Bucuresti :: Biserica Oborul Vechi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Oborul Vechi
București
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:strada Traian nr. 204
Cod poștal:024046
Telefon :0722... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro, www.primariaSector1.ro, www.PMB.ro, b.prefectura.mai.gov.ro, www.cjIlfov.ro, if.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Ciprian Georgian TUDOR
Hram:Sf. Ioachim și Ana
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Biserica cu hramul „Sfinții loachim și Ana” este considerată monument de arhitectură datori­tă monumentalei cruci de piatră care se află în altar.
Sfântul locaș de închinăciune prezintă din punct de vedere arhitectonic un specific al său în sensul că ridicarea sa a fost efectuată în trei etape distincte: mai intâi a fost construit altarul (troița de odinioară) după aceea naosul și în al treilea rând pronaosul în forma actuală.
Istoricul Ionescu Gion și ceilalți istorici vor­besc despre Biserica „Oborul Vechi” dar date­le acestora se bazează tot pe tradiția orală con­form căreia Biserica a fost construită astfel: peste crucea monumentală, înalta de aproape 5 m și adăpostită de o troiță de zid, la îndem­nul Mitropolitului Grigore în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea (1760-1780) s-a zidit o Biserica fără abside care a devenit Biserica „Târgului de afară”, numită așa pentru că în zona în care a fost ridicat acest sfânt locaș de în­chinăciune era și oborul de vite și cereale.
La începutul secolului al XIX-lea Biserica va purta și ea numele de „Oborul Vechi” deoarece spațiul de schimburi comerciale al Bucureștiului s-a mărit și s-a mutat la periferia orașului -cam unde este astăzi Liceul „Iulia Hașdeu”.
Prima formă a Bisericii era dreptunghiulara (nu avea abside) și cu dimensiuni foarte mici. Spațiul fiind prea mic enoriașii l-au lungit cu 5 m astupând vechiul pridvor și spărgând zidurile laterale lângă Sfântul Altar, tot acum fiind con­struite și cele două abside actuale.
Monumentul de arhitectură de la Biserica „Oborul Vechi” este reprezentat de crucea din piatră a serdarului Matei Mogoș aflată în Sfântul Altar, un adevărat giuvaer prin sculptu­rile ei interesante și prin inscripția cu caractere chirilice. Inscripția are următorul cuprins: „Crucii ‚Tale ne închinăm, Stăpâne, și prea sfânta Invierea Ta o slăvim. Cruce păzitoare a toată lumea, cruce Bisericii podoabă, cruce a împăraților întărire, cruce a credincioșilor înte­meere, cruce a îngerilor slavă și diavolilor rană. O, buni credincioși călători, care pe aicea tre­ceți și pre cinstita cruce în slavă vedeți, pe a credincioșilor podoabă și a dracilor stricare, aș­ternit picioarelor lui lisus Christos, ei vă închi­nați cu dragoste mare, că pre dânsa s-a înălțat Dătătorul de viață. Rugați-l pe țară să o păzeas­că de rele primejdii să nu pață, iar pe cel ce, cu a lui cheltuială crucea a înălțat, al țarii marele serdar Matei Mogoș să știți că s-a chemat, pazi­tă de cele rele (Dumnezeu să-l miluiască și spre împărăția cerească ajute-i să moștenească”. Leat 7227 (1719) .
La începutul anului 1719, drept mulțumire pentru că el și toți ai lui au scăpat de molima ciumei, serdarul Matei Mogoș plătește o impunătoare cruce sculptată în piatră de o frumusețe rar întâlnită. Multă vreme, și poate până azi, a rămas drept cea mai frumoasă și impunătoare cruce de piatră din țară, cu o înălțime de aproape 5 metri, o lățime de 60 cm și brațe de 40 cm.
Istoricul Nicolae Iorga consemna că după modul în care a fost realizată, aceasta cruce trebuie să fie opera unui meșter italian, dar acest lucru nu este consemnat nicăieri
Dintre icoanele care împodobesc sfântul lo­caș cea mai interesantă este aceea a patronilor Bisericii, Sfinții (Părinți Ioachim și Ana, dona­tă de domnitorul Alexandru Ipsilante. Această sfântă icoană, așa cum confirmă tradiția, a fost adusă de la Constantinopol și are următoarea inscripție în limba greacă: „Rugați-vă către Domnul sfinților pentru robii lui Dumnezeu Alexandru Ipsilante și Ecaterina Doamna, cu fiii lor”, iar de la această icoană dăruită de dom­nitor, Biserica și-a ales Hramul „Sfinții Părinți Ioachim și Ana”.
Astăzi, biserica Sfinții Ioachim și Ana – Oborul Vechi, începe o lucrare de refacere completă, atât materială cât și spirituală. Suntem în plină activitate de restaurare atât interioară cât și exterioară.
Avem în construcție un Așezământ social destinat persoanelor defavorizate din parohie, copii și vârstnici, cât și o cantină socială care va oferi hrană tuturor celor nevoiași. Am sporit și activitatea liturgică a bisericii prin săvârșirea cu regularitate a slujbelor de binecuvântare, de cerere și mulțumire lui Dumnezeu pentru toate cele primite.
Alte informații:Cont IBAN : RO11RNCB0088155320820001
BCR Sector 2
Cod Monument:B-II-m-A-19816
Nr. vizualizări:8403
Data ultimei vizualizări:2024-07-14 12:50:37
Data ultimei actualizări:2018-10-04 14:13:35
Data încărcării pe sit:2006-07-17 11:31:58
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2023-07-26
Aparat: Canon Canon PowerShot SX170 IS
Contor: 172

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Banciu