Timisoara :: Biserica Adormirea Maicii Domnului Aradului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului Aradului
Timișoara
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Timișoara
Județ:Timiș
Adresa:strada Dej, cartier Calea Aradului
Cod poștal:300638
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.mitropolia-banatului.ro, www.primariaTm.ro, www.cjTimis.ro, www.prefecturaTimis.ro
Preot:Iosif Handa, Daniel Dumi Pop
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:Construita in anul 2003.
Alte informații:Diaconi: Ioan Radu si Flavius Unc
Știri despre biserică:

»  Sărbătoarea Soborul Maicii Domnului | IPS Ioan a slujit în cea mai însemnată ctitorie românească în stil baroc din Banat (2017-12-28)

 Închide 

Sărbătoarea Soborul Maicii Domnului | IPS Ioan a slujit în cea mai însemnată ctitorie românească în stil baroc din Banat

[2017-12-28]
de Gheorghe Anghel

Mitropolitul Banatului a slujit miercuri în cea mai însemnată ctitorie românească în stil baroc din Banat. Biserica-monument istoric a Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din urbea de pe Timiș a marcat anul trecut împlinirea a 250 de ani de când episcopul Ioan Gerogevici a sfințit monumentalul lăcaș de cult.
Sute de credincioși lugojeni au participat la sărbătoarea Soborului Maicii Domnului, la Sfânta Liturghie, oficiată în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Lugoj de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Din soborul slujitor au făcut parte părintele Ionel Popescu, vicar eparhial, părintele Ioan Cerbu, protopopul Lugojului, și preoții slujitori ai parohiei.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Ion Vidu” al parohiei, condus de prof. Alina Bogoevici. La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a rostit o omilie, în cadrul căruia a vorbit despre semnificațiile duhovnicești ale sărbătorii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2403, Ultimul acces: 2020-09-25 09:43:36

»  Mitropolia Banatului: Aniversarea a 250 de ani de la construirea și sfințirea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” (2016-12-28)

 Închide 

Mitropolia Banatului: Aniversarea a 250 de ani de la construirea și sfințirea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”

[2016-12-28]
de Andrei Pau

Parohia Adormirea Maicii Domnului din Lugoj a împlinit luni, 26 decembrie 2016, 250 de ani de la construcția și sfințirea bisericii-monument istoric din localitate, notează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Timișoarei.
Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Ion Vidu al parohiei, dirijat de Alina Bogoevici.
Din soborul slujitor au făcut parte părintele Ionel Popescu, vicar eparhial, părintele Ioan Cerbu, protopopul Lugojului protopopi din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei și preoții slujitori ai parohiei.
Pe lângă numărul mare de credincioși lugojeni, la slujbă au participat și reprezentanți ai autorităților locale și județene, dar și reprezentanți ai cultelor religioase din municipiul Lugoj.
În cadrul slujbei, a fost oficiată slujba Parastasului pentru ctitorii și toți slujitorii și ostenitorii locașului de cult, trecuți la Domnul.
În cuvântul de învățătură, rostit la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a evidențiat importanța evenimentului Nașterii Domnului Hristos.
A venit azi Hristos la noi într-o binecuvântată cercetare de Sus. De acum viața veșnică nu mai stă sub imperiul timpului, ci al neînseratei Lumini și al nemărginitei iubiri a lui Dumnezeu, a menționat Mitropolitul Banatului.
Părintele Vasile Muntean, slujitor în cadrul parohiei, a lansat monografia Biserica-monument istoric «Adormirea Maicii Domnului» din Lugoj. 250 de ani de la sfințire.
La împlinirea a 250 de ani de la construcția și sfințirea bisericii, părintele paroh Ioan Cerbu a acordat, în semn de recunoștință, membrilor Consiliului parohial, dar și tuturor binefăcătorilor, plachete și diplome de apreciere, pentru râvna și munca depusă în slujba Bisericii lui Hristos.
***
Zidirea bisericii a început în anul 1759 și a durat până în 1766, când a fost sfințit de Episcopul Ioan Gerogevici. Primul strat de zugrăveală datează din anul 1764, dar care nu acoperea decât parțial interiorul bisericii.
În 1876, cel mai mare pictor bănățean din sec. XIX, Nicolae Popescu, a realizat câteva icoane, din care astăzi se mai regăsește Buna-Vestire de pe ușile împărătești. Pictura interioară a fost executată în frescă, în perioada 1941-1944, de pictorul Anastasie Demian din Timișoara. Între anii 2006-2007 s-au efectuat lucrări de restaurare la pictura interioară.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2979, Ultimul acces: 2020-09-25 09:43:36

»  Vizită pastorală în Parohia Ciarda Roșie (2015-08-15)

 Închide 

Vizită pastorală în Parohia Ciarda Roșie

[2015-08-15]
Vineri, 14 august, în ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a efectuat o vizită pastorală în Parohia Ciarda Roșie din cadrul Protopopiatului Timișoara II.
Înaltpreasfinția Sa a oficiat slujba de sfințire a Crucii pentru noua biserică parohială, aflată în curs de edificare și a sfințit o troiță de lemn aflată în curtea bisericii, potrivit mitropolia-banatului.ro.
În cadrul slujbei, Chiriarhul a fost înconjurat de un ales sobor de slujitori, alcătuit din pr. Ionel Popescu, vicar eparhial, pr. Zaharia Pereș, consilier cultural, pr. protopop Mircea Szilagyi, pr. Adrian Carebia, parohul bisericii și de mulți alți preoți invitați.
Slujba de sfințire a fost precedată de săvâșirea Acatistului Adormirii Maicii Domnului de către soborul slujitorilor în prezența a numeroși fii duhovnicești ai parohiei.
În continuare, a avut loc ridicarea și montarea Sfintei Cruci pe cupola centrală a viitorului locaș de cult al credincioșilor ortodocși din parohia Ciarda Roșie, aceasta fiind donată de dl. Constantin Lucapopa, care este și ctitorul principal al sfântului locaș. De asemenea, Troița din curtea bisericii a fost donată de către familia Gavra, enoriași ai parohiei.
La acest eveniment deosebit pentru comunitate de aici, au fost prezenți și numeroase oficialități locale și județene.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3927, Ultimul acces: 2020-09-25 09:43:36

»  Resfințirea bisericii din parohia Timișoara- Calea Aradului (2013-08-19)

 Închide 

Resfințirea bisericii din parohia Timișoara- Calea Aradului

[2013-08-19]
Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei a fost prezent în Duminica a VIII – a după Rusalii în parohia cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, Timișoara-Calea Aradului. La orele dimineții, ierarhul a fost întâmpinat de numeroși credincioși, în frunte cu un sobor de preoți și diaconi condus de pr. Ioan Bude, protopop Timișoara I. Cu acest prilej, Preasfințitul Paisie, înconjurat de soborul slujitorilor a oficiat slujba de binecuvântare a lucrărilor desfășurate la exteriorul lăcașului de cult, precum și a picturii bisericii, potrivit mitropolia-banatului.ro. În continuare, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de numeroși credincioși ai parohiei. În cadrul slujbei, Preasfințitul Paisie a hirotonit în treapta diaconiei pe tânărul teolog Ilie-Eduard Tănase, ce urmează a fi hirotonit preot pe seama parohiei Sânandrei, protopopiatul Timișoara I. La momentul potrivit din Sfânta Liturghie foarte mulți credincioși s-au împărtășit din Trupul și Sângele Mântuitorului. În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Paisie Lugojanul a explicat semnificațiile Pericopei Evanghelice de la Sfântul Evanghelist Matei 14, 14-22, în care este prezentată Înmulțirea pâinilor de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos. La finalul slujbei, Preasfinția Sa a transmis din partea Înaltpreasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, binecuvântarea și purtarea Sa de grijă pentru toți credincioșii parohiei. Totodată, Preasfinția Sa a felicitat pe părintele paroh Iosif Hânda și pe slujitorii sfântului lăcaș pentru osteneala depusă la construirea bisericii. De asemenea, pentru râvna duhovnicească deosebită și jertfelnicia materială depusă în timpul construirii și pictării sfintei bisericii au fost acordardate cărți de ctitorire și acte de cinstire pentru toți credincioșii implicați în realizarea construcției.
Biserica “Adormirea Maicii Domnului” a fost ridicată cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, între anii 1999 și 2002, prin râvna și jertfelnicia enoriașilor Parohiei Timișoara – Calea Aradului și prin strădania pr. paroh Iosif Hânda. Proiectul lăcașului de cult a fost realizat de arhitectul Grigorie Filimon și de inginerul Emil Olteanu și respectă întru totul rigorile canonului bizantin.
Târnosirea bisericii a avut loc în anul 2002 și a fost săvârșită de Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, la acea vreme Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.
Pictarea bisericii a fost începută în anul 2005 de pictorul Mădălina Arhirii, iar apoi a fost continuată și finalizată de pictorul Ludovic Sosnac în anul 2010. Slujba de binecuvântare a acesteia a fost oficiată de Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, în același an.
Parohia Timișoara – Calea Aradului cuprinde 2.600 de familii cu 7.800 de credincioși și are ca slujitori pe pr. Iosif Hânda, Daniel Dumi Pop, Ciprian Câmpean și diac. Flavius Unc.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5676, Ultimul acces: 2020-09-25 09:43:36

»  Slujire arhierească în parohia Timișoara-Calea Aradului (2013-06-03)

 Închide 

Slujire arhierească în parohia Timișoara-Calea Aradului

[2013-06-03]
În duminica a V-a după Paști, Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Timișoara – Calea Aradului, Protopopiatul Timișoara I. La orele dimineții, ierarhul a fost întâmpinat de pr. Iosif Hânda, parohul bisericii, alături de ceilalți slujitori ai parohiei și de un număr mare de enoriași, informează mitropolia-banatului.ro
Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, înconjurat de soborul de preoți și diaconi. Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Paisie, care a tălcuit Evanghelia de la Ioan 4, 5-42, în care este relatată convorbirea Mântuitorului nostru Iisus Hristos cu femeia Samarineancă.
La momentul potrivit din slujbă, numeroși credincioși, dintre care foarte mulți copii s-au împărtășit cu Sfintele Taine. La finalul slujbei, Preasfințitul Paisie Lugojanul a transmis din partea Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului binecuvântarea și purtarea Sa de grijă pentru slujitorii și credincioșii parohiei. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Theophoros” al Arhiepiscopiei Timișoarei, condus de diac. dr. Ionut-Alexandru Ardereanu.
Biserica “Adormirea Maicii Domnului” a fost ridicată cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, între anii 1999 și 2002, prin râvna și jertfelnicia enoriașilor Parohiei Timișoara – Calea Aradului și prin strădania pr. paroh Iosif Hânda.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5895, Ultimul acces: 2020-09-25 09:43:36

»  Zi de bucurie în Parohia Timișoara - Calea Aradului (2011-03-22)

 Închide 

Zi de bucurie în Parohia Timișoara - Calea Aradului

[2011-03-22]
În Duminica a doua din Postul Mare, Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Timișoara - Calea Aradului, Protopopiatul Timișoara I, după cum ne informează 'Ziarul Lumina', Ediția de Banat.
Ierarhul a fost întâmpinat la orele dimineții de pr. Iosif Hânda, parohul bisericii, alături de ceilalți slujitori ai parohiei și de un număr mare de enoriași. Preasfinția Sa a săvârșit Liturghia Sfântului Vasile cel Mare în Biserica cu hramul 'Adormirea Maicii Domnului', hirotonind în cadrul acesteia, întru preot, pe diaconul Vasile Balogh, numit preot II pe seama Parohiei Diniaș din Protopopiatul Timișoara I, conform hotărârii Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei din 24 februarie 2011.
La momentul potrivit din slujbă, mulți credincioși au primit împărtășirea cu Sfintele Taine, dorind astfel a petrece perioada Postului Mare, a acestor zile de curățire a trupurilor și a sufletelor, prin pocăință și rugăciune, întăriți în fapte bune și uniți cu Hristos.
Biserica 'Adormirea Maicii Domnului' a fost ridicată cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, între anii 1999 și 2002, prin râvna și jertfelnicia enoriașilor Parohiei Timișoara - Calea Aradului și prin strădania pr. paroh Iosif Hânda. Proiectul lăcașului de cult a fost realizat de arhitectul Grigorie Filimon și de inginerul Emil Olteanu și respectă întru totul rigorile canonului bizantin.
Târnosirea bisericii a avut loc în anul 2002 și a fost săvârșită de Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, la acea vreme Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.
Pictarea bisericii a fost începută în anul 2005 de pictorul Mădălina Arhirii, iar apoi a fost continuată și finalizată de pictorul Ludovic Sosnac în anul 2010. Slujba de binecuvântare a acesteia a fost oficiată de Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, în același an.
Parohia Timișoara - Calea Aradului cuprinde 2.600 de familii cu 7.500 de credincioși și are ca slujitori pe pr. Iosif Hânda, Daniel Dumi Pop, diac. Ioan Radu și diac. Flavius Unc.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6622, Ultimul acces: 2020-09-25 09:43:36


Nr. vizualizări:6652
Data ultimei vizualizări:2020-09-25 09:43:36
Data actualizare:2019-04-12 11:06:39
Data încărcării:2008-01-06 03:52:01
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:11
Fotografi:Nelu_Pozaru: 7, Bela Knevel: 1, Flavius Pătruți: 1, Basilica.ro: 1, internet: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-05-05
Aparat: BenQ Corporation DC C125X series
Contor: 207

Vedere din față
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2011-06-13
Contor: 129

Vedere de ansamblu
Foto: internet

Data: 2011-04-07
Contor: 142

Vedere din față
Foto: Basilica.ro

Data: 2005-03-25
Aparat: Samsung Techwin co., Ltd. Digimax A402
Contor: 100

Vedere de ansamblu
Foto: Flavius Pătruți

Data: 2012-07-26
Contor: 75

Vedere din lateral
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2012-10-04
Contor: 45

Turle
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2012-11-06
Contor: 45

Vedere de noapte
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2016-02-23
Contor: 20

Vedere de noapte
Foto: Bela Knevel

Data: 2012-11-06
Contor: 33

Vedere de noapte
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2012-11-06
Contor: 27

Vedere de noapte
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2012-11-06
Contor: 33

Vedere de noapte
Foto: Nelu_Pozaru