Miercurea-Ciuc :: Biserica Mileniului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Mileniului
Miercurea-Ciuc
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Miercurea-Ciuc (maghiara: Csíkszereda) (germana: Szeklerburg)
Județ:Harghita
Adresa:strada Kossuth Lajos nr. 38
Cod poștal:530140
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.ersekseg.ro, www.miercureaciuc.ro, judetulHarghita.ro, hr.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Adormirea Maicii Domnului, Sfinți Maghiari
Stil arhitectonic:Modern
Detalii:La începutul secolului XX, a apărut necesitatea construirii unei biserici mai încăpătoare în zonă. În anul 1914, pe când s-au adunat și banii, a izbucnit războiul mondial, urmat de al doilea, a venit stăpânirea străină și comunismul, iar dictatura nici nu a vrut să audă de construiri de biserici!
În 1981 chiar au vrut să pună mâna pe grădina bisericii, pe motiv că noua stradă pe acolo va trece, însă preotul aflând de această intenție, peste noapte a ridicat acolo o șură din scândură. La slujba de miruire din acel an au venit peste 5000 de credincioși, n-au încăput în biserică, numai în șură. Atunci a primit numele de Biserica de scândură, iar autoritățile au renunțat la ideea lor. În prezent biserica de scândură a fost mutată la poalele muntelui Harghita, a fost sfințită, și denumită Sfânta Kinga, iar pe locul rămas liber s-a construit înntre 2001 - 2003 Biserica milenară.
Piatra de temlie pusă în 4 august 2001, sfințită la 18 octombrie 2003 de arhiepiscopul Dr. Gyorgy Jakubini și episcopul Joszef Tamas.
Proiectată de arhitecții Makovecz Imre și Bogos Erno.
"Iată visul de secole a devenit realitate! Aici se înalță casa Domnului și a omului, ridicată prin eforturi de poporul secui să-i fie casa în viitorul înălțător. "
Alte informații:Biserica catolica Millennium se afla in zona centrala a orașului Miercurea Ciuc, langa Biserica Sfanta Cruce, monument istoric datand din 1758. Biserica Millennium a fost construita in anii 2001-20013, inițiator fiind parintele paroh Darvas-Kozma József, iar proiectant vestitul arhitect maghiar Makovecz Imre (1935 – 2011) , ajutat de arhitectul local Bogos ErnĂ”. Biserica are hramul Sfanta Maria și Sfinții Maghiari, aceștia prezenți pe acoperiș sub forma unor ingeri inaripați. Din aceasta cauza, biserica este alintata și cu numele de ”Biserica cu Ingeri”. Numele de ”Millennium” se refera la cei 1. 000 de ani care au trecut de la creștinarea poporului maghiar, cele doua turnuri laterale avand fiecare cate 5 cruci mari (a 100 de ani) . Corpul central al bisericii are forma de iurta mongola, tema biblica, dar și din patrimoniul cultural maghiar. Biserica este ornamentata cu elemente decorative folosite la vechile biserici. Acoperișul este incununat cu o cupola de sticla avand la colțuri cei patru arhangheli/ingeri (Mihail, Gavriil, Rafail și Uriil) care privesc in jos spre altarul bisericii mijlocind transmiterea harului divin. Interiorul Bisericii Miilenium este fabulos prin armonie, simplitate și caldura. Spațiul interior al bisericii este circular, ca un amfiteatru, avand in mijloc masa altarului. Alaturi este altarul sub forma unui stup, purtat de aripi. Statuia lui Iisus domina spațiul altarului, iar din ”ceruri” vegheaza cei patru arhangheli (ingeri) . Statuia lui Iisus, numita a ”Invierii” și cele ale ingerilor sunt realizate de sculptorul ciucan Nagy Ödön. Tema zborului (a inalțarii) se regasește aici in statuia lui Iisus, in altarul cu aripi, in jerbele de lemn și in ingerii de pe acoperiș.
Nr. vizualizări:14736
Data ultimei vizualizări:2025-03-19 05:19:04
Data ultimei actualizări:2017-10-04 09:01:32
Data încărcării pe sit:2006-08-22 11:21:51
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-07-23
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 818

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy