Bucuresti :: Biserica Popa Nan - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Popa Nan
București
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:strada Popa Nan nr. 47a
Cod poștal:024076
Telefon :0726... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @hotmail.com
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.primariaSector1.ro, www.PMB.ro, www.prefecturaBucuresti.ro, www.cjIlfov.ro, www.prefecturaIlfov.ro
Preot:Dumitrescu Alexandru-Marius, Frangulea Victor
Hram:Sf. Împ. Constantin și Elena, Adormirea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Popa Nan, ajutat „cu strânsură de la credincioși și din economiile lui”, pune temelia unei biserici mici, cu o turlă, și o învelește cu șindrilă. Biserica avea următoarea pisanie: „Acestă sf (ântă) și dumnezeiască biserică sa-u zidit din temelie la anul 1719, cu toate cele trebuincioase la înfrumusețarea ei, de repausați (i) întru fericire și anume: Ruse, Ecaterina, Manole, Marula și Nanu preotu”.
Curtea o îngădește cu gad și mai apoi cu ulucă.
În starea aceasta a durat până în 1802, când, începând să se ruineze, jupân Dincă Mălăeru o repară, o împodobește din nou și o pardosește cu piatră în locul cărămizilor ce se măcinaseră.
În anul 1845 i s-a făcut o a doua reparație de către epitropii bisericii Costache Cunescu și Tache Croitoru, care, văzând creșterea numărului credincioșilor, măresc biserica prelungind-o cu un antreu de lemn.
În anul 1860, epitropul Tache Anghelescu dărâmă o parte din bolțile de zid și face o a doua turlă, o mai lungește cu patru stânjeni și, în locul șindrilei care se stricase, o învelește cu tablă albă.
În anul 1910, în noaptea Sfântului Ilie, bisericuța veche a lui Popa Nan, roasă de dintele vremii și împovărată de îmbunătățirile pa care, în curgerea timpului, evlavia credincioșilor le adăugaseră, s-a prăbușit singură la pământ. În toamna aceluiași an, 1910, părintele Ioan Georgescu, tânăr de 37 de ani, ajutat de o mână de credincioși, printre care vrednicii de pomenire negustor Niță-Niculescu Berechet și Anghel N. Postenicu, pune temelia noii biserici Popa Nan, după planurile vestitului arhitect Cristofi Cerchez.
Alte informații:Cont IBAN : RO11RNCB0084010770780001
Banca : BCR – Mihai Bravu
Cod Monument:B-II-m-B-19450
Știri despre biserică:

»  Parteneriat între Biserica Popa Nan și Școala Anastasia Popescu (2013-03-28)

 Închide 

Parteneriat între Biserica Popa Nan și Școala Anastasia Popescu

[2013-03-28]
Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena“ - Popa Nan din Capitală a găzduit timp de patru zile, în perioada 23-26 martie, o expoziție de icoane pe sticlă dedicată Bunei Vestiri. Cele aproape 150 de icoane au fost realizate de elevii Școlii „Anastasia Popescu“ din sectorul 2, care sărbătoresc de Buna Vestire și Ziua femeii creștine, informează Ziarul Lumina.
Expoziția se înscrie în cadrul parteneriatului încheiat în urmă cu mai mulți ani între Parohia Popa Nan și Școala „Anastasia Popescu“. Sub îndrumarea prof. Roxana Cioată, elevi de la clasa 0 și până la clasa a VIII-a, dar și copii de la grădiniță au pictat pe sticlă, în tehnica specifică și conform erminiei ortodoxe, icoane cu scena Bunei Vestiri sau cu Sfinții Arhangheli. Sâmbătă, 23 martie, icoanele au fost expuse în biserică. Anul acesta, expoziția de icoane a coincis în mod fericit cu Duminica Ortodoxiei și a cinstirii icoanelor, fapt care a constituit un prilej de bucurie și pentru credincioșii care au participat duminică la Sfânta Liturghie în biserica parohială.
Luni, 25 martie, în ziua Bunei Vestiri, icoanele au fost sfințite de către părintele paroh Alexandru Dumitrescu și înapoiate copiilor care le-au pictat pentru a le păstra spre cinstire în casele lor.
„Dincolo de expunerea icoanelor și realizarea acestora de către copii, această activitate este și o importantă lucrare misionară și catehetică. Pe de o parte, copiii pictând aceste icoane cu Buna Vestire învață despre însemnătatea acestei sărbători, și mai ales despre însemnătatea icoanelor pentru credința noastră. Pe de altă parte, este important faptul că fiecare copil care vine să-și ia icoana acasă vine însoțit de părinți, bunici sau prieteni și, astfel, oameni care poate nu merg în mod frecvent la biserică intră cu acest prilej în biserică, văd icoanele expuse și se roagă. De asemenea, aceste icoane, fiind făcute după erminie, de fiecare dată sunt sfințite și fiecare copilaș vine și își ia acasă o icoană sfințită. Făcând în fiecare an aceste icoane, ei au acasă ca un mic altar, un perete unde își pun toate aceste icoane făcute de ei și sfințite, iar pentru ei aceste icoane și lucrarea aceasta au o mare înrâurire asupra sufletelor lor“, a declarat părintele paroh Alexandru Dumitrescu.
Elevii de la Școala „Anastasia Popescu“ au încheiat Ziua mamei creștine, luni seară, la Librăria Cărturești din strada Arthur Verona, cu un concert la care a cuprins numeroase cântări religioase specifice Postului Mare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4914, Ultimul acces: 2020-07-12 09:02:12


Nr. vizualizări:5494
Data ultimei vizualizări:2020-07-12 09:02:12
Data actualizare:2018-10-04 13:56:50
Data încărcării:2006-07-17 11:28:22
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:3
Fotografi:Constantin Banciu: 2, Mihai ADAM: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-05-24
Aparat: NIKON E8800
Contor: 193

Vedere din față
Foto: Constantin Banciu

Data: 2011-05-24
Aparat: NIKON E8800
Contor: 147

Vedere din lateral
Foto: Constantin Banciu

Data: 2019-03-23
Aparat: SONY NEX-5N
Contor: 17

Amvonul
Foto: Mihai ADAM