Manastirea Robaia - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker

Biserici

Manastirea Robaia
Robaia
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Robaia
Comună:Mușătești
Județ:Argeș
Cod poștal:117524
Persoană de contact :Stareța Monahia Petronia (Dobrescu Petruța)
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.eparhiaargesului.ro, www.cjArges.ro, www.prefecturaArges.ro
Hram:Sf. Mc. Gheorghe
Detalii:Mănăstirea Robaia a fost construita la jumătatea sec. XVII, cuprinzând inițial biserica la care în anul 1935 i se adaugă stăreția veche. Între anii 1995-2002 a fost construită o stăreție nouă , un prim corp de chilii între anii 1994-1996 iar acum sunt în lucru un al doilea corp de chilii. Între 1993-2003, biserica veche a fost restaurată, ea fusese ridicată pe temelia unei biserici de lemn. Din patrimoniul bisericii fac parte o tâmplă și 4 icoane împărătești.
Alte informații:Manastirea de Maici este situată la 6 km de drumul județean Curtea de Argeș - Câmpulung, pe un drum de țară.
Cod Monument:AG-II-m-A-13778
Informații conexe:YOUTUBE.COM: Film despre mănăstirea Robaia 1 (Video)
YOUTUBE.COM: Film despre mănăstirea Robaia 2 (Video)
FACEBOOK.COM: Pagina de FaceBook (Articol)
Știri despre biserică:

»  Iconarul de la Robaia a fost sărbătorit prin liturghie arhierească (2019-08-08)

 Închide 

Iconarul de la Robaia a fost sărbătorit prin liturghie arhierească

[2019-08-08]
de Gheorghe Anghel

Sfântul Pafnutie Pârvu Zugravu, cel mai mare pictor bisericesc român al epocii cantacuzine și brâncovenești, a fost sărbătorit miercuri la mănăstirea Robaia.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului în altarul de vară al mănăstirii unde a a fost tuns în monahism Sf. Pafnutie.
În omilia sa, ierarhul a evidențiat cele mai importante aspecte din viața Sfântului Cuvios Pafnutie Pârvu Zugravu, evidențiind pictura sa unică, aparte pentru Ortodoxie.
Părintele Arhiepiscop le-a vorit credincioșilor despre originea sfântului canonizat în 2017.
„Sfântul Cuvios Pafnutie Pârvu Zugravul este un sfânt argeșean, lucru care trebuie să ne bucure, având un sfânt cuvios rugător în ceruri pentru noi”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
După Sfânta Liturghie a urmat slujba parastasului pentru toți viețuitorii mănăstirii Robaia care au adormit în Domnul de la începuturile acesteia și până în prezent.
Sfântul Pafnutie
De sărbătoarea Sfântului Pafnutie, în 7 august, s-au împlinit doi ani de la proclamarea locală a canonizării în rândul sfinților a iconarului de la Robaia.
Sfântul Pafnutie s-a născut în orașul argeșean Câmpulung Muscel la data de 12 octombrie 1657 și a trecut la cele veșnice în anul 1735 fiind înmormântat la mănăstirea Robaia.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 280, Ultimul acces: 2020-04-07 01:00:30

»  Sfântul Pafnutie îl mărturisește pe Hristos și astăzi – Arhiepiscopul Argeșului la Robaia (2018-08-07)

 Închide 

Sfântul Pafnutie îl mărturisește pe Hristos și astăzi – Arhiepiscopul Argeșului la Robaia

[2018-08-07]
de Sorin Ionițe

Arhiepiscopul Calinic a spus despre Sfântul Pafnutie că este și astăzi un „mărturisitor al Lui Hristos” prin zecile de biserici și sutele de icoane pictate „care au umplut Țara Românească”.
Ierarhul a slujit marți, 7 august 2018, în altarul de vară al Mănăstirii Robaia cu prilejul cinstirii Sfântului Cuvios Pafnutie – Pârvu Zugravul, viețuitor al așezământului.
„A mărturisit atunci și mărturisește și azi și în veac, cât va ține omenirea și va păstra aceste valori extraordinare”, a spus ierarhul făcând referire la picturile cuviosului.
Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului a evidențiat operele de artă bisericească realizate de Sfântul Pafnutie, dar și calitățile sale duhovnicești: „modest, tăcut, răbdător, iubitor de Dumnezeu și de oameni”.
Sfântul Pafnutie
Pictorul Pârvu Mutu, reprezentant de seamă al stilului brâncovenesc, a trăit în perioada 1657-1735, fiind născut în Câmpulung Muscel. Spre sfârșitul vieții a fost tuns în monahism, primind numele de Pafnutie.
Luni s-a împlinit un an de la Proclamarea canonizării Sfântului Pafnutie. Hotărârea canonizării Cuviosului Pafnutie a fost adoptată în cadrul ședinței Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române întrunit în perioada 4-5 iulie 2017, la Reședința Patriarhală.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1043, Ultimul acces: 2020-04-07 01:00:30

»  ASCOR Cluj organizează pelerinaj la Mănăstirea Robaia și la Memorialul Închisoarea Pitești (2018-04-18)

 Închide 

ASCOR Cluj organizează pelerinaj la Mănăstirea Robaia și la Memorialul Închisoarea Pitești

[2018-04-18]
de Gheorghe Anghel

15-Tabara_ASCOR_Cluj_w1995_h1037_q100
Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români – Cluj Napoca organizează sâmbătă, 21 aprilie 2018, al doilea pelerinaj pe jos din acest an, la mănăstirea Robaia din Județul Argeș, Radio Renașterea. De asemenea, tinerii vor vizita Memorialului Închisoarea Pitești.
Se va porni de la ora 3 dimineața de la Casa de Cultură a Studenților spre Pitești unde cei înscriși în pelerinaj vor avea ocazia să participe la deschiderea Expoziției Permanente a Memorialului Închisoarea Pitești unde vor fi invitați Radu Preda, președinte executiv IICCMER, Alin Mureșan, director general IICCMER, și Sergiu Rizescu, președinte AFDPR Argeș.
Alături de invitați vor fi prezenți foști deținuți politic și participanții la worskshop-ul Pledoarie pentru Muzee ale Comunismului în România, aflat la ediția a VII-a, organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, ce va avea loc la Memorial în aceeași perioadă.
Deschiderea expoziției permanente are loc după câțiva ani de cercetare și planificare în care, alături de o echipă restrânsă, s-a încercat punerea în valoare a istoriei fostului penitenciar Pitești.
Pentru prima dată, publicul va putea explora zone din fostul penitenciar închise până acum vizitării.
Expoziția se va deschide cu scurte intervenții ale invitaților și va continua cu vizitarea expoziției. Ultimele vizite ale ASCOR Cluj la Închisoarea Pitești au fost în lunile mai și iunie a anului 2017, în cadrul tururilor naționale la fostele închisori din perioada comunistă.
Dupa ce vor vizita memorialul vor porni spre Mănăstirea Corbii de Piatră și de aici pe jos spre Mănăstirea Robaia

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1312, Ultimul acces: 2020-04-07 01:00:30

»  Mănăstirea Robaia. Prima liturghisire în cinstea Sfântului Cuvios Pafnutie – Pârvu Zugravul (2017-08-07)

 Închide 

Mănăstirea Robaia. Prima liturghisire în cinstea Sfântului Cuvios Pafnutie – Pârvu Zugravul

[2017-08-07]
de Sorin Ionițe

În ziua sărbătorii Sfântului Cuvios Pafnutie Pârvu Zugravu, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, împreună cu Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria, au oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară al Mănăstirii Robaia.
Împreună cu ierarhii au slujit preoți din parohiile argeșene aflate pe valea Râului Vâlsan, în prezența a numeroși credincioși, informează site-ul oficial al Eparhiei.
În cuvântările rostite la slujba din 7 august 2017, atât IPS Calinic, cât și PS Siluan au evidențiat aspecte din viața Sf. Cuvios Pafnutie – Pârvu Zugravu. Totodată, a fost anunțat începutul manifestărilor din această lună legate de aniversarea a 500 ani de la sfințirea Catedralei Arhiepiscopale din Curtea de Argeș.
Preoții împreună-slujitori au primit din partea Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului distincția Crucea Basarabă.
La final, a fost oficiată slujba parastasului pentru toți viețuitorii Mănăstirii Robaia care au adormit în Domnul de la începuturile acesteia până în prezent.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1603, Ultimul acces: 2020-04-07 01:00:30

»  Un nou sfânt român. Pictorul Pârvu Mutu va fi canonizat în iulie (2017-05-22)

 Închide 

Un nou sfânt român. Pictorul Pârvu Mutu va fi canonizat în iulie

[2017-05-22]
de Iulian Dumitrascu

Anunțul canonizării Pictorului Pârvu Mutu de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a fost făcut în 22 mai 2017 de Patriarhul României în cadrul Congresului Internațional de Teologie care se desfășoară zilele acestea la Palatul Patriarhiei din București.
La finalul festivității de deschidere, Preafericirea Sa a transmis că Sfântul Sinod, la propunerea Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului și a Arhiepiscopiei Bucureștilor, va canoniza în ședința din iulie anul acesta un mare rugător isihast și pictor, Pârvu Mutu, care va avea numele de Sfântul Cuvios Pafnutie – Pârvu Zugravul de la Mănăstirea Robaia. Proclamarea canonizării va avea loc în ziua Schimbării la Față a Domnului (6 august 2017) la Mănăstirea Robaia.
Credincioșii îl vor putea cinsti anual în data de 7 august.
Slujba de pomenire se va săvârși în 7 august, în aceeași zi cu slujba Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla. El a stat cinci ani în Moldova, a văzut picturile de acolo de unde s-a inspirat și a pictat aproape 40 de biserici. Unele s-au dărmat, altele s-au deteriorat, dar rămâne ca fiind cel mai mare pictor din epoca Brâncovenilor și a Cantacuzinilor și primul care a întemeiat aici la București o școală pentru pictori bisericești cu profil național, a mai adăugat Patriarhul Daniel.
Făcând referire la viața pictorului, Părintele Patriarh a evidențiat că i s-a zis «Mutul» nu pentru că era mut, ci pentru că picta numai în stare de rugăciune a minții sau a inimii și dacă se întâmpla să vorbească oprea lucrarea până în ziua următoare. El a fost în atenția noastră pentru canonizare nu doar pentru că era un mare artist, ci în primul rând pentru că era un rugător.
Pictorul Pârvu Mutu, reprezentant de seamă al stilului brâncovenesc, a trăit în perioada 1657-1735, fiind născut în Câmpulung Muscel. Spre sfârșitul vieții a fost tuns în monahism, primind numele de Pafnutie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1672, Ultimul acces: 2020-04-07 01:00:30

»  Tabără pentru copii la Mănăstirea Robaia (2016-07-07)

 Închide 

Tabără pentru copii la Mănăstirea Robaia

[2016-07-07]
de Gheorghe Anghel

11-16-sf_evanghelist_matei
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a organizat săptămâna aceasta, la Mănăstirea Robaia, o tabără de creație pentru copiii din centrele catehetice ale protoieriei Curtea de Argeș, informează site-ul oficial al Eparhiei. Tabăra a fost organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Chiriarhul locului, prin Biroul de Catehizare și Activități cu Tineretul al Eparhiei.
Tema principală a acestei tabere a fost salvarea mediului înconjurător prin folosirea de materiale reciclabile. Tinerii prezenți în tabără au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic care i-a îndemnat să continue activitățile deosebite desfășurate în tabară.
Pe lângă jocurile interactive, copiii au participat la sfintele slujbe, au vizitat atelierul de croitorie al mânăstirii.
Proiectul a fost coordonat de Părintele Dan-Florin Obrocea, Consilier Învățământ și Activități cu Tineretul, de doamna profesoară Camelia Găvan și de Părintele Vasile Ilina, Coordonatorul Biroului de Cateheză în Protoieria Curtea de Argeș.
Tabăra s-a încheiat cu un foc de tabără și un program artistic de interpretare de poezii și cântece religioase susținut de toți copiii participanți. La plecare ei au primit daruri din partea mânăstirii.
În această vară, cu binecuvântarea Chiriarhului Eparhiei vor fi organizate și alte tabere de vară la celelalte mănăstiri din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.
Pe întreg parcursul vacanței de vară, copiii din centrele catehetice ale Eparhiei Argeșului și Muscelului vor participa timp de o săptămână, la diferite activități educative, religioase, dar și sportive organizate de Patriarhia Română.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2021, Ultimul acces: 2020-04-07 01:00:30

»  Slujbă arhierească la Mănăstirea Robaia (2015-10-02)

 Închide 

Slujbă arhierească la Mănăstirea Robaia

[2015-10-02]
În ziua prăznuirii Acoperământului Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Robaia, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează site-ul oficial al Eparhiei.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit credincioșilor despre importanța cinstirii Maicii Domnului și bucuria pe care o avem că rugăciunile noastre sunt ascultate de Fecioara Maria care permanent roagă pe Fiul și Mântuitorul sufletelor noastre să împlinească cererile noastre și să trimită harul Duhului Sfânt peste întreaga fire zidită de Dumnezeu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2493, Ultimul acces: 2020-04-07 01:00:30


Nr. vizualizări:4935
Data ultimei vizualizări:2020-04-07 01:00:31
Data actualizare:2006-03-20 05:05:47
Data încărcării:2006-03-20 05:05:47
Nr. Mesaje:1
Rugăminte:
(2011-03-26)
Va rog sa-mi spuneti cum se poate ajunge la manastire, daca exista un mijloc de transport local...
Multumesc!
@yahoo.com
Nr. Fotografii:7
Fotografi:internet: 6, arges.djc.ro: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-04-09
Aparat: FUJIFILM FinePix S5600
Contor: 62

Biserica
Foto: arges.djc.ro

Data: 2009-06-26
Contor: 97

Vedere
Foto: internet

Data: 2009-06-17
Contor: 75

Stăreția
Foto: internet

Data: 2007-09-27
Contor: 81

Chiliile
Foto: internet

Data: 2007-09-27
Contor: 72

Poarta
Foto: internet

Data: 2009-06-17
Contor: 44

Cruce
Foto: internet

Data: 2009-06-17
Contor: 59

Interior
Foto: internet