Bacau :: Biserica Sf. Ilie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Ilie
Bacău
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox de stil vechi
Localitate:Bacău
Județ:Bacău
Adresa:strada Nordului, în cimitir
Cod poștal:600000
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.mitropoliaslatioara.ro, www.primariaBacau.ro, www.csjBacau.ro, bc.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Mihai Marchidan
Hram:Sf. Ilie
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:Construită în 1989 - În inima credincioșilor din Bacău, și sub îndemnul arhipăstoresc al episcopului Ghenadie s-a înfiripat ideea construirii unei biserici ortodoxe de stil vechi, lăcaș de cult ce urma a fi folosit pentru oficierea slujbelor religioase necesare tuturor credincioșilor pentru mântuira sufletelor.
1990 - La scurt timp după aplanarea stării de conflict din țară, generată de Revolutia din 1989, un grup de creștini a înaintat o cerere Mitropolitului Silvestru (cererea nr 44, 30 martie 1990) , pentru înființarea unei parohii, primind aviz favorabil din partea Mitropoliei Slătioara. Credincioșii din Bacău s-au mobilizat repede, începând toate formalitățile legale necesare construirii bisericii. În luna august 1990, datorită schimbării conducerii primăriei, s-a reușit definitivarea dosarului prin care Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi i s-a atribuit o suprafață de teren pentru construire, concesionată pe durata existenței construcției (conform deciziei Primăriei municipiului Bacău nr 443/1 noiembrie 1990) .
Imediat, au început săpăturile fundației conform proiectului arhitectului Dan Dobreanu și al proiectantului de rezistență Jitaru din Dolhasca. În data de 18 noiembrie 1990, după Sfânta Liturghie s-a pus piatra fundamentală a bisericii Sfântul Ilie. La slujbă au participat Înalt Preasfințitul Mitropolit Silvestru Onofrei, preafințitul Vlasie Mogârzan, preasfințitul Demostene Ioniță, preasfințitul Ghenadie Gheorghe împreună cu un impresionant sobor de preoți și diaconi.
Tot în acest timp s-au procurat materialele necesare, cu ajutorul cărora, până la venirea frigului, s-a turnat fundația.
1991- În luna februarie au fost obținute, Autorizația de construcție și aprobările Ministerului Cultelor și ale Ministerului Amenajării Teritoriului. Lucrările de construcție au demarat rapid reușindu-se a se turna elevația și a se umple cu pământ fundația. S-au construit gardul de împrejmuire a terenului și drumul de acces către biserică de la stația de înaltă tensiune.
1993 - Oficierea slujbelor religioase a fost începută de sărbătoarea Sfinților Apostoli, de către preotul Gheorghe Prisecaru, iar slujbele se țineau în paraclisul nou construit.
1998 - Până în această perioadă s-a reușit ridicarea bisericii și acoperirea cu tablă. În toamna acestui an, conducerea Mitropoliei Slatioara a dispus schimbarea preotului paroh, noul numit fiind preotul stavrofor Mihai Marchidan ce păstorea parohia Adormirea Maicii Domnului din Salcia – Galați. Întrucât la Salcia se construia biserică nouă, s-a dispus ca preotul Mihai să păstoreasca în același timp ambele parohii. Astfel, în timp ce două duminici din lună preotul Mihai slujea la Salcia, preoți suplinitori la Bacău, pentru oficierea Slujbelor de sâmbătă și duminică, veneau preoți de la mănăstirea Slătioara. Prin eforturile deosebite ale noului preot paroh, sprijinit de credinciosii din parohie si nu numai, lucrările au continuat prin finalizarea tencuielilor interioare și exterioare, prin pictarea bisericii de către pictorul ieșean Gabriel Tănase (absolvent al facultății de Arte Plastice din cadrul Universității Al. I. Cuza) , prin realizarea instalației de încălzire, prin modificări ale casei parohiale și ale gardului de împrejmuire a terenului.
2005 - La implinirea a 25 de ani de preoție, Sfântul Sinod, a hotarat ridicarea preotului paroh Mihai Marchidan la rangul de protopop al proaspetei înființate Protoierii a Bacăului, protoierie ce are în subordine un număr de 13 parohii.
2006 - Preotul Mihai a dispus începerea unei construcții noi de mare amploare ce conține la parter un paraclis tip capelă (casa mortuara) , Turnul Clopotniță, si trapeză (bucatarie, sala de mese) , la etaj spatiul fiind folosit pentru camere.
2007 - Lucrările bisericii au fost finalizate, astfel, ca urmare a sfaturilor primite de la episcopii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi, s-a hotărât ca Biserica Sfântul Ilie să fie sfințită pe 12 august (s. n. ) , lucru ce a și fost înfăptuit.
Nr. vizualizări:25222
Data ultimei vizualizări:2024-05-18 04:51:38
Data ultimei actualizări:2017-08-24 08:48:54
Data încărcării pe sit:2008-01-05 21:34:21
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-09-20
Contor: 749

Vedere din lateral
Foto: Bogdan Apostoaia