Salatrucu :: Manastirea Valeni - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Manastirea Valeni
Sălătrucu
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Sălătrucu
Comună:Sălătrucu
Județ:Argeș
Cod poștal:117635
Persoană de contact :Stareta Maica Eleonora Papuc
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.eparhiaargesului.ro, www.primariaSalatrucu.ro, www.cjArges.ro, www.prefecturaArges.ro
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Infiintata in 1691-1692 de catre monahul Zaharia Gradisteanu.
Biserica actuala a fost zidita in 1888 de preotul Iosif si obstea manastirii, rezidita din temelie de Episcopul Iosif al Argesului (1941-1955) ;
Biserica bolnita cu hramul "Invierea lui Lazar" (Sambata Floriilor) , zidita de schimonahul Iosif Cotmeanu, vechi cruci de piatra; arhondaric.
Alte informații:Manastire de maici.
Cod Monument:AG-II-a-A-13842
Știri despre biserică:

»  Arhiepiscopul Calinic al Argeșului a slujit la Mănăstirea Văleni (2018-05-07)

 Închide 

Arhiepiscopul Calinic al Argeșului a slujit la Mănăstirea Văleni

[2018-05-07]
de Gheorghe Anghel

În Duminica Samarinencei, Arhiepiscopul Calinic al Argeșului a oficiat Liturghia la mănăstirea argeșeană Văleni.
Așezământul monahal a fost întemeiat în a doua jumătate a sec. XVII, de călugărul Zaharia Grădișteanu.
În anul 1883 vechea biserică a fost dărâmată, iar în locul acesteia episcopul Ghenadie II al Argeșului (1875-1893) începe zidirea unei noi bisericii.
Seismul din 1940 a avariat lăcașul de cult, astfel că a fost reconstruit între anii 1948-1955, prin strădania Episcopului Iosif Gafton, a stareței Anatolia Manu și a obștii monahale. A fost sfințită în anul 1955 de către Patriarhul Iustinian.
Mănăstirea a fost redeschisă oficial în anul 1990.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1070, Ultimul acces: 2019-11-14 10:29:54

»  Argeș. Mănăstirea Văleni a găzduit cea de-a treia ediție a taberei de creație Mâini dibace (2017-07-11)

 Închide 

Argeș. Mănăstirea Văleni a găzduit cea de-a treia ediție a taberei de creație Mâini dibace

[2017-07-11]
de Andrei Pau

Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului a organizat în perioada 9-11 iulie 2017 tabăra de creație intitulată Mâini dibace. Cea de-a treia ediție a avut loc la Mănăstirea Văleni.
Cei 12 copii au fost coordonați de doamna profesoară Spânu Raluca Mihaela și de părintele Vasile Ilina, inspector la Biroul de Cateheză din Curtea de Argeș.
Participanții au învățat de la personalul monahal să realizeze covorașe țărănești și pirogravuri. În cadrul activităților, copiii au primit cărți de rugăciuni și au participat la sfintele slujbe. Prezent la eveniment, IPS Calinic a binecuvântat pe cei prezenți.
Ultima zi s-a încheiat cu un foc de tabără unde au fost interpretate pricesne și cântece din folclorul tradițional românesc, informează site-ul oficial al Eparhiei.
În perioada vacanței de vară, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului urmează să organizeze mai multe tabere la mănăstirile argeșene.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1420, Ultimul acces: 2019-11-14 10:29:54

»  Sute de credincioși prezenți la hramul Mănăstirii Văleni (2017-06-07)

 Închide 

Sute de credincioși prezenți la hramul Mănăstirii Văleni

[2017-06-07]
de Andrei Pau

Mănăstirea Văleni și-a sărbătorit în data de 5 iunie 2017 hramul. La slujbă au participat sute de credincioși din cuprinsul județului Argeș. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic.
În cuvântul rostit, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului a subliniat importanța și semnificația sărbătorii. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre semnul Sfintei Cruci și despre pomenirea Sfintei Treimi, notează site-ul oficial al Eparhiei.
La finalul evenimentului, a fost săvârșită slujba parastasului pentru toți ctitorii mănăstirii trecuți la cele veșnice.
Mănăstirea Văleni este situată pe Valea Topologului, la o distanță de 20 de km față de orașul Curtea de Argeș.
Între anii 1691-1692, Zaharia Grădișteanu, pe numele său de călugăr Zosima schimonahul, a construit o biserică de lemn cu hramul Sfânta Treime, întemeind o obște de călugări care a funcționat vreme de un secol.
Arhiereul Ghenadie al II-lea al Argeșului zidește, între 1883-1884, o nouă biserică și, o data cu ea, clopotnița și chiliile pentru personal. Din nefericire, biserica este distrusă în urma unui cutremur.
Aceeași soartă o are și a treia biserica, cosntruită de preotul Iosif, maica Fevronia si soborul mănăstirii, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, aceasta fiind prăbușită la cutremurul din 1940. Între anii 1941-1955, lăcașul de cult este este rezidit din temelii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1576, Ultimul acces: 2019-11-14 10:29:54

»  abără de creație religioasă la mănăstirea argeșeană Văleni (2016-08-25)

 Închide 

abără de creație religioasă la mănăstirea argeșeană Văleni

[2016-08-25]
de Gheorghe Anghel

La Mănăstirea Văleni din județul Argeș a avut loc recent ediția a doua a Taberei Județene de Creație Religioasă, țesut-cusut Mâini dibace, informează site-ul oficial al Eparhiei. La eveniment au participat copii din centrele catehetice ale Protoieriei Curtea de Argeș de la Școala Gimnazială Regina Maria, Școala Gimnazială Sfântul Apostol Andrei, Școala Gimnazială Armand Călinescu, Liceul Forestier, Colegiul Național Vlaicu Vodă din Curtea de Argeș, Școala Gimnazială nr. 1 Corbeni și Școala Gimnazială nr. 1 Valea Danului.
În mijlocul elevilor a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, care i-a binecuvântat, le-a admirat priceperea și le-a dăruit câte o carte de rugăciuni.
Copiii au cusut semne de carte cu motive populare tradiționale, iar doamna profesor Emilia Mihaela Dumitrescu le-a explicat semnificația, însemnătatea și valoarea simbolurilor de pe cusăturile populare românești. Pe lângă jocurile recreative și educative, tinerii au participat la sfintele slujbe, au vizitat muzeul, biblioteca și atelierul de croitorie din incinta mănăstirii. Tabăra s-a încheiat cu o seară artistică și un foc de tabără, unde copii au interpretat poezii și cântece religioase, iar la plecare au primit daruri din partea mănăstirii.
Proiectul a fost coordonat de părintele Dan Obrocea, consilier învățământ și activități cu tineretul și de părintele Vasile Ilina, coordonatorul Biroului de Cateheză din Protoieria Curtea de Argeș.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1856, Ultimul acces: 2019-11-14 14:24:54

»  Hramul Mănăstirii argeșene Văleni (2016-06-21)

 Închide 

Hramul Mănăstirii argeșene Văleni

[2016-06-21]
de Iulian Dumitrascu

Mănăstirea argeșeană Văleni și-a serbat hramul în ziua sărbătorii Sfintei Treimi (20 iunie 2016). Cu acest prilej, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.
În cuvântul învățătură, Înaltpreasfinția Sa a spus:
Bogăția darurilor revărsate de Duhul Sfânt sunt fără de sfârșit. Sunt daruri deosebite, dar același Duh. Și slujiri deosebite, dar același Domn. Și lucrări deosebite sunt, dar este același Dumnezeu, care lucrează toate în toți…Și toate aceste daruri le lucrează unul și același Duh, împărțind îndeosebi fiecăruia precum voiește. Este bine de știut că lucrarea Duhului Sfânt este curat dumnezeiască, la fel și lucrarea Tatălui și a Fiului.
La final, a fost oficiată o slujbă de pomenire a ctitorilor, slujitorilor și maicilor care au trecut la Domnul.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1738, Ultimul acces: 2019-11-14 10:29:54

»  Tabără de creație la Mănăstirea Văleni (2016-06-07)

 Închide 

Tabără de creație la Mănăstirea Văleni

[2016-06-07]
de Iulian Dumitrascu

6iunietabaracreatievaleni13
Sectorul Învățământ teologic și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului și Facultatea de Teologie Ortodoxă Sfânta Muceniță Filoteea din Pitești, secția Artă Sacră, au organizat o tabără de creație în perioada 03 – 05 iunie 2016, pentru studenții de la această specializare, la Mănăstirea Văleni, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Tinerii studenți, coordonați de lector univ. dr. Dorin Grecu și însoțiți de doamna asist. univ. dr. Giugea Daniela, au realizat timp de trei zile, lucrări de pictură în care au fost surprinse diferite peisaje din incinta sfintei mănăstiri Văleni, lucrări ce vor fi expuse în cadrul unei expoziții, cu ocazia hramului mănăstirii, Sfânta Treime, pe data de 20 iunie.
Cei prezenți la această tabără de creație au vizitat biblioteca, muzeul și atelierul de covoare la care maicile lucrează, bucurându-se de o atmosferă duhovnicească deosebită timp de trei zile.
Periodic, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Pitești organizează astfel de acțiuni în vederea unei bune pregătiri a viitorilor pictori pregătiți pentru această specializare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1875, Ultimul acces: 2019-11-14 10:29:54

»  Tabăra județeană de creație de la Mănăstirea Văleni (2015-08-19)

 Închide 

Tabăra județeană de creație de la Mănăstirea Văleni

[2015-08-19]
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului prin Sectorul Administrativ Bisericesc – Biroul de Cateheză și Activități cu Tineretul, a organizat, în perioada 17-19 august: Tabăra județeană de creație de la Mănăstirea Văleni, informează eparhiaargesului.ro.
Înaltpreasfinția Sa s-a aflat în mijlocul copiilor, cărora le-a arătat cum se lucrează la gherghefe, la războiul de țesut, după care le-a citit câteva episoade din copilărie, din cartea Toată vremea-și are vreme.
Tinerii ucenici au țesut, au pictat și au participat la programul liturgic al mănăstirii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2081, Ultimul acces: 2019-11-14 10:29:54


Nr. vizualizări:3509
Data ultimei vizualizări:2019-11-14 10:29:54
Data actualizare:2005-09-15 09:29:45
Data încărcării:2005-09-15 09:29:45
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:2
Fotografi:arges.djc.ro: 2

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-01-23
Aparat: FUJIFILM FinePix S5600
Contor: 147

Biserica mare
Foto: arges.djc.ro

Data: 2009-01-23
Aparat: FUJIFILM FinePix S5600
Contor: 102

Biserica mică
Foto: arges.djc.ro