 75

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2008-08-18
Aparat: FUJIFILM FinePix S5000
Contor: 63

Vedere de ansamblu
Foto: Gabriella Losonczy

Data: 2011-10-27
Contor: 126

Vedere din față
Foto: Ana-Maria Catalina

Data: 2011-11-26
Contor: 107

Vedere de ansamblu
Foto: Flavius Pătruți

Data: 2011-12-02
Contor: 66

Vedere de ansamblu
Foto: Farkas Csaba Tamás

Data: 2007-10-20
Aparat: FUJIFILM FinePix A820
Contor: 64

Vedere laterală
Foto: Brudi Fürbacher

Contor: 69

Vedere de ansamblu
Foto: Luminița Moruz

Data: 2010-08-26
Aparat: BenQ Corporation DC C125X series
Contor: 69

Vedere din lateral
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2012-03-10
Contor: 75

Vedere de iarna
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2010-08-13
Contor: 77

Vedere din față
Foto: Turbojet

Data: 2011-11-26
Contor: 57

Vedere din față
Foto: Flavius Pătruți

Data: 2007-10-20
Aparat: FUJIFILM FinePix A820
Contor: 60

Vedere din față
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2010-11-18
Aparat: BenQ Corporation DC C125X series
Contor: 54

Vedere din față
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2010-10-18
Contor: 79

Vedere aeriană
Foto: Basilica.ro


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5