Borzesti :: Biserica lui Stefan - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica lui Ștefan
Borzești
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Borzești
Comună:Onești
Județ:Bacău
Adresa:strada Ștefan cel Mare
Cod poștal:601001
Persoană de contact :Solomon Ana
Telefon :0745... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.bisericaborzesti.ro
Adrese utile:www.protoieria-Onesti.ro
www.epr.ro
primaria.onesti.ro
www.csjBacau.ro
www.prefecturaBacau.ro
Preot:Cautiș Petrică
Hram:Adormirea Maicii Domnului,
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Ctitorie a lui Stefan cel Mare si a fiului sau Alexandru (1493 - 1494) . Edificiu de proportii monumentale cu plan dreptunghiular fara turla, boltit cu calote sferice dispuse în fila. Decoratia fatadelor rezulta din îmbinarea materialelor de constructie (piatra bruta si caramida) , din jocul de arcaturi oarbe si firide, din folosirea ceramicii smaltuite (discuri si caramizi) , din elementele de piatra profilata în stil gotic (soclu, ancadramente) . În perioada 1993-1994 s-au efectuat lucrari de consolidare-restaurare cu prilejul împlinirii a 500 de ani de la întemeiere iar în anul 2004 s-au încheiat lucrarile de pictura interioara în tehnica fresca realizate de pictorul Grigore Popescu.
În incinta bisericii functioneaza Muzeul de Cultura si Arta Religioasa, înfiintat în anul 1994, cu un patrimoniu cultural important: icoane, obiecte de cult si carti vechi religioase (secolele XVII-XIX) .
Alte informații:Biserica zidită de Ștefan cel Mare pe locul în care a fost ucis de tătari prietenul său. Interiorul bisericii a fost pictat până în iulie 2004 când s-au comemorat 500 de ani de la trecerea în eternitate a Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt.
500 de ani de la trecerea in Eternitate a Voievodului Stefan cel Mare si Sfânt. Joi, 1 iulie 2004, la Biserica din Borzești, ctitorie a lui Ștefan Vodă, mii de credincioși au venit să participe la manifestările culturale și religioase prilejuite de comemorarea a 500 de ani de la Apusul Soarelui Moldovei. La manifestare au fost prezenți Ministrul Culturii și Cultelor Răzvan Teodorescu, Mitropolitul Daniel al Moldovei și Bucovinei, Arhiereul Vicar Ioachim Băcăuanul, înalte fețe bisericești, reprezentanți ai autorităților locale și centrale. Dupa sfințirea picturilor din biserica înalțată de Ștefan Vodă, s-a oficiat Sfânta Liturghie. În final, cei ce s-au distins prin merite deosebite în organizarea acestor manifestări, au primit distincții din partea oficialităților. A urmat un moment artistic și un praznic oferit de Primăria Onești, participanții la slujbă primind în total peste 30. 000 de sarmale, pâine și vin.
Din pisanie: Io Ștefan voievod, din mila lui Dumnezeu, domn al țării Moldovei, și cu preaiubitul său fiu Alexandru, au zidit această casă, care este la Borzești pe Trotuș, a Adormirii Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, întru rugă sieși și întru amintirea (pomenirea) răposaților înaintașilor și părinților lor, și care s-a început a se zidi în anul 7001 (1493) , luna iulie 9 și s-a sfârșit în anul 7002 (1494) , iar al domniei lui anul al 30 și optulea curgător, luna octombrie 12. ”
Contul parohiei: RO94 BRTL RONCRT 0212970001
Cod Monument:BC-II-m-A-00797
Știri despre biserică:

»  Grupul Psaltic Filomelos va încânta auditoriul la Concertul de Gală al Proiectului „Muzica psaltică de la Mica la Marea Unire” (2018-11-20)

 Închide 

Grupul Psaltic Filomelos va încânta auditoriul la Concertul de Gală al Proiectului „Muzica psaltică de la Mica la Marea Unire”

[2018-11-20]
de Iulian Dumitrașcu

La Biblioteca Municipală din Borzești va avea loc joi, 22 noiembrie, de la ora 18:00, Concertul de Gală al proiectului „Muzica psaltică de la Mica la Marea Unire”, în interpretarea Corului Psaltic Filomelos de la Biserica Voievodală din Borzești.
Corul este condus de Prof. Paula Cautiș, sub îndrumarea artistică a Arhidiaconului Alexandru Grigoraș de la Catedrala Arhiepiscopal㠄Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman.
Proiect cultural și-a propus aducerea la lumină, în anul Centenarului Marii Uniri, a unor cântări psaltice compuse (sau traduse) în perioada celor două Uniri (1859-1918).
Evidențierea acestor piese prin traducerea textelor cu alfabet chirilic, precum și transpunerea acelor partituri într-o formă care să reprezinte un sprijin pentru cântăreții bisericești reprezintă o modalitate de prețuire a efortului acelor timpuri când contextul social-politic nu era unul favorabil punerii în valoare a muzicii psaltice.
Proiectul „Muzica psaltică de la Mica la Marea Unire” este inițiat de Asociația Culturală Filomelos cu sprijinul și finanțarea Consiliului Județean Bacău, având ca susținători Biblioteca Municipal㠄Radu Rosetti” din Onești și Protoieria Moinești din județul Bacău.
Corul Psaltic Filomelos s-a înființat în anul 2007. De atunci a reunit, pe parcursul timpului, un număr de aproximativ optzeci de tineri care au slujit muzicii psaltice, tradiției ortodoxe și idealurilor cultural-naționale.
Proiectul „Filomelos – 10 ani de Muzică Bizantin㔠finanțat de Consiliul Județean Bacău și derulat de Asociația Culturală Filomelos în anul 2017 a încununat activitatea de zece ani a corului prin activități menite să promoveze muzica psaltică în rândul tinerilor.
Fiind alcătuit, în majoritate, din tineri urmând licee sau facultăți cu profil teoretic, fără pregătire academic-teologică, corul oferă posibilitatea tuturor celor interesați, indiferent de profilul profesional ales, să slujească muzicii de tradiție bizantină, oferindu-i mijloacele de a învăța acest lucru.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 54, Ultimul acces: 2018-12-14 11:41:16

»  „Zilele Betleemului Ștefanian“, ediția a III-a (2015-06-30)

 Închide 

„Zilele Betleemului Ștefanian“, ediția a III-a

[2015-06-30]
Credincioșii din Onești sunt așteptați timp de două zile la manifestările prilejuite de cinstirea ctitorului Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ - Borzești, Protopopiatul Onești, județul Bacău. Evenimentele religioase și culturale au menirea de a readuce în conștiința oamenilor contribuția Sfântului Voievod Ștefan cel Mare în istoria Moldovei și a țării, informează "Ziarul Lumina".
La Biserica voievodală din Borzești, județul Bacău, vor avea loc în perioada 1-2 iulie 2015 „Zilele Betleemului Ștefanian“, ediția a III-a. Proiectul reprezintă un rezultat al parteneriatului dintre Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, Biserica Voievodală din Borzești, Asociația „Betleemul Ștefanian“, Asociația Cultural㠄Filomelos“, Colegiul Național „Dimitrie Cantemir“ și Școala General㠄Sfântul Voievod Ștefan cel Mare“ din Onești, derulat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Mâine, 1 iulie 2015, de la ora 17:00, se va săvârși slujba Vecerniei și a Litiei închinată Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, iar de la ora 18:30 va avea loc recepția lucrărilor finanțate de Consiliul Local Onești la Muzeul de Cultură și Artă Religioasă Borzești. De la ora 19:00, trupa de teatru „Alpha“ va prezenta sceneta „Ștefan Vodă din legendă“, iar apoi vor fi prezentate referatele „Legătura lui Vasile Alecsandri cu plaiurile Borzeștilor“ (prof. dr. Boghiu Emilia) și „Contribuția Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt la dezvoltarea culturii naționale“ (prof. dir. Abaza Ion). În continuare, câștigătorii Concursului „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare - credință, istorie și legend㓠vor fi premiați de organizatori. Joi, 2 iulie 2015, de la ora 9:30, se va săvârși Sfânta Liturghie, în cadrul căreia răspunsurile liturgice vor fi oferite de Grupul psaltic „Filomelos“. Parastasul pentru ctitorii bisericii din Borzești va fi urmat de un concert de cântece patriotice și de agapa frățească pentru pelerini. „Vă așteptăm cu bucurie să redescoperim valorile religioase, istorice și de legendă care gravitează în jurul Bisericii din Borzești. Dorim să ne readucem în conștiință contribuția Sfântului Voievod Ștefan cel Mare în viața și în istoria noastră“, s-a exprimat părintele paroh Cautiș Petrică.
Biserică ridicată pe locurile copilăriei Sfântului Voievod Ștefan
Biserica din Borzești este ctitoria lui Ștefan cel Mare din anul 1494, ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru că pe aceste meleaguri s-a născut și a copilărit marele voievod. Acest sfânt locaș este un dar în amintirea prieteniei pe care voievodul a avut-o cu Mitruț. Biserica a suferit mai multe reparații de-a lungul timpului, fiind puternic afectată de cutremurul din 1977. A fost reparată și restaurată, iar lucrările au fost finalizate în anul 1994, când a fost oficiată o slujbă arhierească, în prezența a mii de credincioși. În anii ce au urmat s-a dorit ca locașul de închinăciune să fie împodobit cu pictură interioară. Pictura a fost realizată de pictorul Grigore Popescu. În anul 2004, la Borzești s-au sărbătorit 500 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Ștefan cel Mare. În anul 2008, odată cu ridicarea Episcopiei Romanului la rangul de arhiepiscopie, biserica din Borzești a fost resfințită de un sobor de peste 30 de ierarhi, alături de preoții și diaconii slujitori.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2226, Ultimul acces: 2018-12-14 11:41:16

»  Prima ediție a „Zilelor Betleemului Ștefanian” la Borzești (2013-07-02)

 Închide 

Prima ediție a „Zilelor Betleemului Ștefanian” la Borzești

[2013-07-02]
Sfântul Ștefan cel Mare a fost cinstit astăzi, 2 iulie 2013, la Borzești. Bucuria sărbătorii a fost sporită de prezența în mijlocul credincioșilor de aici a Preasfințitului Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
”În zona Oneștiului, tinerii știu să respecte și să-și păstreze tradițiile. Au învățat să cultive ceea ce bunicii și străbunicii le-au lăsat moștenire. Așa se face că în ziua de prăznuire a Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, îmbrăcați în costume populare, micuții oneșteni l-au întâmpinat pe Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul la intrarea în curtea bisericii din Borzești, acolo unde ierarhul, înconjurat de un impresionant sobor de preoți din Protoieria Onești, a oficiat slujba dumnezeieștii Liturghii, în contextual serbării primei ediții a “Zilelor Betleemului Ștefanian”, organizată în perioada 1-2 iulie la Borzești. Cu mașinile, pe jos ori cu trenul, sute de credincioși au ținut să participe la acest eveniment religios deosebit pentru eparhia Romanului și Bacăului în biserica „Adormirea Maicii Domnului”din Borzești la manifestările derulate în perioada 1 – 2 iulie, cu prilejul primei ediții a ”Zilelor Betleemului Ștefanian”, după cum ne-a transmis pr. Costel Gherasim.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, ierarhul și-a îndreptat atenția în mod deosebit spre tânăra generație, chemată, în contextul timpului zbuciumat pe care îl trăim, să promoveze valorile neamului românesc. „Tinerii au datoria să poarte pe mai departe stindardul Sfintei noastre Ortodoxii, a neamului nostru, a valorilor care au structurat identitatea noastră de-a lungul veacurilor”, a menționat Preasfinția Sa.
Totodată, ierarhul a mulțumit municipalității oneștene pentru implicarea în organizarea acestui eveniment, felicitându-i pe pr. Constantin Alupei, protopop de Onești, și pe tânărul preot Petru Cautiș, parohul de la Borzești.
Sărbătoarea s-a încheiat cu o serie de recitaluri de poezii și cântece patriotice românești dedicate Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2969, Ultimul acces: 2018-12-14 11:41:16

»  Liturghie arhierească în Protopopiatul Onești (2013-04-15)

 Închide 

Liturghie arhierească în Protopopiatul Onești

[2013-04-15]
În ctitoria Sfântului Voievod Ștefan cel Mare din Borzești, Protopopiatul Onești, a fost oficiată, ieri, 14 aprilie 2013, Sfânta Liturghie de către PS Ioachim Băcăuanul. La finalul slujbei, pr. Petru Cautiș a fost numit paroh al parohiei Borzești, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.
Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit ieri Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ - Borzești, Protopopiatul Onești, județul Bacău. Cu acest prilej, a avut loc predarea complexului muzeistic și a bisericii voievodale părintelui Petru Cautiș.
Pr. Petru Cautiș a preluat de la parohia „Pogorârea Sfântului Duh“ din Onești această capodoperă ștefaniană pentru o mai bună desfășurare a activităților misionar-pastorale, administrativ-gospodărești și cultural-filantropice.
„Biserica din Borzești este ctitoria lui Ștefan cel Mare din anul 1494, ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru că pe aceste meleaguri s-a născut și a copilărit marele voievod. Acest sfânt lăcaș este un dar în amintirea prieteniei pe care voievodul a avut-o cu Mitruț. Biserica a suferit mai multe reparații de-a lungul timpului, fiind puternic afectată de cutremurul din 1977. A fost reparată și restaurată, iar lucrările au fost finalizate în anul 1994, când a fost oficiată o slujbă arhierească, în prezența a mii de credincioși. În anii ce au urmat s-a dorit ca lăcașul de închinăciune să fie împodobit cu pictură interioară. Pictura a fost realizată de pictorul Grigore Popescu. În anul 2004, la Borzești, s-au împlinit 500 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Ștefan cel Mare. În anul 2008, odată cu ridicarea Episcopiei Romanului la rangul de arhiepiscopie, biserica din Borzești a fost resfințită de un sobor de peste 30 de ierarhi, alături de preoții și diaconii slujitori. Pe durata efectuării lucrărilor de reabilitare, PS Ioachim Băcăuanul a fost mereu în mijlocul nostru, delegându-ne să avem răspundere privind desfășurarea lucrărilor derulate“, a relatat pr. Constantin Alupei, protopop al Protopopiatului Onești.
În cadrul Sfintei Liturghii, PS Ioachim Băcăuanul a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificațiile Duminicii a 4-a din Post. De asemenea, Preasfinția Sa l-a hirotonit întru preot pe diaconul Ionuț Cristea pe seama parohiei Gutinaș, Protopopiatul Onești. Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul psaltic „Filomelos“ din Onești, dirijat de Paula Cautiș. Biserica din Borzești, care va împlini anul viitor 520 de ani de la zidire, se află la trei kilometri de Onești, spre Adjud, pe drumul național 11A.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3057, Ultimul acces: 2018-12-14 11:41:16


Nr. vizualizări:3731
Data ultimei vizualizări:2018-12-14 11:41:17
Data actualizare:2017-08-30 13:49:06
Data încărcării:2006-03-14 05:06:41
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:9

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-06-16
Contor: 79

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Florea

Data: 2014-06-20
Contor: 8

Vedere de ansamblu
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2009-06-16
Contor: 34

Vedere din lateral
Foto: Constantin Florea

Data: 2014-06-20
Contor: 13

Vedere de ansamblu
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2009-06-16
Contor: 31

Vedere din spate
Foto: Constantin Florea

Data: 2009-06-16
Contor: 28

Printre copaci
Foto: Constantin Florea

Data: 2014-06-20
Contor: 12

Alee
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2011-06-20
Contor: 13

Fotografie veche
Foto: FototecaOrtodoxiei.ZiarulLumina.ro

Data: 2008-11-22
Contor: 36

Frescă
Foto: onestionline.ro