Oradea :: Manastirea Sf. Cruce - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Sf. Cruce
Oradea
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Oradea
Județ:Bihor
Adresa:strada Făcliei, Nr. 24A
Cod poștal:410181
Telefon :0259... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @rdsor.ro
Adresa web Biserica:www.msfc.ro
Adrese utile:www.eparhiaortodoxaoradea.ro, www.oradea.ro, www.cjBihor.ro, www.prefecturaBihor.ro
Hram:Sf. Cuv. Parascheva, Sf. Arh. Mihail și Gavril
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Manastirea Sfintei Cruci a luat fiinta in anul 1992, amplasata la doi km distanta de orasul Oradea, intr-un loc unde inainte de aceasta data nu exista nici o asezare, in scurt timp s-a ridicat un adevarat complex monahal.

Prima biserica a manastirii a fost o bisericuta de lemn, datand de la inceputul secolului al XVIII-lea, monument istoric. A fost adusa din satul Corbesti, judetul Bihor intr-o stare de degradare avansata, insa s-a reusit reconstituirea ei astfel ca si-a redobandit stralucirea de altadata.
In anul 1994, s-a pus piatra de temelie a bisericii de zid, care practic constituie centrul complexului monahal. Biserica, construita in plan triconc, prezinta fresca atat interior cat si exterior, cu pictura bizantina, culorile folosite fiind in cea mai mare parte culori naturale. Prezenta picturii exterioare, care acopera in intregime edificiul, ii confera unicitate in Transilvania, realizeaza un arc in timp si spatiu intre viata monahala actuala din aceasta parte a tarii si cea de odinioara, din spatiul moldav, considerat ca o adevarata pepiniera a vietii monahale romanesti.
Alte informații:Biserica de Lemn este pe lista monumentelor.
Manastire de maici.
Cod Monument:BH-II-m-B-01047
Informații conexe:YOUTUBE.COM: Film despre mănăstirea sf. cruci oradea (Video)
YOUTUBE.COM: Film Mănăstirea Sf. Cruce 1 (Video)
YOUTUBE.COM: Film Mănăstirea Sf. Cruce 2 (Video)
YOUTUBE.COM: Film Mănăstirea Sf. Cruce 4 (Video)
YOUTUBE.COM: Film Mănăstirea Sf. Cruce 3 (Video)
Știri despre biserică:
Setul de evenimente 1

»  Episcopul Oradiei a slujit în cea mai mare mănăstire de maici din Eparhie, înființată în urmă cu 27 ani (2019-04-01)

 Închide 

Episcopul Oradiei a slujit în cea mai mare mănăstire de maici din Eparhie, înființată în urmă cu 27 ani

[2019-04-01]
de Sorin Ionițe

Episcopul Sofronie a slujit duminică la cea mai mare mănăstire de maici din Episcopia Oradiei, Mănăstirea „Sfânta Cruce”, înființată în Duminica Sfintei Cruci din anul 1992, pe data de 29 martie.
În 1993 a fost dusă la Mănăstirea Sfintei Cruci o biserică de lemn din satul bihorean Corbești, iar ulterior, prin grija și osteneala obștii monahale și cu ajutorul multor binefăcători, au fost zidite în incinta așezământului monahal, pe lângă numeroase corpuri de chilii și clădiri anexe, o biserică mare cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, dar și alte patru paraclise cu diferite hramuri.
La aniversarea a 27 ani de la înființare, duminică, 31 martie 2019, Preasfințitul Părinte Sofronie s-a rugat împreună cu obștea monahală și cu pelerinii în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare și a oficiat o hirotonie în preot.
PS Sofronie la Mănăstirea Sfânta Cruce, 31 martie 2019. ©Episcopia Oradiei
Ierarhul le-a vorbit celor prezenți la Mănăstirea Sfânta Cruce despre „purtarea crucii personale”.
Preasfinția Sa a spus că viața aici pe pământ este pentru noi toți o continuă încercare „pentru că nu suntem din această lume, deși trăim în ea”.
„Condiția Bisericii luptătoare din care face parte și generația noastră de creștini este aceea de răstignire”.
„Nu găsim în istoria bisericească niciun loc în care Biserica să nu fi fost prigonită, nedreptățită, jefuită de toate ale sale, iar creștinii, generație după generație, au cunoscut încercările, prigoana și martiriul, dar pe toate le-au îndurat cu seninătate, cu bucurie, în nădejdea învierii”, a precizat Episcopul Sofronie.
Episcopul Oradiei a recomandat de asemenea să punem umărul și „la purtarea crucii semenului nostru”.
„Purtarea crucii noastre este o datorie. Punerea umărului la purtarea crucii de către aproapele nostru este de mare frumusețe duhovnicească”, a spus Preasfinția Sa.
Vezi mai multe din predica Episcopului Sofronie pe site-ul oficial al Episcopiei Oradiei.
Mănăstirea Sfânta Cruce asigură masa zilnică pentru mai mult de 100 persoane cu posibilități materiale limitate. Cele 70 maici și surori de mănăstire fac desfășoară și alte activități filantropice și realizează croitorie bisericească, broderie și pictură pe lemn.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5950, Ultimul acces: 2020-07-10 23:57:06

»  Tabăra mitropolitan㠄Tradiție și noutate” din Oradea a ajuns la final (2018-08-28)

 Închide 

Tabăra mitropolitan㠄Tradiție și noutate” din Oradea a ajuns la final

[2018-08-28]
de Florin Nicolaie

Tabăra „Tradiție și noutate” a Mitropoliei Ardealului care a avut loc anul acesta la Mănăstirea Sfânta Cruce din Episcopia Oradiei a ajuns la final.
Cea de-a treia ediție a proiectului a avut loc în perioada 20-26 august 2018.
Tabăra a reunit un număr de 26 de tineri din eparhiile din țară, aceștia participând la un program care a cuprins activități de formare, educative, culturale, recreative, dar și duhovnicești.
Programul proiectului a cuprins două sesiuni de formare susținute de pr. Cristian Masaric și pr. Florin Negruțiu pe temele Comunicare și Managementul de proiect, care îi vor ajuta pe participanți în conceperea de proiecte pentru tineri în comunitățile parohiale.
De asemenea, pr. Alin Sonea, a susținut un atelier de lucru pe tema Contribuția Bisericii la cultivarea conștiinței naționale, punctând principalele momente în care Biserica a reprezentat un element cheie pentru evoluția istorică a neamului.
Preacuviosul Părinte Protos. Atanasie Paleu, duhovnicul mănăstirii Sfânta Cruce, le-a vorbit tinerilor despre trăirea duhovnicească în cadrul unei conferințe, iar Părintele Nicolae Robotin a punctat libertatea dăruită de viața în Hristos și bucuria familiei creștine.
Tinerii au participat la activități recreative precum concertul extraordinar susținut de „Orchestra celor 100 de viori” din Budapesta, în Piața Unirii din Oradea și vizitarea a numeroase obiective turistice: biserica de lemn din localitatea Beznea, Moara de apă de la Roșia, Peștera Meziad, precum și Sfânta Mănăstire Izbuc.
Organizarea taberei a fost posibilă cu sprijinul oferit de Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6992, Ultimul acces: 2020-07-10 23:57:06

»  „Iertarea este o condiție fără de care nu se poate dobândi mântuirea”, spune PS Sofronie (2018-02-24)

 Închide 

„Iertarea este o condiție fără de care nu se poate dobândi mântuirea”, spune PS Sofronie

[2018-02-24]
de Iulian Dumitrașcu

PS Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat la Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea în primele patru zile ale Postului câte o parte din Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Ierarhul a pus un mare accent pe iertare ca o condiție esențială a mântuirii.
Slujba a fost oficiată în prezența obștii monahale și a numeroși credincioși orădeni, răspunsurile la strană fiind oferite de un grup de monahii.
Părintele Episcop s-a adresat celor prezenți și le-a explicat c㠑iertarea, asupra căreia se insistă mult în Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, este o condiție «sine qua non», fără de care nu se poate dobândi mântuirea. Nu putem primi în dar mântuirea, nu putem primi viața cea veșnică, nu putem să ne bucurăm de darurile lui Dumnezeu, dacă nu ne iertăm și noi unii pe alții, din adâncul inimii’.
Aprofundând sensurile duhovnicești ale iertării, Episcopul Oradiei a apreciat c㠑iertarea este o stare lăuntrică, nu doar un simplu gest pe care îl facem, ca apoi să nu mai avem nevoie de iertare’.
La fel ca și pocăința, ‘iertarea trebuie să fie o stare continuă, căci tot timpul vieții noastre trebuie să iertăm, să ne iertăm unii pe alții, așa cum ne învață Domnul nostru Iisus Hristos. Dincolo de iertare, ca stare lăuntrică pe parcursul întregii vieți, avem nevoie de iertare, în special, ca să ne apropiem de Preacuratele Taine ale lui Hristos’, a dezvăluit Preasfinția Sa.
Dacă în primele patru zile din Sfântul și Marele Post Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul a fost citit pe fragmente, urmează ca în sfintele biserici la Denia de miercuri seara, pentru ziua de joi, din săptămâna a cincea a Postului Sfintelor Paști, Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul să fie citit în întregime.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7530, Ultimul acces: 2020-07-11 02:53:31

»  Începutul Postului la Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea. „Să fie un post al bucuriei inimii, al întăririi și înoirii sufletului” – PS Sofronie (2018-02-21)

 Închide 

Începutul Postului la Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea. „Să fie un post al bucuriei inimii, al întăririi și înoirii sufletului” – PS Sofronie

[2018-02-21]
de Sorin Ionițe

„Postul, după cum ne învață Domnul Hristos, nu trebuie să fie un post al tristeții, al constrângerii, al obligativității postirii, ci să fie un post al bucuriei inimii, al întăririi și înoirii sufletului, care, prin postire devine mai ușor pentru că se ușurează trupul și se lipsește de tot ceea ce este nefolositor”, a spus duminică PS Sofronie, Episcopul Oradiei.
Potrivit site-ului oficial al Eparhiei, Preasfinția Sa a slujit la mănăstirea bihorean㠄Sfânta Cruce” atât în duminica lăsatului sec de brânză, cât și în prima zi a postului, când a oficiat slujba canonului.
Între îndemnurile privitoare la Postul Sfintelor Paști a fost acela de a ierta pe cei ce ne-au greșit. „Prin iertare începem orice post și tot prin iertare trebuie să călătorim în viața noastră pământească”, a spus ierarhul.
În această duminică PS Sofronie a aniversat, din punct de vedere liturgic, 19 ani de la primirea darului arhieriei, în 21 februarie 1999 – Duminica Izgonirii lui Adam din Rai.
În cadrul Sfintei Liturghii, Chiriarhul Oradiei a hirotonit în treapta preoției pe diaconul Ioan Octavian Ungur, pe seama bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Groși, Protopopiatul Oradea.
Luni, în prima zi a Sfântului și Marelui Post al Paștilor, Episcopul Oradiei a oficiat, în biserica „Adormirea Maicii Domnului” de la Mănăstirea „Sfânta Cruce”, slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia a citit prima parte a Canonului celui Mare al Sfântului Andrei Criteanul.
Preasfinția sa a subliniat importanța programului liturgic și duhovnicesc intens din această perioadă de curățire spirituală.
„Ziua aceasta în care se începe Sfântul și Marele Post este numită și Lunea curată, zi în care cu toții ne curățim simțirile, ca să începem așa cum se cuvine călătoria Sfântului și Marelui Post.”, a precizat ierarhul.
Edificarea Mănăstirii Sfânta Cruce din Oradea a început în anul 1992, la inițiativa Episcopului de Vasile Coman al Oradiei, lucrările fiind încredințate monahiei Mina Bădilă.
În 1993 a fost adusă aici, din satul Corbești, județul Bihor, o biserică de lemn – monument istoric de la începutul secolului al XVIII-lea; de-a lungul timpului, prin grija și osteneala obștii monahale și cu ajutorul a multor binefăcători, au fost zidite în incinta așezământului monahal, pe lângă numeroase corpuri de chilii și clădiri anexe, o biserică mare de zid cu hramul Adormirea Maicii Domnului, dar și alte patru paraclise cu diferite hramuri, în total șase sfinte altare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7517, Ultimul acces: 2020-07-10 23:57:06

»  PS Sofronie la Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea: Slava deșartă a acestei lumi va trece, la fel cum trece și viața noastră pământească (2017-11-29)

 Închide 

PS Sofronie la Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea: Slava deșartă a acestei lumi va trece, la fel cum trece și viața noastră pământească

[2017-11-29]
de Sorin Ionițe

În predica rostită duminică la Mănăstirea Sfânta Cruce, PS Sofronie, Episcopul Oradiei, a reflectat asupra caracterului efemer al vieții pământești, în contrast cu veșnicia sufletului.
Preasfinția Sa a explicat că tânărul din textul evanghelic duminical (Lc. 18: 18-27) este reflecția fiecărui creștin care se interesează de sufletul său:
Dialogul dintre Mântuitorul Iisus Hristos și tânărul dregător bogat este dialogul pe care sufletul fiecăruia dintre noi îl poartă cu Domnul Hristos, fiecare dintre cei care cercetăm Sfânta Biserică, fiind interesați de moștenirea Împărăției cerurilor și de dobândirea vieții celei veșnice împreună cu Domnul nostru Iisus Hristos.
Din nefericire, a adăugat Preasfinția Sa, lumea de astăzi gonește tot mai mult după bunuri pământești, considerând că viața se limitează la plăcerile acestei vieți trecătoare, ca și când dincolo de mormânt nu ar mai fi nimic.
În continuare, punând în paralel dialogul dintre Domnul Hristos și sufletul unui credincios care dorește să moștenească Împărăția cerurilor, pe de o parte, și de cealaltă parte problemele și grijile oamenilor de astăzi, ierarhul a avertizat că între Împărăția Domnului nostru Iisus Hristos și lumea de astăzi este o mare prăpastie.
Pe de o parte este Împărăția cerurilor care este prezentă pe pământ în Sfânta Biserică, prin toate lecțiile frumoase pe care neîncetat, de două milenii, ni le predă. De cealaltă parte a prăpastiei este societatea de consum a zilelor noastre, în care oamenii aleargă într-o nesiguranță totală, într-o neliniște permanentă, în goană după înavuțire, într-o sete de a consuma greu de potolit, într-un efort nemăsurat de mare pentru slava deșartă a acestei lumi care va trece, la fel cum trece și viața noastră pământească.
În încheierea cuvântului rostit, ierarhul a adresat îndemnul ca, în această perioadă a Postului Nașterii Domnului, credincioșii să aibă în vedere, pe lângă rugăciune și post, și milostenia, ajutorarea semenilor care sunt în suferință și au nevoie de sprijin și mângâiere.
Conform site-ului oficial al Eparhiei, în cadrul slujbei, Chiriarhul Oradiei a hirotonit în treapta diaconiei pe teologul Vasile Paleu, pe seama Mănăstirii Sfânta Cruce.
La final, PS Sofronie a sfințit pictura unui loc de închinare amenajat în curtea mănăstirii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7732, Ultimul acces: 2020-07-10 23:57:06

»  Sărbătoare marcată prin rugăciune. Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea a împlinit 25 de ani de la înființare (2017-03-20)

 Închide 

Sărbătoare marcată prin rugăciune. Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea a împlinit 25 de ani de la înființare

[2017-03-20]
de Sorin Ionițe

În Duminica a treia din Postul Mare, Preasfințitul Părinte Sofronie a slujit la Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea, cu prilejul împlinirii a 25 ani de la înființarea așezământului.
Episcopul Oradiei a oficiat în 19 martie 2017 Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, împreună cu un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi. La slujbă a participat alături de obștea monahală, un număr mare de credincioși orădeni.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de monahii de la Mănăstirile Sfânta Cruce și Buna Vestire din Oradea și de un grup de studenți teologi de la Facultatea de Teologie din municipiu, informează Pr. Cristian Rus, Consilier Mass Media al Eparhiei.
În cuvântul rostit după citirea textului evanghelic, Preasfințitul Părinte Sofronie a subliniat poziția centrală a jertfei în viața creștinului.
Ierarhul a precizat că suferința, jertfa, sacrificiul și martiriul pentru numele Domnului Iisus Hristos reprezintă starea naturală în care trebuie să se afle creștinii.
În continuare, PS Sofronie a dat drept exemplu de credință puternică pe martirii care și-au vărsat sângele pentru Hristos.
Martiriul a fost și rămâne condiția esențială a Bisericii pe pământ. Înaintașii noștri au pecetluit credința prin sângele martiric vărsat din dragostea pentru Hristos. Nu au pus preț pe viața aceasta, preferând să moară pentru Hristos ca să dobândească, prin El, Împărăția Cerurilor și mântuirea sufletelor, a adăugat Preasfinția Sa.
În cadrul slujbei a fost pomenit Episcopul Ioan Mihălțan al Oradiei, la împlinirea a nouă ani de la trecerea sa la cele veșnice, în 17 martie 2008.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a anunțat organizarea Marșului pentru viață la Oradea, ce va avea loc sâmbătă, 25 martie, de la ora 16 și a îndemnat pe credincioși să participe la eveniment.
Așezământul Mănăstirii Sfânta Cruce a luat ființă în anul 1992, în Duminica Sfintei Cruci din Postul Paștilor, la inițiativa Episcopului Vasile Coman al Oradiei, lucrările fiind încredințate monahiei Mina Bădilă.
În anul 1993 a fost adusă din satul Corbești, județul Bihor, o biserică de lemn, cu hramurile Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil și Cuvioasa Parascheva, datând de la începutul secolului al XVIII-lea.
De-a lungul timpului, prin grija și osteneala obștii monahale și cu ajutorul multor binefăcători, a fost ridicată în incinta așezământului monahal, pe lângă numeroase corpuri de chilii și clădiri anexe, o biserică mare de zid cu hramul Adormirea Maicii Domnului.
Cele 70 de viețuitoare desfășoară numeroase activități sociale. Peste 150 de persoane fără posibilități materiale iau masa zilnic la mănăstire. De asemenea, în această comunitate funcționează ateliere de croitorie bisericească, broderie și pictură pe lemn.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8720, Ultimul acces: 2020-07-10 23:57:06

»  Praznicul Botezului Domnului la Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea (2017-01-08)

 Închide 

Praznicul Botezului Domnului la Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea

[2017-01-08]
de Andrei Pau

Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a fost prezent vineri, 6 ianuarie 2017, la Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea, unde a oficiat Sfânta Liturghie în biserica mare a așezământului monahal cu hramul Adormirea Maicii Domnului, notează site-ul oficial al Eparhiei.
După Rugăciunea Amvonului din cadrul Sfintei Liturghii, Episcopul Oradiei a oficiat Sfințirea cea Mare a Apei, Agheasma Mare. Pentru acest praznic, obștea sfintei mănăstiri a pregătit mai multe vase cu o capacitate totală de cinci mii de litri.
În predica rostită după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Matei, Preasfințitul Părinte Sofronie a amintit principalele semnificații teologice ale praznicului Bobotezei, subliniind caracterul treimic al sărbătorii și faptul că Botezul Domnului în apele Iordanului prefigurează moartea și Învierea Mântuitorului Iisus Hristos:
Această sărbătoare mare a creștinătății se mai numește și Arătarea Dumnezeiască, Teofania sau Bogoiavlenia, pentru că la Botezul în Iordan de la Ioan al Domnului nostru Iisus Hristos S-a descoperit, S-a arătat Preasfânta Treime. Atunci când Domnul Hristos a ieșit din apele Iordanului, Sfântul Ioan Proorocul, Înaintemergătorul și Botezătorul, a văzut pe Duhul Sfânt în chip de porumbel coborându-Se asupra Domnului Iisus Hristos și a auzit un glas din ceruri care a zis: «Acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care am binevoit». Astfel, Tatăl, prin glasul cel din ceruri, Fiul Care S-a făcut om, ieșind din apele Iordanului, după botezul de la Ioan, și Duhul Sfânt în chip de porumbel, Treimea cea sfântă, deoființă și nedespărțită ni Se descoperă nouă, a spus Preasfinția Sa.
La final, Preasfinția Sa i-a stropit cu apa proaspăt sfințită pe credincioși prezenți.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9259, Ultimul acces: 2020-07-10 23:57:06

»  Sfânta Cuvioasă Parascheva cinstită la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea (2016-10-15)

 Închide 

Sfânta Cuvioasă Parascheva cinstită la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea

[2016-10-15]
de Andrei Pau

dsc_0397
Mulțime de pelerini din Oradea și din județul Bihor au participat vineri, 14 octombrie 2016, la hramul bisericii de lemn, monument istoric, al Mănăstirii Sfânta Cruce din Oradea, informează site-ul oficial al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi în biserica mare a mănăstirii, cu hramul Adormirea Maicii Domnului. În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit un diacon și un preot.
În cuvântul rostit, Preasfinția Sa a vorbit despre modelul de viețuire al Sfintei Cuvioase Parascheva.
Sfânta Cuvioasă Parascheva sau Sfânta Vineri, deoarece Paraskevi (ΠαρασÎșÎ”Ï…Îź) din limba greacă înseamnă vineri, este model de virtute, model de smerenie, model de sfințenie pe care avem datoria să îl urmăm. Avem nevoie, noi, cei săraci duhovnicește, mai mult decât oricând, de ajutorul sfinților, iar Sfânta Cuvioasa Maică Parascheva, așa cum odinioară îi îmbrăca pe săraci, așa și pe noi să ne îmbrace cu rugăciunea ei, cu ajutorul ei sfânt, a spus Preasfinția Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a binecuvântat pe cei prezenți.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9014, Ultimul acces: 2020-07-10 23:57:06

»  Duminica Sfintei Cruci la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea (2016-04-04)

 Închide 

Duminica Sfintei Cruci la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea

[2016-04-04]
de Gratian Moldovan

DSC_0604
În Duminica a treia din Sfântul și Marele Post al Păresimilor, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat la Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea, cel mai mare așezământ monahal de maici din cuprinsul Episcopiei Oradiei, dar și din întreaga Câmpie de Vest, care aniversează în acest an 24 de ani de la înființare.
Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, împreună cu un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, în paraclisul de vară cu hramurile „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, Mitropolitul Moldovei”, în prezența obștii monahale a Mănăstirii Sfânta Cruce și unui mare număr de credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de monahii de la Mănăstirile Sfânta Cruce și Buna Vestire din Oradea, subliniază pr. Cristian Rus, de la Biroul de Comunicare al Eparhiei.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Sofronie a subliniat valoarea Sfintei Cruci pentru întreaga creștinătate, dar și pentru fiecare membru al Bisericii dreptmăritoare în parte:
„În Duminica Sfintei Cruci din Sfântul și Marele Post, toți creștinii ortodocși suntem invitați, prin însuși cuvântul Domnului Hristos Iisus, să ne luăm, să ne purtăm cu demnitate, să ne asumăm propria noastră cruce. Pentru că viața aici pe pământ, pentru cel care gândește, năzuiește și viețuiește după criteriile Împărăției cerurilor, dorind a fi împreună cu Domnul Hristos în veșnicie, viața aici pe pământ, plină de ispite, de încercări, de necazuri, este o continuă Golgotă, un continuu suiș duhovnicesc în care creștinul cel blând și bun, evlavios și temător de puterea lui Dumnezeu, își răstignește păcatele sale, zdrobește în picioare patimile cele egoiste și stricătoare, ba chiar ucigătoare de suflet, pentru a-și mântui sufletul și pentru a dobândi viața cea veșnică”, a subliniat Ierarhul.
În cadrul slujbei, Chiriarhul Oradiei a hirotonit pe diaconul Iosif Albert Szabo întru preot pe seama bisericii cu hraml Adormirea Maicii Domnului din Parohia Curtuișeni, Protopopiatul Marghita, iar pe teologul Ciprian Caba întru diacon pe seama bisericii cu hramul Schimbarea la Față a Domnului din parohia Cacuciu Vechi, Protopopiatul Oradea. Noul preot hirotonit a primit și hirotesia întru duhovnic.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a condus procesiunea de înconjurare a bisericii mari a mănăstirii.
***
Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea este o adevărată oază duhovnicească pentru toți pelerinii care îi trec pragul, dar mai ales pentru locuitorii municipiului Oradea. Edificarea Mănăstirii Sfânta Cruce a început în anul 1992, la inițiativa și cu binecuvântarea Episcopului de pie memorie Dr. Vasile Coman al Oradiei, lucrările fiind încredințate monahiei Mina Bădilă. Dacă în anul 1993 a fost adusă aici, din satul Corbești, județul Bihor, o biserică de lemn, monument istoric, cu hramurile Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil și Cuvioasa Parascheva, datând de la începutul secolului al XVIII-lea, de-a lungul timpului, prin grija și osteneala obștii monahale și cu ajutorul a multor binefăcători, au fost zidite în incinta așezământului monahal, pe lângă numeroase corpuri de chilii și clădiri anexe, o biserică mare de zid cu hramul Adormirea Maicii Domnului, dar și alte patru paraclise cu diferite hramuri, în total șase sfinte altare, toate fiind târnosite, în ultimii ani, de Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie al Oradiei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9551, Ultimul acces: 2020-07-10 23:57:06

»  Înălțarea Sfintei Cruci prăznuită la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea (2015-09-15)

 Închide 

Înălțarea Sfintei Cruci prăznuită la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea

[2015-09-15]
adaugat: 15.09.2015
La praznicul Înălțării Sfintei Cruci, 14 septembrie 2015, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat la hramul celui mai mare așezământ monahal de monahii din cuprinsul Episcopiei Oradiei, dar și din întreaga Câmpie de Vest, Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea, după cum ne informează site-ul oficial al Eparhiei.
Ierarhul a săvârșit aici Dumnezeiasca Liturghie, în sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, în altarul de vară al mănăstirii, cu hramul Înălțarea Sfintei Cruci și Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, Mitropolitul Moldovei, în prezența obștii monahale a Mănăstirii Sfânta Cruce și a unui mare număr de credincioși.
După citirea pericopei evanghelice rânduite, de la Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, Chiriarhul Oradiei a rostit o predică deosebit de bogată, în care a arătat importanța și măreția praznicului Înălțării Sfintei Cruci:
„În această zi Biserica Ortodoxă sărbătorește Înălțarea Sfintei Cruci, Crucea pe care Domnul, Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Cuvântul Veșnic al Tatălui, întrupat din Preasfânta Fecioară Maria, Născătoarea de Dumnezeu, a fost răstignit în mijlocul pământului. După răstignirea Sa, moartea a fost înfrântă prin Învierea Sa cea de a treia zi. Spăimântându-se de Învierea Fiului lui Dumnezeu înomenit, vrăjmașii Săi au început să răspândească minciuni în lume, îndată după Înviere, ce dăinuie până în ziua de astăzi, împotriva Mântuitorului Iisus Hristos. Atât de departe s-a ajuns cu minciuna și atât de multă influență și tărie a dobândit relativismul, încât în vremurile noastre există oameni care pun la îndoială până și realitatea răstignirii pe Cruce a Domnului Hristos, răstignire care nouă, și umanității întregi, a adus în dar mântuirea, pentru cei care cred în Mântuitorul Iisus Hristos și se închină Crucii Sale.”
„Pentru noi, creștinii ortodocși, Crucea este dătătoare de viață. Lemnul pe care a fost răstignit Fiul lui Dumnezeu întrupat, din lemn al blestemului, începând cu lemnul cel vechi din grădina Raiului, din care a gustat Adam și a căzut în păcat, călcând porunca lui Dumnezeu de a nu gusta din roada acelui lemn, deci lemnul care fusese blestem, pentru noi cei care credem în Hristos Domnul, a devenit izvor de binecuvântare. Ca răspuns împotriva tuturor blasfemiatorilor care atacă și în zilele noastre răstignirea Mântuitorului Hristos și Învierea Sa din morți, stau dovezile pe care le avem, vizibile și palpabile chiar, pentru orice om de bună credință și de bun simț. Atunci când Sfânta Împărăteasă Elena a descoperit la Ierusalim, pe Golgota, cele trei cruci pe care au fost răstigniți Domnul nostru Iisus Hristos și cei doi tâlhari, la Sfânta Cruce a Domnului Hristos a găsit și tăblița, titulus Crucis, pe care erau scrise cuvintele «Iisus Nazarineanul, Împăratul iudeilor», în ebraică, în latină și în greacă, mărturie vizibilă și palpabilă, ce se adaugă mărturiilor pe care noi le primim prin credință, prin Sfânta Evanghelie, cu privire la răstignirea Mântuitorului Hristos.”
„Sfânta Împărăteasă Elena a împărțit Sfânta Cruce în mai multe părți mai mari, iar apoi în foarte multe părticele peste tot în lume, ca să ajungă, ca izvor de mângâiere duhovnicească, ca izvor de rugăciune spre mântuire și ca izvor de putere și de rezistență, pentru creștinii ortodocși din toate părțile, astfel că lemnul Cinstitei Cruci a fost împrăștiat peste tot în lume, ca semn al puterii lui Dumnezeu”.
În cadrul slujbei, Chiriarhul a hirotonit pe diaconul Filaret Petru Fiț, consilier financiar la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei, întru preot pe seama Catedralei Episcopale Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea, iar pe teologul Pavel Paleu întru diacon pe seama Mănăstirii Sfânta Cruce din Oradea. Noul preot hirotonit a primit hirotesia întru duhovnic, dar și distincția de iconom-stavrofor.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a oficiat rânduiala binecuvântării prinoaselor și, apoi, a condus procesiunea de înconjurare a bisericii mari a mănăstirii, la care a luat parte întreaga suflare dreptmăritoare prezentă.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 10932, Ultimul acces: 2020-07-10 23:57:06

»  Liturghie arhierească la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea (2014-12-08)

 Închide 

Liturghie arhierească la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea

[2014-12-08]
În Duminica a douăzeci și șaptea după Rusalii, 7 decembrie 2014, ziua prăznuirii Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș și a Sfântului Ierarh Ambrozie, Episcopul Mediolanului, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea, cel mai mare așezământ monahal de maici din cuprinsul Episcopiei Oradiei, dar și din întreaga Câmpie de Vest, a precizat Pr. Cristian Rus.
Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, în biserica mare a mănăstirii, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, în prezența obștii monahale a Mănăstirii „Sfânta Cruce” și unui mare număr de credincioși.
În cadrul slujbei, Ierarhul a hirotonit pe diaconul Călin Ionuț Boț în treapta preoției, pe seama bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din parohia Cociuba Mică, Protopopiatul Beiuș, și pe tânărul teolog Adrian George Ignat în treapta diaconiei, pe seama bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din parohia Uileacu de Beiuș, Protopopiatul Beiuș. Noul preot hirotonit a primit și hirotesia întru duhovnic.
Preasfințitul Părinte Sofronie a rostit o predică deosebit de bogată în conținut, în care a vorbit despre viața și lucrarea celor doi sfinți prăznuiți în această zi, în legătură cu înțelesurile pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca, care prezintă tămăduirea femeii gârbove de către Mântuitorul Iisus Hristos:
„Dacă ieri Biserica Ortodoxă l-a sărbătorit pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, marele făcător de minuni, astăzi, în 7 decembrie, Biserica dreptmăritoare îl prăznuieșe pe unul dintre sfinții părinți din primele veacuri creștine, Sfântul Ierarh Ambrozie, care, spre deosebire de Sfântul Nicolare, care a slujit ca ierarh în Asia Mică, în răsăritul Imperiului Roman, sfântul sărbătorit astăzi a păstorit în Biserica Apusului, la Mediolanum, orașul în care, la anul 313, Sfântul Împărat Constantin cel Mare a dat celebrul edict prin care credința creștină primea libertate deplină de manifestare.”
„Tot în această zi avem și o sfântă sărbătorită în Biserica noastră locală, Biserica Ortodoxă Română, Sfânta Filofteia de la Curtea de Argeș, care era, încă din vremea primilor domnitori descălecători de țară ai Țării Românești, ocrotitoarea Țării Românești, sfintele ei moaște fiind păstrate până astăzi la mănăstirea voievodală din Curtea de Argeș, acolo unde, înainte de a fi în zilele noastre Arhiepiscopia Argeșului, în cetatea de scaun de la Argeș, la Curtea domnească de la Argeș, în vechea Catedrală domneasc㠄Sfântul Nicolae” erau așezate sfintele moaște, astăzi sunt într-un paraclis de la mănăstirea voievodală a Sfântului Neagoe Basarab. Înainte de ctitorirea și sfințirea acesteia, în 1517, de către Patriarhul Teolipt al Constantinopolului, moaștele s-au aflat la catedrala veche mitropolitană și domnească, unde erau încoronați și unși domnitorii Țării Românești, Sfântul Nicolae Domnesc, fiind ocrotitoarea întregii Țări Românești. După ce mitropolia s-a mutat de la Argeș la Târgoviște, moaștele Sfintei Filofteia nu au fost duse, ci au rămas la Curtea de Argeș, fiind cinstită de creștinii din acele locuri, care o numesc, cu multă duioșie «Sfântulița».”
„Așa cum îi arată și numele, Sfânta Filofteia sau Filoteia, iubitoarea de Dumnezeu, l-a iubit mult pe Dumnezeu, așa cum toți sfinții, drepții și fericiții l-au iubit pe Dumnezeu și l-au căutat pe Dumnezeu în viața lor. Și noi suntem datori să Îl căutăm pe Dumnezeu în viața noastră, deoarece, așa cum ne învață Mântuitorul Iisus Hristos, că fără El, fără Dumnezeu, nu putem face nimic. El ne dăruiește viața și ne binecuvintează cu daruri nenumărate, frumoase și alese, căci nimic din ceea ce este omul pe pământ nu ar fi dacă Dumnezeu nu ar fi”, a subliniat Chiriarhul Oradiei.
„Unii ar putea să cârtească, văzând mulțimea bolnavilor, a săracilor, a neputincioșilor, a oamenilor necăjiți din lume și să se îndoiască de prezența lui Dumnezeu și de faptul că Dumnezeu iubește lumea și pe om. Aceștia care nu cred vin să ne întrebe pe noi, cei care credem: cum poate răbda Dumnezeu atâta suferință? Cum poate îngădui Dumnezeu atâta durere? Cum poate îngădui și privi Dumnezeu nepăsător din cerul Său mulțimea bolnavilor, săracilor și suferinzilor? De ce atâta răutate și atâta nedreptate pe pământ? De ce nu intervine Dumnezeu? Cei care pun astfel de întrebări nu sunt prea departe de fariseii care Îl criticau pe Mântuitorul Iisus Hristos că îi vindeca pe oameni în ziua de sâmbătă. Cei care pun astfel de probleme sunt cei care nu Îl văd pe Dumnezeu așa cum este, ci au în mintea lor un idol plăsmuit de mintea omului căzut în păcat, iar chipul acestui idol nu poate să semene cu altcineva decât cu chipul celui căzut în păcat.”
„Cei care nu iubesc Biserica și nu trăiesc după rânduielile Bisericii, așa-zișii înțelepți și filozofi ai lumii de astăzi, care nu sunt diferiți de fariseii din timpul Mântuitorului Iisus Hristos sau de filozofii păgâni, care aveau mulțime de zei plăsmuiți după mintea lor, după chipul omului căzut. La fel și oamenii de astăzi, unii își spun gnostici, alții agnostici, alții își spun atei, dar toți aceștia, când se raportează la o forță supranaturală, nu pot ajunge la Dumnezeul Cel Viu și Adevărat pentru că mintea lor trufașă și căzută în păcat nu poate să vadă ceea ce numai în smerenie se poate vedea, slava lui Dumnezeu, care ne arată, așa cum spun Sfinții Părinți ai Bisericii, întâi de toate, cât de păcătoși suntem noi.”
„Oamenii care Îl judecă pe Dumnezeu și care văd prin ochii lor strâmbi că Dumnezeu nu ar face nimic, sunt la fel ca și fariseii care Îl criticau pe Domnul Hristos că a vindecat-o pe femeia gârbovă în zi de sâmbătă, deoarece ei respectau Legea ad-literam, ucigând Duhul Sfânt Care este ascuns dincolo de litera Legii, înțelegând puțin din dragostea lui Dumnezeu. Literalismul acesta este prezent și în zilele noastre, în toți cei care îndrăznesc să Îl judece și să Îl critice pe Dumnezeu după mulțimea răutăților, a neputințelor și a suferințelor care sunt pe pământ. Dar Dumnezeu lucrează în lume, intervine în istorie și îl vindecă pe om și în zilele noastre în felul în care El dorește, cum a făcut-o dintotdeauna, prin Fiul Său, pe Care L-a trimis în lume ca să întemeieze Biserica, prin Domnul nostru Iisus Hristos, Capul și Mirele Bisericii, Păstorul și Arhiereul sufletelor noastre. El, deși S-a înălțat la ceruri, prin Duhul Sfânt, în Sfânta Biserică, prin tainele și ierurgiile Bisericii, prin toată viața de Duh Sfânt a Bisericii face în continuare minuni, săvârșește vindecări prin Sfinții Săi din toate neamurile, prin Sfinții la care noi, creștinii ortodocși, am avut dintotdeauna evlavie, între care se numără și Sfântul Ierarh Nicolae, sărbătorit ieri, și Sfânta Muceniță Filofteia, pe care astăzi o prăznuim.”
„Lucrarea de mântuire a neamului omenesc, săvârșită de Mântuitorul Iisus Hristos în Sfânta Biserică este la fel cu lucrarea pe care a săvârșit-o direct, atunci când vindeca toată boala și toată neputința în popor. La fel lucrează Fiul lui Dumnezeu, Domnul nostru Iisus Hristos, prin harul Duhului Sfânt și în zilele noastre, în Sfânta Biserică. De aceea, toți cei care sunt bolnavi și neputincioși, în suferințe și în necazuri să alerge la Sfânta Biserică, iar noi, creștinii, suntem datori să îi primim cu dragoste, preoții să îi îmbrățișăm cu binecuvântare și cu rugăciune, ajutându-i să se poată spovedi, să își poată descărca povara păcatelor lor și să își elibereze conștiința, ajutându-i să înțeleagă, prin rugăciuni și prin lumina harului lui Dumnezeu, care este voia lui Dumnezeu în viața fiecăruia dintre noi în parte.
Iar la toate celelalte rele ce se întâmplă în lume și la toate întrebările ispititorilor care vin înspre noi – unde este Biserica? Ce face Biserica? - să le răspundem că Biserica se roagă, binecuvintează și iartă. Acestea sunt darurile Bisericii. Biserica nu se ocupă cu ridicarea de stăpâniri și doborârea lor, nu se ocupă cu alegerea și înscăunarea regilor și a președinților lumii, nu se ocupă cu înălțarea și căderea guvernelor lumii, nu se ocupă cu ridicarea sau încetarea războaielor, dar Biserica este rugătoare pentru pace și înmulțitoare a iertării, a binecuvântării și a rugăciunii. Biserica are menirea să îl ridice pe omul căzut și gârbovit de păcate, să îl curețe, să îl spele, să îl ajute să își spele haina albă de la Botez, cu lacrimile pocăinței, pentru a se îmbrăca cu haina luminoasă a a Învierii lui Hristos Domnul, și îi dăruiește pe Însuși Domnul Iisus Hristos în Taina Sfintei Cuminecături, ca vindecare pentru toate bolile și neputințele, ca merinde pentru viața veșnică”, a precizat Preasfinția Sa.
Mănăstirea „Sfânta Cruce” este o adevărată oază duhovnicească pentru toți pelerinii care îi trec pragul, dar mai ales pentru locuitorii municipiului Oradea. Edificarea Mănăstirii „Sfânta Cruce” a început, din voia lui Dumnezeu, în anul 1992, la inițiativa și cu binecuvântarea Episcopului de pie memorie Dr. Vasile Coman al Oradiei, lucrările fiind încredințate monahiei Mina Bădilă. Dacă în anul 1993 a fost adusă aici, din satul Corbești, județul Bihor, prima bisericuță de lemn, monument istoric, cu hramurile „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Cuvioasa Parascheva”, datând de la începutul secolului al XVIII-lea, de-a lungul vremii au fost zidite în incinta așezământului monahal, pe lângă corpuri de chilii și clădiri anexe, o biserică mare de zid cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, dar și alte patru paraclise cu diferite hramuri, în total șase sfinte altare, toate fiind târnosite, în ultimii ani, de Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie al Oradiei. În cei douăzeci și doi de ani de existență a mănăstirii și obștea așezământului monahal a sporit mereu, în prezent numărând 70 de viețuitoare.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 15148, Ultimul acces: 2020-07-10 23:57:06

»  Duminica a treia din Postul Mare la Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea (2014-03-25)

 Închide 

Duminica a treia din Postul Mare la Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea

[2014-03-25]
În Duminica a treia din Sfântul și Marele Post al Păresimilor, a Sfintei Cruci, 23 martie 2014, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea, cel mai mare așezământ monahal de maici din cuprinsul Episcopiei Oradiei, dar și din întreaga Câmpie de Vest, după cum a precizat Pr. Cristian Rus.
Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, în sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, în paraclisul de vară al mănăstirii, cu hramurile „Înălțarea Sfintei Cruci” Âși „Sfântul SfinĂŸit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, Mitropolitul Moldovei”, în prezenĂŸa obÂștii monahale a Mănăstirii „Sfânta Cruce” Âși unui mare număr de credincioÂși. În cadrul slujbei, diaconul Alin Florin Berce a fost hirotonit preot misionar pentru Protopopiatul Oradea, îmbisericit pe seama bisericii cu hramurile „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” Âși „Sfântul Mare Mucenic Âși Tămăduitor Pantelimon” din cadrul Centrului Ortodox „Vasiliada” al Parohiei Oradea-VelenĂŸa I. Noul preot hirotonit a primit și hirotesia întru duhovnic.
După citirea fragmentului scripturistic duminical, de la Sfântul Apostol Âși Evanghelist Marcu, Preasfințitul Părinte Sofronie a rostit o predică deosebit de bogată, în care a subliniat valoarea Sfintei Cruci pentru întreaga creștinătate, dar și pentru fiecare membru al Bisericii dreptmăritoare în parte:
„Sfânta Biserică Ortodoxă, cea de la o margine până la cealaltă a pământului, se află astăzi în cea de-a treia Duminică a Sfântului Âși Marelui Post, închinată Sfintei Cruci, pe care o prăznuim cu toĂŸii, duhovniceÂște, în atmosfera specifică Sfântului Post al Păresimilor, duminică ce marchează sfârÂșitul primelor douăzeci de zile din postul de patruzeci de zile, ce sunt urmate de Săptămâna Pătimirilor Mântuitorului Iisus Hristos.”
„Crucea Domnului nostru Iisus Hristos, pe care o cinstim cu evlavie toĂŸi credincioÂșii creÂștini ortodocÂși, este Crucea pe care trebuie să o avem în vedere, cu toĂŸii, atunci când Dumnezeu ne invită, pe fiecare dintre noi, să ne asumăm propria noastră cruce, Âși să-I urmăm Domnului Hristos, Care S-a răstignit pentru noi, oamenii, Âși pentru păcatele noastre, pe Crucea înălĂŸată pe Golgota, în mijlocul pământului, aÂșa cum am auzit spunându-ni-se în stihul ce s-a citit după pericopa Apostolului zilei.”
„În mijlocul pământului a fost ridicat Altarul de Jertfă pe care a murit, pentru păcatele noastre, Cuvântul VeÂșnic al Tatălui, înomenit, Cel Care, la plinirea vremii, S-a născut din Fecioara Maria, unindu-Se cu noi oamenii, prin luarea asupră-ÂȘi a firii omeneÂști, în toate făcându-Se asemenea nouă, afară de păcat. A murit, însă, pentru păcatele noastre, pe Cruce, răstignind păcatul umanităĂŸii pe Altarul Jertfei Sale de pe Golgota. Pe Cruce au fost pironite, deci, păcatele toate ale întregii umanităĂŸi. Jertfă unică, sângeroasă, pe care Biserica o repetă, nesângeros, la fiecare Sfântă Liturghie, după cuvintele pe care ni le-a lăsat, ca Âși poruncă, ÎnsuÂși Mântuitorul Iisus Hristos: ‹‹Aceasta să o faceți întru pomenirea Mea, că, ori de câte ori veți mânca pâinea aceasta și veți bea paharul acesta, moartea Mea veți vesti, învierea Mea veți mărturisi.”
„Dumnezeu a pregătit pe urmaÂșii lui Adam pentru Taina cea mare ce avea să se descopere, la plinirea vremii, prin venirea în lume a Fiului Cel Unul-Născut, născut din veci din Tatăl, după firea Sa dumnezeiască, Âși Care Se naÂște din Fecioara Maria, ce devine, astfel, Născătoare de Dumnezeu, Se naÂște ca Om din maică fără de tată, după firea Sa omenească, în toate făcându-Se asemenea nouă, afară de păcat, unind firea omenească, deÂșirată prin păcatul primilor oameni, cu firea dumnezeiască, în unicul Ipostas al Cuvântului lui Dumnezeu întrupat, Fiul Tatălui, Care Se face pe Sine Fiul Omului, Persoana unică a Domnului Âși Dumnezeului Âși Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în Care cele două firi, divină Âși umană, sunt unite în chip neîmpărĂŸit, nedespărĂŸit, neamestecat Âși neschimbat.”
Chiriarhul Oradiei a reiterat, la finalul predicii, importanĂŸa săvârÂșirii faptelor de milostenie, mai ales în această perioadă a Sfântului Âși Marelui Post, îndemnând credincioÂșii prezenĂŸi la a se adăuga tuturor bunilor credincioÂși din întreaga Patriarhie Române Âși a contribui la colecta pentru Fondul Central Misionar. De asemenea, Ierarhul a anunĂŸat, încă de pe acum, despre colecta ce urmează a avea loc în întreaga Biserică Ortodoxă Română, în primele trei Duminici după Sfintele PaÂști, pentru ajutorarea creÂștinilor dreptmăritori din Siria, arătând că nu trebuie să fim indiferenĂŸi la suferinĂŸele fraĂŸilor Âși surorilor noÂștri din Patriarhia Antiohiei, ci avem datoria de a fi solidari cu aceÂștia, atât prin rugăciune, cât Âși prin fapte concrete.
În cuvântul de la finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a felicitat pe viețuitoarele mănăstirii și a mulțumit obștii monahale, în frunte cu Preacuvioasa Maică StareĂŸă Mina, și preacuvioÂșilor părinți slujitori, pentru misiunea binecuvântată pe care o desfășoară atât în metropola de pe malurile CriÂșului Repede, dar și în întreaga Eparhie a Oradiei.
Mânăstirea „Sfânta Cruce” este o adevărată oază duhovnicească pentru toți pelerinii care îi trec pragul, dar mai ales pentru locuitorii municipiului Oradea. Edificarea Mânăstirii „Sfânta Cruce” a început, din voia lui Dumnezeu, în anul 1992, la inițiativa și cu binecuvântarea Episcopului de pie memorie Dr. Vasile Coman al Oradiei, lucrările fiind încredințate monahiei Mina Bădilă. Dacă în anul 1993 a fost adusă aici, din satul Corbești, județul Bihor, prima bisericuță de lemn, monument istoric, cu hramurile „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Cuvioasa Parascheva”, datând de la începutul secolului al XVIII-lea, de-a lungul vremii au fost zidite în incinta așezământului monahal, pe lângă corpuri de chilii și clădiri anexe, o biserică mare de zid cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, dar și alte patru paraclise cu diferite hramuri, în total șase sfinte altare, toate fiind târnosite, în ultimii ani, de Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie al Oradiei. În cei douăzeci Âși doi de ani de existenĂŸă a mănăstirii Âși obÂștea aÂșezământului monahal a sporit mereu, în prezent numărând 70 de vieĂŸuitoare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 18442, Ultimul acces: 2020-07-10 23:57:06

»  Așezământul Sfânta Cruce din Oradea, 20 de ani de la înființare (2012-03-18)

 Închide 

Așezământul Sfânta Cruce din Oradea, 20 de ani de la înființare

[2012-03-18]
În Duminica a treia din Sfântul și Marele Post al Păresimilor, a Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea, cu prilejul aniversării a 20 de ani de la înființarea acestui așezământ monahal de maici, unul dintre cele mai mari din țară, informează TRINITAS TV.
La acest moment aniversar, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în altarul de vară al mănăstirii, cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci”.
”După 20 de ani de la începuturile sfinte și binecuvântate ale Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea, ne-am adunat cu toții astăzi la Sfânta Liturghie ca să aducem mulțumire mare și sfântă Bunului Dumnezeu, pentru tot ceea ce a săvârșit și săvârșește pentru noi cei care slujim Biserica și neamul românesc la brazda de nord-vest a țării și îndeosebi pentru binefacerile din frumoșii ani din urmă”.
Ridicarea Mânăstirii „Sfânta Cruce” a început, în anul 1992, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire episcopul Vasile Coman al Oradiei.
Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea are ateliere de croitorie, de broderie și de pictură. De asemenea, în cadrul așezământului se derulează mai multe programe social-filantropice, în special pentru copiii proveniți din familii sărace.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 28738, Ultimul acces: 2020-07-10 23:57:06

»  Un nou paraclis la Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea (2011-11-10)

 Închide 

Un nou paraclis la Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea

[2011-11-10]
În ziua sărbătorii Sfântului Ierarh Nectarie al Pentapolei, Făcătorul de minuni, miercuri, 9 noiembrie 2011, Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea s-a aflat în sărbătoare. În mijlocul obștii monahale și a pelerinilor s-a aflat Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care a târnosit un nou paraclis cu hramurile Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, Sfinții Ierarhi Atanasie, Chiril și Ioan cel Milostiv, Patriarhii Alexandriei și Sfântul Ierarh Nectarie al Pentapolei, Făcătorul de minuni, pentru aducere-aminte a vizitei frățești din această toamnă a Preafericitului Părinte Patriarh Theodoros al doilea, Papă și Patriarh al Alexandriei și al întregii Africi, la Biserica soră a României, ca răspuns la invitația Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Slujba de târnosire a unui sfânt lăcaș este un eveniment deosebit, la finalul căruia toți credincioșii, bărbați, femei și copii, au posibilitatea de a intra în Sfântul Altar, de a se închina și a săruta Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfânta Masă.
După cum ne informează pr. Silviu Dobai, în cadrul Sfintei Liturghii arhierești, Întâistătătorul Eparhiei Oradiei a rostit un frumos cuvânt de învățătură în care a arătat, în cuvinte alese, viața, activitatea și multele minuni, mai vechi sau mai noi, pe care Sfântul Nectarie le-a făcut, spre preamărirea lui Dumnezeu și folosul duhovnicesc al celor care au alergat cu credință spre ajutorul său: „Astăzi sărbătorim pe Sfântul Ierarh Nectarie, Făcătorul de minuni sau Taumaturgul, cunoscut în întreaga lume, pe care Dumnezeu l-a încununat cu darul facerii de minuni asupra neputințelor oamenilor. El a arhipăstorit în Pentapole, în Patriarhia Alexandriei, însă, prin intrigi și urzeli, a fost scos din scaunul chiriarhal și trimis în surghiun, ajungând, în cele din urmă, în Insula Eghina din Grecia […] Ne-am învrednicit anul acesta să primim spre închinare moaștele Sfântului Nectarie care izvorăsc binecuvântare. Așa de mult a îndrăgit sfântul aceste locuri însetate de credință și har, atât de mult a iubit poporul lui Dumnezeu cel ortodox din această parte a lumii, încât a dorit să rămână și în Eparhia Oradiei, prin părticele din moaștele sale, la Mănăstirea Izbuc, aici la Mănăstirea „Sfânta Cruce”, dar și la noua Catedrală Episcopal㠄Învierea Domnului” din Oradea.”
„Se cuvine să mulțumim lui Dumnezeu pentru că avem și aici, la marginea dinspre Apus a neamului românesc, numeroase locuri sfinte de unde izvorăsc tămăduiri, și să mulțumim sfinților pentru ajutorul pe care ni l-au acordat neîntârziat, ori de câte ori am avut nevoie”, a mai spus Preasfinția Sa.
Prin purtarea de grijă a Preacuvioasei Maici Stavrofore Mina Bădilă, stareța Mănăstirii „Sfânta Cruce”, prin jertfelnicia monahiilor și dragostea binefăcătorilor, alături de biserica mare ce are ca hram „Adormirea Maicii Domnului”, de biserica de lemn cu hramurile „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Cuvioasa Parascheva”, precum și paraclisul de vară și cel de iarnă, cu hramurile „Înălțarea Sfintei Cruci” și, respectiv, „Sfântul Ioan Rusu” și „Sfânta Xenia”, dar și paraclisul pentru pravila obștii, cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Mina” și „Sfântul Serafim din Sarov”, toate târnosite, în ultimii ani, de Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie al Oradiei, noul paraclis este amplasat în cadrul corpului principal de chilii, fiind finalizat în cursul acestui an, în care Mânăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea aniversează 19 ani de la înființare, fiind cel mai mare așezământ monahal de maici din cuprinsul Episcopiei Oradiei, dar și din întreaga Câmpie de Vest.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 29650, Ultimul acces: 2020-07-10 23:57:06

»  Moaștele Sfântului Nectarie din Eghina (Grecia) au fost aduse în Oradea (2011-04-26)

 Închide 

Moaștele Sfântului Nectarie din Eghina (Grecia) au fost aduse în Oradea

[2011-04-26]
Moaștele Sfântului Nectarie din Eghina (foto), Grecia, se află, în aceste zile, pentru prima dată în Bihor. Ele au fost aduse, luni, 25 aprilie, în a doua zi a Sfintelor Paști, la Mănăstirea Sfânta Cruce de lângă Oradea, unde vor rămâne în toată Săptămâna Luminată, după cum ne informează Radio TRINITAS. Sute de credincioși au venit, deja, să se închine moaștelor Sfântului considerat vindecător de cancer și de alte boli grele.
“Au fost mulți pelerini atât a doua zi de Paști cât și astăzi, la Sfânta Mănăstirea Sfânta Cruce, care s-au închinat la moaștele Sfântului Nectarie. Sigur, în zilele care vor urma, până Duminică, ziua în care sfintele moaște se vor întoarce în insula Eghina de unde au venit, credincioșii orădeni, dar din întreaga Eparhie, vor avea posibilitatea să se închine la moaștele făcătoare de minuni”, a spus părintele Cristian Rus, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Oradiei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 30576, Ultimul acces: 2020-07-10 23:57:06

»  Patriarhul României a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea (2010-09-19)

 Închide 

Patriarhul României a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea

[2010-09-19]

În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, astăzi, 19 septembrie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea. Alături de Preafericirea Sa s-au aflat următorii ierarhi, membrii ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și cu Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. Deși vremea nu a fost favorabilă și a plouat torențial, la slujbă au participat peste o mii de credincioși.
În cuvântul său de învățătură, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre libertatea și responsabilitatea cu care ne-a înzestrat Mântuitorul Hristos arătând că Dumnezeu unește libertatea cu responsabilitatea: „Omul este liber să aleagă. El este și responsabil. Cine nu are libertatea de a alege nu i se poate cere responsabilitate pentru faptele sale. Cu alte cuvinte Dumnezeu unește libertatea cu responsabilitatea. Noi avem libertatea de a răspunde sau de a nu răspunde lui Dumnezeu, însă consecințele nu sunt neutre. Cine voiește să urmeze pe Hristos primește mântuirea. Cine nu-L urmează pe Hristos pierde mântuirea. De aceea, spune Mântuitorul că sufletul este calitatea cea mai de preț pentru că el, fiind chipul lui Dumnezeu, valorează mai mult decât întreaga lume materială, decât toate galaxiile la un loc. Tot ceea ce este creat, material, nu are atâta valoare cât sufletul unui om. Tocmai pentru că omul este creat după chipul lui Dumnezeu cel Veșnic și este chemat la viață veșnică”.
De asemenea, Preafericirea Sa a explicat ce înseamnă lepădarea de sine: „Ce înseamnă lepădarea de sine? Într-o lume în care se pune mult accentul pe „eu”, pe dezvoltarea personalității, pe afirmarea de sine, pe scoaterea în evidență a calităților, a bogăției, a rangului, a influenței în societate, este foarte greu să vorbim de lepădarea de sine când totul este bazat pe afirmarea de sine, pe iubirea de sine, pe lauda de sine, pe autoapreciere. Lepădarea de sine nu înseamnă o negare de sine și o depersonalizare. Lepădarea de sine pe care o cere Mântuitorul Iisus Hristos este schimbarea modului de a gândi și de a fi, schimbarea modului de a gândi și a trăi. Aceasta înseamnă trecerea de la o existență egoistă la o existență altruistă, trecerea de la preocuparea de sine, într-un egoism care sufocă sufletul omului, la viața de comuniune cu Dumnezeu și cu semeni. Lepădarea de sine înseamnă lepădarea modului de egoist de a trăi în lumea aceasta, gândindu-ne doar la noi înșine. Când omul se leapădă de sine se gândește să-i mulțumească Dumnezeu pentru darul vieții, să iubească pe părinți, pe frați și pe cei din jurul lui, și astfel prin iubire față de Dumnezeu și față de semeni omul se leapădă de sine pentru că trece de la forma de viață egoistă la o viață comunitară și comunională. Deci, lepădarea de sine înseamnă eliberarea din propria închisoare a egoismului pentru a putea iubi pe Dumnezeu și pe semenii noștii fără patimă, adică să-i iubim dezinteresat, nepătimaș. Lepădarea de sine înseamnă a privi lumea ca un dar al lui Dumnezeu, nu ca pe o pradă care trebuie exploatată, consumată în uitare de Creatorul care a făcut lumea aceasta. Lepădarea de sine înseamnă un mod de viață euharistic, adică de recunoștință adusă lui Dumnezeu, de bucurie a primirii darurilor de la El și a înmulțirii darurilor primite de la Dumnezeu. Această lepădare de Sine face pe om iubitor de Dumnezeu și de semeni”.
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a accentuat faptul că asumarea crucii este o condiție a mântuirii noastre: „Cel ce nu poate să-și ia crucea, să-și asume condiția vieții în care simte că nu poate împlinii tot ceea ce dorește, acela nu poate să se mântuiască pentru că nu poate să-și asume existența sa într-o stare de pace sufletească, ci devine tot timpul un cârtitor, un răzvrătit, un om care judecă pe Dumnezeu și pe semenii săi pentru că este nefericit. Omul care nu dă sens suferinței sale, nu-și asumă crucea, ajunge la deznădejde sau la răzvrătire. Foarte mulți oameni, pentru că nu au putut da sens suferinței lor în viață, s-au sinucis, sau au fost tot timpul răzvrătiți, cârtitori, reproșând totdeauna altora starea lor neasumată. Însă, Mântuitorul ne spune că trebuie să ne luăm crucea noastră și să-I urmăm Lui. […] Crucea despre care ne vorbește Mântuitorul în Evanghelia de astăzi este interioară și nu exterioară, nu se poartă pe umeri, ci se poartă în sufletul și în trupul nostru. Este o stare a vieții, o stare a vieții ca neîmplinire, ca un ideal neîmplinit, ca o lipsă, ca o limitare. Deci, fiecare om are crucea ca răstignire între ideal și realizare, între ceea ce își propune ca ideal și ceea ce a realizat ca faptă concretă. De asemenea, crucea poate fi trăita și ca o suferință, ca o întristare ca o neîmplinire, cum a spus poetul George Coșbuc: "viața aceasta este bun pierdut, de n-ai trăit cum ai fi vrut". Pentru un om crucea poate fi o copilărie tristă pentru că a rămas orfan de timpuriu, pentru altul crucea a fost o tinerețe zbuciumată, iar pentru altul o căsnicie nereușită, pentru că nu a fost armonie în familie, pentru că a avut copii și i-a pierdut, sau nu a avut deloc. Pentru altul crucea poate să fie o boală incurabilă, pentru altul crucea poate să fie o privare de libertate fără ca el să fie vinovat. Astfel, fiecare om are o cruce, mai mică sau mai mare, pe care o poartă toată viața, sau în timpul vieții sale în diferite perioade. Unii poartă cu greu crucea suferinței pentru boală, iar alții poartă cu greu crucea sărăciei impuse, nu de bună voie asumată. În orice situație, Mântuitorul ne îndeamnă să nu purtăm crucea singuri pentru că suferința ne poate duce la însingurare și la deznădejde, la pierderea răbdării și a sensului vieții. El zice: "Să-și ia fiecare crucea sa și să-mi urmeze Mie"”.
La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei, o sfântă cruce și un engolpion și a rugat pe Hristos Domnul să-i dăruiasc㠄bucuria aceasta a purtării crucii spre lumina Învierii în toate cele ce vor fi realizate” în Eparhia Oradiei.
Maicii starețe, monahiei Mina, i-a fost acordat ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, iar Mănăstirii „Sfinta Cruce” Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oferit mai multe daruri, printre care o cruce de binecuvântare, „Biblia” în format mare, Ediția jubiliară a Sfântului Sinod din anul 2008, o carte în care este explicat Crezul Ortodox, volumul Fericitului Augustin „Despre Credință și Crez”, volumul „Dionisie Exiguul-Părintele Erei Creștine” dar și volumul, „Libertate pentru comuniune – Lucrarea Bisericii în Societate, anul 2009”. Tuturor copiilor prezenți, dar și credincioșilor, Preafericirea Sa le-a dăruit iconițe.
La rândul său, Preasfințitul Părinte Sofronie a dăruit Patriarhului României, din partea Eparhiei Oradiei, un veșmânt pe care sunt brodați sfinți români, confecționat în atelierele Mănăstirii "Sfânta Cruce".
Astăzi este a treia zi a vizitei canonice pe care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române o efectuează în Episcopia Oradiei, vizită prilejuită de împlinirea, în anul 2010, a 90 de ani de la reînființarea acestei eparhii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 31893, Ultimul acces: 2020-07-10 23:57:06


Setul de evenimente 2 -
Nr. vizualizări:34867
Data ultimei vizualizări:2020-07-11 02:20:03
Data actualizare:2016-02-11 10:51:13
Data încărcării:2005-11-24 05:00:53
Nr. Mesaje:4
Rugăminte:
(2015-02-24)
va rog rugaciune la sf proscomidie pentru Elena grav bolnava doamne ajuta
@yahoo.com
Urare:
(2012-11-13)
DOAMNE AJUTA, TOT BINELE PARINTELUI ATANASIE, DIN PARTEA, FAM. DIN CALACEA, CINTARETU,
SIA. ANDA.19.
@rdsor.ro
Rugăminte:
(2010-05-31)
Sint o veche prietena, consateana si colega cu maica Varvara. As dori daca se poate sa ma contacteze.
Ma numesc Ana Iancu fosta Popa si acum locuiesc in Sinmartinu-Sirbesc din judetul Timis.
Adresa noastra de e-mail este ioaniancu@ymail.com
@ymail.com
Urare:
(2010-03-20)
Doamne ajuta.Sunt diriginta Maicutei Isidora.I-mi pare foarte bine ca am reusit sa ma pun in contact cu Domniile Voastre. Va scriu din sudul Italiei unde locuiesc. Un gind bun pentru totoate maicutele si in special pentru Maica Stareta, preotul (stie Maica Stareta care) Maica Isidora, in postul PASTELUI.
@live.it
Nr. Fotografii:51
Fotografi:Bihor.ro: 15, Silviu Gogulescu: 12, Nelu_Pozaru: 9, Mănăstirea Sf. Cruce: 8, Cristian Laubach: 3, Farkas Csaba Tamás: 1, Basilica.ro: 1, Luminița Moruz: 1, Bogdan Ilieș: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2011-12-02
Contor: 106

Biserica mare
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2015-04-22
Contor: 65

Biserica mare
Foto: Cristian Laubach

Data: 2020-04-26
Contor: 147

Biserica Mare
Foto: Luminița Moruz

Data: 2011-11-11
Contor: 105

Biserica nouă - Vedere de ansamblu
Foto: Mănăstirea Sf. Cruce

Data: 2011-12-11
Info: sursa: www.panoramio.com/user/609791
Contor: 30

Biserica nouă - Vedere de ansamblu
Foto: Silviu Gogulescu

Data: 2011-11-11
Contor: 103

Biserica nouă - Vedere din lateral
Foto: Mănăstirea Sf. Cruce

Data: 2011-12-02
Contor: 38

Biserica mare
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2011-12-11
Info: sursa: www.panoramio.com/user/609791
Contor: 33

Biserica mare
Foto: Silviu Gogulescu

Data: 2011-12-11
Info: sursa: www.panoramio.com/user/609791
Contor: 31

Biserica mare
Foto: Silviu Gogulescu

Data: 2011-11-12
Contor: 43

Biserica nouă - Vedere din față
Foto: Basilica.ro

Data: 2008-03-30
Aparat: FUJIFILM FinePix S5600
Contor: 67

Biserica veche - Vedere din spate
Foto: Bogdan Ilieș

Data: 2011-12-11
Info: sursa: www.panoramio.com/user/609791
Contor: 24

Biserica nouă - Vedere de ansamblu
Foto: Silviu Gogulescu

Data: 2012-12-05
Contor: 23

Biserica de lemn
Foto: Farkas Csaba Tamás

Data: 2011-11-11
Contor: 59

Biserica de lemn - Vedere de ansamblu
Foto: Mănăstirea Sf. Cruce

Data: 2010-09-07
Contor: 28

Biserica veche - Vedere din lateral
Foto: Bihor.ro

Data: 2011-12-02
Contor: 22

Biserica de lemn
Foto: Nelu_Pozaru


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4