Augustin :: Biserica Sf. Nicolae - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Nicolae
Augustin
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Augustin
Comună:Augustin
Județ:Brașov
Adresa:strada Principala, nr. 277
Cod poștal:507151
Persoană de contact :pr. Antonio Cristian Aroneasa
Telefon :0761... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:mitropolia-ardealului.ro, www.primariaAugustin.ro, www.judBrasov.ro, bv.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Antonio Cristian Aroneasa
Hram:Sf. Nicolae
Detalii:Comuna Augustin (în maghiară Ágostonfalva, în traducere Satul lui Augustin) se află pe DC34 între localitățile Apața și Racoș, pe malul râului Olt, cu acces la calea ferată dinspre Brașov înspre Sighișoara. Comuna este compusă dintr-un singur sat, cu același nume.
În 2004, satul Augustin s-a desprins de comuna Ormeniș, devenind comună de sine stătătoare.
În anul 1992, satul (pe atunci) avea 1. 075 de locuitori. La 1 iulie 2007 se estima că în comună se aflau 1662 locuitori stabili.
La aproximativ 3 km de Augustin, înspre Racoș, la confluența văii Carhaga cu valea Chioveșului, se găsește o rezervație naturală conținând un punct fosilifer. Tot în apropierea Augustinului se regăsește o baltă cu nuferi albi, pe un meandru părăsit al Oltului.
După Augustin, Oltul cotește înspre vest și intră în defileul Racoș. Descriind această etapă a cursului, Geo Bogza nota: „valea se gâtuie brusc, lumina zilei se întunecă iar pereții munților pătrund în apele Oltului, adânc, asemenea unor pinteni. Surprinse și nemaiputând să se apere în nici un fel, ele trec prin strâmtoare groaznic și îndelung sfâșiate”
În satul Augustin se ține un târg tradițional anual, în ultima sâmbătă și duminică din august, iar la începutul lui septembrie sunt sărbătorite Zilele comunei.
Localitatea Augustin este atestată documentar din anul 1679, dar dovezile arheologice împing existența localității cu mult timp în urmă. S-a descoperit și un tezaur de circa 300 de monede, datând dinaintea anului 31 î. C.
Biserica din comuna Augustin, cu hramul Sfântului Nicolae făcătorul de minuni, a fost construită în anul 1773. Înseamnă că locuitorii de aici nu au avut biserică în satul lor dingtr-un motiv simplu: existența mănăstirii, la nici 2 km de sat, ceea ce a făcut ca mănăstirea să țină loc și de biserică parohială. Mănăstirea de la Augustin este distrusă, odată cu venirea generalului Bukow în Transilvania care distruge un număr de peste 150 de mănăstiri și biserici. Așa se explică ctitorirea bisericii parohiale din Augustin la anul 1773. Mai mulgt, în biserică, pe iconostas, icoanele Mântuitorului și a Maicii Domnului se pare că provin de la mănăstirea distrusă de Bukow, iar despre icoana Maicii Domnului se spune că a salvat în chip minunat viața starețului de atunci făcând ca glontele tras de un soldat să ricoșeze, din icoană, în soldatul respectiv.
Deși cu o vechime de aproape 2 secole jumătate, biserica Sfântul Nicolae din Augustin se află într-o stare care necesită ample reparații, atât în exterior cât și în interior.
Toți cei care vor să își exprime intenția de a contribui la refacerea acestei biserici, într-o formă concretă, o pot face folosind contul parohiei, deschis la BCR: RO84RNCB0059008579910001.
Nr. vizualizări:10172
Data ultimei vizualizări:2024-06-15 10:27:39
Data ultimei actualizări:2016-03-24 09:27:39
Data încărcării pe sit:2010-05-08 00:12:27
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-09-23
Aparat: NIKON E8800
Contor: 255

Vedere generala
Foto: Constantin Banciu