Targu Mures :: Biserica Greco-Catolica Tudor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Greco-Catolică Tudor
Târgu Mureș
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Târgu Mureș
Județ:Mureș
Adresa:strada Armoniei nr. 29a, cartier Tudor
Cod poștal:540477
Telefon :0265... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:www.bru.ro/blaj/, www.TirguMures.ro, www.CJmures.ro, www.prefecturaMS.ro
Preot:Ioan Fărcaș
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Detalii:Construită în 1998.
Alte informații:Parohia nr. IV
Știri despre biserică:

»  20 de ani de la sfințirea bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Târgu Mureș (2018-08-22)

 Închide 

20 de ani de la sfințirea bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Târgu Mureș

[2018-08-22]
20 de ani de la sfințirea bisericii
Duminică, 19 august 2018, a fost sărbătoare în parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Târgu Mureș, prilejuită de aniversarea a 20 de ani de la sfințirea bisericii. Sărbătoarea a început cu primirea călduroasă, făcută de credincioși, preoți și un grup de copii, a Preasfințitului Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, aflat în prima vizită pastorală la Târgu Mureș. Impresionat de inocența copiilor și emoția momentului, Preasfinția Sa a subliniat importanța sărbătoririi bisericii noastre amintindu-ne c㠄fiecare lăcaș de cult este un simbol al lăcașului din sufletul nostru, pe care trebuie să îl edificăm în fiecare zi”.

Sfânta Liturghie Arhierească a început la ora 10,00 și a fost celebrată de către Preasfințitul Claudiu. Au concelebrat părintele paroh Ioan Fărcaș, părintele protopop Dan Fodor și alți șase preoți invitați la sărbătoare. Vorbind despre evanghelia duminicii (a Tânărului bogat), Ierarhul a subliniat importanța consacrării locurilor, lucrurilor, dar mai ales consacrarea noastră personală lui Dumnezeu, bucuria de a fi cu Dumnezeu, bucuria de a fi fiu al lui Dumnezeu. Alegerea este a fiecăruia în parte: alegem bucuria și pacea de a fi cu Cristos sau ne îndepărtăm, triști, asemeni tânărului din evanghelia de azi. „Avem totul la poarta sufletului nostru, toate darurile, toate bogățiile, tot ce avem nevoie pentru a fi fericiți în această lume și pentru a moșteni împărăția cerurilor. Totul se rezumă la libertatea noastră: vom deschide sau nu ușa lui Dumnezeu.”
În continuare, părintele paroh a prezentat, cu emoție și bucurie, un bilanț istoric al celor 20 de ani de la sfințirea bisericii și de activitate a parohiei, în logica aducerii aminte și a mulțumirii ce se cuvine a o adresa lui Dumnezeu: „Adu-ți aminte de tot drumul pe care te-a călăuzit Domnul Dumnezeul tău în timpul acestor patruzeci de ani (Deut 8,2).” Au fost evocate, în primul rând meritele celor care au inițiat construcția acestei biserici: părintele Petru Moldovan, părintele Liviu Chifor și grupul de curatori și credincioși precum și al celor care au continuat edificarea acestui lăcaș, numit de către târg-mureșeni „Inimă în inima orașului”. Dar cea mai importantă este comunitatea credincioșilor care trăiește aici împreună cu Dumnezeu, prin participarea la Liturghia zilnică, participarea la activitățile organizației Reuniunea Mariană, ale Asociației Rozariului Viu. Au fost amintite și s-a adus mulțumire corului bisericii, celor care ajută la activitatea de catehizare a copiilor, de întreținere și înfrumusețare a bisericii.
La sfârșitul celebrării liturgice, a fost adusă mulțumire lui Dumnezeu și Sfintei Fecioare Maria, pentru toate darurile si ajutorul în drumul spre Cristos. A fost adresat, de către părintele paroh, cuvântul de mulțumire pentru prezența la sărbătoarea parohiei a Preasfințitului Claudiu: „Vă suntem profund recunoscători că ați venit în casa noastră la această zi aniversară, că ne-ați însoțit cu rugăciunea și binecuvântarea de care avem mare nevoie pentru a ne sfinți și a ne mântui sufletele noastre și spre binele întregii biserici”. (pr. Ioan Fărcaș pentru BRU.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1997, Ultimul acces: 2020-09-21 06:57:26

»  A doua conferință dedicată Unirii în parohia AMD din Târgu Mureș (2018-02-19)

 Închide 

A doua conferință dedicată Unirii în parohia AMD din Târgu Mureș

[2018-02-19]
Conferință pe temă istorică
La aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918, în parohia greco-catolic㠄Adormirea Maicii Domnului” din Târgu Mureș sunt organizate conferințe lunare la care sunt invitați credincioșii parohiei și toți cei interesați de istoria marelui eveniment al neamului românesc. Prima a avut loc la 28 ianuarie, fiind ținută de prof. Potămaș Dimitrie, pe tema „Biserica Română Unită și Unirea din 1 Decembrie 1918 „. A doua conferință a avut loc la 18 februarie 2018 și a fost ținută de prof. univer. dr. Cornel Sigmirean, președintele Senatului Universității „Petru Maior” Târgu-Mureș, pe tema

„Conștiința latinității și nașterea națiunii române”.
În deschiderea prezentării, citim pe pagina Facebook a parohiei, vorbitorul a menționat că potrivit opiniei majorității istoricilor, națiunea a apărut odată cu epoca luminilor. Filosoful german Johann Gottried Herder, căruia i se atribuie paternitatea noțiunii de naționalism cultural, considera c㠄legăturile culturale care uneau membrii unei națiuni într-un întreg relaționism nu erau lucruri sau vestigii impuse de mai sus, ci energii vii emanate din interior, înțelesuri și sentimente împărtășite care, în timp, formează sufletul colectiv al unei națiuni”. Prin urmare, națiunea are un trecut, are o istorie.
Au fost trecute în revistă câteva dintre semnificațiile principale ale Unirii Transilvaniei cu România. Unirea religioasă de la 1700 a deschis tinerilor români șansa asimilării culturii latine. În școlile catolice, învățații Școlii Ardelene au descoperit latinitatea, cercetând istoria limbii și a neamului lor au putut crea fundamentele ideii de națiune română, dincolo de factorul confesional. Întreaga operă a învățaților teologi ai Școlii Ardelene a reprezentat fundamentul ideologic al națiunii române moderne. Șincai, prin scrierea primei istorii a tuturor românilor, poate fi considerat un profet, cum spunea Al. Papiu Ilarian. Pentru marele istoric A. D. Xenopol, autorul Hronicii este „nemuritorul întemeietor al istoriografiei române”, un om „fenomenal”, „o adevărată minune”. Lucian Blaga, care și-a scris opera despre Școala Ardeleană într-un regim de cenzură ideologică, considera că în opera lui Șincai a palpitat „conștiința națională”, sporită de „perspectiva romanității”. Astfel, Gheorghe Șincai, prin opera sa, poate fi considerat un precursor al unității naționale, iar viața lui, un model al jertfei pentru națiune.
Șincai arată originea romană a românilor, aduși în Dacia de Traian, consemnând că ei se întind în Țara Românească, Moldavia, Transilvania, Maramureș, Ungaria, până la Tisa, Silvania, Banat, Cuțo-Valachia, Basarabia. Cu toate că a fost greco-catolic, el nu a vrut ca deosebirile religioase dintre români să le afecteze unitatea, anticipând nașterea națiunii moderne, în care primează conștiința națională, peste cea confesională. Astfel, scrie despre românii din Balcani, afectat că grecii și-au legitimat istoria cu gloria Bizanțului, care, de fapt, le aparținea romanilor. Combate pretențiile ungurilor și polonezilor la stăpânirea țărilor române, „fala goală a polonilor și nebuneasca și deșarta mândrie a ungurilor”, care au profitat de „sfada” dintre români. Solidar cu suferințele românilor, Șincai este mândru de faptele lor de glorie. Dar, în contextul politic de atunci, el crede în renașterea românilor, în reașezarea celor din Transilvania în drepturile lor.
Atât Gheorghe Șincai, cât și Samuil Micu și Petru Maior, au scris în anii când în Europa, sub influența evenimentelor generate de Revoluția franceză și de Războaiele napoleoniene, s-au născut națiunile moderne. Elitele culturale ale popoarelor Europei, subliniau faptul că fiecare națiune își are proprii eroi, are o istorie, prezentul aflându-se într-o strânsă legătură cu trecutul și că fiecare națiune are o limbă proprie. Astfel, începând cu învățații Școlii Ardelene și continuând cu istoricii și filologii secolului al XIX-lea, în cultura română s-au scris numeroase sinteze de istorie, menite a contribui la cunoașterea trecutului, ca răspuns la contestările și controversele care s-au născut în legătură cu trecutul românilor. Pentru români, reperul a fost originea romană a poporului și latinitatea limbii române, de aici și insistența cu care au cerut introducerea alfabetului latin și renunțarea la cel slavon, nepotrivit pentru o limbă latină cum era limba română.
În încheierea prelegerii, prof. Cornel Sigmirean a subliniat rolul pe care intelectualii transilvăneni, fii ai Bisericii Greco-Catolice l-au avut în pregătirea și realizarea Unirii Transilvaniei cu România. Despre activitatea acestora a fost promisă o nouă conferință în lunile ce urmează. Materialul de pe pagina Facebook a parohiei se încheie cu exprimarea recunoștinței față de vorbitor, apreciindu-se „lecția de istorie adevărată ținută astăzi în biserica noastră”.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 2327, Ultimul acces: 2020-09-21 06:57:26

»  Slujire arhierească la Târgu Mureș în prima Duminică din Post (2017-03-07)

 Închide 

Slujire arhierească la Târgu Mureș în prima Duminică din Post

[2017-03-07]
Vizită a PS Virgil Bercea
07.03.2017, Oradea (Catholica) - În prima Duminica din Postul Mare, Preasfinția Sa Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic de Oradea, a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în parohia IV din Târgu Mureș, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, unde a avut loc slujba de pomenire și comemorarea pr. Petru Moldovan, la cei 20 de ani de la trecerea în Casa Tatălui. Preasfinția Sa Virgil a fost întâmpinat în curtea bisericii de către copilașii parohiei, alături de soborul de preoți și parohul bisericii, pr. Ioan Fărcaș, care a adresat un cuvânt de bun venit Ierarhului.
„Mă adresez Preasfinției Voastre părinte Virgil, și vă spun: Bine ați venit la noi la Târgu Mureș. Ați venit pe urmele vrednicilor înaintași și păstori ai Bisericii noastre Greco-Catolice care au avut în inimă orașul Târgu Mureș: Înalt Preasfinția Sa Mitropolitul Vasile Suciu, care dorea să înființeze o Episcopie Greco-Catolică sediul aici, la Târgu Mureș; Înalt Preasfinția Sa Mitropolitul Alexandru Nicolescu, care a sfințit Catedrala mică a Bunei Vestiri, la 8 septembrie 1936; Preasfinția Sa Ioan Suciu, ‘Episcopul tineretului’, care prin predicile sale și exercițiile spirituale a consolidat credința mureșenilor; Cardinalul Alexandru Todea, un martir al credinței și un far de lumină, a fost trup și suflet pentru cei de pe aceste meleaguri, în cea mai grea perioadă din istoria Bisericii noastre; Cardinalul Lucian Mureșan, care a binecuvântat piatra de temelie la 24 martie 1996, iar apoi a sfințit biserica la 16 august 1998; și iată acum Preasfinția Voastră, urmându-le acestor sfinți ai Bisericii noastre, veniți și ne mângâiați sufletele”.
La sfârșitul Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba parastasului pentru pr. Petru Moldovan, la cei 20 de ani de la trecerea la cele veșnice. Pr. Petru Moldovan s-a născut la 6 aprilie 1931, în Dumbrăvioara, nu departe de Târgu Mureș, fiind al treilea copil al lui Petru și Carolina Moldovan. Școala primară și cea gimnazială le-a făcut la Dumbrăvioara și Ernei. Liceul l-a început la Școala Normală din Târgu Mureș, care a fost desființată la scurtă vreme, fiind nevoit să se transfere la Liceul Comercial din Târgu Mureș, pe care l-a terminat în anul 1951.
A urmat cursurile Facultății de Teologie în clandestinitate, fiind hirotonit preot la 29 iunie 1988, de Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel, de către Cardinalul Alexandru Todea, care spunea atunci: „Hirotonirea lui Petru Moldovan este un dar de la Dumnezeu făcut Bisericii noastre pentru aceste timpuri. Iar aici este semnul unei vocații adevărate, am văzut dorul aprins și o dragoste de a sluji lui Dumnezeu și de a-l dărui pe Dumnezeu și altor credincioși!” A slujit ca preot în parohiile Târgu Mureș, Sărmaș, Balda, Budești, Cătina Visuia, Șăulia, vestind tuturor Cuvântul lui Dumnezeu cu dragoste de părinte. Personalitatea pr. Petru Moldovan a fost conturată după slujba parastasului de către pr. protopop Dan Fodor, pr. paroh Ioan Fărcaș, pr. conf. dr. Ioan Mitrofan, prof. Dimitrie Poptămaș, istoric, și prof. dr. Virgil Oșan. (Biroul de presă al Episcopiei de Oradea, Eugen Ivuț)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 2960, Ultimul acces: 2020-09-21 06:57:26


Nr. vizualizări:8340
Data ultimei vizualizări:2020-09-21 06:57:26
Data actualizare:2020-03-20 17:21:35
Data încărcării:2006-08-29 08:31:05
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:18
Fotografi:Alexandru Losonczy: 12, Nelu_Pozaru: 4, Dan Deva: 2

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2010-08-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 478

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2012-07-19
Contor: 123

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2010-08-20
Contor: 157

Vedere de ansamblu
Foto: Dan Deva

Data: 2010-08-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 96

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2012-07-19
Contor: 129

Vedere din lateral
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2010-08-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 77

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2012-07-19
Contor: 61

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2010-08-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 90

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-08-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 63

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-08-19
Aparat: Nokia 1234
Contor: 118

Vedere din spate
Foto: Dan Deva

Data: 2012-07-19
Contor: 39

Vedere din spate
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2010-08-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 39

Vedere parțială
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-08-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 66

Nava
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-08-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 42

Turnul
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-08-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 45

Turnul
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-08-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 74

Intrarea
Foto: Alexandru Losonczy


Setul de Fotografii 2