Buda :: Manastirea Sf. Sava - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Sf. Sava
Buda
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Buda
Comună:Berzunți
Județ:Bacău
Cod poștal:607061
Persoană de contact :Protosinghel Arsenie Voaides
Telefon :0234... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protoieria-onesti.ro, www.epr.ro, comunaberzunti.ro, www.csjBacau.ro, bc.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Schimbarea la Fața, Sf. Sava
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Ctitorita de Sihastrul Sava in Sec. al XVII-lea.
Vechimea acestei manastiri nu este atat de departata de timpurile noastre, in comparatie cu alte chinovii de pe pamantul romanesc. Din anul 1809 se gaseste o carte de invoiala facuta intre razesii satelor Poduri si Cernu si ieromonahul Varnava de a face un schit in pustia de la capul Brazilor Gemeni, la Runcul Mare, ce se mai numeste si Muntele Savului. Schitul si-a desfasurat activitatea inre anii 1809 si 1828, cand a fost nevoit sa coboare la poalele muntelui, in satul Buda, datorita talharilor care-l jefuiau.
Proprietatea schitului a fost intarita in anul 1828 de domnitorul Ioan Sturdza-Voievod, punand in stapanirea Schitului Savu pamanturile dintre hotarele Cernului, Mazanestilor si Bucsestilor. Copia acestui act s-a intarit de catre Judecatoria de Roman cu Nr. 1753 din 5 iunie 1833.
Primul staret pe care l-a avut chinovia de la poalele muntelui a fost ieromonahul Varlaam, dar cel care a fost fondatorul noului locas de inchinare a fost ieroschimonahul Vasile, al carui mormant se afla in naosul bisericii actuale. Pe piatra mormantului este scris cu litere chirilice urmatoarea inscrptie: "Sub aceasta piatra odihneste robul lui Dumnezeu Vasile Ieroschimonahul, ctitorul care a facut schitul acesta. "
Vrednic de pomenire este si ieromonahul Varnava, primul ctitor al chinoviei de pe Muntele Savului dar si ieroschimonahul Vasile care ne-a lasat locasul de rugaciune.
Documenele retin numele celor investiti de Episcopia Romanului si Husilor, dupa cum urmeaza: ieromonahul Varnava intre anii 1809-1828, perioada in care schitul a fost in varful muntelui numit Muntele Savului.
Ieroschimnahul Vasile intre anii 1828-1835, ctitorul manasirii de la poalele muntelui care se pastreaza pana astazi, cu numele de Manastirea Sfantul Sava; Stareta Anfilohia in perioada 1835-1883, perioada in care schitul a fost chinovie de calugarite.


In anul 1883 schitul s-a desfiintat, transformandu-e in biserica filiala a parohiei Poduri pana la 1896, iar in anul 1896 schitul se reinfiinteaza sub obladuirea Episcopului de Roman Gherasim Safirin, care trimite ca staret pe protos. Ianuarie Popescu, care a administrat si gospodarit bunurile manastirii pana in anul 1908, cand a plecat la Schitul Magura.
Dupa staretul Ianuarie Popescu, au fost randuiti mai multi ieromonahi din Magura si Bogdana pentru a conduce schitul. In anul 1919, cu ordinul 384 al Episcopiei de Roman a fost numit ca superior al Schitului Savu blandul ieromonah Elisei Filibeu, care a condus schitul pana in anul 1926.
Reconstructia propriu-zisa a acestei manastiri a inceput dupa anul 1990. Dar nici o biserica nu este mareata prin poleiala, prin zugraveli maiestrit facute sau prin aurul si argintul domnilor si ctitorilor miluitori. Ea este mare prin puterea altarului de la care se raspandeste pacea si adevarul printre oameni. Ea a fost si ramane mae prin fiorul religios pe care cuvantatorii bisericii l-au trecut prin sufletul multimii si mai ales a celor ostenite, viciate, ori incarcate de ura.
Un popas duhovnicesc la Manastirea Sfantul Sava este o adevarata reculegere duhovniceasca, in dragoste si rugaciune. Mantuirea este cauzata de dragoste, caci nu exista o alta cauza afara de dragoste si rugaciune. Dumnezeu este ascuns pentru ca omul sa-l caute, sa-l doreasca si nu-L poate gasi decat numai prin dragoste si rugaciune caci: "Dumnezeu este dragoste".
Alte informații:Catapeteazma este alcatuita din icoane vechi de 200 de ani si prezinta interes estetic si duhovnicesc. Chiliile, trapeza si bucataria au fost construite din temelii. In vara anului 2002, cu ocazia hramului manastirii - Schimbarea la Fata -, biserica a fost sfintita de catre un sobor de preoti avandu-l in frunte pe Prea Sfintia Sa, Prea Sfintitul Arhiereu Ioachim Bacaoanul, Arhiereu Vicar al SfinteiEpiscopii a Romanului.
Manastire de calugari
Prea Cuviosul Parinte staret - Protosinghel Arsenie Voaides
Cont Bancar:
- RO84BTRL00401205437477XX
- RO94BRDE040SV03438390400
Nr. vizualizări:10559
Data ultimei vizualizări:2024-03-28 09:53:20
Data ultimei actualizări:2017-08-31 12:15:51
Data încărcării pe sit:2005-09-16 19:32:49
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-07-09
Contor: 333

Vedere de ansamblu
Foto: CrestinOrtodox.ro