Borlova :: Schitul Sf. Ilie de pe Muntele Mic - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Schitul Sf. Ilie de pe Muntele Mic
Borlova
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Borlova
Comună:Turnu Ruieni
Județ:Caraș-Severin
Cod poștal:327406
Persoană de contact :Ieromonah Timis Pantelimon
Telefon :0747... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiacaransebesului.ro, www.cjCS.ro, www.prefCS.ro
Hram:Sf. Ilie Tezviteanul
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Alaturi de Muntele Semenic, muntele din apropierea Municipiului Caransebes numit Muntele Mic reprezenta dintotdeauna un simbol al Banatului Montan. Pentru ca privelistea mirifica sa capete valente crestine pe o culme deasupre cabanelor la marginea padurii de brad, se inalta pe piatra stancii biserica schitului cu hramul ”Sfantul Ilie” lucrata in stilul bisericilor maramuresene cu un turn ascutit, inalt de 20 m. Initiativa apartine unor oameni de buna credinta de la Primaria Timisoara si de la Uzinele Electrice din Timisoara care in anul 1939 a construit bisericuta de lemn, fiind sfintita de Episcopul Vasile Lazarescu la 1 mai 1940.
Pictura a fost executate de catre Elvira Dascalescu din Bucuresti prin contributia parohiilor din Protopopiatul Caransebes. Langa bisericuta s-a construit o bisericuta care contine 5 chilii, bucatarie si trapeza, insa regimul comunist a facut ca acestea sa fie confiscate, iar calugarii risipiti, astfel incat pana in anul 1991 manastirea functionand fara vietuitori, de ingrijirea bisericii ocupandu-se un singur paznic din comuna Borlova.
De la 1 iulie 1991s-a reluat viata monahala prin slujirea ieromonahilor Emanuel Boldea (1991-1995) , Ilarion Iancu (1995-2000) , iar din anul 2000 egumen al acestui schit fiind ieromonahul Panteliman Timis, care a reusit cu ajutor de la credinciosi sa ridice o cladire ce adaposteste chilii, camara si bucatarie. In stransa legatura cu schitul de pe Muntele Mic este crucea inaltata pe aceasta culme, care initial a fost din lemn de brad insa prin initiativa unui grup de intelectuali din Timisoara si Caransebes, cu binecuvantarea IPS Nicolae Mitropolitul Banatului si a PS Laurentiu Streza, Episcopul Caransebesului s-a realizat o cruce metalica asemenea celei din varful Caraiman, care noaptea este luminata putandu-se vedea chiar din Timisoara cand timpul este favorabil.
Avand in vedere acest monument crestin, Episcopia Caransebesului la initiativa Preasfantului Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului cu participarea a sute de credinciosi, din anul 2006 la praznicul Inaltarii Sfintei Cruci (14 septembrie) se organizeaza
”Pelerinajul la Crucea de pe Muntele Mic”
Alte informații:Schit de calugari.
Numar de vietuitori: 2
Acces rutier: Caransebes-Borlova-Statiunea Muntele Mic.
Acces feroviar: Caransebes.
Se poate ajunge si cu telefericul din Borlova.
Posibilitati de cazare: Maxim 5 persoane.
Știri despre biserică:

»  Patru ierarhi și peste o mie de credincioși au comemorat eroii naționali pe Muntele Mic (2018-09-16)

 Închide 

Patru ierarhi și peste o mie de credincioși au comemorat eroii naționali pe Muntele Mic

[2018-09-16]
de Gheorghe Anghel

Peste o mie de oameni s-au rugat și au adus recunoștință eroilor bănățeni jertfiți pentru marele ideal național, vineri, 14 septembrie 2018, la Crucea-monument de pe Muntele Mic, împreună cu 4 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, informează site-ul oficial el Eparhiei Caransebeșului.
„I-am mulțumit lui Dumnezeu la Praznicul Înălțării Sfintei Cruci că a fost cu noi dintotdeauna și a ocrotit poporul român, pentru că Marea Unire de la 1 decembrie 1918 a fost mai întâi o rânduială divină, o minune săvârșită de Dumnezeu și o taină a cerului”, a spus Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului la sărbătoarea de pe Muntele Mic.
La orele dimineții ierarhi, preoți, diaconi, militari, jandarmi, pompieri și credincioși au mers în procesiune din stațiunea Muntele Mic până la Crucea-monument.
După intonarea imnului de stat a fost oficiată Sfânta Liturghie.
Soborul a fost alcătuit din: Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Siluan Episcopul Ortodox al Ungariei, și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului
Preasfințitul Părinte Lucian a îndemnat în cuvântul de final c㠄noi toți trebuie să dăm dovadă că suntem oameni duhovnicești, suntem creștini autentici, practicanți, ne închinăm crucii celei de viață făcătoare și ne asumăm crucea pe care ne-a dat-o Dumnezeu s-o purtăm în această viață atât ca popor, cât și fiecare personal.
Trebuie să ne aducem aminte de această Liturghie înălțătoare, de acest moment important și de faptul că suntem cu toții fii și fiice ai Bisericii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos și trebuie să iubim Biserica și țara noastră România. Să spunem cu toții în această zi «Slavă lui Dumnezeu pentru toate»”.
La sărbătoarea ajunsă la cea de-a 13-a ediție, care se desfășoară an de an la o înălțime de 1670 m, au fost prezente și autorități centrale, județene, locale, civile și militare.
După Sfânta Liturghie a fost oficaită o slujbă de pomenire pentru eroii români bănățeni din primul Război Mondial și toți făuritorii Marii Uniri, au avut loc depuneri de coroane, precum și un ceremonial militar.
Anul acesta toți pelerinii au avut posibilitatea după momentul de rugăciune și ceremonialul militar să primească consultații medicale gratuite: O.R.L., cardiologie, analize glicemie, saturație oxigen, determinare tensiune arterială, efectuare de E.K.G., la Caravana medicală Uniți sub Tricolor prin Sănătate, formată din personal medical de la Spitalul Clinic Militar de Urgenț㠄Dr. Victor Popescu” Timișoara.
De asemenea, echipa medicală ce s-a aflat pe munte a prezentat demonstrativ și manevre de prim ajutor salvatoare de viață.
Pentru binefacerile arătate credincioșilor Episcopiei Caransebeșului prin această campanie, Preasfințitul Lucian i-a oferit Diploma de excelenț㠄Episcop Elie Miron Cristea” doamnei Lt. Col. Dr. Mihaela Nicolin, director medical al Spitalului Clinic Militar de Urgență din Timișoara.
Caravana medicală Uniți sub Tricolor prin Sănătate, este un proiect aprobat de Ministerul Apărării Naționale și susținut de Direcția Medicală, ce se derulează pe întreaga durata a anului sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 727, Ultimul acces: 2020-06-06 13:22:44

»  Pelerinaj pe Muntele Mic (2010-09-14)

 Închide 

Pelerinaj pe Muntele Mic

[2010-09-14]

La praznicul Înălțării Sfintei Cruci și în acest an a fost organizat pelerinajul tradițional la Crucea de pe Muntele Mic, aflat la aproximativ 20 de km de Caransebeș, informează TRINITAS TV. La eveniment au participat trei ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
„Suntem la al V-lea pelerinaj pe care Episcopia noastră îl organizează în fața Crucii de pe Muntele Mic la praznicul Înălțării Sfintei Cruci. Îi mulțumim Domnului pentru această vreme minunată pe care ne-a dăruit-o ca să putem oficia Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în aer liber”, a spus Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
La acest eveniment a participat și Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei care a spus c㠄Trăim momente de bucurie pentru că a început să se îndătineze, aici, la Muntele Mic la această Sfântă Cruce amplasată pe acest loc înalt, pelerinajul preoților și al credincioșilor din Episcopia Caransebeșului”.
Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria a fost prezent, de asemenea, la praznicul de astăzi: „Am încheiat aceste zile de mare bucurie prin această Sfântă Liturghie pe Muntele Mic tot acolo unde am fost și anul trecut, împreună cu credincioșii. Am putea spune că acesta este un ‘Munte Tabor al Bănățenilor’”, a declarat Preasfinția Sa.
Pelerinajul a fost inițiat în anul 2006 și, de atunci, în fiecare an, sute de credincioși se deplasează în procesiune de la schitul de la poalele muntelui până la cota 1600 m, unde se oficiază Sfânta Liturghie.
Crucea metalică de pe Muntele Mic este unul dintre cele mai cunoscute monumente din Banat.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2809, Ultimul acces: 2020-06-06 13:22:44


Nr. vizualizări:2859
Data ultimei vizualizări:2020-06-06 13:22:44
Data actualizare:2015-10-29 16:37:27
Data încărcării:2005-09-21 17:52:36
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:4
Fotografi:Wilhelm Scherz: 3, Sorin Cercea: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-06-25
Contor: 133

Vedere de ansamblu
Foto: Sorin Cercea

Data: 2009-06-25
Contor: 125

Vedere de ansamblu
Foto: Wilhelm Scherz

Data: 2009-06-25
Contor: 66

Crucea
Foto: Wilhelm Scherz

Data: 2007-10-13
Contor: 80

Interior
Foto: Wilhelm Scherz