Bocsa :: Manastirea Sf. Ilie de la Izvor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Sf. Ilie de la Izvor
Bocșa
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Bocșa
Județ:Caraș-Severin
Adresa:strada Dognecei, Nr. 43, cartier Bocșa Vasiova
Cod poștal:325300
Persoană de contact :stareta Monahia Varvara Sintiuan
Telefon :0740... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiacaransebesului.ro
www.primariaBocsa.ro
www.cjCS.ro
www.prefCS.ro
Hram:Sf. Ilie,
Detalii:Aceasta manastire este ctitoria ieromonahului Macarie Gusca originar din Cilnic, care incepe zidirea manastirii in ziua de 15 mai 1905 prin punerea pietrei de temelie de catre protopopul Maxim din Bocsa. Dupa numai doi ani biserica manastirii a fost pregatita
pentru tirnosire, aceasta fiind savirsita la data de 19 iulie1907 de catre Arhiereul Filaret Musta.
In anul 1938 la initiativa Episcopiei Caransebesului s-a construit in forma de L, un etaj care adapostea chiliile calugaritelor si ateliere de tesatorie sub indrumarea monahiei Alexandrina Colibaba, stareta manastirii. Un rol important l-a avut ieromonahul Vichiente Malau, vietuitor in abstea manastirii Sihastria care a fost trimis aici pentru a intarii activitatea spirituala si pastorala in rindul credinciosilor.
In anul 1958 urmare a decretului 403 al guvernului comunist manastirea a fost inchisa fiind transformata in casa de copii handicapati. Au mai ramas citeva calugarite care se ocupau de ingrijirea bisericii, adapostindu-se in arhondaric.
Dupa 1989 cladirea manastirii a fost retrocedata iar viata monahala a reinflorit in aceste locuri prin osteneala ieromonahului Ieronim Stoican si a monahiei Filofteia Nistor. In ultimii ani s-a amenajat un paraclis de iarna, tirnosit de Preasfintitul Laurentiu Streza si un foisor de vara spatios amplasat in curtea manastirii, tirnosit de Preasfintitul Episcpo Lucian in anul 2008.
Actualmente manastirea este indrumata de monahia Varvara Sintiuan, care impreuna cu cele doisprezece vietuitoare se ostenesc cu gradinaritul, apicultara, ateliere de pictura si croitorie, aceasta manastire fiind o oaza de spiritualitate si duhovnicie in Episcopia Caransebesului.
Alte informații:Cunoscută și sub numele de Mănăstirea Godinova.
Întemeierea lăcașului de cult este legată de o legendă care spune că, la 1850, un lucrător miner de la Ocna de Fier, suferind un accident, a venit la un izvor de la Vasiova, a cărui apă i-a redat vederea.
Manastire de maici.
Numarul de vietuitori: 12 (viata de obste)
Acces rutier: pe soseaua Resita-Bocsa-Timisoara (25 km de Resita) .
Acces feroviar: pe ruta Resita-Timisoara (cu coborire la Bocsa-Vasiova) .
Posibilitate de cazare: Maxim 10 persoane.
Cod Monument:CS-II-a-B-11034
Știri despre biserică:

»  Ajunul Bobotezei la Mănăstirea „Sfântul Ilie de la Izvor” Vasiova (2017-01-06)

 Închide 

Ajunul Bobotezei la Mănăstirea „Sfântul Ilie de la Izvor” Vasiova

[2017-01-06]
de Iulian Dumitrascu

În paraclisul de iarnă al mănăstirii, chiriarhul înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit joi, 5 ianuarie 2017, în ajunul Praznicului Arătării Domnului, Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia Praznicului. Fiind zi de ajunare, credincioșii care s-au pregătit prin Taina Spovedaniei au fost împărtășiți cu Trupul și Sângele Mântuitorului. După Sfânta Liturghie, ierarhul, preoții și obștea monahală alături de credincioși, au pornit în procesiune la izvorul de lângă mănăstire, unde s-a săvârșit Sfințirea cea Mare a Apei. Aghiasma cum este numită se consumă timp de opt zile în șir, mai ales de la ajunul Bobotezei până la odovania praznicului, adică până la 13 ianuarie inclusiv.
La final, Preasfințitul Părinte Lucian a binecuvântat pe toți credincioșii prezenți cu aghiasma mare și a împărțit iconițe cu Botezul Domnului. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic Ethos al Episcopiei Caransebeșului, după cum ne-a precizat Diac. Pavel Canea.
Suntem la începutul anului civil și întotdeauna în această perioadă îl rugăm pe Mântuitorul să binecuvinteze cununa anului ce a început, la fel cum am făcut și astăzi în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare. Îi mulțumim Mântuitorului Iisus Hristos că și-a asumat păcatele noastre și le-a curățit în repejunile Iordanului, iar noi la început de an civil trebuie să încercăm să ne curățim de toate păcatele și fărădelegile, să punem început bun vieții noastre și gustând din Aghiasma Mare să ne curățim atât trupește cât și sufletește pentru a devenii creștini autentici, fii ai Duhului și ucenici fideli ai Mântuitorului Hristos. Le mulțumim tuturor celor care astăzi au poposit la această sfântă mănăstire și au fost împreună cu noi la sfânta biserică. Totodată le dorim celor care au fost la Sfânta Liturghie un an binecuvântat și cu multe împliniri, obștii monahale și bunilor credincioși care frecventează cu regularitate această vatră monahală, iar Arhiereul cel Veșnic să ne tămăduiască pe toți de orice boală trupească și sufletească, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
În prezent, Mănăstirea Vasiova este îndrumată de monahia Varvara Sântiuan, care împreună cu duhovnicul Ion Petrică și cu celelalte viețuitoare se ostenesc cu grădinăritul, apicultura, ateliere de pictură și croitorie, această mănăstire fiind o oază de spiritualitate și duhovnicie în Episcopia Caransebeșului. Viața monahală de aici a cunoscut o importantă dinamizare și sub aspectul vieții gospodărești, răspunzând cerințelor pelerinilor ce vizitează această mănăstire. S-au amenajat spații de cazare pentru doritorii de liniște, care după tradiția mănăstirească pot sta trei zile.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1625, Ultimul acces: 2019-02-18 04:19:41

»  Ajunul Bobotezei la Mănăstirea Vasiova (2016-01-06)

 Închide 

Ajunul Bobotezei la Mănăstirea Vasiova

[2016-01-06]
Marți, 05 ianuarie 2015, în ajunul Praznicului Bobotezei, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale și a credincioșilor de la Mănăstirea Sfântul Ilie de la Izvor Vasiova, din județul Caraș-Severin. Cu acest prilej, chiriarhul înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia Praznicului, în paraclisul de iarnă al mănăstirii, după cum ne-au precizat Diac. Pavel Canea și Darius Herea.
După Sfânta Liturghie, ierarhul, preoții și obștea monahală alături de credincioși, au pornit în procesiune la izvorul de lângă mănăstire, unde s-a săvârșit Sfințirea cea Mare a Apei. La final, Preasfințitul Părinte Lucian a binecuvântat pe toți credincioșii prezenți cu aghiasma mare și a împărțit iconițe cu Botezul Domnului.
„Ne-am bucurat că în acest an Dumnezeu a rânduit să avem un timp favorabil și astfel am putut ieși împreună cu preoții și toți credincioșii la izvorul cu apă tămăduitoare. Mulțumim lui Dumnezeu că am săvârșit și Sfânta Liturghie astăzi, în această zi de post și rugăciune, iar prin această osteneală duhovnicească credem că vom fi pregătiți să întâmpinăm așa cum se cuvine Praznicul Arătării Domnului. Îi felicităm pe toți cei care se implică la această sfântă mănăstire, pe ctitori și binefăcători, iar obștii acestui așezământ monahal îi dorim bucurie, sănătate, întru toate bună sporire și să mențină în acest loc sfânt și binecuvântat, candela credinței și a rugăciunii mereu aprinsă”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
În prezent, Mănăstirea Vasiova este îndrumată de monahia Varvara Sântiuan, care împreună cu duhovnicul Ion Petrică și cu celelalte viețuitoare se ostenesc cu grădinăritul, apicultura, ateliere de pictură și croitorie, această mănăstire fiind o oază de spiritualitate și duhovnicie în Episcopia Caransebeșului. O evlavie deosebită acordată de pelerini și închinători Mănăstirii Vasiova, care se mai numește Mănăstirea Sfântul Ilie de la Izvor, se datorează existenței aici a unui izvor de apă cu puteri miraculoase.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2220, Ultimul acces: 2019-02-18 03:55:10

»  Hramul Mănăstirii Vasiova (2012-07-21)

 Închide 

Hramul Mănăstirii Vasiova

[2012-07-21]
Mănăstirea Vasiova și-a sărbătorit zilele acestea hramul, închinat Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, informeaz㠄Ziarul Lumina”. Anul acesta, bucuria duhovnicească a fost sporită prin aducerea, pentru prima dată, cu binecuvântarea IPS Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a moaștelor Sfintei Mucenițe Tatiana de la Catedrala mitropolitană din Craiova.
Sărbătoarea a debutat joi seara prin oficierea slujbei Vecerniei cu Litie de către IPS Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod, din care au făcut parte PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, și PS Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, și de un numeros sobor de preoți și diaconi.
Cuvântul de învățătură i-a aparținut Înalt Preasfințitului Irineu: 'În această seară de vecernie și de priveghere am început prăznuirea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul acestei sfinte mănăstiri, binefăcătorul nostru și mijlocitor înaintea lui Dumnezeu. Sfinții sunt aceia care în viața lor pământească s-au nevoit în multe feluri și în multe chipuri, adică și-au pregătit sufletul și l-au curățit în așa fel, încât acesta să fie casa lui Dumnezeu, pentru că ne spune Sfânta Scriptură că Dumnezeu locuiește în om, locuiește în inima frântă și smerită. Noi dorim mereu să ne apropiem de Dumnezeu, pentru că dacă în sufletul nostru și în viața noastră nu există Dumnezeu, atunci suntem săraci, lipsiți, străini și îndepărtați de ceea ce este fericire și bucurie veșnică. Dacă îl avem pe Dumnezeu în sufletul nostru, atunci și viața cea mai grea este ușoară, pentru că Domnul ne-a spus: 'Îndrăzniți, Eu am biruit lumea'. Deci, cel care îl iubește pe Dumnezeu este cu adevărat fericit pentru că a găsit comoara, calea, adevărul și viața'.
La final, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului a mulțumit ierarhilor prezenți pentru dragostea și jertfa prin care s-au făcut părtași la sărbătoarea Mănăstirii Vasiova, precum și a Eparhiei Caransebeșului.
Programul liturgic a continuat prin oficierea slujbei Utreniei, a Acatistului Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, iar la miezul nopții un sobor de preoți a oficiat Sfânta Liturghie. Pe parcursul nopții moaștele Sfintei Mucenițe Tatiana au rămas în incinta mănăstirii spre închinare, iar vineri dimineața acestea au fost aduse la Catedrala episcopală din Caransebeș, spre bucuria duhovnicească a credincioșilor orașului de pe Timiș și Sebeș.
Ieri au fost oficiate slujba de Sfințire a Apei, precum și Taina Sfântului Maslu, iar apoi PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un impresionant sobor de preoți și diaconi, a oficiat, în paraclisul de vară al mănăstirii, Sfânta Liturghie, la care au luat parte numeroși credincioși. Ca în fiecare an, curtea mănăstirii s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru sutele de pelerini care au venit din localitățile învecinate și de la distanțe mai mari pentru a sărbători hramul Mănăstirii Vasiova.
În prezent, Mănăstirea Vasiova este îndrumată de monahia Varvara Sântiuan, care împreună cu duhovnicul Ion Petrică și cu cele doisprezece viețuitoare se ostenesc cu grădinăritul, apicultura, atelierele de pictură și croitorie, această mănăstire fiind o oază de spiritualitate și duhovnicie în Episcopia Caransebeșului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5409, Ultimul acces: 2019-02-17 20:11:35

»  Sinaxa monahală a Mitropoliei Banatului (2011-11-10)

 Închide 

Sinaxa monahală a Mitropoliei Banatului

[2011-11-10]
Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie de la Izvor” – Vasiova a găzduit astăzi, 10 noiembrie, Sinaxa stareților și starețelor din Mitropolia Banatului. Evenimentul a debutat cu Sfânta Liturghie arhierească săvârșită în biserica așezământului monahal de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, în frunte cu Înalt Preasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, după cum informează mitropoliaolteniei.ro.
Ședința de lucru a avut loc în paraclisul de iarnă al mânăstirii și a reunit, alături de membri ai sinodului mitropolitan, stareții și starețele din cuprinsul Mitropoliei Banatului. Cu acest prilej au fost analizate probleme duhovnicești și administrativ – financiare legate de buna desfășurare a vieții monahale în mânăstirile din eparhie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5704, Ultimul acces: 2019-02-17 20:11:35

»  Hramul Mănăstirii Vasiova din Caraș-Severin (2011-07-21)

 Închide 

Hramul Mănăstirii Vasiova din Caraș-Severin

[2011-07-21]
Mănăstirea Vasiova din județul Caraș-Severin și-a sărbătorit ieri, 20 iulie, hramul, cu prilejul prăznuirii Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul. Cu această ocazie, au fost aduse, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul, de la Mănăstirea Bistrița, de către o delegație condusă de Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, informeaz㠄Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.
Sărbătoarea duhovnicească a debutat marți seara prin oficierea slujbei Vecerniei unite cu Litia de către un sobor de ierarhi ai Sfântului Sinod, din care au făcut parte Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, și Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.
Cuvântul de învățătură din ajunul praznicului a fost rostit de PS Visarion, care a vorbit celor prezenți despre însemnătatea activității Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, care a reprezentat, cu 850 de ani înainte de venirea Mântuitorului, un reper de viață spirituală, drept care trupul său nu a cunoscut putreziciunea, ci s-a înălțat la cer.
Totodată, PS Emilian Lovișteanul a conturat pentru credincioși aspecte din viața Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul, arătând că trupul său nestricat a devenit făcător de minuni pentru cei care se închină înaintea sa cu frică de Dumnezeu și cu dragoste. În încheiere, Preasfințitul Episcop Lucian al Caransebeșului a mulțumit ierarhilor prezenți pentru dragostea și jertfa prin care s-au făcut părtași la sărbătoarea mănăstirii și a Eparhiei Caransebeșului.
Programul liturgic a continuat prin oficierea slujbei Utreniei, a Acatistului Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, iar la miezul nopții, un sobor de preoți a oficiat Sfânta Liturghie. Pe parcursul nopții, moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul au rămas în incinta mănăstirii, iar miercuri dimineața acestea au fost mutate la Catedrala episcopală din Caransebeș spre închinare. De altfel, este pentru prima dată când moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul se află în mijlocul credincioșilor bănățeni.
Miercuri, 20 iulie, au fost oficiate Slujba de sfințire a apei precum și Taina Sfântului Maslu, apoi un numeros sobor de preoți și diaconi a oficiat, în paraclisul de vară din incinta mănăstirii, Sfânta Liturghie, la care au luat parte numeroși credincioși și credincioase. Ca în fiecare an, curtea mănăstirii s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru sutele de credincioși și pelerini care au venit din localitățile învecinate și de la distanțe mai mari pentru a sărbători hramul Mănăstirii Vasiova.
'Am simțit puterea comuniunii sfinților'
Protosinghelul Casian Rușeț, secretar eparhial al Episcopiei Caransebeșului, a precizat în cuvântul său de învățătură că 'puterea și duhul lui Ilie, care ocrotesc această sfântă mănăstire, ne-au răcorit și în acest an cu adiere de vânt lin în care L-am simțit pe Dumnezeu, de această dată la Sfânta Liturghie din ziua hramului mănăstiresc. Mărturisim așadar că Dumnezeu se revelează și astăzi în Sfânta Taină a Împărtășaniei, asemenea adierii de vânt lin care de această dată nu ne răcorește doar trupul, ci și duhul, arătând astfel desăvârșirea Legii celei noi. În acest an am simțit puterea comuniunii sfinților, ținând seama că, prin binecuvântarea Bisericii, doi sfinți s-au întâlnit în tinda mănăstirii, întrucât moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistrița au binecuvântat Banatul Montan. În aceeași comuniune și noi, astăzi, am săvârșit Sfânta Liturghie, aducând și rugăciunea Părintelui Episcop Lucian al Caransebeșului, care ne-a delegat pentru a transmite binecuvântarea Preasfinției Sale.'
În prezent, Mănăstirea Vasiova este îndrumată de monahia Varvara Sântiuan, care împreună cu duhovnicul Ion Petrică și cu cele douăsprezece viețuitoare se ostenesc cu grădinăritul, apicultura, ateliere de pictură și croitorie, această mănăstire fiind o oază de spiritualitate și duhovnicie în Episcopia Caransebeșului

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5717, Ultimul acces: 2019-02-17 20:11:35


Nr. vizualizări:6675
Data ultimei vizualizări:2019-02-17 20:11:35
Data actualizare:2015-10-29 16:14:24
Data încărcării:2006-03-20 05:12:25
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:6

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-03-10
Contor: 398

Vedere de ansamblu
Foto: Wilhelm Scherz

Data: 2014-07-24
Contor: 148

Vedere de ansamblu
Foto: Basilica.ro

Data: 2011-05-15
Aparat: BenQ Corporation DC C125X series
Contor: 140

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2011-05-15
Aparat: BenQ Corporation DC C125X series
Contor: 131

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2012-03-10
Contor: 81

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2012-03-10
Contor: 85

Izvor
Foto: Nelu_Pozaru