Schitul Dragoslavele - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Schitul Dragoslavele
Dragoslavele
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Dragoslavele
Comună:Dragoslavele
Județ:Argeș
Cod poștal:117375
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.eparhiaargesului.ro, www.dragoslavele.ro, www.cjArges.ro, www.prefecturaArges.ro
Hram:Sf. M. Mc. Gheorghe, Sf. M. Mc. Dimitrie
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Schitul Dragoslavele a luat fiinta in anul 1929, ca resedinta patriarhala de odihna pentru preotimea musceleana care a construit aici o vila si pe care, intre timp, au daruit-o Patriarhului Miron Cristea. In continuare au mai fost facute si alte constructii. Patriarhul Miron Cristea a fost un mare luptator pentru unitatea tarii, primul Patriarh al Romaniei intregite, regent si apoi, intre anii 1938-1939, prim-ministru al Romaniei.
Pe una din vilele asezamantului este prinsa in zid o placa memoriala in care se consemneaza: "Aceasta casa s-a zidit din temelie, iar celelalte s-au refacut cu cheltuiala preotimii muscelene, care le-a daruit Patriarhului Miron in 1929 ca sa fie resedinta de odihna pentru Patriarhul Romaniei. "
In anul 1949, Prea Fericitul Patriarh Justinian (1948-1977) a adus aici o biserica din lemn de la Predeal, a restaurat zidurile inconjuratoare ale parcului si cele trei case existente, pe cheltuiala sa, si a infiintat Schitul Dragoslavele, caruia ii daruieste biserica, cladirile si terenul aferent. Biserica schitului a fost sfintita in data de 21 august 1949. Slujbele se oficiaza aici in fiecare duminica si sarbatoare.
Pentru protestele sale fata de unele masuri abuzive ale regimului comunist, prin care mii de calugari si calugarite erau scosi din manastiri, in anul 1959, Patriarhul Justinian a fost trimis la Schitul Dragoslavele, unde i s-a fixat domiciliu fortat timp de sase luni.
Alte informații:Biserica schitului este din lemn, construita in stil maramuresan de catre credinciosii din Borsa - Maramures, la sfarsitul secolului al XVII-lea în localitatea Luna de Sus, județul Cluj de unde a fost dusă la Predeal în 1927 și mai apoi în 1949 la Drgoslavele. Biserica este asezata pe un soclu inalt, zidit din bolovani de piatra. Are peretii din grinzi de lemn in exterior.
Intrarea in biserica se face printr-o usa masiva din lemn. Interiorul bisericii este compartimentat in Altar, naos si pronaos, avand catapeteasma si stranele frumos sculptate. Biserica este acoperita cu sindrila, acoperisul avand o streasina foarte larga, care acopera un cerdac construit pe partea sudica a bisericii si pe toata lungimea ei. Turla foarte inalta, tuguiata, in stil maramuresan, serveste si pe post de clopotnita.
Schit de calugari.
Cod Monument:AG-II-m-A-13679
Știri despre biserică:

»  Primit la Dragoslavele de copii, Patriarhul le-a vorbit despre neamul nostru, un popor al Crucii și al Învierii (2018-09-09)

 Închide 

Primit la Dragoslavele de copii, Patriarhul le-a vorbit despre neamul nostru, un popor al Crucii și al Învierii

[2018-09-09]
de Sorin Ionițe

„Poporul român, de-a lungul istoriei sale, a fost un popor al Crucii și al Învierii, așa cum scrie pe Arcul de Triumf din București”, le-a spus Părintele Patriarh copiilor prezenți la Sfânta Liturghie în ajunul noului an școlar, la Schitul argeșean Dragoslavele.
Mai mulți copii l-au întâmpinat cu flori duminică, 9 septembrie 2018, pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a participat la Sfânta Liturghie și a adresat la final un cuvânt de învățătură.
Un popor al Crucii și al Învierii
În contextul Anului Omagial al unității de credință și de neam, Preafericirea Sa a vorbit în duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci despre valorile creștine ale poporului român, care „după secole de suferință, creștinește îndurate, cu răbdare, credință și speranță, a ajuns la libertate și unitate națională”.
PF Daniel vorbindu-le credincioșilor la Schitul Dragoslavele. ©Maxim Țifui.
„Ca popor al Crucii și al Învierii, (…) suntem singurul popor din lume care are ca stemă vulturul purtând crucea în cioc”, a evidențiat Patriarhul României la Dragoslavele.
Din Stema României învățăm mesajul creștin că prin Cruce ajungem la Înviere; prin iubire smerită față de Dumnezeu, prin dărnicie și bunătate și prin afirmarea dreptei credințe ne arătăm ca popor demn, creștin, iubitor de Hristos și de Biserică.
În continuare, Patriarhul Daniel a precizat că Sfânta Cruce nu lipsește nici din Imnul Național. Aici a amintit contribuția la idealul național a preoților militari români „cu crucea în frunte” care în Primul Război Mondial au încurajat „oastea creștin㔠să apere glia și credința.
În acest An Centenar ne aducem aminte că, prin jertfă, peste 350.000 soldați români au murit în Primul Război Mondial pentru realizarea Unirii românilor.
Prin Cruce însemnăm corpul cu iubirea lui Dumnezeu
Reflectând la multa iubire a Mântuitorului, care s-a răstignit pentru mântuirea noastră, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat că prin semnul sfintei cruci mărturisim iubirea nesfârșită a lui Dumnezeu arătat㠄în Hristos și prin Hristos”.
Prin Cruce însemnăm corpul, trupul nostru cu iubirea Tatălui, cu iubirea Fiului și a Sfântului Duh, trăim în permanenta prezență și binecuvântare a Preasfintei Treimi.
Preafericirea Sa a precizat că și Mântuitorul răstignit pe Cruce cu mâinile întinse „arată îmbrățișarea iubirii Preasfintei Treimi față de întreg universul”.
„Crucea unește cerul cu pământul”, a continuat Preafericirea Sa făcând referire la brațele ei – vertical și orizontal. „Și așa, prin iubirea lui Dumnezeu se unește Creatorul cu creatura, Făcătorul cu făpturile create după chipul său”.
Sfânta Cruce, ca semn al iubirii mai tare decât moartea, decât păcatul, decât diavolul și decât iadul este pretutindeni în viața creștinului, a subliniat Părintele Patriarh.
Crucea străbate viața creștinului
Pe lângă faptul că Sfânta Cruce este prezentă peste tot în spațiile sfinte, Ea „iese din Biseric㔠și se vede peste tot în viața creștinului: în lănțișorul pe care-l purtăm cu Sfânta Cruce, la răscruce de drumuri, la izvoare, fântâni, la poarta casei.
Această putere sfințitoare a iubirii milostive a lui Hristos străbate viața toată noastră. Noi nu închidem pe Dumnezeu în Biserică și pentru o săptămână uităm de el și ne aducem aminte iar duminica.
Patriarhul a spus că din Biseric㠄învățăm iubirea Preasfintei Treimi și o arătăm în familie, în societate, la locul de muncă și oriunde ne aflăm” prin însemnarea cu semnul Sfintei Cruci.
La final, Părintele Patriarh i-a binecuvântat pe elevi și pe profesorii lor care încep mâine noul an școlar.
Daruri pentru Schitul Dragoslavele
După slujbă, Patriarhul Daniel a oferit Schitului Dragoslavele un set de Sfinte Vase liturgice realizate la atelierele Patriarhiei Române și mai multe cărți apărute recent la Editura Basilica.
Arhim. Pavel Toderiță, starețul schitului-stavropighie patriarhală, a mulțumit Patriarhului pentru daruri și binecuvântare, dar și pelerinilor veniți în număr mare din mai multe zone ale țării.
Patriarhul Daniel oferind daruri Schitului Dragoslavele. ©Aurel Moisiuc.
Părintele stareț a evidențiat proiectele numeroase realizate de conducătorul Bisericii Ortodoxe Române și s-a rugat pentru el.
Ne rugăm la Dumnezeu, cler și popor, să vă întărească în credință, în fapte bune, să duceți la bun sfârșit multele proiecte pe care le-ați început, dar mai ales sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului!
Schitul Dragoslavele își are începuturile în timpul Patriarhului Miron Cristea, primul Patriarh al României, care a avut acolo o reședință de vară dăruită de musceleni.
Această casă a fost apoi restaurată și extinsă de Patriarhul Justinian Marina, care a dus acolo și biserica de lemn existentă.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1168, Ultimul acces: 2020-07-09 18:10:22


Nr. vizualizări:4080
Data ultimei vizualizări:2020-07-09 18:10:22
Data actualizare:2006-03-20 00:05:57
Data încărcării:2006-03-20 00:05:57
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:47
Fotografi:Bogdan Ilieș: 26, Diegis: 18, CrestinOrtodox.ro: 1, arges.djc.ro: 1, Micheller János: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2013-04-22
Contor: 70

Vedere de ansamblu
Foto: Bogdan Ilieș

Data: 2016-09-09
Contor: 15

Vedere de ansamblu
Foto: Micheller János

Data: 2008-11-13
Aparat: SONY DSC-H9
Contor: 40

Vedere de ansamblu
Foto: arges.djc.ro

Data: 2013-04-22
Contor: 24

Vedere de ansamblu
Foto: Bogdan Ilieș

Data: 2009-06-16
Contor: 63

Vedere de ansamblu
Foto: CrestinOrtodox.ro

Data: 2013-04-22
Contor: 25

Fotografie veche
Foto: Bogdan Ilieș

Data: 2013-04-22
Contor: 29

Cerdac
Foto: Bogdan Ilieș

Data: 2013-04-22
Contor: 21

Vedere din spate
Foto: Bogdan Ilieș

Data: 2013-04-22
Contor: 21

Vedere din lateral
Foto: Bogdan Ilieș

Data: 2010-08-08
Aparat: Canon Canon EOS 500D
Contor: 18

Absida altarului
Foto: Bogdan Ilieș

Data: 2010-08-08
Aparat: Canon Canon EOS 500D
Contor: 20

Îmbinări
Foto: Bogdan Ilieș

Data: 2010-08-08
Aparat: Canon Canon EOS 500D
Contor: 19

Îmbinări
Foto: Bogdan Ilieș

Data: 2010-08-08
Aparat: Canon Canon EOS 500D
Contor: 20

Îmbinări
Foto: Bogdan Ilieș

Data: 2010-08-08
Aparat: Canon Canon EOS 500D
Contor: 18

Îmbinări
Foto: Bogdan Ilieș

Data: 2013-04-22
Contor: 21

Portal
Foto: Bogdan Ilieș

Data: 2009-07-04
Aparat: Panasonic DMC-LS80
Contor: 29

Stareția
Foto: Diegis


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3