Blaj :: Capela Arhiereilor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Capela Arhiereilor
Blaj
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Blaj
Județ:Alba
Adresa:strada Tudor Vladimirescu
Cod poștal:515400
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.bru.ro/blaj/, www.primariaBlaj.ro, www.cjAlba.ro, www.prefecturaAlba.ro
Știri despre biserică:

»  PS Claudiu în mijlocul credincioșilor parohiei Blaj II, Capela Arhiereilor (2018-12-27)

 Închide 

PS Claudiu în mijlocul credincioșilor parohiei Blaj II, Capela Arhiereilor

[2018-12-27]
vizită pastorală
A devenit deja o tradiție ca, în a doua zi a sărbătorii Nașterii Domnului, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, să se afle în mijlocul credincioșilor parohiei Blaj II, Capela Arhiereilor, păstoriți de părintele Cristian Rus. Și în acest an, biserica a fost neîncăpătoare, credincioșii, de la cei mai mici până la cei mai mari, venind cu bucurie să asculte cuvântul Ierarhului și să participe la Sfânta Liturghie celebrată de PS Claudiu.

În cuvântul de învățătură rostit la Evanghelia zilei de 26 decembrie, „Fuga în Egipt” (Mt 2, 13-23), Preasfinția Sa Claudiu a vorbit despre semnificațiile vetero și neo-testamentare ale textului citit la Sfânta Liturghie, cu învățăturile valabile pentru noi toți, subliniind faptul că vedem în această sărbătoare iubirea lui Dumnezeu, un Dumnezeu care este alături de noi în fiecare moment, cu atât mai mult în momentele cele mai dificile. Încă o dată, trebuie să realizăm faptul că logica lumii nu este aceeași cu logica lui Dumnezeu, iar exemplul cel mai bun este însăși Nașterea Domnului. Dumnezeu se întrupează, ia formă umană nu în modul în care ne-am fi așteptat, alegând să se nască într-un palat din Ierusalim, ci în forma cea mai neașteptată, prin venirea Sa într-un loc al oamenilor simpli, săraci, iar Evanghelia citită în a doua zi a Crăciunului o vedem în toată viața pământească a Mântuitorului.
Suntem și noi exilați atunci când ne îndepărtăm de Dumnezeu, însă niciodată nu trebuie să uităm că Dumnezeu ne iubește și de aceea niciodată nu trebuie să ne considerăm prea păcătoși. Dând ca exemplul genealogia lui Isus, citită duminica trecută la Sfânta Liturghie, în care apar și persoane cunoscute ca păcătoase, Preasfinția Sa Claudiu a arătat că Dumnezeu transformă toate lucrurile mici, urâte, în ceva mult mai mult, mult mai frumos. Dumnezeu l-a trimis pe Fiul Său să trăiască cu noi, pentru ca și noi să fim fiii lui Dumnezeu. De aceea, suntem în această lume, dar nu facem parte din ea, pentru că cine primește Cuvântul Lui nu va muri, ci se va pregăti cu adevărat de viața veșnică. „Să îl lăsăm pe Pruncul Isus să se nască în ieslea din Betleem, dar mai ales în sufletele noastre”, a fost invitația pe care, în final, le-a făcut-o Preasfinția Sa Claudiu tuturor celor prezenți la Sfânta Liturghie de la Capela Arhiereilor.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de tinerii din parohia Blaj II, care au interpretat, în stilul deja consacrat la Capela Arhiereilor, frumoase colinde românești.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 739, Ultimul acces: 2019-12-09 02:03:50

»  Exerciții spirituale la Seminarul Arhiepiscopal Major din Blaj (2018-11-20)

 Închide 

Exerciții spirituale la Seminarul Arhiepiscopal Major din Blaj

[2018-11-20]
exerciții spirituale
În perioada 15-17 noiembrie 2018, studenții teologi blăjeni au avut privilegiul de a-l avea în mijlocul lor pe pr. dr. Ioan Cristian Rus, paroh al parohiei Blaj II (Capela Arhiereilor) cu prilejul exercițiilor spirituale de pregătire pentru postul și sărbătoarea Nașterii Domnului. În aceste zile de reculegeri spirituale fiecare student a avut ocazia de a se spovedi sau de a ține un colocviu cu părintele predicator.

Zilele de reculegeri au început cu prima meditație de introducere cu tema „Bunului Samaritean” (Luca 10,25-37) în care părintele a vorbit despre iubirea față de aproapele nostru. Din această parabolă putem învăța de la bunul samaritean trei gesturi excepționale: 1. Să nu ne grăbim și să punem pe primul plan prioritățile celui în nevoie și pe urmă pe ale noastre; 2. Să dăm locul nostru celuilalt, adică să îl punem pe primul loc după care pe noi; 3. Să ne îngrijim de persoana care se află în nevoie, iar apoi să ne îndreptăm atenția înspre noi. Tot din această meditație observăm lucruri ce se întâmplă și în ziua de azi: 1. Unul împotriva celuilalt; 2. Unul pe lângă altul suntem indiferenți; 3. Unul pentru altul (iubire, atitudine).
A doua meditație a avut tema „Nașterea lui Cristos” (Luca 2,1-20) în care observăm prezența celor trei păstori care merg să se închine lui Isus cel născut în iesle. Dintre toți evangheliștii, Luca este singurul care vorbește despre păstori. A treia meditație, cu tema „Magii de la Răsărit” (Matei 2,1-23), a fost aceea în care Matei ne prezintă această scenă ca fiind una ascunsă, deoarece Luca relatează o scenă a Nașterii, iar Matei povestește despre ce s-a întâmplat sau urmează să se întâmple; Matei nu amintește numărul magilor. A patra meditație cu tema „Urmarea lui Isus” (Luca 9,57-62) ni-l arată pe Isus care le spune apostolilor ce trebuie să facă pentru a-L urma. El le spune: „Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să își plece capul”. Noi trebuie să lăsăm totul și să îl urmăm pe Isus pe calea mântuirii. (student Roberto-Mircea Luchini pentru BRU.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 753, Ultimul acces: 2019-12-09 02:03:50

»  „Prinderea” Postului Crăciunului în parohia Blaj II (2018-11-16)

 Închide 

„Prinderea” Postului Crăciunului în parohia Blaj II

[2018-11-16]
la intrarea în Post
Marți, 13 noiembrie, la biserica parohiei Blaj II (Capela Arhiereilor) a avut loc o manifestare devenită tradițională. Este vorba de „prinderea” Postului Crăciunului în comuniune spirituală de către membrii comunității greco-catolice ai parohiei. Manifestarea, organizată la inițiativa părintelui paroh Cristian Rus, în colaborare cu AGRU Blaj, a strâns la un loc aproape trei sute de credincioși din parohie, dar nu numai.

Seara a început cu rugăciunea Acatistului Maicii Domnului, oficiată de pr. Cristian Rus și un grup de studenți ai Facultății de Teologie Greco-Catolică din Blaj. Ion Moldovan, președinte AGRU Blaj, a vorbit apoi despre tradițiile, obiceiurile și datinile populare legate de perioada Postului Crăciunului, multe dintre ele pierdute azi. Invitată la manifestare a fost îndrăgita interpretă a cântecului popular, Veta Biriș, care a încântat cu vocea ei credincioșii prezenți în sfântul locaș, interpretând cântece religioase și colinde care vestesc Nașterea Domnului. La rândul ei, a vorbit celor prezenți despre frumusețea tradițiilor populare legate de sărbătorile creștine, așa cum le-a trăit ea însăși în satul ei, și a făcut un apel ca frumoasele noastre colinde să fie perpetuate din generație în generație, îndemnând pe cei mai în vârstă să îi învețe pe cei tineri aceste frumoase valori de spiritualitate creștină.
Seara s-a încheiat cu o agapă din care nu au lipsit tradiționalele plăcinte, dar și alte bunătăți oferite cu generozitate de credincioși ai parohiei. „Mi-a făcut o mare plăcere să mă aflu astă seară în mijlocul credincioșilor păstoriți de pr. Cristian Rus”, ne-a declarat Veta Biriș, „și împreună s㠑prindem”‘postul, cum se spune la noi, în Ardeal. Am fost martora unei binecuvântate comuniuni de rugăciune și bucurie a unor credincioși care au în fruntea lor un vrednic păstor”. (text: Ion M.; foto: Nicu Goga)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 787, Ultimul acces: 2019-12-09 02:03:50

»  Episcopul martir Ioan Suciu comemorat la 110 ani de la naștere (2017-12-06)

 Închide 

Episcopul martir Ioan Suciu comemorat la 110 ani de la naștere

[2017-12-06]
La Capela Arhiereilor din Blaj
05.12.2017, Blaj (Catholica) - Episcopul martir Ioan Suciu a fost comemorat luni, 4 decembrie 2017, la Capela Arhiereilor din Blaj, cu ocazia împlinirii a 110 de la naștere. Zeci de credincioși au participat la un parastas de pomenire, ce a fost urmat de o scurtă evocare a personalității celui cunoscut ca „Episcopul tinerilor”, o inedită expoziție cu obiecte ce au aparținut Episcopului Ioan Suciu fiind prezentată cu această ocazie. Celebrarea de comemorare a Episcopului martir Ioan Suciu a început cu un parastas de pomenire, oficiat de Preasfinția Sa Claudiu, Episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore, împreună cu pr. paroh Cristian Rus și cu pr. Florian Guțiu, rectorul Seminarului Teologic Blaj.
Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit credincioșilor pentru participarea în număr mare la acest moment, ca semn al unei autentice comuniuni care există și ar trebui să existe în orice comunitate creștină. Totodată și-a exprimat dorința ca acest parastas de pomenire să fie printre ultimele, în speranța unei apropiate ridicări la cinstea altarelor a Episcopului martir Ioan Suciu, alături de ceilalți Episcopi greco-catolici morți în faimă de martiri în închisorile comuniste. În această cheie, Preasfinția Sa Claudiu a încheiat: „Cred că ar fi mult mai potrivit să îi cerem Preasfințitului Ioan Suciu să se roage pentru noi, nu noi pentru el.”
Personalitatea Episcopului Ioan Suciu a fost evocată de diac. prof. univ. dr. Ion Buzași, care, într-o foarte frumoasă și vibrantă prezentare, a vorbit despre Arhiereul născut la Blaj, ce a marcat locurile și oamenii întâlniți, prin bunătate, elocvență, credință și putere de sacrificiu, prin tot ceea ce a făcut de-a lungul vieții, de la pasiunea pentru natură și fotbal, care l-au apropiat și l-au făcut iubit în rândul tinerilor, la cărțile tulburătoare, adevărate izvoare de spiritualitate, până la alegerea demnă de a îmbrățișa calvarul, pentru apărarea credinței, chiar și cu prețul martiriului.
În cadrul evenimentului de luni seara, președintele Asociației Generale a Românilor Uniți Greco-Catolici (AGRU) Blaj, Ion Moldovan, a prezentat primul volum dintr-o colecție ce se dorește a fi una extrem de generoasă, ajutor spiritual pentru toți credincioșii, Biblioteca AGRU Blaj. Este vorba de volumul „Vechii călugări ai Blajului în viața religioasă și culturală românească”, a pr. prof. Ioan Vultur (trecut la cele veșnice în 1979). Participanții au avut ocazia apoi să vizioneze o inedită expoziție cu obiecte ce au aparținut Episcopului Ioan Suciu, iar la final au participat la o agapă fraternă. Evenimentul a fost organizat de AGRU Blaj. (Nicu Goga pentru BRU.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1152, Ultimul acces: 2019-12-09 02:03:50

»  Slujbă de pomenire pentru Mitropolitul Alexandru Sterca-Șuluțiu (2017-10-09)

 Închide 

Slujbă de pomenire pentru Mitropolitul Alexandru Sterca-Șuluțiu

[2017-10-09]
Slujbă de pomenire
09.10.2017, Blaj (Catholica) - La inițiativa AGRU Blaj, duminică, 8 octombrie, la Capela Arhiereilor, s-a oficiat o slujbă de pomenire pentru Mitropolitul Alexandru Sterca Șuluțiu, de la a cărui trecere la cele veșnice s-au împlinit recent o sută cincizeci de ani. La săvârșirea oficiului religios, părintelui paroh Cristian Rus i s-au alăturat părintele Nicolae Anușcă și diaconul Ion Buzași, de față fiind și câteva zeci de credincioși care au ținut să fie prezenți pentru a se ruga împreună cu păstorii lor pentru odihna veșnică a ierarhului blăjean, acolo unde de fapt sunt osemintele lui.
Despre viața și bogata activitate a arhiereului a vorbit istoricul literar Ion Buzași. Alexandru Sterca Șuluțiu s-a născut pe 15 februarie 1794 într-o familie nobiliară română din Transilvania, din zona Cărpinișului. A studiat la Abrud, Alba Iulia și Blaj, unde s-a pregătit pentru preoție la Seminarul Diecezan. A fost hirotonit preot în anul 1814, an în care s-a și căsătorit cu Ana Aron de Bistra, descendentă din familia Episcopului Petru Pavel Aron. După doar patru ani soția îi moare.
Redăm în cele ce urmează câteva momente importante din cariera ecleziastică a lui Alexandru Sterca Șuluțiu. În anul 1836 este numit protopop al Șimleului. Patru ani mai târziu, în Sinodul electoral din 30 septembrie 1850 a fost ales pe primul loc candidat pentru Scaunul vlădicesc de la Blaj. Pe 18 noiembrie 1850 a fost numit episcop, iar pe 22 iulie 1851 a fost consacrat în Catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea.
Pe 6 decembrie 1853, Papa Pius al IX-lea a scos Episcopia de Făgăraș de sub de sub jurisdicția mitropolitană a arhiepiscopului de Strigoniu și a înălțat-o la demnitatea de arhiepiscopie și mitropolie. Prin acest act, Episcopul Alexandru Sterca Șuluțiu a devenit arhiepiscop și mitropolit. Primul mitropolit al Bisericii noastre. În noua demnitate a fost instalat pe 28 octombrie 1855, printr-o solemnitate impresionantă desfășurată la Blaj, în prezența Cardinalului Michele Viale-Prela, Nunțiul Apostolic de la Viena.
A trecut la cele veșnice la vârsta de 73 de ani, în 7 septembrie 1867. A fost înmormântat la Blaj, în cimitirul cunoscut sub numele de „al Grecilor” iar în anul 2007 a fost mutat la Capela Arhiereilor din Blaj alături de alți 9 episcopi și mitropoliți, fiind pictat și în Biserică. (Ion Moldovan pentru BRU.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1236, Ultimul acces: 2019-12-09 02:03:50


Nr. vizualizări:3764
Data ultimei vizualizări:2019-12-09 02:03:50
Data actualizare:2015-11-25 13:58:44
Data încărcării:2008-05-17 22:15:47
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:2
Fotografi:Dan Deva: 1, Nelu_Pozaru: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-05-20
Contor: 743

Vedere din lateral
Foto: Dan Deva

Data: 2012-03-27
Contor: 61

Vedere din lateral
Foto: Nelu_Pozaru