Ploiesti :: Biserica Sf. Haralambie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Haralambie
Ploiești
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Ploiești
Județ:Prahova
Adresa:strada Mărășești nr. 65
Cod poștal:100051
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.ploiesti.ro, www.cjPH.ro, www.prefecturaPrahova.ro
Hram:Sf. Haralambie, Sf. Mc Visarion
Detalii:Asemănător multor altor lăcașe vechi, Biserica Sfântul Haralambie a trecut prin faza unei construcții anterioare, din lemn, datând din 1814-1815. Informații despre actuala biserică sunt mult mai numeroase. Începută în 1875, construcția a fost închieată în anul 1879, când s-a sfințit și i s-a adăugat și hramul "Sf. Mucenic Visarion". Pisania bisericii imortalizeaza numele ctitorilor epitropi: "Această Sf. Biserică cu hramul Sf. Haralambie și Sf. Visarion s-a clădit din temelie în anul 1875, în zilele Prea Înaltatului Domn Carol l și Preasfințitulului Mitropolit Primat Calinic, prin ajutorul enoriașilor și altor pioși creștini, prin stăruința epitropilor: Neagu Niță, Mihai Petrescu, Niță Stănica și a preoților Chiriac P. Dobrescu și Nicolae Popescu și s-a sfințit în anul 1879. "
În curgerea vremii, au fost necesare reparații: în 1899, în 1902, cînd s-a reparat turla cea mare, precum și în 1923 și 1925, ultimile intervenții au fost determinate si de faptul incredibil, dar adevărat, în timpul primului razboi mondial, biserica fusese "foarte ruinată, căci dușmanii o transformase[ra] în lagăr de prizioneri". Dar cele mai ample lucrări de restaurare, forma actuală, s-au efectuat în anii 1931-1932, pe baza proiectelor întocmite de talentatul arhitect Toma T. Socolescu.
Sursa: Bisericile din Ploiesti, autori C. Trestioreanu, Gh. Marinica editura Mileniul III, 2003.
Știri despre biserică:

»  Biserica Parohiei „Sfântul Haralambie” din Ploiești și-a sărbătorit hramul (2016-02-10)

 Închide 

Biserica Parohiei „Sfântul Haralambie” din Ploiești și-a sărbătorit hramul

[2016-02-10]
În Biserica Ortodoxă este prăznuit miercuri, 10 februarie 2016, Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie, apărător de ciumă și de foamete. Fragmente de moaștele sale se găsesc și la noi în țară.
În această zi, biserica ParohieiSfântul Haralambie din Protopopiatul Ploiești Sud și-a sărbătorit hramul principal. Sfânta Liturghie a fost oficiată cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de slujitori format din Pr. Adrian Cosmin Matei, Protoiereu al Protopopiatului Ploiești Nord, Pr. Ion Dobre, parohul BisericiiSfântul Haralambie, dar și alți preoți din municipiul Ploiești și diaconi.
Sfântul Haralambie - un exemplu de slujire și de iubire a Mântuitorului Iisus Hristos
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt de învățătură după citirea Pericopei Evanghelice în care a vorbit despre viața Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie.
„Sfinții de altă dată ai Bisericii ne arată adevărata și frumoasa viețuire în Hristos. Unul dintre acești sfinți, chiar printre primii martiri din perioada de început a Bisericii, este Sfântul Haralambie. El este un exemplu de slujire și de iubire a Mântuitorului Iisus Hristos, iar dacă Mântuitorul a spus că mai mare dragoste nimeni nu are ca viața să și‑o pună pentru prietenii săi, vom înțelege că nimic nu este mai de preț, mai însemnat, în lumea aceasta, decât jertfirea propriei vieți pentru Domnul. Așa a făcut și Sfântul Haralambie. Nu a fost singurul martir al Bisericii. În perioada cea mai grea de persecuții pe care a traversat‑o Biserica au fost nenumărați martiri. Sfântul Haralambie este poate martirul cu viața cea mai înaintată. Izvoarele care ne‑au consemnat viața și pătimirea sa ne spun că a murit la 113 de ani, după ce slujise Biserica vreme de peste 80 de ani ca preot și apoi episcop”, a spus Preasfinția Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oferit rangul de iconom stavrofor Părintelui Ion Dobre, Parohul BisericiiSfântul Haralambie din Protopopiatul Ploiești Sud.
Fragmente de moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie în România
Capul Sfântului Haralambie se păstrează la MănăstireaSfântul Ștefan din Meteora. În România, fragmente de moaștele sale se păstrează în biserica Mănăstirii Miclăușeni din Iași, la Mănăstirea Râșca, la Catedrala episcopală din Galați, la bisericileSfântul Dumitru - Poștă,Sfinții Arhangheli - Oțelari,Sfântul Stelian - Lucaci din București.
Sfântul Mucenic Haralambie este cunoscut drept apărător de ciumă și de foamete, de aceea în Acatistul Sfântului se cântă: Bucură-te, izbăvitorule de ciumă și de foamete!.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2405, Ultimul acces: 2020-08-10 15:02:28


Nr. vizualizări:5287
Data ultimei vizualizări:2020-08-10 15:02:28
Data actualizare:2006-08-24 08:48:01
Data încărcării:2006-08-24 08:48:01
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:5
Fotografi:Manolescu Ioan: 2, Ioan C: 2, Voluntar: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-02-08
Contor: 273

Vedere de ansamblu
Foto: Voluntar

Data: 2010-02-26
Aparat: GENERAL IMAGING CO.   A950
Contor: 131

Vedere de ansamblu
Foto: Ioan C

Data: 2011-01-18
Aparat: Samsung Techwin <KENOX S730 / Samsung S730>
Contor: 139

Vedere din față
Foto: Manolescu Ioan

Data: 2011-01-18
Aparat: Samsung Techwin <KENOX S730 / Samsung S730>
Contor: 93

Intrarea
Foto: Manolescu Ioan

Data: 2010-02-26
Aparat: GENERAL IMAGING CO.   A950
Contor: 94

Turnul clopotniță
Foto: Ioan C