Piatra-Neamt :: Biserica Buna Vestire Darmanesti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Buna Vestire Dărmănești
Piatra-Neamț
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Piatra-Neamț
Județ:Neamț
Adresa:strada 1 Decembrie 1918 nr. 42, în cimitir
Cod poștal:610219
Telefon :0788... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @mmb.ro
Adresa web Biserica:darmanesti.iasi.mmb.ro
Adrese utile:protopopiatulPiatraNeamt.iasi.mmb.ro, www.mmb.ro, www.primariaPN.ro, www.cjNeamt.ro, nt.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Pantalon Dumitru
Hram:Buna Vestire
Detalii:In cartierul Darmanesti din Piatra-Neamt, pe un platou care se intinde pana in soseaua ce duce la Targu Neamt, atrage atentia prin profilul sau masiv Biserica "Buna Vestire".
Fosta capela in incinta curtii boieresti a lui Darie Darmanescu, ea evoca in modul cel mai sugestiv - prin caracteristicile sale constructive - acea perioada in care se defineste la limitele cele mai evoluate conceptul de mosie autarhica in acceptia sa economico-sociala, dar si spirituala. Este vorba de cea de-a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, cand instabilitatea politica prelungita si framantarile interne generate de o redistribuire a principalelor functii de conducere in stat, obliga la o reconsiderare a spiritului provincial, multi dintre boierii de curte preferand sa se retraga la vechile lor proprietati. Pentru acestia, curtea de pe o mosie sau alta, inceteaza de a mai constitui o resedinta sezoniera si se dezvolta ca atare: constructii temeinice, ziduri de incinta, biserici-capela concepute pentru a servi in cazuri extreme si ca puncte centrale a unor veritabile sisteme defensive. Astazi nu se mai pastreaza curtea boiereasca a lui Darie Darmanescu. Doar in fata bisericii, un zid din piatra de rau ingaduie sa ne imaginam o incinta greu accesibila, capabila sa reziste chiar unor atacuri mai organizate. Se pare ca biserica nu se situa in centrul spatiului protejat ci mai aproape de latura sudica, fiind frecventata exclusiv de catre familia boiereasca si slujitorii curtii. Din punct de vedere arhitectural, monumentul cumuleaza trasaturi proprii secolului al XVIII-lea, in unele cazuri dificil de identificat sub acoperamantul modificarilor ulterioare. Se incadreaza in categoria bisericilor cu plan triconc, avand sanurile laterale bine conturate. In interior, spatiul este destul de limitat si ca atare nu vom mai regasi clasica impartire in naos, pronaos si altar, pridvorul din fata intrarii fiind adaugat in 1914. Nu este decat o singura rotonda centrala, boltita cu o calota sferica si destinata membrilor familiei boieresti.
Spre rasarit, naosul se prelungeste cu absida altarului, iar in partea opusa, o tinda joasa pentru slujitorii curtii se afla dincolo de un perete despartitor astazi fiind disparut si inlocuit cu un simplu arc de sustinere. In peretele sudic al naosului, o nisa boltita marcheaza locul mormintelor ctitoresti, iar clopotnita, de forma unui turn prismatic nu prea inalt, se ridica in partea vestica a constructiei, deasupra prelungirii spatiului central, constituind obiectul unor recente modificari structurale. Zidurile groase ale monumentului nu sunt omogene. S-a construit din piatra si caramida cate un parament la exterior si interior, spatiul median fiind completat cu un emplecton de piatra de rau. Pentru aparare, s-au deschis in ziduri patru crenele care vizeaza punctele de acces in incinta, iar usa poate fi blocata si astazi cu ajutorul unui drug masiv, varat in grosimea zidului.
Biserica Darmanesti nu a avut pictura interioara, iar catapeteasma, cu o inscriptie votiva din 1829, a fost zugrăvita in spiritul hieratizant al vechilor canoane bizantine, atragand atentia tocmai prin rigurozitatea executiei.
Cod Monument:NT-II-m-B-10550
Nr. vizualizări:14543
Data ultimei vizualizări:2024-04-22 11:10:35
Data ultimei actualizări:2016-06-09 13:10:37
Data încărcării pe sit:2006-07-27 08:22:33
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-06-16
Aparat: Sony Ericsson K750
Contor: 747

Vedere de ansamblu
Foto: Mihaela Achiroaie