Piatra-Neamt :: Biserica Domneasca Sf. Ioan - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
0

Biserici

Biserica Domnească Sf. Ioan
Piatra-Neamț
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Piatra-Neamț
Județ:Neamț
Adresa:piața Libertății nr. 2
Cod poștal:610100
Telefon :0725... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com @yahoo.com
Adresa web Biserica:sfioandomnesc.iasi.mmb.ro
Adrese utile:protopopiatulPiatraNeamt.iasi.mmb.ro, www.mmb.ro, www.primariaPN.ro, www.cjNeamt.ro, www.prefecturaNeamt.ro
Preot:Dan Ovidiu Cojan, Timofte Adrian Ciprian
Hram:Nașterea Sf. Ioan Botezătorul
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Biserica a fost zidita in anii 1497-1498.
Constructia masoara 25, 90 m in lungime, 8, 10 m in latime in dreptul pronaosului, avand o inaltime de 11, 30 m, fiind cel mai valoros edificiu al Ansamblului arhitectural din epoca lui Stefan cel Mare. Impreuna cu cele de la Borzesti si Razboieni, aceasta biserica se distinge prin structurarea interioara aparte, prin forma si stilul rafinat ce se formeaza si care se va numi stil moldovenesc. Caracteristica tipului constituit la sfarsitul secolului al XV-lea, ea este o imbinare intre constructiile cu plan dreptunghiular si bolti semicilindrice si cele cu plan trilobat si turla pe naos. Prin cele doua nise laterale ale naosului se anticipeaza unele rezolvari arhitecturale ale veacului urmator, ce vor deveni reprezentative in cazul bisericilor de la Arbore, Reuseni si Dobrovat.
Intrarea in biserica se face printr-un portal de piatra, de factura gotica, creatie cu totul remarcabila prin imbinarea unor elemente comune epocii, cu altele de certa originalitate. Torurile marginale, separate prin cavete adanci, se nasc din cunoscutele baze cilindrice sau prismatice, ingrijit ornamentate cu decor stilizat de incizii geometrice, caneluri si frunze. Procedeul apare ca un laitmotiv in practica arhitecturala a epocii, dar amplasarea unui decor sculptural pe intreg timpanul portalului constituie un caz mai putin obisnuit in ansamblul ctitoriilor lui Stefan cel Mare, cu atat mai mult cu cat este vorba de un motiv ornamental ce reprezinta o transpunere a modelului din piatra traforata, caracteristic ferestrelor cu menouri. Interiorul este impartit dupa sistemul devenit clasic, in pronaos, naos si altar. In urma unei interventii recente, tinand de necesitatea maririi spatiului interior, s-a practicat o deschidere mare in zid, terminata cu un puternic arc transversal. Ancadramentul de piatra al usii despartitoare, ornamentat cu baghete incrucisate, motiv foarte uzitat in acea perioada, este astazi amplasat in exterior, pe latura de nord a incintei. Pronaosul este acoperit cu două calote sferice, dispuse in fila, separate printr-un mare arc transversal din piatra, care impreuna cu arcele dublouri longitudinale, preia impingerile boltilor si le descarca prin intermediul unor console bine marcate in pilastrii de piatra de talie, cu retrageri si muchii tesite. Un perete masiv desparte pronaosul de naos. Naosul este impartit in trei travei, separate prin doua arce dublouri transversale. Traveele transversale sunt acoperite cu bolti semicilindrice. Traveea centrala prezinta o bolta de forma unei calote sferice, sprijinita pe arce oblice cu pandantivi, dupa sistemul moldovenesc specific epocii lui Sefan cel Mare. Inaos, doua abside practicate in grosimea zidului se regasesc marcate in exterior prin rezalituri puternice, flancate de contraforturi, acoperite cu o copertina din piatra de talie, care urca pana la inaltimea nasterilor boltilor. Absida altarului are forma uzuala semicirculara , fiind boltita in sfert de sfera, cu o singura fereastra centrala situata pe axul navei.
Vechea catapeteasma nu se mai pastreaza, iar cea actuala a fost montata cu prilejul lucrarilor din 1868-1873, fiind sculptata de "Gherasim monahul si Tanase sapatorul" si zugravita de catre pictorii Panaite Mavrodin si C. V. Basarab. Daca ornamentatia bisericii a fost sau nu intregita prin zugravirea interioarelor, este foarte greu de precizat astazi. Chiar daca nu s-a realizat o pictura murala in timpul vietii ctitorului, este foarte probabil ca vreunul dintre urmasii sai sa se fi ingrijit de acest lucru. Lucrarile de restaurare din 1937-1938 s-au incheiat prin eliminarea multor "indreptari" si adaugiri de data mai recenta, redandu-se bisericii forma sa originara.
Din tezaurul bisericii nu s-au mai pastrat decat un Tetraevangheliar, aflat astazi la Muzeul de Istorie al Romaniei. Scris la Putna in 1502 de catre ieromonahul Spiridon, acest manuscris poarta mentiunea ca a fost lucrat din porunca lui Stefan cel Mare pentru "biserica sa cu hramul Sf. Ioan, de la curtile sale de pe Bistrita", ridicandu-se la valoarea unei adevarate opere de arta prin ornamentatia bogata si miniaturile care infrumuseteaza textul. Un deosebit interes istoric prezinta si noul Pomelnic, intocmit in 1792, care consemneaza cele mai importante evenimente din existenta acestei ctitorii voievodale.
Alte informații:Din pisania bisericii: „Binecredinciosul și de Hristos iubitorul Ioan Ștefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al țării Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, a zidit această clopotniță, și biserică în ea a făcut, întru numele Sfântului Mucenic Ioan cel Nou de la Cetatea Albă, întru rugă sieși și doamnei sale Maria și copiilor lor, în anul 7006 (1498) ; în același an s-a sfârșit, luna septembrie, 13 zile. ”
Din pisania turnului clopotniță: „Io Ștefan voievod, din mila lui Dumnezeu, domn al țării Moldovei, fiul lui Bogdan voievod a zidit această clopotniță împreună cu doamna sa Maria, fiica lui Radu voievod și cu prea iubit fiului lor Bogdan voievod, în anul 7007 (1499) , iar al domniei sale al patruzeci și treilea curgător, octombrie, 28. ”
Cod Monument:NT-II-a-A-10567
Informații conexe:PATZINAKIA.COM: Informații suplimentare despre Curtea Domnească din Paitra Neamț (Articol)
PIATRA-NEAMT.NEAMTVIRTUAL.RO: Panorama 360 grade (Articol)
Știri despre biserică:

»  Mitropolitul Teofan la proclamarea locală a canonizării Sf. Gheorghe Pelerinul: A fost om al rugăciunii curate (2018-06-23)

 Închide 

Mitropolitul Teofan la proclamarea locală a canonizării Sf. Gheorghe Pelerinul: A fost om al rugăciunii curate

[2018-06-23]
de Gheorghe Anghel

Cu prilejul canonizării locale a Sf. Gheorghe Pelerinul, sâmbătă, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan l-a numit pe acest mare nevoitor român din secolul XX drept un „om al rugăciunii curate, diamant strălucitor și om de esență pură”.
Ierarhul și-a argumentat cuvintele prin faptul că Moș Ghorghe Lazăr „ajunsese la ceea ce ar trebui să ajungă tot creștinul: la despătimire”.
Acest „geniu al sfințeniei”, după cum l-a numit Mitropolitul Teofan a trăit încă de pe pământ „în ambianța cea sfântă a Împărăției Cerurilor” adică a „coborât cerul pe pământ sau a ridicat pământul la cer”.
Înaltpreasfinția Sa a spus despre Sfântul Gheorghe Pelerinul, dar și despre alții asemenea lui, c㠄au fost trimiși pe pământ deoarece noi oamenii, de cele mai multe ori, am pierdut calea autentică a Evangheliei”.
Proclamarea locală a canonizării
Proclamarea locală a canonizării a avut loc la Biserica Sfântul Ioan Domnesc din Piatra Neamț, acolo unde, în turnul clopotniță al lăcașului de cult a viețuit, în nevoință, Moș Gheorghe din 1895 până la sfârșitul vieții sale în 1916.
Ceremonia a avut loc după Vecernia unită cu Litia oficiată pe o scenă amenajată în apropierea bisericii ctitorită de Sfântul Ștefan cel Mare.
Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei, Arhiepiscopii Teodosie al Tomisului și Ioachim al Romanului și Bacăului, Episcopii Ignatie al Hușilor și Macarie al Europei de Nord au oficiat slujbele de seară și ceremonia de proclamare a canonizării.
Mitropolitul Teofan a oferit parohiei din Piatra Neamț o raclă cu un fragment din moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul.
Tomosul sinodal a fost citit, imediat după Vecernie, de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor. Apoi a fost intonat troparul Sfântului Gheorghe Pelerinul.
Episcopul Ignatie citind tomosul de canonizare. Foto credit: Captură video Doxologia.ro
După cuvântul rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul au fost purtate în procesiune pe următorul traseu: Biserica „Sfântul Ioan Domnesc” – Teatrul Tineretului – Casa de Cultur㠖 Muzeul de Istorie – Hotel Ceahlău – Consiliul Județean Neamț – Biserica „Sfântul Ioan Domnesc”.
Sfântul Gheorghe Pelerinul
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe nevoitorul Gheorghe Lazăr în data de 5 octombrie 2017.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezidat la Iași ceremonia de proclamare a sfințeniei nevoitorului Gheorghe Lazăr, originar din Ardeal și a Mitropolitului Iosif Naniescu originar din Basarabia, în 25 martie 2018, în contextul aniversării a 100 ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul României (27 martie 1918).
Sfântul Gheorghe Pelerinul a viețuit în smerenie și osteneală, fiind propovăduitor, prin viață și prin cuvânt, al Evangheliei lui Hristos, pentru care a fost hărăzit de Dumnezeu cu bogat har, prin care a săvârșit minuni și vindecări, atât în vremea vieții pământești, cât și după moarte, fiind cinstit de credincioși.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1561, Ultimul acces: 2020-02-29 05:42:26

»  La Piatra Neamț va avea loc proclamarea locală a canonizării Sf. Gheorghe Pelerinul (2018-06-23)

 Închide 

La Piatra Neamț va avea loc proclamarea locală a canonizării Sf. Gheorghe Pelerinul

[2018-06-23]
de Florin Nicolaie

Proclamarea locală a canonizării Sf. Gheorghe Pelerinul are loc sâmbătă, 23 iunie 2018, la Piatra Neamț, orașul unde s-a nevoit peste 20 ani.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe nevoitorul Gheorghe Lazăr în data de 5 octombrie 2017.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezidat la Iași ceremonia de proclamare a sfințeniei nevoitorului Gheorghe Lazăr, originar din Ardeal și a Mitropolitului Iosif Naniescu originar din Basarabia, în 25 martie 2018, în contextul aniversării a 100 ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul României (27 martie 1918).
Proclamarea locală are loc la Biserica „Sfântul Ioan Domnesc”, ctitoria Sf. Ștefan.
Icoana și moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul. Foto: Doxologia
Programul evenimentului
Ceremonia va avea loc în prezența a cinci ierarhi ai Bisericii noastre:
IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei;
IPS Irineu, Arhiepiscopul Alba-Iuliei;
IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului;
PS Ignatie, Episcopul Hușilor;
PS Calinic Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
Potrivit programului anunțat de Doxologia, evenimentul se va desfășura începând cu ora 18:15 pe platoul Curții Domnești din Piatra Neamț:
Slujba Vecerniei unită cu Litia;
Proclamarea locală a canonizării Sfântului Gheorghe Pelerinul;
Procesiunea cu sfintele sale moaște pe străzile orașului.
Procesiunea va avea loc de la ora 20:15 pe traseul: Biserica „Sfântul Ioan Domnesc” – Teatrul Tineretului – Casa de Cultur㠖 Muzeul de Istorie – Hotel Ceahlău – Consiliul Județean Neamț – Biserica „Sfântul Ioan Domnesc”.
Duminică, 24 iunie 2018, între orele 9:00 – 13:00, va fi oficiată Sfânta Liturghie pe platoul de la Biserica „Sfântul Ioan Domnesc” din Piatra Neamț.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1566, Ultimul acces: 2020-02-29 05:42:26

»  Piatra Neamț | Sâmbătă va avea loc o procesiune cu moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul (2018-06-21)

 Închide 

Piatra Neamț | Sâmbătă va avea loc o procesiune cu moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul

[2018-06-21]
de Gheorghe Anghel

Cu prilejul proclamării locale a canonizării Sfântului Gheorghe Pelerinul, sâmbătă va avea loc o procesiune cu sfintele sale moaște pe străzile din municipiul Piatra Neamț.
Pelerinajul va începe în jurul orei 20:00 și se va desfășura pe următorul traseu:
Biserica „Sfântul Ioan Domnesc” – Teatrul Tineretului – Casa de Cultur㠖 Muzeul de Istorie – Hotel Ceahlău – Consiliul Județean Neamț – Biserica „Sfântul Ioan Domnesc”.
Potrivit unui comunicat emis de Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Iașilor, programul manifestărilor prilejuite sâmbără, 23 iunie, de proclamarea locală a canonizării Sf. Gheorghe Pelerinul este următorul:
Ora 18.15 – Sosirea ierarhilor;
Ora 18.30 – Slujba Vecerniei unită cu Litia, urmată de Proclamarea locală a canonizării Sfântului Gheorghe Pelerinul, pe platoul Curții Domnești din Piatra Neamț;
Ora 20.15 – Procesiunea cu sfintele moaște pe următorul traseu: Biserica „Sfântul Ioan Domnesc” – Teatrul Tineretului – Casa de Cultur㠖 Muzeul de Istorie – Hotel Ceahlău – Consiliul Județean Neamț – Biserica „Sfântul Ioan Domnesc”.
Sfântul Gheorghe Pelerinul
S-a născut în anul 1864, în Șugag (astăzi în județul Alba).
După ce a trăit 14 ani în căsnicie, în anul 1883, cu încuviințarea soției, a luat hotărârea să meargă la Ierusalim, ca pelerin. Luând cu sine Evanghelia și Psaltirea, a mers pe jos până la Constanța, apoi cu vaporul până la Ierusalim.
Apoi s-a dus și la Betleem, Ierihon, Iordan, Nazaret, Tabor. A rămas 40 de zile în nevoință aspră și post, în pustia Egiptului de Sus. La un moment dat, suferind multe ispite de la diavolul, pentru a se întări în răbdare și în smerenie, a decis să umble desculț și cu capul descoperit până la sfârșitul vieții, indiferent de anotimp.
După ce a mers în pelerinaj și la Sfântul Munte Athos, s-a întors în satul său, dar n-a rămas mult timp aici, ci și-a început călătoria, ca în vremurile apostolice, făcându-se pelerin străin și călător în hotarele țării.
În 1895, dreptcredinciosul Gheorghe a trecut Carpații și s-a așezat la Piatra Neamț, unde a primit o cămăruță în turnul clopotniță al Bisericii Sfântul Ioan Domnesc. A ajuns cunoscut de preoți, călugări și mireni, care îl prețuiau ca pe un adevărat om duhovnicesc. Noaptea dormea cel mult trei ore în chilia sa din turn, apoi, în biserică, înălța rugăciuni către Dumnezeu și făcea sute de metanii.
Ziua străbătea străzile orașului, șoptind neîncetat psalmi, desculț și cu capul descoperit, vara și iarna. În 1916, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, Sfântul Gheorghe a fost găsit răposat, tocmai când țara intra în război, iar clopotarul Bisericii Sfântului Ioan din Piatra Neamț urca să tragă clopotele, așa cum proorocise Sfântul.
După 18 ani, unul dintre ucenicii lui, vrând să-i mute cinstitele moaște la Râșca, a venit cu căruța la Piatra Neamț și, dezgropându-le și punându-le într-un sicriaș, a pornit la drum. Dar, prin dumnezeiasca rânduială, căruța nu a ajuns la Râșca, ci la mănăstirea Văratec, în a cărei gropniță au și fost așezate.
Sfântul Gheorghe Pelerinul a viețuit în smerenie și osteneală, fiind propovăduitor, prin viață și prin cuvânt, al Evangheliei lui Hristos, pentru care a fost hărăzit de Dumnezeu cu bogat har, prin care a săvârșit minuni și vindecări, atât în vremea vieții pământești, cât și după moarte, fiind cinstit de credincioși.
Nevoitorul Gheorghe Lazăr a fost canonizat în cadrul ședinței Sinodului Bisericii Ortodoxe Române de la București, din data de 5 octombrie 2017, cu zi de pomenire la 17 august.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezidat la Iași ceremonia de proclamare a sfințeniei nevoitorului Gheorghe Lazăr, originar din Ardeal și a Mitropolitului Iosif Naniescu originar din Basarabia în 25 martie 2018, în contextul aniversării a 100 ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul României (27 martie 1918).

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1571, Ultimul acces: 2020-02-29 05:42:26

»  Proclamarea locală a Sf. Gheorghe Pelerinul va avea loc săptămâna viitoare la Piatra Neamț (Program) (2018-06-16)

 Închide 

Proclamarea locală a Sf. Gheorghe Pelerinul va avea loc săptămâna viitoare la Piatra Neamț (Program)

[2018-06-16]
de Sorin Ionițe

Moșul Gheorghe Lazăr va fi proclamat sfânt în cadrul unei noi ceremonii de canonizare care va avea loc sâmbătă, 23 iunie 2018, în localitatea în care trăit peste douăzeci de ani: Piatra Neamț.
Proclamarea are loc în contextul Zilelor Municipiului Piatra-Neamț, 21-24 iunie, când este cinstit ocrotitorul spiritual al orașului: Sfântul Ioan Botezătorul.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe nevoitorul Gheorghe Lazăr în data de 5 octombrie 2017.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezidat la Iași ceremonia de proclamare a sfințeniei nevoitorului Gheorghe Lazăr, originar din Ardeal și a Mitropolitului Iosif Naniescu originar din Basarabia în 25 martie 2018, în contextul aniversării a 100 ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul României (27 martie 1918).
Sfântul Gheorghe Pelerinul este numele cuviosului cunoscut de nemțeni drept Moșul Gheorghe Lazăr.
Proclamarea locală va avea loc la Biserica „Sfântul Ioan Domnesc”, ctitoria Sf. Ștefan. Într-o cămăruță din turnul clopotniță al acesteia și-a petrecut Sfântul Gheorghe Pelerinul ultimii ani din viață.
Programul evenimentului
Sfințenia sa va fi proclamată la Piatra Neamț în prezența a cinci ierarhi ai Bisericii noastre:
IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei;
IPS Irineu, Arhiepiscopul Alba-Iuliei;
IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului;
PS Ignatie, Episcopul Hușilor;
PS Calinic Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
Potrivit programului anunțat de Doxologia, evenimentul se va desfășura începând cu ora 18:15 pe platoul Curții Domnești din Piatra Neamț:
Slujba Vecerniei unită cu Litia;
Proclamarea locală a canonizării Sfântului Gheorghe Pelerinul;
Procesiunea cu sfintele sale moaște pe străzile orașului.
Procesiunea va avea loc de la ora 20:15 pe traseul: Biserica „Sfântul Ioan Domnesc” – Teatrul Tineretului – Casa de Cultur㠖 Muzeul de Istorie – Hotel Ceahlău – Consiliul Județean Neamț – Biserica „Sfântul Ioan Domnesc”.
Sfântul Gheorghe Pelerinul
Icoana și moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul. Foto: Doxologia
Duminică, 24 iunie 2018, între orele 9:00 – 13:00, va fi oficiată Sfânta Liturghie pe platoul de la Biserica „Sfântul Ioan Domnesc” din Piatra Neamț.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1555, Ultimul acces: 2020-02-29 05:42:26


Nr. vizualizări:7554
Data ultimei vizualizări:2020-02-29 05:42:27
Data actualizare:2017-12-05 11:26:11
Data încărcării:2006-07-27 08:10:18
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:117
Fotografi:Alexandru Losonczy: 53, Mihaela Achiroaie: 30, Costel Novac D-veni: 18, Gabriel Avramovici: 7, Constantin-Andrei Laiu: 2, Alexandru C. Antoniu: 2, Vitalie Danciu: 1, Andrei Laiu: 1, Constantin Florea: 1, BigY: 1, internet: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2006-07-02
Aparat: Sony Ericsson K750
Contor: 61

Vedere de ansamblu
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2017-11-30
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 1

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-02-25
Contor: 20

Vedere din lateral
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2007-08-26
Aparat: Sony Ericsson K800i
Contor: 30

Vedere de ansamblu
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2007-10-30
Contor: 37

Vedere de ansamblu
Foto: Vitalie Danciu

Data: 2017-11-30
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 1

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2017-11-30
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 1

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2017-11-30
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 1

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2017-11-30
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 1

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-02-25
Contor: 11

Vedere de ansamblu
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2017-11-30
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 1

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-02-25
Contor: 5

Vedere de ansamblu
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2017-11-30
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 1

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2007-10-30
Aparat: Sony Ericsson K750
Contor: 25

Vedere din lateral
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2017-11-30
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 0

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2017-11-30
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 0

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6
Setul de Fotografii 7
Setul de Fotografii 8