Cluj-Napoca :: Biserica Nasterea Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Nașterea Domnului
Cluj-Napoca
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Cluj-Napoca
Județ:Cluj
Adresa:strada Albac nr. 2a
Cod poștal:400459
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.mitropolia-clujului.ro, www.primariaClujNapoca.ro, www.cjCluj.ro, www.prefecturaCluj.ro
Hram:Nașterea Domnului
Detalii:Construită în 1997.
Știri despre biserică:

»  Seri duhovnicești organizate de Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca (2016-04-07)

 Închide 

Seri duhovnicești organizate de Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca

[2016-04-07]
de Gheorghe Anghel

În Postul Sfintelor Paști, Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, păstorită de preoții Nicolae Buda și Ciprian Taloș, organizează în perioada 24 martie – 6 aprilie 2016, mai multe seri duhovnicești, împreună cu două parohii din apropiere, informează Radio Renașterea.
Prima întâlnirea a avut loc pe 24 martie, de la ora 18.00, la Parohia „Sfântul Mina” din Cluj-Napoca. Preoții și credincioșii celor trei parohii au participat la Taina Sfântului Maslu, în bisericuța de lemn din Cartierul Bună Ziua, care a devenit neîncăpătoare, pentru cei ce au venit la rugăciune. Părintele Iustin Tira a explicat în cuvântul de învățătură răgăciunile rostite în cadrul slujbei Sfântului Maslu și i-a îndemnat să stăruiască în rugăciune.
Următoarea săptămâna, seara duhovnicească a fost organizată la biserica „Nașterea Domnului” din oraș. După Taina Sfântului Maslu, la care au participat zeci de credincioși din cartierul Gheorgheni, dar și din alte zone ale orașului, părintele Iacob Cismaș a vorbit despre rațiunea lui Dumnezeu și rațiunea omenească. Părintele a explicat credincioșilor că în cazul în care omul nu conlucrează cu Dumnezeu, ci după propria lui rațiune, el se desparte de Dumnezeu și își pierde astfel liniștea și pacea sufletească, pe care le poate redobândi doar prin căutarea celor sfinte.
O nouă seară duhovnicească a fost organizată miercuri, 6 aprilie, la Parohia „Sfântul Dumitru cel Nou”. Taina Sfântului Maslu a fost oficiată de un sobor de 7 preoți din care au făcut parte Pr. Valentin Bochiș, Pr. Paroh Iacob Cismaș, Pr. Iusin Tira și Pr. Andrei Dutcă. În cadrul predicii, părintele Ciprian Taloș a explicat credincioșilor că cei ce se împărtășesc cu Trupul și Sângele Domnului Hristos vor fi împreună cu El în viața veșnică.
„Aceste popasuri duhovnicești au fost pentru credincioșii clujeni un prilej de a-și odihni sufletele în rugăciune și de a se uni în jurul lui Hristos, pentru a le da putere să urce împreună cu El pe Calea Golgotei, pentru a ajunge în Vinerea Mare la umbra Crucii Sale și să treacă împreună cu El prin moarte la viață, prin Înviere”, a declarat pentru radio Renașterea, reprezentantul parohiei Marilena Asănică.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1598, Ultimul acces: 2020-09-21 04:39:49

»  Dezbatere cu elevii, la Biserica „Nașterea Domnului“ (2014-10-16)

 Închide 

Dezbatere cu elevii, la Biserica „Nașterea Domnului“

[2014-10-16]
La Parohia Ortodoxă Român㠄Nașterea Domnului“ din Cluj-Napoca, păstorită de părintele Nicolae Buda, are loc azi, 16 octombrie, primul dialog cu elevii de la Școala „Constantin Brâncuși“ din Cluj Napoca, pe tema „Am nevoie de un model de urmat în viață? Unde să-l găsesc?“, informează Ziarul Lumina. În cadrul acestor întâlniri sunt invitați credincioși din parohie și nu numai, care, prin cuvânt, dar mai ales prin faptă, adică prin modul cum și-au trăit și își trăiesc viața, vor demonstra tinerilor că modelele adevărate pentru ei sunt oamenii obișnuiți, aflați în vecinătatea lor.
La masa rotundă vor participa elevii din clasa a VIII-a B de la Școala „Constantin Brâncuși“ (prof. dirig. Ana-Maria Țibre), care vor fi însoțiți de prof. Eugenia Marcu, directoarea școlii, și Daniela Necula, profesoară de religie. Elevii vor asculta două povești de viață și apoi vor pune întrebări invitaților. Activitatea se va încheia cu o mică agapă în sala de la demisolul bisericii. Această întâlnire face parte din Parteneriatul „Cu Hristos în fața marilor încercări ale vieții de școlar“, încheiat în anul școlar 2014-2015 între școală și Biserica „Nașterea Domnului“ din cartierul clujean Gheorgheni.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2371, Ultimul acces: 2020-09-21 00:52:05

»  Sărbătoare în biserica Nașterea Domnului din Cluj-Napoca (2014-01-12)

 Închide 

Sărbătoare în biserica Nașterea Domnului din Cluj-Napoca

[2014-01-12]
La Parohia Ortodoxă Român㠄Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, păstorită de părintele Nicolae Buda, continuă Proiectul „Luna credincioșilor”, informează radiorenasterea.ro
Și în anul 2014, a doua duminică din luna ianuarie, este dedicată familiilor tinere, cununate în 2013 în această biserică. Astfel, duminică, 12 ianuarie, tinerele familii au fost invitate să participe la această întâlnire, fiind prezente la Sfânta Liturghie, după care au fost felicitate din fața Sfântului Altar de preoții parohiei și au primit la final mici daruri. Mica agapă care a avut loc după aceea, a fost pentru toți un prilej de bucurie. Tinerele familii s-au reîntâlnit cu părinții care i-au cununat, s-au cunoscut, și-au împărtășit impresiile, greutățile, dar și bucuriile primului an de căsnicie. Grupul “Maria”, din Sebeș a sporit bucuria acestei zile, dând răspunsurile la Sfânta Liturghie, la care au participat și cele 11 familii tinere care s-au cununat anul trecut în biserica„Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca.
„A fost o zi deosebită, în care frumusețea rugăciunilor a fost sporită de lumina de pe chipurile acestor tineri care au pornit la drum, acum un an, împreună, doi câte doi, formând familii creștine prin Taina Sfintei Cununii”, a spus părintele Nicolae Buda la finalul Sfintei Liturghii.
„Biserica Ortodoxă este formată din familii creștine, nu din cupluri sau parteneri!”, a mai precizat părintele Nicolae Buda care i-a felicitat la final pe cei prezenți. Părintele le-a mai spus tinerilor că semnul iubirii și al credinței este pasul în doi făcut mai întâi în fața Sfântului Altar pentru a porni pe cărările lumii cu binecuvântarea Bisericii în care harul lui Dumnezeu împlinește și sfințește acest început de drum.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2955, Ultimul acces: 2020-09-21 00:52:05

»  Activități catehetice în Parohia Nașterea Domnului din Cluj-Napoca (2013-11-07)

 Închide 

Activități catehetice în Parohia Nașterea Domnului din Cluj-Napoca

[2013-11-07]
La Parohia „Nașterea Domnului“ din Cluj-Napoca s-a desfășurat Concursul literar religios „Lăsați copiii să vină la Mine!“ adresat elevilor din clasele III-VIII. Subiectele propuse au încercat să pună în valoare cunoștințele religioase, creativitatea, expresivitatea și sensibilitatea copiilor, după cum informeaz㠄Ziarul Lumina”. Unul dintre subiectele abordate în concurs a fost „Îngerul păzitor“, iar în cele ce urmează redăm câteva fragmente din lucrările premiate.
„Mă iubește așa cum sunt!“
Dumnezeu mi-a dat un înger perfect care să mă protejeze. Calitatea pe care o apreciez cel mai mult la îngerul meu este că nu își îndeplinește „rolul“ pentru că trebuie, ci pentru că mă iubește. Acesta are aceeași înălțime ca și mine. Are părul blond, iar în ochii lui unici se găsește multă pace și fericire. Zâmbetul său blând, încurajator, mă ajută să trec peste orice, peste absolut orice.
Eu știu că atunci când mă stresez sau când sunt pe cale să fac un păcat, vocea optimistă care-mi șoptește este a lui. Încerc din răsputeri să o ascult, dar când nu o bag în seamă, mai apoi mă dumiresc că am făcut o mare greșeală. Dar el nu se supără niciodată pe mine!
Nu se supără când uit să mă rog lui, nu se supără când nu-i fac pe plac, adică când greșesc, și nici atunci când mă ajută și nu-i mulțumesc.
Niciodată nu o să-l pot înțelege. Mereu are răbdare, mereu are grijă, mereu mă îndrumă, mereu se gândește la mine, mereu mă înțelege, mereu mă ascultă, mereu mă sprijină, mereu se roagă pentru mine și, cel mai important, mereu mă iubește așa cum sunt!
Îngerul meu are aripile mari, de cea mai curată nuanță de alb, cu care mă protejează și mă ajută. Acestea îmi dau un sentiment de perfecțiune.
Știu că cer mult și primesc ce-mi trebuie. Dar, în legătură cu îngerul meu păzitor, am cerut foarte mult și am primit și mai mult. Un astfel de înger nici nu mi-aș fi putut imagina. Îi cunosc calitățile și știu cum arată, dar numele lui... este un mare mister! Îl iubesc din tot sufletul. (Denisa Doboș, clasa a VI-a)
„Păzitorul meu e făcut din lumină“
Îngerul meu păzitor trăiește în interiorul meu, are un loc special amenajat în inima mea. Oriunde m-aș duce, oricât de tristă sau fericită aș fi, el are grijă să-mi lumineze calea și sufletul cu o singură suflare, cu o singură bătaie din aripi. Îngerașul meu nu are chip de om, nu mi-l imaginez niciodată ca fiind un copil cu aripi prinse la spate. Nu, păzitorul meu e făcut din lumină, e un suflet de copil în tot sensul cuvântului. Aripile sale sunt făcute din bunătate și bucuria de trăi, din muzică și din taina acelor momente frumoase ce se nasc numai din voia Lui. Deasupra și în jurul lui plutește un praf auriu, semn că este cu adevărat special și plin de har.
Îngerașul e mereu cu mine. Chiar dacă nu-l văd, chiar și când simt că l-am pierdut, el e acolo. Nu mă va părăsi. Atunci când trec prin clipe dificile, simt o căldură în interiorul meu, simt că ceva se întâmplă în sufletul meu. Așa știu că el încă mă păzește. Mă învăluie cu aripile sale de lumină și-mi șoptește gingaș: „Totul este în ordine. Vei trece peste acestea! Sunt cu tine...“. El îmi dă puterea să merg înainte, îmi dă un mic imbold și îmi arată că pot să mă ridic mereu. Nu mă lasă niciodată de izbeliște. Știu că trebuie să mă ajute să mă ridic din praf și simt că o luminiță caldă se trezește în mine atunci când face asta. E mereu de partea mea și asta îmi dă un sentiment de siguranță. Chiar și când dorm, am impresia, prin vis, că un suflețel ușor plutește deasupra mea, mă apără de toate gândurile rele și îmi deschide, cu ochii râzând, calea spre lumină.
Se mai întâmplă ca, atunci când am parte de momente de distracție, să uit de el, să consider că totul este perfect. Însă el mă știe, nu mă părăsește și mă luminează întotdeauna, învăluindu-mă cu căldură și pace. Peste mine așterne o plapumă țesută din bunătate și har, iar eu mă simt păzită și plină de iubire. Pentru că este cineva care mă iubește mereu. (Mara Spătar, clasa a VI-a)
„Un model pentru noi“
În icoane, vedem îngerii reprezentați ca niște copii sau tineri cu mantii și aripi (Arhanghelul Gavriil are un crin, Arhanghelul Mihail, o sabie). Îngerii sunt ființe spirituale, create de Dumnezeu înaintea Facerii lumii văzute, materiale. Evanghelia se deschide cu cântarea îngerească: „Slavă întru cei de Sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire“, pe care îngerii o cântă la Nașterea Mântuitorului. Astfel, lumea oamenilor este chemată să reflecte armonia din cetele îngerești. Pe îngerul nostru păzitor îl chemăm prin rugăciune, prin îngenunchere. El ne este dat de la Sfântul Botez.
Fizic, cred că este un duh, deoarece nu îl văd, ci îl simt. Este imaterial, însă pentru a-l vedea cu ochii minții, mă gândesc automat la reprezentarea sa în icoane. Eu cred că este tânăr, deși greșelile pe care le fac poate îl supără, îl îmbătrânesc. Fața lui este plină de lumină, din strălucirea Feței lui Dumnezeu, căci „Îngerii lor în ceruri văd pururea fața Tatălui Meu“ (Matei), ne dezvăluie Mântuitorul în Evanghelie despre starea îngerilor copiilor. Aripile lui au reflexe din culorile curcubeului, exprimând virtuțile spirituale pe care le poartă. Când își scutură aripile încărcate de har deasupra mea, gândurile mele sunt luminoase și trăirile limpezi. Ochii lui mari și senini, purtând culoarea profunzimii cerului, privind și înspre Dumnezeu și înspre mine, mă îndeamnă la rugăciune: „Dă-mi, Sfinte Îngere, vreodată să mă uit și în sus la frumusețea Cerului“! Mâinile îi sunt slujitoare când îi îngădui să lucreze pentru mine. Pașii săi nevăzuți trasează drepte cărări înainte-mergătoare pentru mine. Are grijă și de urmele pașilor mei, mai ezitanți sau mai hotărâți (…)
Moral, în primul rând, este bun pentru că își face datoria, mă protejează, dovedește mult sacrificiu și dăruire. Este un slujitor al lui Dumnezeu și păzitor al meu. Apoi, cred că este și foarte iertător: mereu iartă păcatele ce îl mâhnesc, mă ajută necontenit și neostenit. Se întristează pentru greșelile mele și se bucură când îmi curăț fereastra sufletului pentru ca lumina Lui să poată pătrunde înăuntru. Apoi, cred că este harnic, fiind neobosit în a încărca pe aripile lui dorințele mele bune și a le duce înaintea lui Dumnezeu. Este atent și păzitor, îl slujește pe Dumnezeu cu râvnă și mă trage și pe mine cu el, spre bucurie și dragoste. Apoi, cred că este și foarte pur deoarece multitudinea de păcate pe care le vede îl face să rămână luminos, în stare neprihănită. Este și devotat deoarece nu mă părăsește în momente grele, ci caută să mă ajute. Mai este și conștiincios, își îndeplinește misia cu cea mai mare bucurie. Este iubitor și stăruitor: iubitor deoarece respectă porunca iubirii oricând, oricât de supărat ar fi pe mine; stăruitor căci neîncetat luptă împotriva celui rău. Mai este și altruist, deoarece cred că ține mai mult la oameni decât la el însuși. Astfel, este și milostiv, datorită faptului că îmi dăruiește cele mai importante lucruri de care are nevoie orice copil care râvnește virtuțile: adevărul iubirea și iertarea. Uneori, parcă încearcă să mă învețe și pe mine să cutez a prelua din îndatoririle față de semenii mei aflați în suferință; este, de fapt, un model pentru noi, creștinii, în purtarea față de semenii noștri. Și aș mai spune, spre sfârșitul acestor rânduri, că Îngerul meu păzitor, care întrupează toate calitățile, făcându-i acum portretul, nu cred că se simte lăudat. De aceea îi mai atribui încă o calitate: este smerit“. (Matei Bolog, clasa a VI-a, Liceul „Gheorghe Șincai“, Cluj-Napoca).

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2887, Ultimul acces: 2020-09-21 00:52:05

»  Sărbătoare pentru credincioși cu vârste peste 90 de ani (2013-08-12)

 Închide 

Sărbătoare pentru credincioși cu vârste peste 90 de ani

[2013-08-12]
Prin Proiectul „Să înmulțim iubirea!“, la Parohia Ortodoxă Român㠄Nașterea Domnului“ din Cluj-Napoca, sunt cinstiți, în zi de sărbătoare, credincioșii care au trecut pragul vârstei de 90 de ani. În luna august au fost sărbătorite patru persoane cu vârste între 92-97 de ani, informează "Ziarul Lumina".
Parohul Nicolae Buda, împreună cu credincioase din comitetul parohial vizitează, cu ocazia zilei de naștere, cele 15 familii cuprinse în proiect, pentru a rosti împreună o rugăciune de mulțumire și pentru a oferi un mic dar, dovedind în acest fel respectul și iubirea pentru aceste persoane.
În luna august au fost patru persoane sărbătorite, cu vârste între 92-97 de ani, oameni care au trăit anii grei ai refugiului, ai războiului, și-au întemeiat familii, crescând copii. Între persoanele sărbătorite este și Maria Șopterean, născută în 12 august 1917. Cu mers hotărât, aceasta urcă aproape zilnic treptele bisericii, la cei 96 de ani. Sfântul lăcaș îi recunoaște ritmul pașilor și bătăile inimii pentru că acestea s-au împletit de la începuturi cu ale lui. „În toate am lucrat cu dragoste!“, mărturisește Maria Șopterean. S-a născut în satul Corpadea, județul Cluj, pe 12 august 1917, primul copil din cei opt ai lui Ioan și ai Catrinei. Aici a urmat șapte ani de școală după care a mers doi ani la București, la lucru. S-a întors acasă și s-a căsătorit, la 19 ani, cu Dumitru. După începerea războiului, vremurile tulburi își pun pecetea și pe familia lor: nu a stat decât un an cu soțul ei care a plecat în armată, apoi pe front. Din 1943 rămâne văduvă de război și a urmat, toată viața, cu voia lui Dumnezeu, cuvintele Sfântului Apostol Pavel: „Celor necăsătoriți și văduvelor le spun: Bine este pentru ei să rămână ca și mine“ (1 Co 7, 8). Maria Șopterean și-a amintit, apoi, de anii grei de ocupație, despre refugiul din 1944 și revenirea, în 1945, în Transilvania.
În 1990, „anul de naștere“ al Parohiei „Nașterea Domnului“, la 73 de ani, Mariei Șopterean i se împlinește un vis. „De mic copil mi-a plăcut biserica!“, iar Dumnezeu i-a dăruit bucuria de a-L sluji chiar în Casa Lui: a fost paracliser, a făcut și face prescuri pentru Sfântul Altar, a participat la construcția bisericii. Maica Domnului, al cărei nume l-a purtat cu cinste și smerenie, i-a ocrotit viața și i-a dat puterea de a străbate cu demnitate cei 96 de ani de viață și de a fi mereu în sfânta biserică, cu sufletul încărcat de iubire, cu mintea ageră și cu o povață pentru oricine dorește s-o primească.
De asemenea, printre persoanele sărbătorite s-au mai aflat: Lucreția Brad care a împlinit 97 de ani pe 5 august, Raveca Pruneanu care va împlini 92 de ani pe 16 august, Victorin Procopan, care împlinește 92 de ani pe 17 august.
Proiecte dedicate credincioșilor
Parohia „Nașterea Domnului“ din Cluj-Napoca desfășoară mai multe proiecte dedicate credincioșilor. Unul dintre acestea este „Părinții și copiii în biserică“, prilej cu care are loc o întâlnire a tuturor familiilor care și-au botezat copiii în anul precedent, în biserica parohială. Alte proiecte sunt dedicate credincioșilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie, precum și tinerilor care au împlinit un an de la căsătorie, sau credincioșilor care au avut succese deosebite. În cadrul programului „Numai împreună înmulțim bucuria!“, la demisolul bisericii sunt organizate întâlniri cu toți credincioșii care și-au sărbătorit în decursul unei luni ziua de naștere și doresc să fie sărbătoriți și în familia mare a bisericii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2902, Ultimul acces: 2020-09-21 00:52:05

»  Expoziție la Biserica Nașterea Domnului din Cluj-Napoca (2013-03-06)

 Închide 

Expoziție la Biserica Nașterea Domnului din Cluj-Napoca

[2013-03-06]
O expoziție de grafică intitulat㠄Mărțișor pentru mama“ a fost vernisată la Biserica „Nașterea Domnului“ din Cluj-Napoca. Expoziția reunește 50 de desene și benzi desenate, realizate de elevul Matei Bolog, de la Liceul „Gheorghe Șincai“, și va fi deschisă pentru public până pe 7 aprilie, între orele 7:00-19:00, informează "Ziarul Lumina".
Pe lângă pasiunea pentru desen, tânărul Matei Bolog este pasionat și de scris. În acest sens a publicat mai multe eseuri în revistele pentru copii „Chemarea credinței“ și „Ziarul Lumina“. De asemenea, a obținut mai multe premii la concursurile organizate de parohie, conform celor precizate de părintele paroh Nicolae Buda.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3175, Ultimul acces: 2020-09-21 00:52:05

»  Enoriașii, sărbătoriți în parohia clujeană Nașterea Domnului (2013-01-09)

 Închide 

Enoriașii, sărbătoriți în parohia clujeană Nașterea Domnului

[2013-01-09]
Credincioșii Parohiei "Nașterea Domnului" din Cluj-Napoca vor fi sărbătoriți în această lună. La inițiativa preotului paroh Nicolae Buda, anul trecut a fost demarat proiectul "Luna credincioșilor". Acest proiect, care continuă și în acest an, își propune ca în fiecare duminică să fie sărbătoriți credincioșii care au avut evenimente importante și fericite în viețile lor, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.
Prima întâlnire a avut loc duminică, 6 ianuarie, după Sfânta Liturghie, când au fost sărbătorite familiile din parohie care au împlinit anul trecut 50 de ani de căsătorie. În duminica ce urmează, pe 13 ianuarie, vor fi sărbătoriți credincioșii care au avut anul trecut succese deosebite la diferite competiții din toate domeniile, indiferent de vârstă. Ziua de 20 ianuarie va fi dedicată tinerilor care s-au căsătorit anul trecut în biserica parohială, iar perechile sunt invitate la o agapă alături de comunitate, pentru a-și împărtăși bucuriile și greutățile primului an de căsătorie. Ultima duminică din această lună va fi dedicată lecturii, când va fi desemnat "Cel mai fidel cititor" al bibliotecii parohiei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3534, Ultimul acces: 2020-09-21 00:52:05

»  Luna credincioșilor la Parohia Nașterea Domnului din Cluj-Napoca (2012-01-19)

 Închide 

Luna credincioșilor la Parohia Nașterea Domnului din Cluj-Napoca

[2012-01-19]
Parohia Nașterea Domnului din Cluj-Napoca a dedicat luna ianuarie sărbătoririi enoriașilor care au avut în anul 2011 evenimente importante în viața lor. Duminică, 15 ianuarie, au fost sărbătoriți tinerii care au avut rezultate deosebite în activitățile desfășurate în 2011, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania. După Sfânta Liturghie, părintele paroh Nicolae Buda și părintele Dorel Man au oferit daruri copiilor din partea comunității. Cei 13 elevi felicitați au fost premiați în 2011 la concursuri naționale și internaționale. Alături de acești tineri a fost premiat și un enoriaș în vârstă de 75 de ani, campion național la orientare turistică.
Organizatorul acțiunii, Marilena Asanica, a arătat că în prelungirea sărbătorii Nașterii Domnului și a celor care au urmat, 'la început de an, am încercat să ținem aprinsă lumina bucuriei pentru a mulțumi lui Dumnezeu iară și iară pentru darurile pe care ni le-a oferit din plin. Și ca bucuria să fie întreagă, ea s-a revărsat dinspre familia mică spre familia mare, Biserica, unde i-am sărbătorit mai întâi în 8 ianuarie pe cei care au împlinit în anul care a trecut 50 de ani de căsătorie'. Evenimentului din 8 ianuarie i-a urmat cel din 15 ianuarie, când au fost în centrul atenției tinerii cu succese deosebite, majoritatea elevi ai Școlii 'Constantin Brâncuși' din cartierul clujean Gheorgheni, 'dovada vie că părinții și bunicii, Școala și Biserica și-au făcut datoria', a remarcat inițiatoarea evenimentului.
Întâlnirea tinerilor cununați în 2011
Duminică 22 decembrie urmează un alt eveniment dedicat enoriașilor, după Sfânta Liturghie, când va avea loc întâlnirea perechilor de tineri cununați în anul 2011, la o agapă organizată la subsolul lăcașului de cult. Prin această inițiativă se dorește să li se ofere tinerilor prilejul de a se cunoaște, de a-și împărtăși gândurile și bucuriile din primul an de căsătorie, așa cum au arătat organizatorii.
'Este o încercare a noastră de a reface, pentru unii, sau pentru a bătători, pentru alții, potecile dinspre casele lor spre biserică, sau invers, dar și între casele acestor tineri care numai așa, prin participarea la Sfânta Liturghie, prin Tainele Bisericii, iubire și respect pentru cele sfinte, vor 'bate' frumos pasul în doi, netezindu-și și luminându-și unul altuia - și, cu voia lui Dumnezeu, mai apoi copiilor lor - calea îngustă a mântuirii', a spus Mihaela Asănică.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3750, Ultimul acces: 2020-09-21 00:52:05

»  Sfințirea Bisericii „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca (2010-09-03)

 Închide 

Sfințirea Bisericii „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca

[2010-09-03]

Biserica cu hramul „Nașterea Domnului” din cartierul Gheorgheni, Cluj-Napoca, va fi sfințită duminică, 5 septembrie 2010, informează Biroul de Presă al Mitropoliei Clujului. Începând cu orele 9.00 va fi oficiată slujba de târnosire a bisericii. Slujba sfințirii va fi urmată, de la ora 10.00, de Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Preasfințitul Irineu Bistrițeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului și Clujului, pe o esplanadă din fața bisericii, alături de un sobor de preoți și diaconi.
La încheierea slujbei, Preasfinția Sa va înmâna d-lui Ing. Marian Munteanu din partea Înaltpreasfințitului Părinte Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, „Crucea transilvană”, cea mai înaltă distincție pentru mireni a Arhiepiscopiei Clujului, pentru sprijinul generos acordat Bisericii Ortodoxe și Arhiepiscopiei Clujului în slujirea ei misionar-pastorală. Preoților le vor fi acordate distincții, iar celor care au sprijinit prin efortul lor ridicarea noului lăcaș de cult le va fi acordat㠄Diploma de aleasă cinstire”.
Parohia cu hramul „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca a luat ființă la 16 martie 1990 prin desprinderea din Parohia Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, avându-l ca prim paroh pe părintele Iulian Benche. Piatra de temelie a noii biserici a fost pusă de Preasfințitul Irineu Bistrițeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului și Clujului, în 27 decembrie 1990, iar după întocmirea proiectului de către arhitecții Monica Popa și Marian Munteanu, în toamna anului 1993, a început construcția acesteia.
În februarie 1994 preotul Nicolae Buda a fost numit paroh al parohiei, moment din care lucrările la noua biserică au fost continuate într-un ritm susținut și cu rezultate evidente. O etapă importantă în devenirea acestui sfânt locaș și a comunității parohiei „Nașterea Domnului” a fost amenajarea demisolului care, din 4 septembrie 1994, prin binecuvântarea și sfințirea de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Bartolomeu a devenit loc de slujire, în jurul căruia s-a adunat întreaga comunitate.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3656, Ultimul acces: 2020-09-21 00:52:05


Nr. vizualizări:3709
Data ultimei vizualizări:2020-09-21 00:52:05
Data actualizare:2019-12-10 10:03:52
Data încărcării:2006-07-21 08:15:47
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:4
Fotografi:Basilica.ro: 2, Ilie Olar: 2

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-08-14
Aparat: Canon Canon PowerShot S95
Contor: 110

Vedere de ansamblu
Foto: Ilie Olar

Data: 2010-09-09
Contor: 56

Vedere de ansamblu
Foto: Basilica.ro

Data: 2014-10-17
Contor: 25

Vedere de ansamblu
Foto: Basilica.ro

Data: 2012-08-14
Aparat: Canon Canon PowerShot S95
Contor: 13

Vedere de ansamblu
Foto: Ilie Olar