Zalau :: Catedrala Episcopala - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Episcopală
Zalău
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Zalău
Județ:Sălaj
Adresa:strada Sf. Vineri nr. 8
Cod poștal:450086
Telefon :0260... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiasalajului.ro, www.zalauSj.ro, www.cjSJ.ro, www.prefecturaSalaj.ro
Preot:Ioan Ghiurco, Gabriel-Viorel Gârdan, Alexandru Stânean
Hram:Înălțarea Domnului, Sf. Vineri
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:În construcție!
ARHITECTI: sotii NEJUR
Știri despre biserică:

»  PS Petroniu a premiat performanțele elevilor și profesorilor din Eparhia Sălajului (2017-06-08)

 Închide 

PS Petroniu a premiat performanțele elevilor și profesorilor din Eparhia Sălajului

[2017-06-08]
de Sorin Ionițe

În Catedrala Episcopală Înălțarea Domnului din Zalău a fost organizată miercurea aceasta festivitatea de premiere a elevilor și profesorilor din Episcopia Sălajului.
Elevii care au participat la olimpiada de religie și la concursurile școlare organizate în Episcopia Sălajului au fost felicitați de Preasfințitul Părinte Petroniu.
La evenimentul din 7 iunie 2017 au participat elevi, profesori, preoți, părinți dar și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Sălaj, notează site-ul oficial al Eparhiei.
În cuvântul rostit cu acest prilej, PS Petroniu a apreciat activitatea desfășurată de profesorii de religie și i-a felicitat pe premianți. Ierarhul și-a manifestat speranța că activitatea din anul școlar viitor va fi cel puțin la fel de dinamică.
Au fost premiați elevii care au participat la Olimpiada de religie, fazele județeană și națională, și la următoarele concursuri: În lumina lui Hristos – concurs județean de cunoștințe religioase, Cultură și spiritualitate, Concursul Național Biserica locaș de închinare, ediția a șaptea, și Concursul Național de Creație Icoana și Școala mărturisirii.
Preasfinția Sa a acordat diplome de excelență pentru implicarea și susținerea învățământului religios și a activităților catehetice din Episcopia Sălajului: Prof. Mioara Gudea, Inspector Școlar General Adjunct și Prof. Claudia Boha, Inspector școlar.
De asemenea, ierarhul a acordat diplome de merit și premii profesorilor de religie și preoților care i-au pregătit pe elevi la aceste concursuri. Părintelui Prof. Sergiu Stan de la Școala Gimnazială nr. 1, Românași, județul Sălaj, i-a fost acordat, pentru activitatea didactică și misionară desfășurată în anul școlar 2016-2017, titlul de Profesorul anului.
Cu prilejul acestui eveniment, a fost vernisată expoziția de picturi, colaje și fotografii realizate în cadrul Concursului Național Biserica locaș de închinare. La etapa națională a ediției a șaptea a acestui concurs au participat peste 1300 de elevi din 37 de județe.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1332, Ultimul acces: 2020-09-25 11:01:25

»  Hramul Catedralei din Zalău | PS Petroniu s-a rugat pentru eroii neamului românesc (2017-05-25)

 Închide 

Hramul Catedralei din Zalău | PS Petroniu s-a rugat pentru eroii neamului românesc

[2017-05-25]
de Gheorghe Anghel

Hramul Catedralei din Zalău
În joia în care întreaga Ortodoxie prăznuiește Înălțarea la cer a Domnului nostru Iisus Hristos, Preasfințitul Părinte Petroniu a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală din Zalău, locaș de cult care și-a serbat hramul.
La finalul Liturghiei, Episcopul Sălajului a săvârșit o slujbă de pomenire pentru eroii neamului căzuți pe câmpurile de luptă, în toate timpurile și în toate locurile.
De asemenea, la ora 12:00, clopotele din întreaga Eparhie au sunat, ducând spre cer rugăciunile înălțate în această zi, îndemnându-ne, totodată, să nu uităm sacrificiul suprem făcut de străbunii noștri, a transmis diac. Ionică Torcoș, Consilier Mass Media al Eparhiei.
Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălțării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfințită prin alte două hotărâri sinodale, din anii 1999 și 2001, prin intermediul cărora această zi a fost proclamată drept sărbătoare națională bisericească.
În același timp, prin legea 379/2003, privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, respectiv sărbătoarea Înălțării Mântuitorului Iisus Hristos, a fost decretată Ziua Eroilor, ca sărbătoare națională a poporului român.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1263, Ultimul acces: 2020-09-25 11:01:25

»  Moment de bilanț în Episcopia Sălajului (2017-01-30)

 Închide 

Moment de bilanț în Episcopia Sălajului

[2017-01-30]
de Iulian Dumitrascu

În sala de ședințe de la demisolul Catedralei Episcopale Înălțarea Domnului din Zalău s-au desfășurat duminică, 29 ianuarie 2017, ședințele Consiliului Eparhial și ale Adunării Eparhiale din Episcopia Sălajului, după cum ne-a transmis Diacon Ionică Torcoș.
Evenimentul a fost precedat de oficierea Sfintei Liturghii de PS Petroniu și săvârșirea unei slujbe de Te Deum.
Pentru început, a avut loc ședința Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului, în cadrul căreia au fost discutate probleme care, potrivit Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, țin de competența Consiliului Eparhial. Acesta este organismul executiv al Adunării Eparhiale, compus din nouă membri, dintre care trei clerici și șase mireni, aleși pe termen de patru ani de Adunarea Eparhială, dintre membrii ei și care are în competență problemele bisericești administrative, culturale, social-filantropice, economice, patrimoniale și fundaționale pentru întreaga Eparhie
În continuare, s-au desfășurat lucrările Adunării Eparhiale a Episcopiei Sălajului. În cadrul ședinței a fost prezentată activitatea Eparhiei pe anul 2016, pe baza rapoartelor principalelor sectoare de activitate: administrativ-bisericesc, cultural, economic și social-filantropic.
Potrivit Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, Adunarea Eparhială este organismul deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice și patrimoniale ale Eparhiei, fiind formată dintr-un număr de 30 de membri, dintre care 20 sunt mireni, iar 10 sunt clerici, aleși pentru un mandat de patru ani.
După citirea rapoartelor au urmat luările de cuvânt ale membrilor Adunării Eparhiale, care au apreciat laudativ activitatea desfășurată prin sectoarele de resort din cadrul Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1639, Ultimul acces: 2020-09-25 11:01:25

»  Crăciunul la Catedrala Episcopală din Zalău: PS Petroniu a oficiat Sfânta Liturghie (2016-12-26)

 Închide 

Crăciunul la Catedrala Episcopală din Zalău: PS Petroniu a oficiat Sfânta Liturghie

[2016-12-26]
de Gheorghe Anghel

PS Petroniu - Liturghie Nașterea Domnului
În ziua sărbătorii Nașterii Domnului Iisus Hristos, duminică, 25 decembrie 2016, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopal㠄Înălțarea Domnului” din Zalău, informează diac. Ionică Torcoș, Consilier Mass Media al Eparhiei.
Alături de Preasfinția Sa a slujit un sobor de preoți și diaconi.
La finalul sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a dat citire Pastoralei de Crăciun adresate iubitului cler, cinului monahal și dreptcredincioșilor creștini din cuprinsul Episcopiei Sălajului.
În cuvântul său, Preasfinția Sa a vorbit și despre colindele tradiționale care vestesc Nașterea Domnului.
Colindele sunt cântece tradiționale cântate de cete de copii, de flăcăi sau de adulți, cu prilejul sărbătorii Crăciunului. Ele se cântă din ajunul Crăciunului până la Bobotează. Ca și oricare alte obiceiuri tradiționale, colindele au o sumedenie de variante și versiuni, specifice diferitelor regiuni de unde provin. Important de menționat este faptul că rolul colindelor este de a fi cântate în grup, după cum păstorii din Betleem și magii de la Răsărit nu s-au închinat singuri Pruncului Iisus, pentru că întotdeauna bucuria sporește în comuniune cu alții. O zicală grecească afirmă în acest sens că: „Bucuria împărtășită se dublează, iar mâhnirea împărtășită se înjumătățește”.
La final, ierarhul a adresat urări de bine creștinilor ortodocși:
Cu prilejul sfintelor sărbători ale Nașterii Domnului, Anului Nou și Bobotezei, vă dorim tuturor sănătate deplină, viață îndelungată, realizări spirituale și materiale spre slava lui Dumnezeu și spre mântuirea oamenilor. „La mulți ani buni!”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1757, Ultimul acces: 2020-09-25 11:01:25

»  Concert de colinde susținut de copii în Catedrala din Zalău (2016-12-21)

 Închide 

Concert de colinde susținut de copii în Catedrala din Zalău

[2016-12-21]
de Sorin Ionițe

Cinci sute de copii de la școlile din municipiul Zalău au susținut un concert de colinde la Catedrala Episcopală Înălțarea Domnului din Zalău, în data de 20 decembrie 2016, informează diaconul Ionică Torcoș.
Proiectul Biserica, tinerii și colindele, ajuns la ediția a noua, a fost realizat de Episcopia Sălajului, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, Consiliul Local și Primăria Municipiului Zalău.
Au colindat copii de la 15 unități de învățământ din oraș, în prezența Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului. Evenimentul s-a bucurat de o audiență numeroasă.
La final, Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu i-a felicitat pe copii și pe profesorii care i-au pregătit, subliniind importanța păstrării tradiției colindelor de către tânăra generație. În continuare, a oferit diplome organizatorilor și profesorilor îndrumători.
Copiii au fost răsplătiți cu daruri oferite de PS Petroniu și de partenerii din proiect.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1638, Ultimul acces: 2020-09-25 11:01:25

»  Recunoștință adusă eroilor neamului la Zalău (2016-06-09)

 Închide 

Recunoștință adusă eroilor neamului la Zalău

[2016-06-09]
de Gheorghe Anghel


Eroii neamului românesc au fost cinstiți astăzi, 09 iunie 2016, la Catedrala din Zalău. După Sfânta Liturghie a fost oficiată Slujba Parastasului și au avut loc mai multe manifestări dedicate celor care s-au jertfit pentru apărarea țării noastre.
????????????????????????????????????
În ziua sărbătorii Înălțării Domnului (09 iunie 2016) Catedrala din Zalău și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
După Sfânta Liturghie, în fața locașului de cult, au avut loc festivitățile prilejuite de ziua eroilor neamului românesc. Astfel, după intonarea Imnului de Stat al României, a fost oficiată o slujbă de pomenire a celor care s-au jertfit pentru apărarea gliei străbune, eroii neamului căzuți pe câmpurile de luptă în toate timpurile și în toate locurile.
După rostirea alocuțiunilor de către oficialitățile prezente, au fost depuse coroane de flori întru cinstirea martirilor neamului românesc, din partea principalelor instituții județene și locale.
Momentul s-a încheiat cu parada de defilare a soldaților și a fanfarei.
***
Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălțării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfințită prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 și 2001 prin care această zi a fost proclamată ca sărbătoare națională bisericească.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1704, Ultimul acces: 2020-09-25 11:01:25

»  “Educația ortodoxă a tineretului” în atenția preoților din Episcopia Sălajului (2016-05-26)

 Închide 

“Educația ortodoxă a tineretului” în atenția preoților din Episcopia Sălajului

[2016-05-26]
de Gheorghe Anghel

????????????????????????????????????
La Catedrala Episcopal㠄Înălțarea Domnului” din Zalău a avut loc marți, 24 mai 2016, conferința pastoral-misionară semestrială de primăvară a preoților din Episcopia Sălajului, informează Radio Renașterea.
Conferința s-a desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, și a fost susținută de părintele Vasile Pop, de la parohia Chechiș, Protopopiatul Jibou.Tema tratată a fost în acord cu tematica „Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox și Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești, la împlinirea a 300 de ani de la moartea sa martirică (1716-2016)”, fiind intitulată: „Educația ortodoxă a tineretului”.
Prezentarea a fost structurată pe mai multe subcapitole, după cum urmează:
Tinerețea, o vârstă a crizei și a idealurilor, într-o societate a crizei și parcă fără idealuri;
Educația religioasă a tinerilor, rolul Familiei, Bisericii și Școlii;
Tinerii și creștinismul sau ce spune Scriptura despre tineri;
Ce spun Sfinții Părinți despre tineri și Rolul familiei, Bisericii și Școlii în educația religioasă a tinerilor.
După susținerea conferinței au avut loc intervenții ale preoților cu privire la această temă.
La final s-a ținut și un moment de reculegere în amintirea părintelui Viorel Iancău, fost preot la Parohia Derșida, trecut la Domnul în noaptea de 24 spre 24 mai 2016.
Potrivit articolului 140 din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, conferințele pastoral-misionare se desfășoară de două ori pe an, tematica fiind unitară în întreaga Patriarhie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1717, Ultimul acces: 2020-09-25 11:01:25

»  Sărbătoarea Învierii la Zalău (2016-05-01)

 Închide 

Sărbătoarea Învierii la Zalău

[2016-05-01]
de Gheorghe Anghel

Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a oficiat Slujba Învierii Domnului Iisus Hristos la Catedrala Episcopală din Zalău, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a sute de credincioși.
„Să ne străduim să împlinim poruncile lui Dumnezeu, ferindu-ne de păcat și săvârșind cât mai multe fapte bune, pentru că numai în acest fel ne vom putea bucura de bunătățile împărăției cerurilor sau ale Ierusalimului ceresc, pe care Dumnezeu «le-a pregătit celor ce Îl iubesc pe El»”, a fost îndemnul Preasfințitului Părinte Petroniu adresat credincioșilor prezenți.
Slujba Învierii a fost urmată de Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1701, Ultimul acces: 2020-09-25 11:01:25

»  Activități la Catedrala Episcopală din Zalău (2015-10-19)

 Închide 

Activități la Catedrala Episcopală din Zalău

[2015-10-19]
Luni, 19 octombrie 2015, a fost o zi bogată în activități la Catedrala Episcopală Înălțarea Domnului din Zalău, după cum ne-a precizat Arhid. Adrian Onica.
Astfel, în prima parte a zilei, în sala de ședințe de la demisolul Catedralei s-a desfășurat ședința Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului. Ședința a fost prezidată de către Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului.
După efectuarea apelului nominal și constatarea cvorumului, au fost aduse la cunoștința membrilor acestui for bisericesc evenimentele importante din viața Eparhiei care s-au derulat de la ultima întâlnire, precum și investițiile făcute la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului pe parcursul acestui an.
Potrivit Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, Consiliul Eparhial este organismul executiv al Adunarii Eparhiale și are în competență problemele bisericești, administrative, culturale, social-filantropice, economice, patrimoniale și fundaționale pentru întreaga Eparhie.
Consiliul Eparhial se compune din 9 membri, 3 clerici și 6 mireni, aleși pe termen de patru ani de Adunarea Eparhială dintre membrii ei.
În continuare, în incinta Catedralei s-a desfășurat Conferința preoțească de toamnă a preoților din cuprinsul Episcopiei Sălajului. La această conferință au participat toți clericii din Eparhie. Tema tratată a avut ca titlu Provocări ale pastorației contemporane și a fost susținută de către Preacucernicul Părinte Claudiu-Ionuț Boia.
În continuare, au urmat discuții pe marginea acestei teme dezvoltându-se subiecte precum avortul, misiunea preotului în perioada comunistă, dar și greutatea pastorației într-o lume secularizată.
La final, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat Preacucernicului Părinte Daniel Blaj, Diploma Sfântul Chiril al Ierusalimului, pentru activitatea catehetică deosebită în cadrul Biroului pentru catehizare parohială al Episcopiei Sălajului.
De asemenea, în cadrul ședinței, Preasfințitul Părinte Petroniu a prezentat noii hirotoniți din Eparhie, precum și pe Preacucernicii Părinți care au primit distincții speciale pe parcursul acestui an.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1962, Ultimul acces: 2020-09-25 11:01:25

»  Patriarhul României la Catedrala episcopală din Zalău (2013-09-13)

 Închide 

Patriarhul României la Catedrala episcopală din Zalău

[2013-09-13]
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a ajuns în această seară, la orele 19:00, la Catedrala episcopală din municipiul Zalău. Cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului a oficiat slujba Te Deum-ului în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei și a Preasfințitului Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.
În semn de binecuvântare a clerului și credincioșilor din Episcopia Sălajului, cinstitele moaște ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, Vindecătorul de boli, păstrate în Catedrala patriarhală, au fost aduse și așezate pentru a fi cinstite în Catedrala episcopal㠄Înălțarea Domnului” din Zalău unde vor rămâne până mâine, 14 septembrie. De asemenea, ele vor fi duse la Paraclisul „Sfântul Apostol Evanghelist Luca” al Centrului eparhial din Zalău și la Biserica „Sfântul Prooroc Daniel” din Jibou.
După slujba Te Deum-ului, Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu a rostit un cuvânt de bun venit: „Ziua de astăzi este una cu totul deosebită în istoria județului nostru întrucât avem marea bucurie de a fi vizitați pentru prima dată de un patriarh al României. De aceea, îi mulțumesc Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru cinstea deosebită pe care ne-o face. Sfântul Apostol Pavel a scris: Nu este nicio îndoială că cel mai mic ia binecuvântare de la cel mai mare. Cu toate aceste eu nu găsesc alte cuvinte mai potrivite cu care să-l întâmpin pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în catedrala din Zalău decât Binecuvântat este cel ce vine întru numele Domnului”.
În continuare, Preafericitul Părinte Daniel a apreciat credința locuitorilor din Episcopia Sălajului, credință mărturisită prin numeroasele biserici nou construite: „Suntem bucuroși că am ajuns într-o biserică nouă și mâine vom sfinți un paraclis nou, iar poimâine o altă biserică nouă. În mod deosebit apreciem cuvântul Preasfințitului Episcop Petroniu care ne-a arătat și vechimea și bogăția istorică a acestei zone și a orașului în care ne aflăm. Este foarte important însă să vedem cum credința s-a menținut în perioadele grele ale istoriei, iar astăzi, după 45 de ani de comunism ateu, o mulțime de biserici noi au apărut și se construiesc întrucât nevoile liturgice sunt reale. Cineva spunea că românii construiesc multe biserici pentru că recuperează timpul în care nu li s-a dat voie să construiască biserici”.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit și despre sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, pe care Biserica Ortodoxă Română o sărbătorește mâine, și a subliniat exemplul vieții Sfântului Ierarh Nectarie, Vindecătorul de boli, ale cărui sfinte moaște au fost aduse spre închinare credincioșilor prezenți la Catedrala din Zalău: „Cu slujba din seara aceasta am intrat în sărbătoarea sfântă și mare a praznicului împărătesc al Înălțării Sfintei Cruci. Noi, în fiecare duminică la Utrenie cântăm: Iată, prin Cruce a venit bucurie la toată lumea. Numai prin cruce, prin osteneală, răbdare și încercări simțim bucuria Învierii care este ascunsă în Cruce și care se arată prin harul lui Dumnezeu în viața oamenilor credincioși, viața personală, dar și viața comunităților. În seara aceasta avem în fața noastră și în mijlocul nostru un om care a transformat crucea în scară de înviere și necazurile vieții în bucurie. Acesta este Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina. Ne-am gândit să aducem bucurie în rândul credincioșilor din Zalău și Jibou prin prezența Sfântului Nectarie de la Eghina”.
La final, Preafericirea Sa a oferit preotului paroh Ioan Ghiurco mai multe cărți liturgice și de teologie, precum și o cruce de binecuvântare. Credincioșii prezenți la eveniment în număr mare au primit din partea Patriarhul României pliante de prezentare a Catedralei Patriarhale din București și a vieții Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina.
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, efectuează în perioada 13 - 16 septembrie 2013 o vizită canonică în Episcopia Sălajului, la invitația Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu.
Foto: Ziarul Lumina

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2874, Ultimul acces: 2020-09-25 11:01:25

»  Hramul Catedralei Episcopale din Zalău (2013-06-13)

 Închide 

Hramul Catedralei Episcopale din Zalău

[2013-06-13]
Catedrala episcopală din Zalău și-a serbat astăzi, 13 iunie 2013, hramul. Cu acest prilej Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, înconjurat de părinții slujitori ai bisericii. Tot cu această ocazie a fost săvârșită și o slujbă de pemonire pentru eroii neamului, potrivit Episcopiei Sălajului.
În cuvântul de învățătură Preasfințitul Părinte Petroniu a explicat credincioșilor felul în care și-a însușit Fiul lui Dumnezeu firea umană și a arătat că prin moartea pe cruce Acesta a biruit moartea nu ca Dumnezeu ci ca Om, prin sufletul Său lipsit de păcat. Preasfinția sa a subliniat în cuvântul de învățătură și diferența dintre moartea trupească și moartea sufletească, arărând că poate fi un om viu trupește, dar mort sufletește. După apariția morții trupești în lume, prin uciderea lui Abel de către Cain, raiul a rămas închis, iar Mântuitorul a luptat pentru învierea sufletelor noastre, urmând ca învierea trupurilor să se facă la sfârșitul lumii. Doar Mântuitorul și Maica Domnului sunt în Împărăția lui Dumnezeu cu sufletul și cu trupul unite, ceilalți oameni sunt în așteptarea învierii. Excepție fac doar Enoh și Ilie care au avut o viață atât de curată încât au fost ridicați cu trupurile la cer fără să guste moartea, dar care vor veni la sfârțitul veacurilor în lume să arate cine este anihristul, iar după aceea vor muri și ei așteptând și ei învierea cea de obște.
Compexul „Sfânta Vinere” din care face parte și Catedrala „Înălțarea Domnului” mai cuprinde și un monument al eroilor cu înălțimea de 50 de metri, iar la subsol adăpostește un paraclis și spații muzeale pentru cele aproximativ 3000 de cărți și obiecte ce fac parte din Patrimoniul Cultural Național. Piatra de temelie a complexului „Sfânta Vinere” a fost sfințită în anul 1990, iar în momentul de față au fost executate aproximativ 85 % din lucrări.
Catedrala are planul de cruce greacă înscrisă, iar spațiul interior se desfășoară pe mai multe niveluri, permițând participarea la slujbe a unui numar de aproximativ 5.000 de credincioși.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2986, Ultimul acces: 2020-09-25 11:01:25


Nr. vizualizări:3667
Data ultimei vizualizări:2020-09-25 11:01:25
Data actualizare:2008-02-27 01:07:15
Data încărcării:2008-02-27 01:07:15
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:5
Fotografi:zalauinfo.ro: 4, Aurel Ciobotariu: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2015-10-23
Contor: 19

Vedere de ansamblu
Foto: Aurel Ciobotariu

Data: 2007-02-04
Aparat: Canon PowerShot A520
Contor: 92

Vedere de ansamblu
Foto: zalauinfo.ro

Data: 2006-02-12
Aparat: Canon PowerShot A520
Contor: 80

Interior cu enoriași
Foto: zalauinfo.ro

Data: 2006-02-12
Aparat: Canon PowerShot A520
Contor: 99

Catapeteasma
Foto: zalauinfo.ro

Data: 2006-02-12
Aparat: Canon PowerShot A520
Contor: 61

Interior
Foto: zalauinfo.ro