Teaca :: Biserica Lutherana - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Lutherană
Teaca
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Lutheran
Localitate:Teaca (maghiara: Teke) (germana: Tekenderf, Teckendorf, Tekendorf)
Comună:Teaca
Județ:Bistrița-Năsăud
Cod poștal:427345
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.evang.ro, www.portalbn.ro, bn.prefectura.mai.gov.ro
Stil arhitectonic:Gotic
Detalii:Biserica gotică din a doua jumătate a sec al 14-lea ce are și elemente arhitectonice romanice, azi nefolosită. Biserica a fost reconstruită de mai multe ori. Zidul fortificației din jurul bisericii a fost dărâmat în 1870.
Alte informații:Dupa marea invazie tatara , Transilvania avusese de strabatut o perioada deosebit de grea fiind necesar mai multe decenii pentru a se recupera nivelul economic existent in preajma distrugatorului an 1241. Infruntand opresiunea feudala si dificultatile ce decurgeau din instabilitatea politica , mestesugarii isi organizau tot mai temeinic activitatea , produsele lor reusind sa intre in circuitul comercial european. Dezvoltarea productiei mestesugaresti a fost un factor hotarator in constituirea unor asezari cu caracter urban , nuclee ale viitoarelor orase transilvanean. In cursul primelor decenii ale sec. XIV , numarul localitatilor in curs de urbanizare era destul de important pentru a face evidenta efervescenta economica a voevodatului la capatul unui incordat efort de refacere. In fondul intregului proces de eflorescenta economica , in directa legatura cu explozia urbana , se contureaza o adevarata intrecere intre tinerele orase , intrecere menita sa le asigure noi piete de desfacere , cat mai multe zile de targ , cat mai multe drepturi politice. In cadrul acestei ambitioase intreceri un loc de seama avea sa revina refacerii vechilor biserici si inlocuirii lor cu edificii mai impozante , mai bogat decorate , capabile sa atinga atentia pelerinilor si a negutatorilor de pretutindeni.
In evul mediu , cand intreaga activitate sociala se dezvolta sub imperiul conceptiilor religioase , una din cele mai rentabile investitii putea fi un locas de cult care beneficia fie de legenda unui miracol fie de o maretie sau de o frumusete deosebita care putea fi convertite in legenda. Atunci cand se analizeaza faptele de arta din Transilvania nu trebuie sa se vada in formele provinciale ale monumentelor locale dovezi de izvoare sau de ramaneri in urma la modul adsolut.
Dintre putinele monumente construite in aceasta perioada , notabila este biserica evanghelica din satul Teaca , ud. Bistrita-Nasaud . De tip basilical , cu trei nave si cu un puternic turn-clopotnita pe latura de vest , acest edificiu isi trateaza apartenenta la momentul gotic doar prin silueta mai elansata , prin absida de plan poligonal si prin deschiderile in arc frant. Alminteri , structura basilicala asociata cu masivitatea si sobrietatea formelor si cu proportiile reduse ale deschiderilor constituie o evidenta referinta la fondul romanic traditional.
Cod Monument:BN-II-a-A-01717
Nr. vizualizări:22615
Data ultimei vizualizări:2024-05-18 05:09:07
Data ultimei actualizări:2016-09-20 10:05:07
Data încărcării pe sit:2006-07-14 08:20:50
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-06-11
Aparat: NIKON COOLPIX L21
Contor: 267

Vedere generala
Foto: Horațiu Nacu