Bucuresti :: Biserica Sf. Voievozi Grivita - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Voievozi Grivița
București
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:Calea Griviței nr. 58
Cod poștal:010734
Telefon :0752... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.primariaSector1.ro, www.PMB.ro, b.prefectura.mai.gov.ro, www.cjIlfov.ro, if.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Dumitru M. Vasile, Coman Constantin, Coroabă Claudiu
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril, Adormirea Maicii Domnului, Sf. Nicolae
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Cea dintâi bisericuță a fost ridicată pe la jumătatea secolului al XVIII-lea de Mihalcea Băcanul. Cu timpul, crescând numărul populației din zonă, comunitatea credincioșilor și-a exprimat dreptul de a avea un sfânt lăcaș mai încăpător, și astfel în 1817 a fost construită o noua biserică, de această dată din cărămidă. Ea avea formă de cruce, îmbogățită cu doi stâlpi lucrați în cărămidă, dispuși spre ușa de intrare. Edificiul nu dispunea de cafas deasupra intrării, nu avea amvon și nici ușă directă de acces a preoților în Sfântul Altar. Pictura interioară era realizată după stilul bizantin, un fel de frescă, creată de către un pictor necunoscut.

Conform mărturiei unuia dintre părinții slujitori ai bisericii din acea vreme, așezământul era asemenea unei mănăstiri, cu ziduri groase, case și prăvălii împrejur, cu o clopotniță în față, cu un personal ales și o școală de renume. Din nefericire, sfântul sălaș s-a deteriorat grav cu trecerea timpului și prin urmare s-a impus restaurarea sa completă.

În 1903 s-au finalizat lucrările la noua biserică, cea din ziua de astăzi. Ea a fost împodobită cu o pictură nouă, atât în interior cât și în exterior. Demn de menționat este de altfel faptul că toate planurile de restaurare și reconstrucție ale bisericii au fost întocmite după modelul Bisericii Mănăstirii Curtea de Argeș (naos treflat, pronaos mult lărgit, având o turlă centrală rezemată pe puncte izolate și două turle laterale dispuse în colțurile dinspre apus ale pronaosului) .
Pictura a fost realizată de preotul Vasile Damian, pictor diplomat la Belle-Arte din Iași (a mai pictat în București bisericile Sfântul Ștefan Cuibu’cu barză, Sfântul Mina-Vergu, Boteanu, Iancu Nou și Stavropoleos) , iar fațadele au fost decorate de sculptorul Faust.

În urma celor două războaie mondiale și ale cutremurului din 1940 au fost necesare lucrări de consolidare și reparații la exterior, precum și de restaurare a picturii în interior. Toate acestea au fost executate în anul 1962, paroh fiind vrednicul de pomenire, protoiereul Iuliu Man.
Începând cu anul 1987, sub îndrumarea P. C. Pr. Constantin Coman, a fost deschis un nou șantier. Cu această ocazie a fost îndepărtat stratul de tencuială de pe pereții bisericii fiind înlocuit cu unul din praf de piatră, iar în interior a fost restaurată pictura.
După 1992, lucrările au fost continuate sub supravegherea părintelui paroh Vasile M. Dumitru, fiind restaurată catapeteasma bisericii și recondiționat mobilierul. De asemenea, s-au efectuat reparații la acoperișul bisericii și la fațade, iar gardul bisericii a fost înlocuit cu unul nou, din fier forjat.
Alte informații:Donații către biserica noastră se pot realiza prin intermediul contului bancar RO06RNCB007204970767001, BCR Sector 1.
Nr. vizualizări:32063
Data ultimei vizualizări:2024-04-19 04:00:13
Data ultimei actualizări:2018-09-27 10:35:53
Data încărcării pe sit:2006-07-17 08:55:10
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!


Setul de Fotografii 1
Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Data: 2010-10-20
Aparat: NIKON E8800
Contor: 1563

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Banciu