Targu Jiu :: Biserica Sf. Imparati - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Împărați
Târgu Jiu
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Târgu Jiu
Județ:Gorj
Adresa:strada Victoriei
Cod poștal:210191
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.mitropoliaolteniei.ro, www.targuJiu.ro, www.cjGorj.ro, www.prefecturaGorj.ro
Hram:Sf. Împ. Constantin și Elena
Detalii:Construită în jur de 1876
Biserica prezinta un plan tip nava cu altarul decrosat,
Știri despre biserică:

»  Credincioșii din Târgu Jiu și-au cinstit ocrotirii orașului: Sfinții Împărați Constantin și Elena (2018-05-23)

 Închide 

Credincioșii din Târgu Jiu și-au cinstit ocrotirii orașului: Sfinții Împărați Constantin și Elena

[2018-05-23]
de Florin Nicolaie

La împlinirea a 612 ani de la atestarea istorică a Târgu Jiului, cetățenii și-au cinstit ocrotitorii spirituali ai orașului, pe Sfinții Împărați Constantin și Elena, printr-o serie de manifestări.
Duminică, 20 mai, a fost organizată o procesiune pe străzile orașului la care au participat aproximativ o mie de persoane.
În ziua prăznuirii Sfinților Împărați Constantin și Elena, Mitropolitul Irineu al Oltenie a oficiat Sfânta Liturghie la biserica închinată acestor sfinți din centrul orașului Târgu Jiu.
În omilia sa, Mitropolitul Irineu a vorbit despre la rolul Sfinților Împărați în viața Bisericii Ortodoxe.
Părintele Mitropolit a spus că Sfântul Împărat Constantin „a dat libertate credinței creștine, a încurajat și sprijinit ridicarea de noi locașuri de rugăciune și a unit Biserica în fața ereziei lui Arie, organizând Sinodul I Ecumenic”.
„La rândul ei, Sfânta Elena s-a comportat ca o adevărată mamă pentru credincioșii creștini ai acelor vremuri. Pe săraci și bolnavi i-a ajutat, pe cei triști și deznădăjduiți i-a îmbărbătat chemându-i în Biserica lui Hristos”, a adăugat Mitropolitul Olteniei.
Vorbind apoi despre cultul Sfinților, Mitropolitul Irineu a evidențiat c㠄noi cei vii suntem în comuniune cu cei care au trecut la Domnul și cei care au avut o viață aleas㔠iar în acest sens „Sfinții sunt mijlocitori pentru noi dacă îi prețuim și îi cinstim cum se cuvine”.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a mulțumit părintelui protoiereu Ionuț Câmpeanu, slujitor la Biserica Sfinții Împărați, pentru buna organizare a acestui moment de sărbătoare a orașului Târgu-Jiu.
Totodată, mulțumirile s-au adresat și oficialităților județene, implicate în viața spirituală și bisericească a orașului, dar și credincioșilor care au venit la Sfânta Liturghie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 797, Ultimul acces: 2020-06-06 14:04:58

»  Sărbătoarea Sfinților Împărați la Târgu Jiu. Locuitorii orașului și-au cinstit ocrotitorii (2017-05-22)

 Închide 

Sărbătoarea Sfinților Împărați la Târgu Jiu. Locuitorii orașului și-au cinstit ocrotitorii

[2017-05-22]
de Andrei Pau

Municipiul Târgu Jiu a găzduit în perioada 15 – 21 mai 2017 cea de a XVII-a ediție a Zilelor orașului, manifestare ce a avut în centru praznicul Sfinților Împărați Constantin și Elena, ocrotitorii spirituali ai localității, a precizat părintele Gheorghe Cioiu.
Evenimentul a debutat sâmbătă seara cu oficierea Vecerniei unită cu Litia, la Biserica închinată Sfinților Constantin și Elena. A urmat, de la ora 21.00, o procesiune cu icoana Sfinților Împărați. La manifestare au participat sute de credincioși însoțiți de peste 100 de preoți din protoieriile Târgu Jiu Nord și Târgu Jiu Sud.
Printre participanți s-au aflat și tineri, membri ai filialei Sfântul Cuvios Irodion de la Lainci a Asociației Studenților Creștini Ortodocși din România, dar și reprezentanți ai autorităților publice locale și județene.
Procesiunea religioasă a făcut parte din complexul de manifestări dedicate Zilelor municipiului Tîrgu Jiu.
În ziua hramului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a oficiat duminică, 21 mai 2017, Sfânta Liturghie la Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena din localitate.
La final, Mitropolitul Olteniei a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat importanța sărbătorii pentru poporul român.
Sfinții Împărați Constantin și Elena au fost chemați nu de oameni, ci de Dumnezeu la credința creștină pe care au îmbogățit-o prin faptele lor. La noi, la românii, Sfinții Constantin și Elena se bucură de o evlavie foarte mare, mai ales că ei se trag din neamul daco roman. De aceea, multe biserici și cetăți îi au ocrotitori, precum biserica dumneavoastră și orașul Târgu Jiu, a spus IPS Irineu.
Manifestările din acest an au marcat împlinirea a 611 ani de la prima atestare documentară a localității Târgu Jiu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 971, Ultimul acces: 2020-06-06 14:04:58

»  Mitropolitul Olteniei a slujit la Tg. Jiu și la Mănăstirea „Dealu Mare” din jud. Gorj (2016-05-23)

 Închide 

Mitropolitul Olteniei a slujit la Tg. Jiu și la Mănăstirea „Dealu Mare” din jud. Gorj

[2016-05-23]
de Iulian Dumitrascu

Bis Sf ImparatiTg Jiu, 21 mai 2016
Sâmbătă, 21 mai 2016, la Sărbătoarea Sfinților Mari Împărați, întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoți, a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica Sfinții Împărați din Tg. Jiu, pentru a sublinia că primul împărat creștin din istorie și mama sa Elena au fost și constituie modele pentru viața noastră.
Duminică, 22 mai 2016, Mitropolitul Olteniei a săvârșit Sfânta Liturghie și a oficiat în altarul de vară slujba de resfințire a Bisericii Mănăstirii Dealu Mare (Borăscu), cu hramurile: Adormirea Maicii Domnului, Sf. Împărați Constantin și Elena și Sf. Simeon Stâlpnicul, după cum ne-a precizat Profesor Vasile Gogonea.
Cu acest prilej, diaconul Nicola Alin Constantin a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Homoșteni, Dolj, ipodiaconul Ioan a fost hirotonit diacon. Pentru împlinirea cu cinste a îndatoririlor monahale în fruntea obștii de maici truditoare, Maica Stareță Pahomia Pascu a fost ridicată la rangul de iconom stavrofor.
În cuvântul său, ierarhul a evidențiat înțelesurile duhovnicești ale textului biblic citit în Duminica a IV-a după Paști.
„La Sfânta Liturghie, am ascultat Sfânta Evanghelie care ne istorisește despre vindecarea unui slăbănog de 38 de ani. Asemenea vindecări se petreceau în Vechiul Testament, căci Dumnezeu n-a părăsit niciodată lumea. A purtat de grijă oamenilor bolnavi, slabi, neputincioși, localizați în diferite chipuri și în diferite timpuri. Boala este, cum ne învață Sfânta Scriptură, consecința, urmarea păcatului! Dacă omul n-ar fi căzut în greșeală, nici nu s-ar fi îmbolnăvit! Boala este un efect al acestei «călcări» a Legii Lui Dumnezeu, și odată cu această încălcare a intrat în firea noastră, în sufletul și în trupul nostru această slăbiciune, această neputință, care a afectat profund viața omului în așa fel încât, datorită păcatului, a venit și moartea!
Căci, plata păcatului, ne învață Sfânta Scriptură, este moartea! Așadar, păcatul a intrat în viața omului și i-a produs atâta stricăciune, încât viața sa, care a fost rânduită de Dumnezeu să fie binecuvântare, a devenit o suferință, o durere și chiar un blestem pentru om. Ei, bine, omul din Evanghelia de astăzi, cum ne spune Ioan Evanghelistul, suferea de o boală cumplită, o paralizie, iar această suferință, cum spuneam în finalul Sfintei Evanghelii de astăzi, era produsă de păcat”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1232, Ultimul acces: 2020-06-06 14:04:58

»  Credincioșii din Târgu Jiu își sărbătoresc ocrotitorii spirituali (2015-05-20)

 Închide 

Credincioșii din Târgu Jiu își sărbătoresc ocrotitorii spirituali

[2015-05-20]
Locuitorii urbei de pe Jiu au bucuria să-și cinstească anul acesta ocrotitorii spirituali, Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena, în ziua unui alt mare praznic împărătesc: Înălțarea Domnului, când se săvârșește și pomenirea tuturor eroilor neamului. După cum ne-a precizat părintele Ionuț Câmpeanu, protoiereu al Protoieriei Târgu Jiu Sud, momentele liturgice dedicate evenimentului vor respecta tradiția îndătinată aici în ultimii ani. Astfel, miercuri 20 mai, după slujba Vecerniei cu Litie săvârșită de la ora 19.00, la Biserica “Sfinții Împărați”, la ora 21, se va porni într-o procesiune cu icoana Sfinților Ocrotitori pe străzile centrale ale orașului.
A doua zi, după cum aflăm de la Pr. Gheorghe Cioiu, în ziua de cinstire a celor două mari praznice, Sfânta Liturghie va fi săvârșită în Biserica închinată Sfinților Împărați Constantin și mama sa Elena, de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Slujbele religioase sunt săvârșite în atmosfera generală de sărbătoare prilejuită de Zilele municipiului Târgu Jiu care sunt marcate și anul acesta prin manifestări religioase și cultural-artistice, întru cinstirea Sfintilor Împărați, în perioada 16 – 24 mai.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1622, Ultimul acces: 2020-06-06 14:04:58

»  Biserica Sfinții Împărați din Târgu Jiu va fi resfințită (2014-06-13)

 Închide 

Biserica Sfinții Împărați din Târgu Jiu va fi resfințită

[2014-06-13]
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, va resfinți duminică, 15 iunie 2014, Biserica “Sfinții Împărați Constantin și Elena” din municipiul Târgu Jiu. După cum a precizat părintele protopop Ionel Câmpeanu de la Protoieria Târgu Jiu Sud, evenimentul încununează eforturile depuse în ultimii trei ani pentru consolidarea și renovarea sfântului lăcaș. Lucrările au fost executate cu sprijinul autorităților publice locale, Primăria Târgu Jiu și Consiliul Județean Gorj, precum și a credincioșilor din Parohia “Sfinții Împărați”. Persoanele care s-au implicat în mod deosebit în realizarea acestei sfinte lucrări vor primi duminică, din partea Mitropoliei Olteniei, gramate chiriarhale de mulțumire și apreciere.
Biserica din Târgu Jiu, închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena, veritabil monument de arhitectură, a fost ridicată în perioada anilor 1864-1874, pe locul unei vechi biserici din lemn, fiind sfințită în anul 1875 de către Episcopul Atanasie al Râmnicului Noul Severin.
(Articol realizat de Diacon Gheorghe Cioiu)

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1774, Ultimul acces: 2020-06-06 14:04:58

»  Credincioșii din Târgu Jiu și-au sărbătorit ocrotitorii spirituali (2013-05-21)

 Închide 

Credincioșii din Târgu Jiu și-au sărbătorit ocrotitorii spirituali

[2013-05-21]
Credinciosii din municipiul Târgu Jiu și-au cinstit astazi, 21 mai, ocrotitorii spirituali, Sfintii Impărati Constantin și Elena. Bucuria sărbătorii a fost întregită de prezența în mijlocul lor a Inalt Preasfintitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, care a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica “Sfinții Împărați” din municipiu, în sobor de preoți și diaconi, după cum ne-a precizat Gheorghe Cioiu.
Manifestările dedicate ocrotitorilor spirituali ai urbei de pe Jiu au început încă de luni seara, odată cu startul dat serbării Zilele municipiului Târgu Jiu, când, după slujba Vecerniei, a avut loc o procesiune religioasă cu icoana Sfinților Constantin și Elena, la care au participat peste o mie de credincioși, însoțiți de circa 150 de preoți, veniți din toate zonele județului Gorj. Procesiunea a avut loc pe traseul: Biserica „Sfinții Împărați”- Bulevardul Republicii – Bulevardul Constantin Brâncuși, cu oprire in Piața Prefecturii, unde a fost rostită o rugăciune – str. Victoriei – Biserica „Sfinții Împărați.”
‘Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt apărătorii dreptei credințe, precum și mijlocitorii noștri în fața tronului ceresc’ a spus Inalt Preasfintitul Irineu in cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii. Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit a subliniat, de asemenea, faptul că, “într-o epoca a persecuțiilor împotriva creștinilor, Sfântul Constantin a înțeles că semnul Sfintei Cruci și Credința cea nouă propovăduită de Mântuitorul Iisus Hristos sunt lucrurile care lipsesc, care sunt necesare Imperiului Roman și întregii omeniri. În acest context, Sfântul Constantin a dat libertate creștinilor, el fiind chemat de Dumnezeu și nu de oameni pentru această misiune sfântă, precum a fost chemat și Sfântul Apostol Pavel pe drumul Damascului, unul, spre a fi învățător neamurilor, iar altul, spre a fi împărat care să așeze un imperiu creștin fundamentat pe Cuvântul Mântuitorului Iisus și poruncile evanghelice, el rămânând în memoria istoriei ca un exemplu pentru toți împărații și conducătorii creștini, până la sfârșitul veacurilor”, a spus IPS Irineu.
Biserica din Târgu Jiu, închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena, veritabil monument de arhitectură, a fost ridicată în perioada anilor 1864 – 1874, pe locul unei vechi biserici din lemn, fiind sfințită în anul 1875 de către episcopul Atanasie al Râmnicului Noul Severin. În decursul anilor, sfântul locaș a cunoscut mai multe lucrări de renovare și restaurare, ultima fiind efectuată în anul 2002.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2078, Ultimul acces: 2020-06-06 14:04:58


Nr. vizualizări:2594
Data ultimei vizualizări:2020-06-06 14:04:58
Data actualizare:2006-08-29 09:43:24
Data încărcării:2006-08-29 09:43:24
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:2
Fotografi:Basilica.ro: 1, HistoryGorj.wordpress.com: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-01-23
Contor: 48

Vedere din față
Foto: HistoryGorj.wordpress.com

Data: 2014-06-30
Contor: 26

Vedere din față
Foto: Basilica.ro