Constanta :: Sinagoga Mare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Sinagoga Mare
Constanța
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Iudaism
Localitate:Constanța
Județ:Constanța
Adresa:strada Rosetti C. A. nr. 2
Cod poștal:900743
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.jewishfed.ro, www.primaria-constanta.ro, www.cjC.ro, www.prefectura-CT.ro
Stil arhitectonic:Maur
Detalii:Sinagoga din Constanța a fost construită în anul 1911. Alte surse acreditează anul 1914 ca an al construcției În perioada interbelică, au existat în oraș două sinagogi mari: sinagoga sefardă (construită în 1908 în stil gotic-catalan pe str. Mircea nr. 18) și sinagoga așkenazilor (construită în 1911 în stil maur pe str. C. A. Rosetti nr. 2) . Sinagoga de rit sefard a suferit avarii în cel de-al doilea război mondial, ea fiind demolată în perioada regimului Ceaușescu.

În prezent, Sinagoga așkenazilor (Sinagoga Mare) nu mai este folosită de mica comunitate evreiască din Constanța, ea fiind abandonată și în pericol de prăbușire.

În lista sinagogilor din România publicată în lucrarea Seventy years of existence. Six hundred years of Jewish life in Romania. Forty years of partnership FEDROM – JOINT, editată de Federația Comunităților Evreiești din România în anul 2008, se preciza că Sinagoga Mare din Constanța nu mai era în funcțiune
Alte informații:Sinagoga Mare din Constanța este structurată pe trei registre orizontale: soclu, parter și etaj. În exterior, ferestrele și ușile au decorații de influență maură.

În interior, lăcașul de cult este împărțit în trei nave, puternic marcate în exteriorul navei principale. Decorații tradiționale evreiești sunt întâlnite și în interior.
Știri despre biserică:

»  Sinagoga din Constanța va fi reabilitată și va intra în circuitul turistic (Romanialibera.ro) (2015-06-25)

 Închide 

Sinagoga din Constanța va fi reabilitată și va intra în circuitul turistic (Romanialibera.ro)

[2015-06-25]
Sinagoga din Constanța este părăsită de circa un deceniu
Puțini oameni ar fi crezut că sinagoga din Constanța va mai fi reabilitată vreodată. Dacă ați fi văzut clădirea în ultimii zece ani, de când este lăsată în paragină, cu siguranță că nu ați fi pariat prea mulți bani că va redeveni vreodată ce a fost. S-a spus chiar că se dorește dărâmarea ei, pentru că terenul care îi aparține este valoros din punct de vedere imobiliar.
Primii pași
Anul trecut însă, noul președinte al Comunității Evreiești din Constanța, Sorin Lucian Ionescu, a făcut primii pași pentru reabilitarea sinagogii. A cerut o expertiză tehnică pentru a vedea care este starea clădirii din punct de vedere structural. Astfel, în perioada noiembrie 2014 - ianuarie 2015, la solicitarea Comunității Evreiești din Constanța, cu sprijinul Federației Comunităților Evreiești din România (FCER), prin președintele său, Aurel Vai­ner, a fost realizată expertiza geotehnică a Sinagogii din Constanța. Experții au dat verdictul: sinagoga poate fi reabilitată, dar lucrările vor costa circa 800.000 de euro.
Cadastru și intabulare
Cu această expertiză realizată, comunitatea din Constanța a obținut cadastrul și intabularea. Nu a fost însă ușor. „Cadastrul a durat foarte mult din cauza terenului din curtea sinagogii. Prin anul 2000, curtea, când nu era în proprietatea comunității, fusese atribuită unei persoane din Slobozia, în urma unui schimb de terenuri. Noi am obținut astă-vară o sentință definitivă de punere în posesie“, a spus Sorin Lucian Ionescu. După cinci luni, comunitatea a obținut cadastrul și intabularea.
Autorizația de construcție și certificatul de urbanism au fost obținute apoi rapid, în circa zece zile.
Promisiuni guvernamentale
Sorin Lucian Ionescu a spus că, la o întâlnire de acum o lună, premierul Ponta și ministrul demisionar al Dezvoltării, Liviu Dragnea, au promis că noul ministru al Dezvoltării așteaptă reprezentanții comunității cu actele pentru a face toate demersurile pentru reabilitarea sinagogii. Până acum Guvernul a ajutat la reabilitarea sinagogilor din Tulcea și București.
La întâlnire au participat și muftiul Cultului Musulman, dar și ambasadorul statului Israel.
800.000 de euro
Costurile reabilitării sunt estimate la 800.000 de euro. „Banii aceștia sunt folosiți pentru consolidare, fundație, acoperiș mai ușor decât cel care a fost, reabilitarea zidăriei și a structurilor de rezistență din interior, reabilitarea vitraliilor și a balconului din interior. Totul, mai puțin pictura“. Sorin Lucian Ionescu se bazează și pe circa 80.000 de euro promiși de fostul primar Radu Mazăre, bani pentru care a depus și acte oficiale. Primăria, spune el, a alocat bani și Muftiului, și Arhiepis­copiei.
Lucrările ar putea începe în toamnă
“Dacă sunt depuse toate actele acum, până în toamnă putem obține banii și demara lucrările“, a spus Sorin Lucian Ionescu. Acesta vrea ca tot ce ține de lucrări, de la contractul de reabilitare și amenajarea de șantier, să fie gestionate de Federația Comunității Evreiești din București. „Nu vreau să mă implic în niciun fel, din cauza problemelor care sunt la Constanța. Federația va hotărî cu cine face“, a precizat el, amintind și faptul că există o plângere penală împotriva fostului președinte al Comunității, Carol Friedman, după ce din conturile acesteia au dispărut 56.000 de lei.
O sinanogă pentru 42 de persoane
Constanța are, oficial, 42 de evrei. Întrebat dacă este nevoie de o investiție de un milion de euro pentru un număr mic de membri ai comunității, Sorin Lucian Ionescu spune că în primul rând este vorba despre reabilitarea unor monumente istorice care nu mai aparțin doar Comunității.
Primarul interimar al Con­stan­ței, Decebal Făgădău, și-a propus reabilitarea Arhiepiscopiei, a Muftiatului, a Bisericii Sfântul Anton și a Sinagogii. Președintele Comunității a mai adus o explicație: „Noi suntem 42 în acte. Sinagoga din Tulcea a fost reabilitată, tot din fonduri guvernamentale, pentru o comunitate de 22 de persoane. Sinagoga, ca dimensiune, e similară cu a noastră.“
5 lei intrarea
Obiectivul comunității este introducerea sinagogii în circuitul turistic. Primul pas este trecerea ei în rândul monumentelor istorice (acum este numai în situl arhitectural protejat). Foarte mulți turiști, evrei sau nu, au întrebat de sinagogă, spune Sorin Lucian Ionescu. „Intrarea va costa 5 lei, bani care vor fi folosiți pentru întreținerea ulterioară a sinagogii. Vom avea pază 24 de ore din 24. Categoric va intra în circuitul turistic“, a precizat acesta, subliniind că va fi deschisă și vara, și iarna.
Autor: Cristian Hagi

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 2600, Ultimul acces: 2020-09-19 19:38:25

»  Cum poate fi salvată sinagoga din Constanta (Romanialibera.ro) (2015-01-28)

 Închide 

Cum poate fi salvată sinagoga din Constanta (Romanialibera.ro)

[2015-01-28]
În perioada noiembrie 2014 - ianuarie 2015, la solicitarea Comunității Evreiești din Constanța, cu sprijinul Federației Comunităților Evreiești din România (FCER) prin președintele său, Aurel Vainer, a fost realizată Expertiza Geotehnică a Sinagogii din Constanța.
Lăcașul de cult de rit occidental a fost construit după planurile arhitectului vienez Adolf Linz, în stil maur și influențe arhitecturale caldeene. Construcția a fost folosită până în anul 2004 (inclusiv ca depozit militar german, în anii războiului), lipsa unor lucrări de întreținere și pază ducând în cele din urmă la degradarea gravă a clădirii. În prezent, acoperișul este în totalitate prăbușit, au mai rămas fragmente din grinzile longitudinale și câteva grinzi transversale din lemn, ce legau zidăria portantă de nava centrală.
Zidurile exterioare prezintă fisuri preponderent de suprafață, doar local câteva fisuri de adâncime, iar tencuiala suferă deteriorări care în anumite zone au ajuns până la stratul de cărămidă. Vitraliile prezintă local spărturi și fragmente lipsă, tâmplăria interioară este în totalitate dispărută, iar altarul este deteriorat, cu stucaturi și tencuială desprinse. Imobilul nu este nominalizat pe lista monumentelor istorice, dar se află într-o zonă protejată a orașului Constanța, în situl urban „zona peninsulară“, înscris pe Lista Monumentelor Istorice sub nr. CT-II-a-02832.03.
Problemele clădirii
În linii mari, expertiza a constatat că principalele aspecte structurale negative ale construcției sunt date de înălțimea de nivel mare a zonei centrale (care nu prezintă nici un planșeu intermediar), de cantitatea redusă de pereți transversali cu distanțe mari între aceștia și fundațiile de zidărie cu deficiențe structurale importante. Alte deficiențe sunt date de materialul structural relativ modest (cărămidă plină presată C75 cu mortar M4). Ca aspecte structurale pozitive s-au constatat adâncimea de fundare ce depășește adâncimea minimă de îngheț valabilă pentru orașul Constanța și regularitatea în plan a construcției. Degradări importante sunt date de crăpăturile și fisurile din arcele coloanelor interioare de la parter, zone cu desprinderi ale trotuarelor față de construcție sau chiar absența completă a acestora, care favorizează infiltrarea apelor meteoritice și creșterea vegetației pe zonele de planșeu rămase.
S-a propus în cadrul expertizei tehnice o intervenție de reabilitare și refacere structurală, soluție care are în componență pe lângă lucrări de reparații structurale și lucrări de consolidare și refacere semnificative: injectări și cămășuieli locale a fisurilor existente în pereții, bolțile și arcele structurale de zidărie cu mortar armat torcretat, realizarea de aerisiri corespunzătoare la nivelul pardoselii, injectare cu substanțe hidrofobizante. La fațadele construcției se vor executa suplimentar lucrări de reparare și restaurare și lucrări pentru restaurarea elementelor decorative existente. De asemenea se vor mai executa lucrări pentru refacerea pe structură metalică a acoperișului construcției, prin realizarea de coloane noi și grinzi de beton armat în locul arcelor construcției inițiale.
Construcția își va modifica greutatea, datorită consolidării, până la valoarea de 1.132 tone la nivelul parterului (spor de greutate de circa 11%) și datorită elementelor structurale introduse, în condițiile modificării coeficienților seismici. În momentul de față, clădirea a trecut din clasa inițială de risc seismic RsII, în clasa RsI. Se recomandă de asemenea ca lucrările să se execute sub coordonarea unui arhitect atestat de Ministerul Culturii.
Cost: Un milion de euro
Arhitectul a estimat valoarea totală a costurilor lucrărilor, cu studiu de fezabilitate și proiect, la aproximativ un milion de euro. Se speră ca fondurile necesare să fie obținute din partea Guvernului României și alte surse, printre care și Consiliul Local Constanța. Lucrările de execuție vor demara în acest an, imediat ce fondurile vor fi disponibilizate.
Autor: Cristian Hagi

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 2950, Ultimul acces: 2020-09-19 19:38:25

»  Ce soartă va avea Sinagoga din Constanța (Romanialibera.ro) (2014-11-28)

 Închide 

Ce soartă va avea Sinagoga din Constanța (Romanialibera.ro)

[2014-11-28]
De aproape 10 ani, Sinagoga din Constanța este o ruină. În aceste zile, o echipă de specialiști a început să realizeze o expertiză tehnică. ”Pe baza acesteia vom ști exact ce avem de făcut: dacă trebuie demolat total sau parțial, dacă trebuie consolidată fundația. Nu știu. Pe baza acestei expertize se obțin documentele de cadastru, intabulare, dar și certificatul de urbanism și autorizația de construcție de la Primăria Constanța pentru a putea demara lucrările de consolidare. Din ce mi-au spus la prima evaluare, se pare că nu va fi cazul să se demoleze”, a spus ieri, la fața locului, președintele Comunității Evreiești din Constanța, Sorin Lucian Ionescu. Expertiza costă 7.000 de euro și este plătită de comunitate.
Cine are bani?
Expertiza este pasul cel mai simplu. Dacă se va putea renova, comunitatea va avea de înfruntat un obstacol mult mai greu: cel financiar. Sorin Lucian Ionescu, care a devenit președinte în urmă cu puțin timp, spune că a avut discuții cu Federația Evreilor, cu Joint Distribution Committee (cea mai mare organizație evreiască din lume care oferă asistență umanitară și nu numai), care vrea să obțină fonduri. De asemenea, a discutat și cu un consilier al primului ministru, care a spus că, dacă există acte, s-ar putea debloca unele fonduri, așa cum s-a făcut în Tulcea, unde sinagoga a fost reabilitată recent. Expertiza va dezvălui și sumele necesare unei reabilitări.
Religie sau turism
Comunitatea evreilor din Constanța numără 43 de persoane. Este puțin pentru a crede că într-o sinagogă reabilitată s-ar putea relua slujbele, pentru că tradiția spune că trebuie să fie zece bărbați ca să poată țină o slujbă. Deși se spune că se pot număra și copaci, este greu de crezut că Sinagoga ar deveni din nou un lăcaș de cult neîncăpător. Reabilitarea sa este însă importantă, dincolo de aspectele religioase, și din punct de vedere turistic. În Constanța ajung, în ultimii ani, zeci de mii de străini, majoritatea la bordul navelor de croazieră, iar mulți dintre ei, evrei sau nu, doresc să vadă Sinagoga. În plus, clădirea este situată în zona peninsulară a Constanței, zona care atrage cei mai mulți vizitatori, în curs de reabilitare de către autoritățile locale, în urma unor investiții cu fonduri europene de câteva zeci de milioane de euro. În zonă se mai găsesc o moschee, o geamie, dar și catedrala ortodoxă.
Peste un secol
Sinagoga de rit așkenaz din Constanța a fost construită în anul 1911. Este structurată pe trei registre orizontale: soclu, parter și etaj. În exterior, ferestrele și ușile au decorații de influență maură. În interior, lăcașul de cult este împărțit în trei nave, puternic marcate în exteriorul navei principale. Decorații tradiționale evreiești sunt întâlnite și în interior. Acum, clădirea nu mai are nici măcar tavan. În perioada interbelică, în Constanța a mai exitat o sinagogă, construită în 1908, în perioada comunistă.
Clădirea este părăsită de aproape 10 ani
Steaua lui David a rezistat intemperiilor
Sinagoga a rămas fără tavan
Autor: Cristian Hagi

Sursa: www.culte.ro


Contor Accesări: 2941, Ultimul acces: 2020-09-19 19:38:25


Nr. vizualizări:4150
Data ultimei vizualizări:2020-09-19 19:38:25
Data actualizare:2014-07-17 07:52:17
Data încărcării:2005-09-20 12:18:41
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:3
Fotografi:romanianjewish.org: 2, ro.wikipedia.org: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-05-27
Contor: 243

Vedere de ansamblu
Foto: romanianjewish.org

Data: 2006-09-14
Aparat: SONY DSC-W50
Contor: 142

Fațada
Foto: ro.wikipedia.org

Data: 2012-03-04
Contor: 318

Fațada - parțial
Foto: romanianjewish.org