Vintere :: Biserica Sf. Nicolae - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Nicolae
Vintere
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Vintere
Comună:Holod
Județ:Bihor
Cod poștal:417288
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.egco.ro, www.primariaHolod.ro, www.cjBihor.ro, www.prefecturaBihor.ro
Hram:Sf. Nicolae
Detalii:Construită în jur de 1880.
Știri despre biserică:

»  Ziua Localității Vintere: sfințirea stejarului și a Căii Crucii (2019-08-16)

 Închide 

Ziua Localității Vintere: sfințirea stejarului și a Căii Crucii

[2019-08-16]
Pe 15 august a.c., au avut loc la Vintere mai multe manifestări spiritual-culturale organizate de parohia greco-catolic㠄Sf. Nicolae” de aici, prilejuite de prima ediție a Sărbătorii Localității Vintere. Evenimentul – organizat de parohia greco-catolică Vintere, Consiliul Județean Bihor, Comuna Holod, Asociația „Episcop Vasile Aftenie”, precum și Asociația pentru Dezvoltarea Localităților Vintere și Brătești – a avut loc la împlinirea a 670 de ani de la atestarea documentară a localității Vintere și a cuprins sfințirea de către pr. Mihai Vătămănelu, Vicar general al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, împreună cu 14 preoți, a stejarului vechi de 450 de ani din fața bisericii greco-catolice, unul dintre cei mai valoroși arbori din județ, și a celor 14 stațiuni ale Căii Crucii, recent construită pe dealul din Vintere.

La final, întreaga comunitate locală s-a bucurat împreună de un concert folcloric susținut de nume importante ale muzicii populare românești și de o agapă frățească. La inițiativă au luat parte numeroase personalități ale județului. Printre acestea, Răzvan Puia, director în Cancelaria Prefecturii Bihor, care a transmis un cuvânt din partea prefectului Ioan Mihaiu, prof. prof. univ. dr. Mihai Drecin din cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale și Științele Comunicării ale Universității Oradea, care a ținut un scurt istoric al localității Vintere, reprezentanți ai societății civile, foarte mulți preoți din Eparhia de Oradea, invitați și credincioși ai locului.
„În numele PS Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea, vă mulțumesc pentru implicare și pentru ceea ce ați realizat în comunitate”, a transmis pr. vicar Mihai Vătămănelu. La rândul său, Răzvan Puia, în numele prefectului Bihor, a mărturisit bucuria de a întâlni în localitatea Vintere „un efort comun de dezvoltare, care demonstrează o armonizare a direcției pe care Biserica locală, Primăria și alte entități cu voce în comunitate urmăresc să o dea acestei localități. Vă îndemn ca nu doar astăzi, în ceas de sărbătoare, să fiți uniți, ci în fiecare zi din an să lucrați împreună pentru comunitate, ducând mai departe, din generație în generație, tradițiile și dragostea de loc și țară.” Întreg proiectul este dovada vie a faptului că Dumnezeu răspunde întotdeauna dorinței unei comunități implicate aflată în rugăciune, cu o puternică devoțiune față de Sfânta Fecioară Maria și Sfânta Rita de Cascia, supranumit㠄sfânta cazurilor imposibile”, spune pr. dr. Jula Florin, paroh al parohiei greco-catolice din Vintere, într-un interviu pentru biroul de presă al Eparhiei de Oradea.
„Anul trecut, pe 17 septembrie 2018, când am sfințit monumentul dedicat eroilor Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, am gândit și am expus această idee a construirii unei Căi a Crucii, din dorința ca acest deal să devină un loc al reculegerii, liniștii și rugăciunii. Am demarat proiectul în urmă cu câteva luni, dar înainte de toate, l-am rugat pe Bunul Dumnezeu să ne ajute în realizarea lui, căci la acea vreme nu aveam resursele necesare. Am început și o novenă la Sfânta Rita, cu intenția de a cere ajutor pentru finalizarea lucrării și, într-adevăr, am primit ajutorul cerut. Fără să avem niciun ban, am primit sprijin de la binefăcători. Construcția a început în prima zi de joi a novenei și iată că astăzi [15 august 2019], este ultima zi de joi a devoțiunii. În acest interval de timp, Dumnezeu a lucrat, Sf. Rita și Preacurata Fecioară Maria au mijlocit și ne-au ajutat necontenit. De fiecare dată când exista pericolul opririi lucrărilor, din cauza lipsei de resurse financiare, a apărut câte un binefăcător care ne-a susținut să continuăm.”
„Această Cale a Crucii a fost construită cu ajutorul unor oameni de bunăvoință, printre care doi foști miniștri, parlamentari, senatori, avocați, judecători, întreprinzători. Fiecare dintre ei și-a pus câte o speranță în edificarea acestui proiect. Din această experiență, a construirii Căii Crucii, am înțeles că atunci când Dumnezeu lucrează în sufletul nostru și al celor din jurul nostru, nimic nu este imposibil. Această Cale a Crucii este un loc, un spațiu binecuvântat, unde fiecare dintre noi are posibilitatea să vină pentru a se ruga și a se apropia de Dumnezeu. Încet, dar sigur, localitatea Vintere, cu trecutul său multisecular redevine astfel un spațiu binecuvântat de Dumnezeu, în care oamenii să trăiască armonios, în spiritul creștin. Vintere merită să aibă o zi a localității, o zi de sărbătoare, o zi a veseliei, o zi în care oamenii să discute unii cu alții și să uite de grijile cotidiene. Aceasta este prima ediție a Zilei Localității Vintere, dar dorim să o permanentizăm, să o organizăm în fiecare an. Organizarea de anul acesta a adus nume de prestigiu, două cântărețe deosebite – Veta Biriș și Anca Banda – cărora le mulțumim pentru prezența la acest eveniment. Încă o dată mulțumim tuturor celor implicați, tuturor binefăcători, tuturor oficialităților și tuturor celor care și-au dat osteneala la buna-desfășurare a evenimentului.” (Biroul de presă al Eparhiei de Oradea)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 84, Ultimul acces: 2019-10-17 14:04:29

»  Inaugurarea bibliotecii centrului „Episcop Iuliu Hirțea” din Vintere (2018-12-17)

 Închide 

Inaugurarea bibliotecii centrului „Episcop Iuliu Hirțea” din Vintere

[2018-12-17]
Biblioteca Centrului Cultural Catolic „Episcop Iuliu Hirțea” a fost inaugurată duminică, 16 decembrie a.c., în casa parohială din Vintere. Biblioteca este a treia componentă a centrului cultural catolic, alături de muzeul bisericesc și memorialul dedicat Episcopului Iuliu Hirțea. Fondul de carte este alcătuit din 5.000 de volume și a fost constituit prin contribuția donatorilor, a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea și a Editurii Galaxia Gutenberg. Biblioteca Centrului „Episcop Iuliu Hirțea” din Vintere pune la dispoziție cititorilor condiții moderne, precum: acces la Internet, un hol de așteptare și un grup sanitar.

Potrivit organizatorilor, realizarea proiectului a fost posibilă prin implicarea Asociației pentru Dezvoltarea localităților Vintere și Brătești, a Centrului Cultural Catolic Episcop „Iuliu Hirțea” din Vintere, a Consiliului Județean Bihor și a Primăriei Holod. Pentru inaugurarea Bibliotecii, a fost celebrată o slujbă de sfințire, oficiată de preotul dr. Florin Jula, paroh al parohiei „Sf. Nicolae” din Vintere și inițiator al acestui proiect. În cuvântul adresat la eveniment, pr. Jula a mulțumit tuturor celor care au făcut posibilă realizarea proiectului, în condițiile în care în localitatea Vintere nu mai există nici o instituție de învățământ. „Comunitatea greco-catolică a reușit în acest sens să ofere tuturor celor interesați un spațiu de lectură și un fond de carte reprezentativ. Este foarte important”, a precizat preotul, „să ne implicăm activ în educarea tinerelor generații”.
La rândul său, Ioan Horga, primar al comunei Holod, a mulțumit organizatorilor pentru eforturile depuse și a asigurat că Primăria se va implica în realizarea unui program săptămânal pentru vintereni. Din partea Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” a luat cuvântul Lucia Pantea, care și-a exprimat bucuria de a lua parte la această inițiativă lăudabilă, precizând totodată că biblioteca urmează să implementeze programul „O oră de lectură pentru copii”. Dacă în acest an s-a reușit înălțarea celui mai înalt monument din țară dedicat Centenarului Marii Uniri, la Vintere, precum și această bibliotecă, anul viitor se dorește construcția unei Căi a Crucii și definitivarea celei de a patra componente a Centrului Cultural Catolic Episcop „Iuliu Hirțea”, o secție de obiecte populare.
Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate binefacerile pe care le revarsă asupra comunității din Vintere! (Consiliul parohial al Centrului Cultural Catolic Episcop „Iuliu Hirțea” din Vintere, pentru EGCO.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 392, Ultimul acces: 2019-10-17 14:04:29

»  Inaugurarea Centrului Cultural Catolic „Episcop Iuliu Hirțea” la Vintere (2017-12-21)

 Închide 

Inaugurarea Centrului Cultural Catolic „Episcop Iuliu Hirțea” la Vintere

[2017-12-21]
Centru Cultural Catolic "Episcop Iuliu Hirțea"
20.12.2017, Oradea (Catholica) - Duminică, 17 decembrie 2017, a fost un moment plin de bucurie și semnificații pentru comunitatea din Vintere. Centenarul Marii Uniri de la 1918 a fost deschis în colaborare cu Episcopia Greco-Catolică de Oradea, parohia Vintere și Consiliul Județean Bihor prin inaugurarea Centrului Cultural Catolic „Episcop Iuliu Hirțea”. Cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Episcop Virgil a făcut o vizită pastorală, celebrând Sfânta Liturghie împreună cu preotul paroh Florin Jula și părintele Merca Alexandru.
La finalul cuvântului de învățătură, Preasfințitul Virgil, a menționat importanța inaugurării acestui mic centru cultural în localitatea care l-a dat Bisericii și neamului pe Preasfințitul Episcop Iuliu Hirțea, a făcut o paralelă între personalitatea Majestății Sale Regele Mihai I al României și Preasfințitul Iuliu Hirțea și, în final, a mulțumit părintelui dr. Florin Jula pentru strădania depusă. Centrul Cultural Catolic „Episcop Iuliu Hirțea” a fost înființat din punct de vedere juridic și are două obiective principale: punerea în evidența a personalității complexe a Episcopului Iuliu Hirțea și organizarea diferitelor manifestări culturale.
După Sfânta Liturghie a urmat prima manifestare culturală, prima ediția a Concertului de Crăciun, susținut de Camerata Michael Haydn a Filarmonicii de Stat din Oradea, care a avut în repertoriu: W.A. Mozart: Divertimento în Fa major, KV. 138, C.W. Cluck: Dansul spiritelor binecuvântate, T. Albinoni: Adagio în sol major și J.S. Bach: Air din Suita a III-a. La finalul concertului a avut loc prezentarea de către prof. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor, a centrului cultural de la Vintere, la a cărei organizare au contribuit și specialiștii instituției pe care o conduce, asigurând că pe viitor există posibilitatea de a se organiza diferite expoziții temporare la Vintere printr-un parteneriat între Muzeului Țării Crișurilor și Centrul Cultural Catolic Episcop Iuliu Hirțea.
A urmat sfințirea de către Preasfințitul Virgil a statui Sfintei Rita, sosită în urmă cu câteva zile în Vintere. Comunitatea vintereană are o mare venerație față de cei doi sfinți ai minunilor, Sf. Anton și Sf. Rita, care au ajutat din plin în tot ceea ce se clădește spiritual în această localitate bihoreană. Muzeul Bisericesc amenajat în Biserică a fost și el sfințit, după care s-a mers în curtea casei parohiale unde a fost inaugurat și sfințit Memorialul dedicat Preasfințitului Iuliu Hirțea. Centrul Cultural Catolic „Episcop Iuliu Hirțea” este conceput pe mai multe componente: Muzeul Bisericesc, Memorialul, Biblioteca, Spațiu de păstrare și promovare a culturii tradiționale și un atelier de pictură. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, la acest moment au fost finalizate primele două componente.
La finalul manifestării la care au participat și oficialități a avut loc o agapă frățească. (Biroul de presă al Eparhiei de Oradea, Eugen Ivuț)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 875, Ultimul acces: 2019-10-17 14:04:29


Nr. vizualizări:1617
Data ultimei vizualizări:2019-10-17 14:04:29
Data actualizare:2016-03-03 11:59:00
Data încărcării:2006-07-11 12:10:28
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1
Fotografi:Nelu_Pozaru: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2013-09-13
Contor: 52

Vedere panoramică
Foto: Nelu_Pozaru