Bradeni :: Biserica Fortificata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Fortificată
Brădeni
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Lutheran
Localitate:Brădeni (maghiara: Hégen, Henningfalva) (germana: Händerf, Hendref, Henndorf, Hegendorf)
Comună:Brădeni
Județ:Sibiu
Adresa:nr. 117
Cod poștal:557060
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.evang.ro, www.comunaBradeni.ro, www.cjSibiu.ro, sb.prefectura.mai.gov.ro
Stil arhitectonic:Gotic
Detalii:Biserica atestata 1350, inconjurata de un zid de aparare si patru bastioane. In podul bisericii se pastrau lazi cu provizii bogat decorate
Monument istoric a fost construită în sec. al XIV-lea si reclădită prin arcul de triumf de corul pentagonal. Pe partea nordică a navei se găseste accesul spre galeria de apărare, prevăzută cu metereze. Nava si corul cu bolti reticulate cu nervuri. Un portal se află pe latura sudică si este executat în stilul de trecere de la gotic la renastere. Intrarea de vest este închisă cu un grilaj culisant si cu o usă din stejar ferecată. O fereastră gotică s-a păstrat în fatada de vest. În 1769 se execută reparatii la boltile interiorului. Galerii din lemn sunt amenajate pe laturile navei si în cor unde se află si orga. În peretele nordic al corului se găseste un tabernacol cu un arc frant. Tabolul altarului este pictat de Artur Coulin. Cristelnita în forma de potir, cu ornamentatie florală bogată, este executată de mesterul Iacobus din Sighisoara, după 1440. Clopotele sunt suspendate în galeria superioară de apărare, cel mare datează din sec. al XV-lea, cel mijlociu executat de mesterul J. Weissberger din Sighisoara în 1649, iar cel mic este datat 1574. În jurul bisericii fortificate se ridică în 1520 un zid de împrejmuire, având fiecare colt câte un bastion cu mai multe nivele. Zidul este prevăzut cu metereze si guri de păcură. Bastionul de nord-est nu mai există.
De semnalat miraculoasa fantana cu apa potabila din sala bisericii si originalul tezaur de arta populara, renumitele lazi "Stollentruhen".
Cod Monument:SB-II-a-A-12340
Nr. vizualizări:14081
Data ultimei vizualizări:2024-07-17 05:41:31
Data ultimei actualizări:2017-03-31 14:50:39
Data încărcării pe sit:2005-10-10 18:40:38
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-03-29
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40
Contor: 160

Vedere de ansamblu
Foto: Dan Deva