Cugir :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Cugir
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Cugir
Județ:Alba
Adresa:strada Alexandru Sahia, Nr. 15A
Cod poștal:515600
Persoană de contact :Cristian Onet
Telefon :0258... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @hpt.ro
Adrese utile:www.Reintregirea.ro, www.primariaCugir.ro, www.cjAlba.ro, www.prefecturaAlba.ro
Preot:Pr. Giurgea Mircea
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Neobizantin
Știri despre biserică:

»  Slujire arhierească la Cugir (2013-06-08)

 Închide 

Slujire arhierească la Cugir

[2013-06-08]
În a VI-a duminică după Paști numită a „Orbului din naștere”, la 9 iunie 2013, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Ierarh Chiril al Alexandriei și a Sfintelor Mucenițe Tecla și Enata. În această duminică din perioada Penticostarului Înaltpreasfințitul Irineu al Alba Iuliei va fi prezent, în mijlocul credincioșilor din municipiul Cugir, protopopiatul Sebeș. Înaltpreasfinția Sa va sluji Sfânta Liturghie și va rosti cuvântul de învățătură la biserica parohiei cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. La această biserică slujește părintele Mircea Giurgea.
Mai multe informații a oferit pentru Radio Reintregirea părintele paroh:
„Părintele Gheorghe Donu împreună cu un grup de credincioși a analizat această stare de necesitate a unui locaș de cult și în anul 1991 a pus piatra de temelie. Începutul propriu-zis al lucrării s-a făcut în 30 august 1993, prin binecuvântarea Maicii Domnului, de către vrednicii credincioși ai acestei parohii și a preotului Mircea Giurgea. Fundația bisericii este din beton armat cu stâlpi masivi ce merg până la turla mare. Zidul este din cărămidă iar șarpanta din lemn de brad învelită cu tablă de aluminiu. În decembrie 1997 s-a slujit prima Sfântă Liturghie când ierarhul nostru a făcut sfeștania de intrare în ea. În august 2003 s-a început pictura bisericii de către pictorul Lefter Vasile care a pictat Sfântul Altar. După doi ani s-a reluat pictura prin pictorii Toma Ciprian și Dana din Cluj care au pictat balcoanele superioare. Lucrarea a fost definitivată de pictorul Baciu Valentin din Cluj. În total sunt 1920 metri pătrați de pictură în tehnica fresco. Iconostasul și stranele sunt din lemn de stejar sculptat iar pardoseala din marmură. Șantierul s-a încheiat pe 24 decembrie 2009 iar sfințirea s-a făcut în 10 septembrie 2010. Noi, credincioșii din parohia noastră, precum și toți credincioșii orașului Cugir, așteptăm cu nerăbdare vizita pastorală a Înaltpreasfințitului părinte Irineu pentru Liturghia arhierească atât de înălțătoare. Cu emoții pline de har și de bucurie ieșim duminică 9 iunie 2013 in întâmpinarea Inaltului nostru arhiereu, atent slujitor, bun orator și fierbinte rugător pentru noi față de Hristos Domnul.
La ora 9:30 va avea loc primirea arhiereului, iar de la ora 10 dumnezeiasca Liturghie”, a spus părintele Mircea Giurgea.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3471, Ultimul acces: 2020-08-03 06:48:41

»  Biserica „Adormirea Maicii Domnului" din Cugir a fost sfințită (2010-09-13)

 Închide 

Biserica „Adormirea Maicii Domnului" din Cugir a fost sfințită

[2010-09-13]

Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a oficiat sâmbătă, 11 septembrie, slujba de sfințire a Bisericii cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din Cugir, unde este paroh părintele Mircea Giurgea. Lăcașul de cult s-a sfințit după 17 ani de trudă. Alături de Înaltpreasfințitul Andrei, la slujbă au fost prezenți și reprezentanți ai oficialităților, cler și credincioși, acest eveniment fiind unul deosebit pentru oraș, deoarece "peste aceste plaiuri nu a mai fost o sfințire de biserică de mai bine de 70 de ani", a mai spus preotul Mircea Giurgea pentru "Ziarul Lumina".
În prezența a peste 3.000 de credincioși, la Cugir a avut loc sâmbătă, 11 septembrie 2010, sfințirea "catedralei" cu hramul "Adormirea Maicii Domnului". Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Andrei al Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de 35 de preoți.
În piciorul sfintei mese au fost depuse moaște ale sfinților cuvioși mucenici de la Mănăstirea Sfântul Teodosie de lângă Ierusalim. Înaltpreasfințitul Andrei a fost întâmpinat, la ora 8:30, în fața bisericii din centrul Cugirului, de soborul de preoți și oficialitățile locale, județene și centrale. A fost prezent și Adrian Lemeni, ministru secretar de stat pentru culte, originar din Cugir.
"Nu vă temeți!"
După slujba de sfințire a urmat oficierea Sfintei Liturghii, pe un podium special amenajat în fața bisericii. În cuvântul de învățătură rostit după citirea Evangheliei, Înaltpreasfințitul Andrei a subliniat faptul că și noi, asemeni apostolilor, suntem chemați de către Hristos să fim misionari. "Atunci când i-a trimis pe cei 12 ucenici la propovăduire le-a dat și îndemnul acesta: "Să nu vă fie frică" (Mt. 10, 31)". Acest îndemn de încurajare l-a pus la suflet și Înaltpreasfințitul Andrei celor prezenți la acest eveniment de la Cugir: "Nu vă temeți! Misiunea voastră să o faceți cu curaj. Hristos ne-a promis și răsplată maximă: "Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi și Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri, iar de cel ce se va lepăda de Mine înaintea oamenilor și Eu Mă voi lepăda de el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri" (Mt. 10, 31-32). Noi trebuie să-L mărturisim pe Domnul Hristos înaintea oamenilor cu viața noastră curată și sfântă, ca ei, văzând exemplul nostru, să râvnească să ducă la rândul lor o viață creștinească, legată de Domnul Hristos și de Biserică". Apoi, Înaltpreasfinția Sa, a subliniat faptul că Domnul Hristos a ierarhizat lucrurile, zicându-ne și nouă: "Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate acestea se vor adăuga vouă" (Mt. 6, 33). Tot așa ne învață și pe noi Domnul Hristos, anume să depășim o mare patimă: frica de a-L mărturisi pe Hristos.
Punerea pietrei de temelie, în 1991
Referindu-se la ctitorul biserici din Cugir, părintele Mircea Giurgea, și la credincioșii din Cugir, Înaltpreasfințitul Andrei a încheiat cuvântul de învățătură parafrazând textul din 3 Regi 8, 29-30 citit în cadrul slujbei de sfințire, rostind o rugăciune către Dumnezeu și o urare către credincioși. Rugăciunea este: "Să-ți fie ochii Tăi deschiși ziua și noaptea la biserica aceasta... să asculți strigarea și rugăciunea cu care robul Tău se va ruga în locul acesta". Iar urarea către credincioși este: "Dumnezeu să asculte rugăciunea robilor Săi și a poporului Său, când ei se vor ruga în locul acesta; Să asculți din locul șederii Tale cel din ceruri, să asculți și să miluiești".
Slujba Sfintei Liturghii a continuat în mod firesc cu sfințirea darurilor, după care părintele paroh Mircea Giurgea, ctitorul bisericii, a prezentat un scurt istoric al noului lăcaș de rugăciune. Piatra de temelie a fost pusă în 1991, iar începutul lucrărilor de construcție s-a făcut în 30 august 1993. Prima Liturghie s-a oficiat în decembrie 1997, iar în 2003 s-a început pictarea bisericii, care s-a încheiat în 2009. Din 1997, la această biserică s-au săvârșit 350 de botezuri și 460 de cununii. Părintele paroh a mai subliniat și faptul că în orașul Cugir n-a mai fost o sfințire de biserică de 70 de ani.
A urmat cuvântul de mulțumire adresat de părintele Eugen Moldovan, protopop de Sebeș, și distincțiile și gramatele oferite de Înaltpreasfințitul Andrei celor implicați în ridicarea "catedralei" din Cugir: părintelui Mircea Giurgea i s-a conferit rangul de iconom stavrofor, cu dreptul de a purta brâu roșu și cruce, iar membrilor Consiliului parohial și ai Comitetului de femei li s-au oferit cruci pectorale pentru mireni și gramate chiriarhale. Slujba Sfintei Liturghii s-a încheiat cu o agapă care a încununat o zi plină de har și binecuvântare.
Biserica, comunitatea credincioșilor
"După 17 ani de jertfă, sacrificii și lupte, credincioșii și preoții, cu ocrotirea directă a Maicii Domnului - ocrotitoarea bisericii, am reușit să ajungem la capătul pământesc al împlinirii", a spus pr. Mircea Giurgea. "Noi știm că Biserica nu înseamnă numai biserica zidită, ci mai ales comunitatea credincioșilor dimpreună cu slujitorii ei alcătuiesc Biserica vie, trupul Lui Hristos (Efeseni 1, 23)", a mai spus părintele paroh.
Părintele Mircea Giurgea a menționat că Înaltpreasfințitul Andrei a venit deseori la Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Cugir și îi cunoaște "pe vrednicii credincioși ai ei, ne-a vizitat și a slujit de mai multe ori între noi, ne-a împărtășit în repetate rânduri mărețe îndemnuri, iar slujirea ireproșabilă a Sfintei Liturghii, predicile duhovnicești bine structurate, privirea senină, brațele deschise spre binecuvântare ne ridică din teluric spre zările senine ale cerului"

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3855, Ultimul acces: 2020-08-03 06:48:41


Nr. vizualizări:3839
Data ultimei vizualizări:2020-08-03 06:48:41
Data actualizare:2015-11-27 14:59:53
Data încărcării:2008-07-07 00:33:15
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:7
Fotografi:Constantin Banciu: 3, Mircea Simu: 2, Nelu_Pozaru: 2

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2013-09-12
Contor: 656

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2010-05-29
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D90
Contor: 69

Vedere din față
Foto: Mircea Simu

Data: 2010-05-29
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D90
Contor: 41

Vedere din față
Foto: Mircea Simu

Data: 2013-09-12
Contor: 54

Vedere din față
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2012-10-05
Aparat: NIKON E8800
Contor: 32

Interior
Foto: Constantin Banciu

Data: 2012-10-05
Aparat: NIKON E8800
Contor: 54

Interior
Foto: Constantin Banciu

Data: 2012-10-05
Aparat: NIKON E8800
Contor: 32

Interior
Foto: Constantin Banciu