Vintila Voda :: Biserica Sf. Nicolae - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Nicolae
Vintilă Vodă
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Vintilă Vodă
Comună:Vintilă Vodă
Județ:Buzău
Adresa:nr. 355, cătun Răghinari
Cod poștal:127695
Telefon :0723... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:protoieriabuzau.weebly.com, www.arhiepiscopiabzvn.ro, www.primariaVintilaVoda.ro, www.cjBuzau.ro, www.prefecturaBuzau.ro
Preot:Pirlog Liviu Cristinel
Hram:Sf. Nicolae
Detalii:Construită în secolul XVIII-XIX, refăcută 1846.
Cod Monument:BZ-II-a-B-02494
Știri despre biserică:

»  Slujbă misionară în Parohia Vintilă Vodă (2014-03-03)

 Închide 

Slujbă misionară în Parohia Vintilă Vodă

[2014-03-03]
Duminica Izgonirii lui Adam din Rai a fost zi de sărbătoare pentru credincioșii din localitatea buzoiană Vintilă Vodă. Sfânta Liturghie de la biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“ a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, potrivit arhiepiscopiabzvn.ro.
În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a explicat de ce Duminica Lăsatului sec de brânză este numită Duminica Izgonirii lui Adam din Rai și a vorbit despre dimensiunea duhovnicească a postului: „Ne așteaptă o călătorie duhovnicească, de șapte săptămâni, pentru întâlnirea cu Mântuitorul Hristos Cel răstignit și înviat, Care a preluat păcatele omenirii și le-a răscumpărat în locul nostru cu moartea. Pentru că în această călătorie spirituală, ce debutează, în prima săptămână, cu un canon de pocăinț㠖 Canonul Sfântului Andrei Criteanul –, ne gândim la ceea ce a făcut Fiul lui Dumnezeu pentru noi, suntem îndemnați, în primul rând, de Mântuitorul, de Biserică, să avem grijă cum ne orânduim viața, iar postul pe care îl ținem să fie însoțit de rugăciune neîntreruptă și de săvârșirea faptelor bune, mai ales, de meditație asupra sensului și condiției vieții omului în lumea aceasta trecătoare“.
În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Nicolae Gheba, pe seama Parohiei Faraoanele, Protopopiatul Focșani II.
Parohia a luat ființă ca urmare a încetării existenței vechii mănăstiri a domnitorului Vintilă Vodă. Actuala biserică a fost ridicată în anul 1846, în timpul starețului Teofilact și sub păstorirea episcopului Chesarie. După cutremurul din 1977, s-au realizat importante lucrări de consolidare și restaurare a lăcașului de cult.
Biserica, ruinele fostei stăreții, clopotnița și zidul împrejmuitor sunt monumente istorice. De asemenea, icoanele din catapeteasmă, datând din secolul al XIX-lea, fac parte din patrimoniul național.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1796, Ultimul acces: 2020-05-31 13:07:09

»  Sărbătoare în Parohia buzoiană Vintilă Vodă (2012-01-30)

 Închide 

Sărbătoare în Parohia buzoiană Vintilă Vodă

[2012-01-30]
Înalt Preasfințitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, s-a aflat duminică în mijlocul credincioșilor Parohiei Vintilă Vodă, din județul Buzău. Chiriarhul locului a sfințit noua casă praznicală și capela mortuară și a ridicat la rangul de iconom stavrofor pe părintele paroh Liviu Pîrlog.
Parohia Vintilă Vodă, situată în zona pitorească a Subcarpaților, străbătuți de numeroase ape curgătoare, moștenitoarea unei vechi tradiții monahale, a renăscut în ultimii ani din grija Înalt Preasfințitului Arhiepiscop Epifanie și cu lucrarea părintelui paroh Liviu Pîrlog, care a înfrumusețat biserica parohială și a ridicat și o nouă casă praznicală. Duminică, credincioșii din Vintilă Vodă au venit în vechiul lăcaș de rugăciune pentru a se ruga și a participa la Sfânta Liturghie și la slujba de sfințire a casei praznicale. Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Epifanie a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica 'Sfântul Nicolae', înconjurat de un sobor de slujitori, din care au făcut parte părintele consilier Iulian Negoiță, părintele protopop Ștefan Vișan de la Protoieria Buzău I și părintele Gheorghe Sava-Popa, directorul Seminarului Teologic 'Chesarie Episcopul' din Buzău. Înalt Preasfinția Sa a ținut un cuvânt de învățătură despre întâlnirea Mântuitorului cu femeia cananeeancă, consemnată de Evanghelistul Matei, îndemnându-i pe credincioși să fie stăruitori în rugăciune și cu multă răbdare atunci când așteaptă ajutorul și cercetarea de la Dumnezeu, care umplu sufletul de bucuria nepieritoare și duhovnicească. La finalul slujbei au fost sfințite casa de prăznuire și capela mortuară, iar părintele paroh Liviu Pîrlog a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor.
'Ne-am bucurat cu toții de acest eveniment deosebit din viața parohiei, mai ales că Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Epifanie a binecuvântat și sfințit lucrările pe care credincioșii le-au dus la capăt, dând dovadă de o adevărată grijă părintească. La sfințire au participat și părinți slujitori care sunt legați sufletește de Parohia Vintilă Vodă', a declarat pentru „Ziarul Lumina” părintele paroh.
La etajul casei praznicale se va amenaja o sală unde se vor desfășura activități catehetice și educative cu tinerii din parohie. Părintele Liviu Pîrlog a fost pedagog și profesor la Seminarul Teologic din Buzău. Parohia Vintilă Vodă moștenește tradiția unei mănăstiri zidite de domnitorul Vintilă Vodă al Țării Românești în 1532. Biserica de zid, care funcționează ca biserică parohială, a fost înălțată în 1748 din grija episcopului Metodie al Buzăului. În această zonă a funcționat și o școală slavo-română de grămătici, printre primele din spațiul românesc.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2443, Ultimul acces: 2020-05-31 12:49:49


Nr. vizualizări:2341
Data ultimei vizualizări:2020-05-31 12:49:49
Data actualizare:2014-03-12 03:49:25
Data încărcării:2006-07-11 12:11:02
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:3
Fotografi:Panoramio.com: 2, Alexandru C. Antoniu: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2013-07-26
Aparat: Nokia Lumia 620
Contor: 45

Vedere de ansamblu
Foto: Panoramio.com

Data: 1900-00-00
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 48

Fotografie veche
Foto: Alexandru C. Antoniu

Data: 2013-07-26
Aparat: Nokia Lumia 620
Contor: 34

Intrare
Foto: Panoramio.com