Bucuresti :: Biserica Belvedere - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Belvedere
București
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:strada Cărbunarilor nr. 2, Sc 6
Cod poștal:013988
Persoană de contact :Pr Paroh Liviu Popa
Telefon :0722... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.primariaSector1.ro, www.PMB.ro, b.prefectura.mai.gov.ro, www.cjIlfov.ro, if.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Liviu Popa, Popescu Mihai
Hram:Sf. Ap. Petru și Pavel, Sf. Mc. Ecaterina
Detalii:Biserica Belvedere poarta hramul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel - 29 iunie, si al Sfintei Mari Mucenite Ecaterina - 25 noiembrie. Aceasta este situata in partea de nord-vest a capitalei, pe malul stang al Dambovitei, in mijlocul cartierului studentesc Regie.
Parohia Belvedere a luat fiinta in anul 1929 sub numele de "Parohia Belvedere C. A. M. ". In vecinatatea acesteia se afla caminele studentesti Belvedere, stadionul studentesc, parohia Sfantul Ilie Grand si Calea Giulesti. Parohia are in componenta numai case muncitoresti, fostele locuinte ale salariatilor Fabricii de Tigarete si ale Cailor Ferate Romane.
Biserica Belvedere a fost construita intre anii 1934 si 1940. Piatra de temelie a bisericii a fost pusa la data de 25 octombrie 1934 de catre primul patriarh al Romaniei, Miron Cristea, in prezenta membrilor Conducerii Manufacturii Tutunului, a Cailor Ferate Romane, in prezenta multor credinciosi si a unui sobor de preoti si diaconi.
Lucrarile de constructie au fost finalizate in anul 1940 cu exceptia mobilierului, catapetesmei, picturii si dotarilor din biserica, care s-au adaugat ulterior.
Sfantul lacas a fost realizat prin contributia si sprijinul activ al enoriasilor si salariatilor celor doua intreprinderi, fiecare muncitor participand cu o contributie baneasca reprezentand retributia pe o zi de lucru pe luna.
Initiatorul construirii bisericii, cat si a tuturor proiectelor sociale si activitatilor religioase a fost preotul Petre Serpe, ctitorul sfantului lacas. Proiectul bisericii a fost intocmit de arhitectul Ioan Traianescu (1875-1964) , cel care a si condus o parte din lucrarile de constructie.
Proprietetea asupra terenului a fost dobandita prin donatie din partea Administratiei C. A. M. si C. F. R. conform cu "Hotararea Comunicata nr. 135844 din data de 11 decembrie 1930 a Directiei Generale C. A. M. " si cu "Actul Fundational din data de 25 octombrie 1934" - vezi revista "Munca si credinta" nr. 10-12 din 1934 si procesul verbal al Consiliului Parohial din anul 1969.
Actele de donatie ale bisericii au fost distruse in timpul bombardamentelor din data de 7 mai 1944 conform "Certificatului de sinistrare".
Biserica Belvedere are un aspect monumental iar ca structura arhitectonica se aseamana aproape in intregime cu Catedrala Mitropolitana din Timisoara, fapt pentru care este considerata sara mai mica a acesteia, amandoua fiind proiectate de acelasi valoros arhitect.
Prin frumusetea sa deosebita si prin structura arhitectonica, Biserica Belvedere este considerata un monument si lacas de rugaciune unicat in Bucuresti.
Impreuna cu Catedrala din Timisoara si cu Biserica Elefterie din Bucuresti sunt apreciate ca "opere de arhitectura foarte rare" - conform "Arhitectura pe teritoriul Romaniei" - Editura Academiei, 1982, pag. 580, Profesor Grigore Ionescu.
Biserica este construita din beton si caramida aparenta. Are o turla mare la mijloc si doua turle mici in fata. Turlele sunt in stil gotic, acoperite cu tigla smaltuita si colorata iar dupa anul 2005 biserica a fost acoperita in intregime cu tabla de cupru.
Intrarea in biserica se face prin trei usi principale in fata, doua usi laterale si doua usi in partea altarului.
Interiorul bisericii este construit atat in stil bizantin cat si apusean cu multe elemente de arhitectura, cu balcoane pe doua nivele, un cafas pe patru nivele, sustinute de patru stalpi puternici pe un planseu de beton armat. In sfantul altar se afla sase capiteluri cu timpane si arcade.
Lucrarile de pictura au fost incepute in anul 1965, in stil neobizantin si El-greco, de catre pictorul Dimitrie Hornung, dar, datorita imbolnavirii si decesului pictorului, acestea nu au fost finalizate. Incercari de continuare a picturii au mai existat, in perioade diferite si de pictori diferiti, dar nici acestea nu au fost finalizate.
La demisol, biserica dispune de un spatiu generos unde s-a amenajat un paraclis si o cantina, folosite la desfasurarea unor activitati religioase, culturale si actiuni social caritative.
Cu prilejul hramului, la Biserica Belvedere se aduce spre inchinare, in fiecare an, o icoana cu un fragment din moastele Sfintei Mari Mucenite Ecaterina. Icoana Sfintei Ecaterina este oferita de catre comunitatea ortodoxa romana "Buna Vestire" din Bruxelles, fiind adusa de la Catedrala "Sainte Catherine" din capitala Belgiei.
Alte informații:Donații către Biserica Sf. Apostoli Belvedere se pot realiza prin intermediul contului bancar RO30RNCB5055000039250001, BCR sectorul 4.
Nr. vizualizări:15350
Data ultimei vizualizări:2024-03-29 00:44:30
Data ultimei actualizări:2018-09-13 15:24:27
Data încărcării pe sit:2006-07-17 11:06:15
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!


Setul de Fotografii 1
Data: 2012-06-03
Contor: 238

Vedere din față
Foto: Mihai Ven